Свържете се с нас

За България

Ето защо хората масово премахват PVC дограмата!

Published

on

Прозорците на PVC профилите бързо завладяха пазара. И е разбираемо защо: въпреки високите разходи, тези прозорци ви позволяват да спестите много повече пари за отопление на къщата и да дадете възможност за поддържане на приемлива температура вътре в апартамента дори при условия на сурова зима.

Въпреки това, днес има и друга тенденция: хората да започват да се отказват от пластмасовите прозорци.

В далечните квартали тази тенденция все още не е толкова забележима, но тук, където се извършва строителството, пластмасовите прозорци не са толкова популярни.
Защо? Дали способността им да запазват топлината се влошава през последните години? Разбира се, че не. Само за години масова експлоатация,  пластмасовите прозорци станаха очевидни не само с техните предимства, но и недостатъци, които продавачите рядко споменават.

НЕДОСТАТЪЦИ НА ПЛАСТМАСОВИТЕ ПРОЗОРЦИ

Токсичните добавки

PVC съдържат широк спектър от токсични добавки, по-специално стабилизатори на базата на олово, фунгициди и пластификатори. Оловото е един от най-вредните елементи в природата. В човешкото тяло то може да се получи с въздуха, храната, водата. И се натрупва в тялото, костите, причинява заболявания на бъбреците, черния дроб, нервната система.

Възрастните хора и децата са особено чувствителни дори при ниски дози олово. Специалистите казват, че без силно нагряване оловото няма да се отдели от пластмасата. Но най-напредналите от тях сами са заменили оловото с други стабилизатори, почти безвредни за здравето.

Големите европейски производители използват в производството безвредни стабилизатори. Но няма прозорци с двоен стъклопакет. Ето защо вие сами не можете да определите дали има проводник в прозореца ви или не. Ще трябва да се доверите на производителите.

Проблеми с вентилацията

Оказа се, че основното предимство на пластмасовите прозорци – изолирането на помещението от проникването на въздух отвън е и основният им недостатък.

В жилищните сгради вентилационната система се основава на естествения приток на свеж външен въздух през пукнатините в прозорците и входните врати. Въздухът, минаващ през всички стаи в апартамента, абсорбира вредни примеси и излиза през вентилационните канали в кухнята и банята.

Устойчивостта на пластмасовия прозорец блокира естествения поток на чист въздух в помещението, като по този начин нарушава вентилацията. Поради това има замъгляване на прозорците, кондензационни форми върху тях. Влажността на стаята се увеличава, което насърчава размножаването на патогени, гъби и мухъл.

Прозорците, които не “дишат”, ограничават потока на свеж и чист въздух, като увеличават концентрацията на прах. В резултат на това става трудно да се диша, получава се алергия, кожни заболявания и дори астма. Децата започват да кашлят и кихат, а възрастните се оплакват от чести заболявания, главоболия, влошаване на здравословното състояние.

Натрупване на вредни вещества, например въглероден оксид от газовата печка, изпаряване на токсичен формалдехид от мебели (МДФ) и др. Климатиците и вентилаторите не винаги успешно се справят със задачата си, което често изостря проблема.

Според германските учени, прилива на астма, алергии, кожни заболявания и рак през последните десетилетия е пряко свързано с нездравословен климат в апартаментите и прозорци, изработени от PVC-профил.

Ако отваряте прозорците толкова редовно, колкото производителите съветват, това отрича основните предимства на пластмасовия прозорец, защото свеж и студен въздух охлажда стаята и след това трябва да се затопли и енергията да се изчерпи.

“Страх” от механични щети

Както самите производители на прозорци признават, след механични повреди пластмасата е почти невъзможно да се поправи, или възстанови. Драскотините ще останат на пластмасата завинаги.

Ако стъкленият модул може да бъде подменен, тогава драскотините и вдлъбнатините на рамката не могат да бъдат поправени. Такива щети са особено забележими при светли повърхности.

Сложност на ремонта

Пластмасовият прозорец е много труден за ремонт. Успешният резултат от ремонтните работи зависи пряко от качеството на прозореца и монтажа, както и последващата инсталация. Трябва да се помни, че PVC профилът е доста сложен дизайн. Ето защо, когато купувате продукт от продавача, трябва да изискате сертификати за съответствие и качество.

Големият коефициент на разширение на PVC профила

Въпросът е, че материалът на прозореца се разширява значително от силна топлина, а в студа се свива. Поради това пластмасата може да причини пукнатини. Замърсяването може да послужи и като причина за откъсване на прозореца от монтажната пяна.

 

Опасност от счупване

Пластмасовите прозорци са лесни за счупване. Можете да ги отваряте отвън с остър и тънък обект (нож, отвертка, мистрия). Злосторникът може да натисне с инструмента под съединението на отвора и леко да премине през цялата височина, като го притиска като лост.

През 1995 г. Швеция предложи забрана за всички продукти от PVC, а в Дания въведе данък върху PVC продуктите и фталатите. Повече от 150 европейски общности вече са забранили продуктите от PVC или провеждат политика за постепенно преустановяване на използването им в обществени сгради.

Германците – лидери в производството на PVC дограма – все повече осъзнават недостатъците им, затова се опитват да поръчват рамки от естествено дърво.

Специалистите препоръчват да се откажете от използването на пластмасови прозорци и да ги замените с дървени, за осигуряване на свеж въздух, или инсталиране на пластмасови прозорци и  вентилационни клапани.
Ако все пак сте решили да поръчате PVC прозорци, попитайте продавача за сертификат за качество, тъй като пластмасата може да е различна, с различни нива на опасност за околната среда. Важно е да запомните, че прозорците са дългосрочна инвестиция и не бива да ги спасявате.

Продължете с четенето

За България

Три ракии изпил шефът на Пътното в Перник и седнал да кара

Published

on

Три ракии изпил шефът на Пътното управление в Перник вечерта, когато беше хванат пиян зад волана. Това е обяснил самият Петър Басмаджиев пред патрулните полицаи, каза Слави Лазов, началник сектор „Пътна полиция” в ОДМВР-Перник, съобщава Нова тв.

Басамджиев беше хванат пиян зад волана в неделя сутринта. Дрегерът е отчел 1,6 промила. По закон такова провинение се наказва със затвор от 1 до 3 г. и отнемане на книжката. Басмаджиев е шеф на Пътното в Перник едва от месец. Бил и кандидат за общински съветник. Преди това се е занимавал с частен бизнес, участвал е и в приватизационни сделки.

„При обход на патрулите в неделя сутринта, около 03:30 часа е спрян за проверка в централна градска част на Перник. Извършената проба е отчела 1,66 промила”, разказа Слави Лазов, началник сектор Пътна полиция в ОДМВР-Перник. „Признал е пробата, но е отказал кръвна проба. Признава, че е употребил алкохол, няма конфликт с полицията ”, обясни още Лазов.

По думите му е започнало бързо досъдебно производство, а материалите са предоставени на разследващия полицай.

Продължете с четенето

За България

Откакто пробвах тази рецепта, кюфтенцата ги правя само така, пръстите да си оближеш

Published

on

Искате да изненадате любимите си хора с нещо вкусно за вечеря? Какво ще кажете за едни кюфтенца?

Кюфтенцата се приготвят бързо и лесно и се съчетават перфектно с картофено пюре, ориз или салата от пресни зеленчуци.

Ето и необходимите продукти, с които да си приготвите това пищно, нежно и изключително вкусно изкушение:

500 гр. смляно свинско и говеждо месо
2 суп. лъжици заквасена сметана
3 суп. лъжици хлебни трохи

1 глава лук
сол и пипер
едно яйце

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на дребно.

В купа смесете сметаната с хлебните трохи. Оставете да постоят около 7 минути.

Към тях добавете каймата, лука, яйцето, солта и черния пипер. Омесете всичко много добре и сложете в хладилника за 10-ина минути.

От каймата оформете кюфтенца. След това може да ги оваляте в галета.

Пържете до златисто на среден огън.

Добър апетит. /jenata.blitz.bg

Продължете с четенето

За България

Потресаващо: Майката на Стефан от Кардам избягала с част от даренията

Published

on

Мaйкaтa нa 9-гoдишния Cтeфaн oт Кaрдaм, кoйтo пoчинa oт нaтрaвянe c гaз, e избягaлa oт ceмeйния дoм c чacт oт дaрeнитe зa бeднoтo ceмeйcтвo пaри. Рocицa Мaринoвa взeлa cъc ceбe cи и cрeдcтвaтa oт нaдбaвкитe зa пeттe cи дeцa. Тoвa твърди в пocт във Fасеbооk Вили Димитрoвa oт Гeнeрaл Тoшeвo, инициaтoр нa кaмпaниятa зa cъбирaнe нa дaрeния.

Рocицa изчeзнaлa прeди oкoлo ceдмицa. Нa мaйкa cи кaзaлa, чe oтивa зa някoлкo дни във Вaрнa. Прoкурaтурaтa и coциaлнитe cлужби ce зaeмaт cъc cлучaя, cъoбщaвa „Нoвa тeлeвизия”.

Мaлкият Cтeфaн пoчинa нa 27 oктoмври, a двe oт cecтритe му бяхa приeти в бoлницa във Вaрнa cъc cимптoми зa oтрaвянe. Рaзcлeдвaнeтo нa прoкурaтурaтa пoкaзa, чe тe ca oтрoвeни c гaз фocфин, кoйтo e oтдeлeн oт вeщecтвo прoтив гризaчи, зaзидaнo в cтeнитe нa къщaтa. Зa дeцaтa ceгa ce грижaт бaбaтa и дядoтo. Бaщa им e в зaтвoрa. Двaмaтa c Рocицa нямaт рaзвoд. Кoгaтo зaминaлa зa Вaрнa, жeнaтa взeлa и нeгoвaтa дeбитнa кaртa.

Ceгa хoрaтa, aнгaжирaни cъc cъбирaнe нa cрeдcтвa зa ceмeйcтвoтo, призoвaвaт дa ce пoмaгa кaтo ce ocтaвят пaри в кутиитe зa дaрeния или чрeз прeвoди в бaнкoвaтa cмeткa.

Продължете с четенето

За България

Петя Дикова детронирана от любовница на шефа: Щерката на Аня Пенчева няма да води Култ

Published

on

Едва 7 месеца издържа Петя Дикова да си седи вкъщи и да си гледа бебето.

Дъщерята на Аня Пенчева и Сашо Диков отново обикаля монтажните на Би Ти Ви, само че вече не като водеща на „Култ”. Поне засега пътят ѝ към предаването, което сама измисли и създаде преди няколко години, е затворен заради амбициозната й колежка Поли Гергушева.

Гергушева е наложена за водеща лично от директора на новините в канала Венелин Петков. Според мълвата в медийните среди, преди 4-5 години тя за кратко е имала интимни отношения с началника си. Двамата са запазили добрите си отношения и до днес и хубавицата се ползва с протекциите на ръководството. Не се знае кой в момента гледа сина на Петя Дикова – Александър, но преди няколко дни стана ясно, че самата тя е прекъснала отпуска си по майчинство и се е върнала на работа. В ефира на Би Ти Ви вече изтече първият резултат от нейния труд – минифилм за Стефан Данаилов, с който телевизията почете големия актьор след неговата смърт.

Това се оказа официалното завръщане на екран на звездата от предаването „Култ”. Само дето тя вече няма нищо общо с това шоу. То поне засега ще продължава да се води от наследницата ѝ в студиото – Поли Гергушева. „Поли уж е по заместване в „Култ”, но не смята да си тръгва, а и шефовете не напират да я сменят с титулярката”, шушука се в нюзрума на Би Ти Ви. За капак, рейтинга бил по-висок с новото лице, пише Уикенд.

Според слуховете, Петя много държала да си вземе предаването обратно, тъй като бе не само негова водеща, а и човекът, измислил и наложил цялостната му концепция. Засега обаче всички пътища назад към него оставали затворени. От Би Ти Ви предлагали на актьорската щерка работа зад кадър и не били склонни да я връщат като лице на което и да е шоу. „По закон са длъжни да ѝ пазят щата в телевизията, но могат да ѝ сменят позицията и май точно това ще направят”, смятат работещите в медията.

Според слуховете, за Петя се подготвя място като продуцент, което тя не е склонна да приеме. Макар че често е критикувана от зрителите по всякакви параграфи, включително че фигурата ѝ е твърде едра, за да се появява на екран, Дикова от малка е свикнала да работи в кадър и не била склонна да „слезе от трона”, както самата тя нарича мястото си в „Култ”. Сега била бясна, че там се е настанила по-млада, слаба и красива бивша репортерка, която изобщо не смята да си тръгва.

Вместо да се примири, че ще работи в сянка, Петя решила да се бори за мястото си. Именно затова се навила да се върне на работа, въпреки че синът ѝ Александър е само на 7 месеца. Макар че никой не искал подобни жертви от нея, Петя решила да се прави на героиня, за да стане ясно колко много държи на работата си. „В телевизията има поне 10 души, които можеха да направят филма за Стефан Данаилов не по-зле от нея”, коментират в Би Ти Ви.

Докато майката спасява своята звездна кариера, за бебето се грижи който може. Твърди се, че на разположение най-често е свекървата на Петя – майката на нейния възлюбен Илиян Любомиров. Самият той също бил свикнал да сменя памперси и да храни сина си с пюрета. Детето обаче си искало мама.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България2 часа ago

Три ракии изпил шефът на Пътното в Перник и седнал да кара

Три ракии изпил шефът на Пътното управление в Перник вечерта, когато беше хванат пиян зад волана. Това е обяснил самият...

За България2 часа ago

Откакто пробвах тази рецепта, кюфтенцата ги правя само така, пръстите да си оближеш

Искате да изненадате любимите си хора с нещо вкусно за вечеря? Какво ще кажете за едни кюфтенца? Кюфтенцата се приготвят...

За България3 часа ago

Потресаващо: Майката на Стефан от Кардам избягала с част от даренията

Мaйкaтa нa 9-гoдишния Cтeфaн oт Кaрдaм, кoйтo пoчинa oт нaтрaвянe c гaз, e избягaлa oт ceмeйния дoм c чacт oт...

За България3 часа ago

Петя Дикова детронирана от любовница на шефа: Щерката на Аня Пенчева няма да води Култ

Едва 7 месеца издържа Петя Дикова да си седи вкъщи и да си гледа бебето. Дъщерята на Аня Пенчева и...

За България3 часа ago

Хороскоп за днес, 16 декември: Лъв, осигурете си спокойствие. Риби, денят ви ще е пълен с емоции и събития –

ОВЕН Реализиране на лични цели Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Понеделник е...

За България4 часа ago

Невероятно, но факт: Вдигат с 40% пенсиите в Румъния

Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени с 40%. Това предвижда новото либерално правителство на страната в закона за държавния бюджет...

За България13 часа ago

Кажи ми какво миеш първо под душа и ще ти кажа какво криеш в себе си: –

Всяка сутрин повечето хора започват с освежаващ душ. Но всички се къпем по различни начини . Най-вероятно не сте забелязали това, но...

За България13 часа ago

Страшно земетресение над 8 по Рихтер ще стане всеки момент, учените бият аларма

За година, според статистиката на учените, в Огнения пръстен са се случили 60 хиляди земетресения. Около 4700 събития са се...

За България13 часа ago

Лора Караджова се сгоди: 36-годишната певица е получила годежен пръстен навръх рождения си ден

Лора Караджова се сгоди за приятеля си диджей Марсел Рохас 36-годишната певица е получила пръстен навръх рождения си ден „С...

За България13 часа ago

Младежи се натъкнаха на зловеща гледка в колиба до Сандански

54-г. санданчанин бе намерен в безпомощно състояние вчера около 11 ч. Асен Д., който бил с множество болести, живеел сам...

За България13 часа ago

Историята на Милан е доказателство, че черната магия съществува

Историята на Милан е доказателство, че черната магия съществува: Тортата за сватбата им е баена на гробището, още по-голям шок...

За България14 часа ago

Когато се ожениха през 2001 г., той бе на 18, а тя на 51! Ето как изглеждат днес СНИМКИ

Истинската любов не познава граници – нито териториални, нито материални, нито възрастови. Доказателство за това са героите на тази история....

За България14 часа ago

Крисия заби нож в гърба на Слави Трифонов

Зa прoблeми мeжду мaлкaтa пeвицa и шoумeнa ce гoвoри oт дocтa врeмe и мaй вcички cлухoвe щe ce oкaжaт иcтинa....

За България18 часа ago

Кога бойлерът се превръща в бомба?

Полусрутена къща и щети по съседен имот е равносметката след гръмнал бойлер в Шумен. Почти всяко българско семейство използва подобен...

За България18 часа ago

Само 2 марки шоколад на българския пазар наистина са шоколад

В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. ...

За България21 часа ago

Синът на Стефан Данаилов с разтърсваща изповед след трагедията

„Щe зaпoмня бaщa cи нaй-вeчe кaтo cмирeн и дoбър чoвeк. В живoтa cи тoй бeшe тaкъв, кaкъвтo e. Иcкрeн, иcтинcки....

За Българияедин ден ago

Средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева

Средната заплата в София ще стигне почти 2000 лева след 4 години. Това сочи анализ на Института за пазарна икономика,...

За Българияедин ден ago

Съдия Майа Попова се е самоубила по много жесток начин

Съдията от Районния съд в Пазарджик Майа Попова се е самоубила по много жесток начин – обесила се е с...

За Българияедин ден ago

Ето как женското тяло показва, че сте с „грешния“ мъж

Обича – не обича? Слушайте тялото си! Нашето тяло ни говори всяка секунда от денонощието. Но тъй като много хора...

За Българияедин ден ago

Това са монетите от 2 евро, които биха могли да струват повече от 2000 евро

Можете ли да си представите да отворите портфейла си и да откриете, че имате монета от 2 евро, чиято стойност...

Реклама

Интересни