Бедно семейство от българско село забогатя след техническа грешка, преведоха им по погрешка десетки хиляди левове

Бедно семейство от еленското село Константин за кратко живяло в охолство, след като социалните служби им превели по погрешка 28 000 лв.

Нури Еминов и съпругата му Хатче Аптулова неочаквано се превърнали в богаташи след технически гаф. Парите се озовали в дебитната карта на мъжа миналата есен и социалната му пенсия се увеличила драстично.

От социалното ведомство обаче засекли къде изтекли парите и предприели незабавни мерки, информира Труд.

Отрудената фамилия никога не е разполагала с такива авоари. Двамата съпрузи преживяват благодарение на личното си стопанство. От средата на миналата година Нури Еминов получава пенсия заради 74 % инвалидност. Така семейният бюджет е бил по-малко от 200 лв. месечно.

„Джакпотът“ им се паднал на 27 септември миналата година. „Тогава от социалните служби започнали да превеждат парите, но ние не знаехме.

Един ден отидох да тегля пенсията на мъжа ми и гледам в сметката около 1100 лв. Помислих, че това са обещетения, инвалидни, еднократните помощи, застраховките. Те може би още щяха да превеждат, защото Нури направи застраховка за 30 000 лв“, обяснява Хатче Аптулова.

Така балканджиите, които били затънали в борчове, решили, че са се отървали от мизерията. Без много да му мислят за отрицателно време похарчили над 7000 лв. от парите.

„Най-напред разплатих дълговете. Бяхме затънали в борчове към местната бакалия и към хора от селото, докато ходехме по ТЕЛК-ове.

Дори и не подозирахме, че социалните са се объркали. Хубавата приказка обаче бързо свърши. Разбрахме горчивата истина в началото на тази година, когато банковата сметка бе блокирана – оказа се, че сме харчили чужди пари и трябва да ги връщаме“, плаче Хатче Аптулова. Когато случаят започнал да се разплита, в дома им нахлули полицаи. Отвели Хатче и Нури в социалната служба, където жената припаднала. „Успяхме да върнем 700 лв. Но това не е по наша вина. Грешката е в социалните“, оправдава се Хатче Аптулова.

От Регионалната дирекция за социално подпомагане във Велико Търново са завели съдебен иск срещу семейството. „Дължат още 6400 лв. Досега внасяха на няколко пъти. Мъжът получава пенсия и интеграционни добавки. Не са съвсем без доходи“, коментират социални служители.

Делото срещу семейството е насрочено за 13 ноември в Районния съд във Велико Търново. Магистратите ще трябва да отсъдят дали съпрузите трябва да възстановят неправомерно полученото богатство до стотинка.

НОВИ

Мощна фирма с офис в Пловдив започна да връща българи от чужбина, предлагат работа мечта с евро запл...
Случи се: Виктория Петрова е бременна! От Кралев ли е бебето обаче?! (разтърсващи разкрития + СНИМКИ...
БЕЗОЧИЕТО НА ИВАНЧЕВА НЯМА ГРАНИЦИ! Вижте как охолно си е живяла наглата кметица!
Пускат новата "Лада" до края на април. Направо е фантастична, а цената е само
Нека достигне до всеки в България! Лечителка от Пловдив създаде рецепта за спасение от най-коварните...
Внимание, видите ли банкнота на стъклото на колата си НЕ посягайте към нея, а веднага...
Веднъж преди много години човек помага на непознато дете. Какво се случва 30 години по-късно?
Страхотно чудо се случи в Лом! Хората не вярват на очите си и се кръстят! На добро е! Там видяха как
Я да видим сега колко сте наблюдателни? Колко 9-ки има според вас (снимка)
РАЗСТРЕЛ! Шеф Петров разката звездните си колеги! Ето снимки!
Нещо невероятно е! Опитах я лятото на Халкидики и от тогава постоянно я приготвям и всички искат рец...
БРАДВА! Вижте кои вече ще плащат по 1000 лева за Гражданска отговорност! Може да си и ти!
Дъщерята на Анелия взриви интернет с тези снимки, а е само на 13 години. Какво мислите? Нормално ли ...