Днес празнуваме Великден, но в понеделник е нов много важен празник! Трябва да знаеш! Това е денят, в който всеки трябва да!

Днес празнуваме Великден, но в понеделник е нов много важен празник! Трябва да знаеш! Това е денят, в който всеки трябва да!

Вторият ден на Великден се нарича Светли или „разтурни“ понеделник, свързан с обичая „размятване на яйца“ за предпазване от градушка и за плодородие.

С оглед на това, че велигденското поклонение продължи три дни, на този ден продължава и обилната гощавка, на която често са ни на гости, роднини, съседи, приятели, кръстници.

Вторият ден от Великден започва със Светлата седмица.

Утре е Светли понеделник. Седмицата, в която се прославят светите апостоли и Св. Богородица. Светлата седмица е време, в което Възкресението на Иисус Христос донася просветление за всички и надежда за вечен живот. Светлата седмица приключва с Томина неделя или наричана още Празна неделя, с който приключва празничният цикъл за Възкресение и започват броенето на неделите след Великден. Народът нарича тази седмица „празна“, защото през цялото време не трябва да се работи.

Според народните поверия на Светли понеделник, наричан още Разтурнипонеделник или Разметнипонеделник младежи излизали извън селището, разделени на две групи, като търкаляли група срещу група червени яйца. Според народната традиция с този ритуал се цели предпазването от градушка.

На Светлата или Празната сряда се изпълнява обичаят „Мара Лишанка“ от девойки, които лазарували. Те правят кукла от откраднати чехли на бременни жени и я наричат Мара Лишанка.

След като измият лицето на булката и своите лица, се надяват, че са изпълнили добрата магия, за да бъдат обикнати от добри момчета, а не от зли змейове, от които да имат деца. В същия ден се играе и така нареченото Ладино хоро, в което отново участват момичета лазарки. В петък след Великден българинът празнува Лятна Св. Петка. Край църкви и манастири с името на светицата се организира празник с борби, състезания и игри.

На връщане от празника всеки гледа да срещне бременна с кърмаче на ръце, защото се счита, че носят голямо щастие. В този ден се обхождат градините и нивите за предпазване от градушка и за плодородие. Светлата седмица приключва с Томина неделя, когато се боядисват яйца за душите на умрелите.

НОВИ

Това се казва новина! Готвят грандиозен подарък за всички българи, навършили 18 години
Извънредно! Ужасяващи СНИМКИ от касапница на Е-79 между Враца и Монтана, има загинали и много ранени...
Само хора с IQ повече от 150 могат да забележат разликите, а вие? (СНИМКИ)
Коя е първата дума, която ви идва? Огромна новина за цяла България. Лили Иванова е
Нов чудовищен скандал разтърси българското участие на Евровизия за поредна година! Не е трябвало да ...
Трагедията е огромна! Сега съобщиха от болницата ужасната новина. С куршум в главата почина Александ...
Този трик ми го каза главен шеф на известен ресторант, приготвите ли така картофите няма да пипнете ...
Руснак падна от 9-ия етаж и се качи обратно, за да си довърши питието
Това ли е похитителят на сина на Венци Стефанов?
Изтръпнахме! Слави Трифонов е скован на инвалидна количка! Много тъжни новини за Дългия!
ВСИЧКИ ИМ ПЛАЩАМЕ ОТ ДЖОБА СИ ЗА РАХАТА! Гръмна немислимото за Деси Банова и Плевнелиев!
Винаги е усмихната, но никой не подозира за тежката житейска драма на Мария Игнатова!
Мощна съставка премахва тъмни петна и кръгове около очите, старчески петна-Приготвяте си кречето у д...