Свържете се с нас

За България

България в сълзи. Малката Никол, която четири дни след раждането си, беше изтезавана от акушерката Емилия e

Published

on

3-годишната Никол, която четири дни след раждането си бе зверски пребита от акушерката Емилия Ковачева, е отключила епилепсия заради нанесените травми. Това разказаха родителите на момиченцето – Румен и Станислава Димитрови, които се молят детето им да се оправи.

Днес те пристигнаха в Софийския градски съд на заседание, на което Ковачева поиска мярката й домашен арест да бъде заменена с по-лека. Един от мотивите на акушерката бе, че тя имала заболявания на щитовидната жлеза, развила и психическа депресия. Освен това, семейството й нямало доходи, тъй като родителите й били с ниски пенсии.

За първи път от началото на процеса Ковачева коментира, че не чувства вина за това, за което е осъдена.

През септември м.г. градските магистрати осъдиха Ковачева на 18 години „лишаване от свобода“ за опита за убийство на новородената Никол през април 2015 г.

На 17-и срещу 18 април 2015 г. през нощта 41-годишната Емилия Ковачева преби с юмруци и шише и души новороденото момиченце, защото плачело повече от другите новородени в отделението и я изнервяло. Боят бе записан от видеокамерите в неонатологията на „Софиямед“, а животът на Никол бе спасен от лекарите в друга столична болница.

Медицинската експертиза по случая сочи, че бебето е удряно около 30 пъти, както и че не може да се каже със сигурност дали счупването на черепа и получените кръвоизливи ще повлияят на нормалното развитие на Никол. Малкото дете има и засегнат очен нерв.

Съдът обаче не се трогна и отказа да измени домашния й арест. Акушерката не е задържана в ареста, именно заради това да полага грижи за здравето си, каза съдия Владимир Астарджиев.

Мотивите към 18-годишната присъда на Ковачева ще бъдат готови до дни, което ще отпуши възможността делото да иде на втора инстанция.

По време заседанието стана ясно, че акушерката се е отървала от 2 имота на свое име, след като получила обвинение от прокуратурата. Единият бил апартамент в София. С този ход най-вероятно тя иска да не плати обезщетение на родителите на пребитото дете. Магистратите на първа инстанция я осъдиха на 400 хил. лв. обезщетение.

„Няма значение дали Ковачева е под домашен арест или на море. За нас е важно делото да приключи с влязла в сила присъда и тя да отиде в сливенския затвор“, каза бащата на Никол, цитиран от „24 часа“.

Продължете с четенето

За България

Фандъкова: Важно е да запазим финансовата стабилност на София, за да продължим да инвестираме

Published

on

За нас остава важно да можем да запазим финансовата стабилност на общината, за да продължим да инвестираме и то в базовата инфраструктура. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на първия тридневен виртуален форум и изложение за строителство, иновации, недвижими имоти и инвестиции – „Форум Реал“.

Тя напомни, за оценката на кредитните агенции, като подчерта, че София запазва стабилната си перспектива и кредитен рейтинг, равен на държавата – най-високият възможен, като изтъкна, че това се дължи на сериозната финансова дисциплината.

София се присъедини към градовете с инвестиционни рейтинги от 2017 г., което дава възможност за по-добри условия при получаване на средства и финансирането на проектите, напомни Фандъкова.

Работи се по няколко стратегически проекта, от които не искаме да се откажем независимо от предизвикателствата, включително и финансови във връзка с пандемията, заяви столичният кмет, предаде БТА.

Тя открои три проекта: разширението и продължението на метрото, довършването на системата за управление на отпадъци, изграждането на десет стратегически обекта, които ще позволят извеждането на големия трафик и облекчаване на транспорта на София.

Столичният кмет покани бизнеса за партньорство в областта на изграждането на детски градини в сгради, които са в процес на строителство, или предстои да се проектират, в строителството на паркинги.

Предстои приемане на програма за изграждане на паркинги в кварталите, в това число на етажни, и ние предлагаме публично частно партньорство, каза Фандъкова. За детските градини тя съобщи, че вече има заявен интерес за строителство в НПЗ „Хладилника“, „Красна поляна“, „Манастирски ливади“, „Възраждане“.

Продължете с четенето

За България

Бесен скандал във Фейсбук! Илиана Раева към Нешка Робева: Помним плесниците и торбата с

Published

on

Снимка: Булфото

Скандалът в родната художествена гимнастика се разраства. Днес президентът на федерацията Илиана Раева отговори на легендарната треньорка Нешка Робева, която преди два дни я нападна остро.

Ето какво написа в профила си във фейсбук Раева:

„Срамота!
Да отговорим набързо на Нешка, защото ние работим и нямаме много време!
С носталгия към плесниците и торбата с лъжи.
Директно, защото нямам много време, а и състезателки и колеги настояват да отговоря.
Камелия Дунавска – “изгонена” от България?!
Камелия беше треньор на девойки ансамбъл. Спечели 3 място на европейско ( съчетание с грешка) и второ място на МОИ с участието на 5 или 6 държави от всеки континент. БФХГ и бащата на Ели Бинева помогнаха за това състезание България да участва с welde card. Две съчетания с грешка. Да, прекрасно съчетание с 5 обръчи, както и други български треньори умеят. След приключване на сезон девойки по мое предложение УС на БФХГ една година я остави на заплата да продължи да готви този отбор за възраст жени с оглед попълване на следващия отбор жени, след приключване на олимпийската година. Без да се спирам на подробности, в този период, без да уведоми УС на БФХГ, Камелия е накарала Деспа Кателиева да пусне писмо до клубовете да прави нова селекция за жени-ансамбъл. След като разбрахме за това неуважително действие, свикахме УС, на който се казаха и други неща, особени касаещи  тежки травми на някои от състезателките, за които нищо не знаехме и които се страхуваха да говорят за травмите си. Разделихме се с Камелия и разпуснахме отбора, като някои започнаха лечение, а други бяха не толкова переспективни за бъдещите планове за ансамбъл жени Камелия веднага започна работа при Нешка. Защо си тръгна от там не зная, не съм се интересувала.
Никаква “плесница” не ни е ударила Камелия със завоювания си златен медал на Европейското, защото нашият ансамбъл не участва. Та нали самата Нешка пише, че ако сме участвали, сме щеши да спечелим. Нещо си противоречи, ама сме свикнали, няма проблем. Днес ми казаха, че турският ансамбъл на световното в София е на 30- то място. Наистина не знаех. Вече поздравих Камелия, защото дори и с шест ансамбъла, дори и с груби грешки на фаворитите, златният медал си е златен! Защо не я поканихме, когато Ина се отказа? Защото Весела Димитрова при участие на всички големи претенденти на световно в МОНТПЕЛИЕ, като треньор на Швейцария ги  класира 4-ти в многобоя, а на световната купа в Лисабон, пак при участие на всички  фаворити спечели бронзов медал. В многобоя на СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО В МОНТПЕЛИЕ СЕ КЛАСИРА на 8-мо място. Няма да напомням, каква революция направи Весела с ансамбъла ни!
Толкова за тази лъжа с Камелия! Да е здрава и много успешна с Турция!
Марияна Василева.
Беше треньор на ансамбъл девойки. Тя също се представи много добре и взе медал на Европейското. По това време Мария Гигова е президент. Аз бях председател и треньор в клуб “Илиана”. Марияна работеше също при Нешка. Имаше много добри гимнастички. Веднъж в зала София ми каза, че иска да стане треньор на жени. Аз се усмихнах и и казах, че и аз ще кандидатствам. Тя не подаде кандидатура. Аз станах треньор, тя тръгна за Азербайджан. Много от състезателките на Левски тръгнаха с нея. Защо напусна Левски и тя не знам, но не е моя работа да коментирам. Ние взехме квота за Лондон, тя не успя. Стахме и световни шампиони на обръчи и ленти. Взехме от три три медала. Бронз в многобоя и на топки. Марияна направи чудеса в Азербайджан! Не успя да вземе квоти и за Рио. Но миналата година, в Баку, успя.
Много сърце влага тази жена в работата си. Но плесница на това европейско и от нея нямаме. Ние взехме три медала, включително и златен при девойките, а те не успяха. Състезание е. Може би следващият път ще са те… При жените сме 4-Та и 7-ма, а те 9-та и втората им не знам. И ние и те имахме много нарушена подготовка. Така, че нито Камето, нито Марияна са ни зашлевили някакви желани от някого плесници. Е, целта е РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ, ама надали.
Успех и на Камелия, и на Марияна! България е в отлични отношения и с ръководствата на двете страни.
Камелия Игнатова – в момента член на СК към БФХГ. Преди 10- дни ми се обади по телефона да ме поздрави за начина, по който работя и каза, че е очарована.
Лили Игнатова. Работеше с две прекрасни гимнастички Кристина Илиева и Габриела Кирова на Герена при Нешка. Не помня годината, но ми се обади и каза, че иска да се махне веднага от там и да дойде на Раковски. Разбира се, че направихме график, за да може да тренира, защото и двете момичета искаха да се махнат с нея от Герена и основно от Нешка Робева.
Толкова за Лили
Мариела Пашелиева – помощник при мен като треньор. Ина застана на мое място и знаете какво постигна – абсолютни световни шампиони, европейски шампиони, медалисти от Олимпиадата в Риослед
Мариела се разсърди, че избрахме Ина и се озова на мястото на Весела в Швейцария. Не и се получи там и я освободиха. С Адриана Дунавска винаги сме били в отлични отношения. След Пекин поиска да замине за Франция и замина. По доста обективни причини и на нея не и се получи и я освободиха.
Май никого не съм гонила, а и изборът на УС на БФХГ всеки път е бил правилен.
За “резила” на европейското.
На миналото се класирахме на 5-то и 15-то място в многобоя. На тазгодишното на 4-то и на 7-мо! Е, нещо не мога да схвана за напъните за провал
За Катри и короната от кошчето – грозно и истерично! Не сме знаели, че Кати е прекарала COVID-19. Беше много зле, много! 39,6 температура. Беше правила тест, но се оказа отрицателен. Преди европейското правихме тестове за Антитела. Оказа се, че тя има. Защо е в клуб Илиана? Никога не съм я канила. Тя дойде при мен плачеща и молеща да отиде в клуб Илиана с думите: “ Никога не искам да се връщам там, на Герена!”
И с други думи, но ще ги спестя
Да, можехме да не допускаме грешки на Европейското и да се класираме по-добр.е. Всички го очакваха, защото всички отчитат огромния напредък.Е, състезание е. Само с три седмици подготовка на двете.
За Неви…. по-добре тя да разкаже. Има какво…
Аз само за статистиката При нас Неви стана носителка на световна купа, вицесветовна шампионка отборно, бронзова медалистка от световно. Да, контузи се сериозно и това и повлия сериозно.
За ансамбъла- защо са се разболяли от COVID-19?
Стефи ми звънна по телефона с молба да пусне отговор на Нешка Робева. Беше написала прекрасен отговор. Не и позволих. Състезателите няма да допусна да ги вкара в грозния театър.
Статистиката с медалите ни я знаят всички.
Тежък е спорта ни, много труден.
Нешка сама се убеди, прекарвайки кратко време като треньор на националния отбор на Германия преди 2 години. Макар, че не присъства на състезание където игра Германия, треньор беше тя и ги класира на 16- то място от 17 отбора. Да, тежко се работи. После работи и с Лъчи, с Лео и Рейчъл. На Рейчи класирания не знам, защото е назад. Не, аз не злорадствам, защото от години работя и знам колко е трудно. После Нешка ги остави и сега не знам кой работи с тях. Лъчи е при нас и работи усърдно.
Каква е Истината с писанията на Нешка:
Кой милее за българската гимнастика през ФБ?
Да ни омаскари и принизи пред чуждестранните съдии, пред влиятелните хора и колегите ни. Да ни скара с Марияна и Азербайджан, както с Камелия и Турция. Да неглежира работата на всички ни.
Е, да видим ще успее ли.
Срамота, срамота, срамота, така да използваш и да размахваш имената на треньори и състезатели….
И не забравяй, Нешке: Преди да атакуваш който и да е от треньорите ни и състезателите ни, първо ще трябва се сблъскаш с мен! Ще се подготвим за Олимпиадата!
Въпреки….
А за изгонени треньори и състезатели….. да може да се напише книга
Опитай се да си простиш!
Изпращам ти безусловната си любов!❤️
Наистина!“

Продължете с четенето

За България

Стиляна Николова – кое е златното момиче, което накара цяла България да се гордее?

Published

on

Краят на ноември донесе повод за истинска радост и гордост на всички българи! Страната ни има европейска шампионка по художествена гимнастика за първи път от 1995 година (тогава Теодора Александрова печели златото в многобоя и във финала на обръч). 15-годишната Стиляна Николова спечели европейската титла във финала с лента при девойките на Европейското първенство по художествена гимнастика в Киев (Украйна).

Стиляна заслужено взе най-високата оценка със силна и безгрешна игра – 21.550 точки, съобщиха от БФХГ. Така тя стана европейска шампионка на лента, а само 1/10 я раздели от първото място във финала с топка и така завоюва сребърен медал.

„Честно казано, знаех, че точно с това съчетание на лента съм способна да извоювам златен медал на това Европейско първенство! Помогна ми това, че бях спокойна, много добре подготвена и знаех, че мога да си изиграя съчетанието без грешка!“, казва шампионката в интервю за Фейсбук страницата на БФХГ.

България спечели целия пакет медали и благодарение на Ева Брезалиева, която спечели бронзов медал на въже, както и беше на косъм от медала на бухалки, където се класира на 4-то място след отлична игра.

„Ева за мен е шампион и уникален състезател!“, казва Стиляна. А за усещането да си на почетната стълбичка споделя: „Чувството е неописуемо! Не мога да подбера точните думи да ви опиша каква чест и гордост  изпитвах да слушам БЪЛГАРСКИЯ химн в моя чест!“

В специално видео медалистките ни споделиха, че посвещават своите спечелени медали от Европейското първенство на всички медици в България, които се грижат за нашето здраве.

Коя обаче е Стиляна – малкото момиче с огромния талант, което със сълзи в очите пя националния ни химн и донесе толкова поводи за гордост? Родена е на 22 август 2005-та в Египет. Израсла е там, но казва, че нейната родина е и винаги ще бъде България, за която се състезава. У нас шампионката се състезава за великотърновския „Етър-Елит“.

Истински талант с огромно бъдеще – така определят Стиляна, която тренира от 3-годишна, а спортният й талант се предава по наследство. Тя е дъщеря на Паулина Николова – световна шампионка с ансамбъла по художествена гимнастика на България през 1983-та и 1985-та година и легендарния футболист от световното в Мексико – Илия Дяков.

Стиляна споделя, че няма любима композиция и обича всичките си съчетания, но признава, че любимият й уред са бухалките. За свой идол в съвременната гимнастика определя Боряна Калейн, а от миналото много се възхищава на своята майка и мечтае един ден да бъде като нея.

 „Това беше моето последно състезание като девойка. От тук нататък ще сменим съчетанията и ще се готвя за голямата гимнастика във възраст жени.“, споделя още Стиляна в интервюто за Българската федерация по художествена гимнастика, а тайната на своя успех определя с две думи – „МНОГО ТРУД!“.

Продължете с четенето

За България

Първи симптом за К-19, който се пренебрегва

Published

on

“Основното и първо оплакване е болки в кръста и между прешлените. Възможно е човек да има ковид, но да си мисли, че е прекалил с тренировките. Важно е да е ясно, че към момента няма друг грипен вирус в момента из цяла Европа, освен коронавируса”. Това заяви в ефира на “Събуди се” пулмологът д-р Бруск Халил, началник на ковид отделението във Втора градска болница.

“Почва един задух, който не минава от самосебеси. Главоболието също. При някои хора има конюнктивит. При други има и постоянно разстройство. Вече има различни форми на ковид, няма класика”, смята д-р Халил

“Нещата са сериозни. Специално първите 6-7 дни след положителен ПСР, ако не минават нещата, трябва да търсят лекарска помощ. Само аспирин и чай не помагат”, препоръча той.

“Новите мерки ще помогнат и след Коледа и Нова година нещата ще стихнат”, добави лекарят. Според него 50% ще има намаление на случаите до празниците. Той прогнозира трета вълна на К-19 в България през лятото. По думите му във фургоните пред болницата му има безплатни ПСР, които са от общината.

“Имаме ремдесивир. С него лекуваме най-тежките случаи. При по-леките зависи от състоянието на пациента. Обикновено с два антибиотика.

Най-голямата грешка, която се прави, е като се вижда пациент с кръвохрач, да ми се дават кръворазреждащи”, заяви той.  По думите му антителата държат 5-6 месеца. “Ваксината няма да е трайно решение”, смята д-р Халил.

/Стандарт

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни