Свържете се с нас

За България

Д-р Кунчев огласи кошмарна прогноза за появата на коронавируса у нас!

Published

on

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. Знаем, че вече в почти всички балкански страни има случаи, така че вносът е неизбежен. В историята на медицината няма страна, която да е спряла разпространение на въздушно-капкова инфекция, с предприемането на каквито и да е мерки за контрол. По-важното е да има къде да бъдат приемани и адекватно лекувани хората, така че дори този нисък праг на леталитет (смъртност) от 2% да бъде снижен максимално и да спасим колкото се може повече възрастни хора.

Броят на полетите, които седмично пристигат от Италия в България, е 34. Повечето от тях в момента кацат на Терминал 1 и понякога това създава затруднение в обработката, тъй като трябва пътниците да попълват анкетни карти и да се преминава през термокамерен контрол. По тази причина, за да бъде улеснена обработката, е създадена нова организация. Пристигащите от Италия и кацащи на Терминал 1 на летище София ще преминават по отделен коридор, за да няма смесване на потоците и за да се съкрати времето за престой на летището, добави Кунчев. „За да улесним още повече нещата, тъй като всички полети са организирани по начина София – Болоня, или където и да е – София, анкетни карти ще бъдат раздавани и от стюардесите по време на самите полети. Днес ще тестваме онлайн форма за попълване, така че на страницата на СРЗИ хората да могат, още дори преди да тръгнат към летището, да попълват информацията. Пътниците ще получат QR код, който ще показват на летището и това ще бъде напълно достатъчно“, обясни доц. Кунчев.

Той коментира, че и по този ред държавата ще разполага с база данни -информацията ще се предава съответно на регионалните здравни инспекции по местоживеене на пътника, за да бъде впоследствие предоставяна на общопрактикуващите лекари, с цел последващ контрол. По темата за личните предпазни средства главният държавен здравен инспектор уточни, че Министерството на здравеопазването е осигурило необходимите количества за екипите, работещи по летищата и границите, екипите на центровете за спешна помощ, които имат отговорност за транспорта на евентуални случаи, за инфекциозните отделения, които ще работят с такива пациенти, както и за служителите на гранична полиция.

Там, където е наложително, може да бъде отпуснат допълнителен ресурс. По отношение на общопрактикуващите лекари в България доц. Кунчев посочи, че техният брой е 4500. Те са самостоятелни юридически лица, сами обезпечават дейността си и следва да са снабдили практиките си с лични предпазни средства. Това е задължение на всеки общопрактикуващ лекар, беше категоричен Ангел Кунчев. По думите му не само в България, но и в целия свят има недостиг на лични предпазни средства.

Продължете с четенето

За България

Рекорд! Дизелът се срина до 1,59 лв. за литър

Published

on

До рекордно ниски нива се сринаха цените на най-масовите горива у нас. Литър обикновен дизел се търгуваше вчера на бензиностанцията на известен политик срещу 1,59 лева.

На същата цена се продаваше и бензин А 95. Пропан-бутанът пък падна до 67 стотинки. С две стотинки по-скъпо вървяха същите горива в бензиностанциите на най-новата за Пловдив верига, която е собственост на едноименна рафинерия.

За момента от големите вериги си правят оглушки и не намаляват рязко цените. Трите най-големи търговци на дребно у нас държат цена на дизела около 2,21 лева, а на бензин А 95 2,19 лева. Пропан-бутанът се търгуваше по 71 стотинка.

Рекордното поевтиняване на горивата се дължи на безпрецедентния дъмпинг, който направи най-големият производител на суров петрол Саудитска Арабия. Вчера обаче цените леко се повишиха на международния пазар след дипломатическа совалка на Външно министерство на Русия, която е най-потърпевша от евтиния петрол

Продължете с четенето

За България

ТРАГЕДИЯ! Млад българин почина в Англия от COVID-19

Published

on

31-годишен българин е починал от COVID-19 във Великобритания. За трагедията информира на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Според информацията той е бил напълно здрав, без съпътстващи заболявания.

Това е още едно доказателство, че младите хора не са застраховани от последствията от заразата и също са уязвими, коментира ген. Мутафчийски.

Продължете с четенето

За България

Таксиметрови шофьори от цяла България се готвят за бунт

Published

on

Таксиметрови шофьори от цяла България се готвят за бунт! Причината е в тотално сринатия заради извънредното положение бизнес, което оставя хиляди от тях на улицата, научи Lupa.bg от свой човек в бранша.

Тъжната равносметка дотук е, че между 70 и 90 от водачите в страната вече са безработни. „Ще се опитаме да намерим изход от задънената улица с масов протест. Надявам се няколко хиляди коли да запушим центъра на София, за да се сетят главанаците в парламента за какво сме ги пратили там”, ядоса се столичен таксиметров шофьор пред наш репортер.

От понеделник, 6 април, автомобилите на най-голямата таксиметрова компания в София и в страната „Йелоу такси“ започват да се оборудват по примера на американските си колеги – със специални прегради между предните и задните седалки, с цел предпазване на пътниците и водача от заразяване с коронавируса. Това твърди собственикът на компанията Найден Петров.

„След бързо проучване на пазара намерихме фирма и вече сключихме договор с нея, според който от понеделник започваме да оборудваме всичките си над 1400 автомобила с предпазни плексигласови прозрачни прегради между предните и задните седалки“, обясни Найден Петров. „Целта е да бъдат отделени пътниците от водача като най-добрата предпазна мярка срещу заразяването с COVID-19 както за него, така и за тях. И сега много шофьори споделят, че ги е страх да работят, въпреки че сме взели всички превантивни мерки срещу заразяване – всички са оборудвани са с маски и ръкавици, а колите се обработват с дезинфекционни препарати“, коментира Петров.

Новите прегради вече се произвеждат по поръчка на фирмата, като инвестицията е за над 100 хил. лева. „Поръчали сме много качествени прегради, които да останат в колите и след като епидемията премине, така че те да бъдат оборудвани и за други подобни ситуации в бъдеще, да не дава Господ, разбира се, да има такива. Още повече, че е добре да има преграда между клиентите и водачите и за работа през нощта, когато се качват какви ли не клиенти – в нетрезво състояние, агресивни и пр.“, заяви Найден Петров.

По неговите думи със 75% се е свила работата на таксиметровата компания. На фона на 20 000 адреса, които е правила за 24 часа преди обявяването на извънредното положение на 13 март, сега фирмата изпълнява под 5000. „Като тези 20 000 адреса поемахме и изпълнявахме, а поради липсата на капацитет много адреси тогава отказвахме“, признава Найден Петров и допълва: „А сега треперим да не изпуснем дори и един адрес, тъй като вече са рядкост“.

Возят се основно пътници по договори с корпоративни клиенти. Случайните пътници на таксиметровите компании от близо три седмици вече са рядкост. Поради това вече над 35% от водачите са върнали пътните си книжки и не излизат на работа, като очакванията са през април броят им да се удвои.

Още по-тежко е положението на таксиметровите компании в Източна България. Това обясни Иво Кулев, заместник-председател на Националния съюз на превозвачите (НСП) и собственик на най-голямата шуменска таксиметрова компания „Сити такси“. Проблемът е особено голям в градовете, в които вече е наложен вечерен полицейски час, като Стара Загора и др., където след 21.00 ч няма никакво движение.

Работата на таксиметровите фирми на изток от Велико Търново се е свила толкова много, че на работа излизат едва 10% от колите, регистрирани като таксита, обясни Кулев. Конкретно в Шумен от 4000 поръчки в началото на март сега се изпълняват не повече от 350, като те са само на корпоративни клиенти, подчерта Кулев. Случайните поръчки вече едва ли понякога надвишават дори и половин процент, посочи още той.

„Таксиметрови коли все още се виждат по пиаците, но хора по тротоарите и спирките няма“, коментира Иво Кулев и допълни: „Така е навсякъде на изток от Велико Търново – заявявам го като председател на регионалната структура на НСП, който отговаря за цяла Източна България“, посочи Кулев. Почти същото е положението и в останалите градове, като във Варна и Бургас е малко по-добро – там работата е намаляла с около 80%. Виси водачът 4-5 часа, докато изпълни един адрес за 3 лв. – тук не е София, разстоянията са малки и крайната цена е такава. А само диспечерската такса му е 5 лв. дневно, отделно – горивото и т.н. Затова вече 90% от колегите върнаха пътните книжки и си стоят вкъщи. Скоро само ще си спомняме, че в градовете е имало таксита“, завърши Иво Кулев.

Продължете с четенето

За България

5000 лева глоба и 10 месеца пробация за мъж, нарушил карантината си в Пловдив

Published

on

Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура и обвиняемия и упълномощения от него адвокат, за решаване на делото и прекратяване на наказателното производство по реда на чл. 381 вр. чл. 357 ал.1т.4пр.2 от НПК, като страните постигнаха съгласие за следното:

Мъжът е осъден за това, че на 26 март 2020 г. е нарушил мерки, издадени против разпространението на COVID-19, докато е бил под карантина, с предписание от РЗИ – Видин.

Той не е изпълнил задължението да не напуска дома си или мястото за настаняване, на което е посочил, че ще пребивава за посочения в предписанието срок – на адрес в  Пловдив, като деянието е извършено по време на извънредно положение.

За така извършеното престъпление  и на основание чл. 355 ал. 2 пр. 3 вр. ал. 1 от НК вр. чл. 55 ал. 1 т.1 и ал. 2 от НК страните се споразумяха на обвиняемия В. К. по реда на чл. 381 ал. 4 от НПК да бъде наложено наказание „ПРОБАЦИЯ“ при следната съвкупност от пробационни мерки:

Задължителна регистрация по настоящ адрес за срок десет месеца с периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител или определено от него длъжностно лице – два пъти седмично.

Задължителни периодични срещи с пробационен служител за срок от десет месеца, както и глоба от 5000 лева.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България7 секунди ago

Рекорд! Дизелът се срина до 1,59 лв. за литър

До рекордно ниски нива се сринаха цените на най-масовите горива у нас. Литър обикновен дизел се търгуваше вчера на бензиностанцията...

За България1 минута ago

ТРАГЕДИЯ! Млад българин почина в Англия от COVID-19

31-годишен българин е починал от COVID-19 във Великобритания. За трагедията информира на редовния брифинг на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав...

За България2 минути ago

Таксиметрови шофьори от цяла България се готвят за бунт

Таксиметрови шофьори от цяла България се готвят за бунт! Причината е в тотално сринатия заради извънредното положение бизнес, което оставя...

За България3 минути ago

5000 лева глоба и 10 месеца пробация за мъж, нарушил карантината си в Пловдив

Районен съд – Пловдив одобри споразумение, постигнато между Районна прокуратура и обвиняемия и упълномощения от него адвокат, за решаване на...

За България12 минути ago

От последните минути: Страшна новина за света, жертвите от COVID-19 вече са…

Броят на починалите от коронавирус в света надмина 60 000 души. Общият брой на заразените е над милион и 100...

За България3 часа ago

Скандалът се разраства! Марешки отговори на Нинова: Мислех да се гавря с тях, щуротия!

Предложението на опозицията, в лицето на БСП, за отмяна на извънредното положение или неговото намаляване, е малоумно.  Това заяви пред...

За България3 часа ago

Премиерът мрачно: След две-три седмици ще сме в Ада

„СЗО реши спора снощи ясно и категорично. Произнесе се, че социалната изолация трябва да продължи. Друг път казвам да не...

За България3 часа ago

Брутално убийство край Варна: Младият Стоян зарови жена си в двора и се скри в землянка

Прокуратура във Варна задържа мъж заубийство на жената, с която живеел на семейни начала. Под ръководството на Окръжната прокуратура във...

За България6 часа ago

Кошмар! COVID-19 уби 31 г. българин в Лондон без предходни заболявания

„Ангелкова може да ми се разсърди, ама много хора вече ми се сърдят, но призовавам всички граждани да не възприемат...

За България19 часа ago

Лоши новини за здравето на Борис Джонсън, рязък скок на умрелите от COVID-19 на Острова

Във Великобритания беше регистриран най-големият брой на жертвите за ден от началото на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), като за...

За България23 часа ago

Шеф Виктор Ангелов се стяга за сватба – ето дамата на сърцето му (Снимки)

Шеф Виктор Ангелов може и да изглежда строг и неприятен в шоуто Hell’s Kitchen, но в живота топ-готвачът е любящ...

За България23 часа ago

Тест за проверка на зрението – Натиснете тук и кажете, кое число виждате!

Вижте картинката по-долу, за не повече от 2 секунди, за да може отговворът ви е да е меродавен- Кое е...

За България23 часа ago

Почина жената от Враца, лекувана от коронавирус по телефона, лекарско безхаберие! –

Късно снощи е починала 52-годишната жена, която бе приета в МБАЛ “Христо Ботев” във Враца с перфорация на червата. Припомняме,...

За България23 часа ago

Черен ден за България! Кошмарно меле с десетки тирове, има много загинали шофьор

Тежка верижна катастрофа е станала тази сутрин на автомагистрала „Марица“. По предварителна информация са се ударили товарни автомобили, леки коли...

За България23 часа ago

Белодробен лекар скъса оковите, каза на семейството си как да се предпази от коронавируса

В тези дни, в които сме подложение на атака от невидимата зараза е много важно да слушаме и изпълняваме, това...

За България24 часа ago

Защо бяхме здрави при соца и не ни беше страх от вируси? (ПЪЛЕН РАЗБОР)

Най-належащите за реформа сектори на държавата са: здравният, пенсионният, правният и образователният. Днес ще се занимаем със здравеопазването. За него...

За България24 часа ago

Ани Владимирова: Изолацията води до ефект на тенджерата под налягане

Психологът Ани Владимирова предупреди, че затварянето вкъщи може да предизвика ефект на тенджерата под налягане с отприщването на събирани дълго...

За България24 часа ago

Експерт: Пагубно е за човек да стои повече от 4 седмици затворен

Икономическите щети причинени от кризата с коронавируса ще струват стотици милиарди евро. Социалният живот е парализиран за неопределено време. Колко...

За България24 часа ago

БСП против удължаване на блокадата до 13 май

БСП подкрепя искането на премиера Бойко Борисов за замразяването на заплатите към нивото от декември миналата година. Това стана ясно...

За България24 часа ago

Борисов: Имате пари за цигари, а нямате за маски

„Възложил съм да се произведат 2 милиона маски и да се раздадат без пари, щом проблемът е за 3.50 лв....

Реклама

Интересни