Свържете се с нас

За България

Ето кои са двамата братя Бобокови – от магазинче в русенско село, през червените куфарчета и търговия с горива, до връзки с Таки и Манол Велев. Имат антики за 80 млн. лв. като Васил Божков

Published

on

Нова мащабна спецоперация на прокуратурата, съвместно с МВР и ДАНС, се провежда в цялата страна заради нерегламентиран внос на боклуци. В Ботевград бе обсаден за обиск дома на зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, в София – Министерство на околната среда и водите, а в Русе и столицата – домовете и офисите на маститите босове братя Атанас и Пламен Бобокови.

Те са сред най-богатите българи, като според различни класации на в първата десятка на баровците у нас. Братята са родени в русенското село Пиргово. Атанас – на 2 ноември 1959 г., а Пламен на 31 октомври 1968 г. По онова време селото е известно с лозята, винарската си изба и <strong>стария комунистически род Бобокови. Един от него Ангел, става първи секретар на окръжния комитет на БКП в Русе.  Той не е нито баща, нито чичо на двамата, както се говори, но определено им е роднина въпреки, че братята гледат все повече да се дистанцират от тази кръвна връзка.

Момчетата от малки се развиват „правилно“ за онова време. Атанас завършва най-престижното русенско училище Английската гимназия, а Пламен  второто по престиж Математическата гимназия. После Атанас записва най-престижната по онова време специалност, за която се иска специална препоръка от градския комитет на партията международни икономически отношения, а Пламен също престижното право в Софийския университет. Демокрацията ги заварва в София малкият още следва, а големият работи в дилинг-службата на Българската външнотърговска банка!

Баткото Атанас изведнъж решава да емигрира в САЩ. Какво е правил там, не е публично известно, но скоро се връща и през 1992 г. братята основават първата си фирма в родното си село Пиргово едноличния търговец „Бобоков и синове“. Единият вече е на 33 г., а другият на 24. Дейността на компанията тогава е класифицирана като облекла и аксесоари магазини. Години след старта на бизнеса им те са вече в топ 10 на България по богатство.

Обаче те завъртат и търговия с горива. „Беше много актуално тогава, защото имаше големи проблеми със снабдяването“, разказва години след това по-малкият брат Пламен. Пазарът се стабилизирал, печалбите им намалели, а в петролната търговия се намесили мутрите и братята, по собствените им признания, решили да произвеждат масла. „Приста ойл“ е основана през ноември 1993 г. в русенската рафинерия, която е преработвала добития петрол от находищата край Шабла и Тюленово. Спечелените от петрола пари само за една година ще са били много, защото братята си построяват завод и през 1995 г. започват производство на смазочни масла с марката „Приста“. Четири години по-късно приватизират завода за акумулатори в Монтана – Монбат. С напредване на годините, братята вече имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, имат изключителните права да снабдяват с масла 750 пристанища по света, а също и йеменската армия.

Притежават и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро. Имената им бяха сред спряганите в парламента като хората, заради които бе гласуван новият закон за културното наследство, узаконяващ частните сбирки. Покойният Стефан Данаилов, като министър на културата, им разрешава и да направят първия частен музей в родината. Бобокови, както почти всички бизнесмени на прехода, всъщност са сред получилите от червените куфарчета с пари за началото на бизнеса си и затова е било странното пребиваване на Атанас в САЩ, а после и бързото натрупване на капитали, разкриват запознати още преди години.

Братята са и серийни дарители – строят черкви и манастири из цялата страна. С техни пари е изграден и християнският център за подпомагане на бедните в кърджалийския манастир Успение Богородично, заради което прочутият отец Боян Саръев каза, че ще целува ръцете им цял живот. През годините те са и спортни спонсори – преди години издържаха финансови русенския футболен клуб Дунав, но след феновете ги изпонаплюха и те се отказаха. След това започнаха да спонсорират с по 1 млн. евро годишно „Приста Ойл Рали Тийм“. Покрай състезателя Борис Борисов обаче имената им бяха замесени с това на Христофорос Аманатидис-Таки.

През май 2009 г. при специална акция на баретите в хотел „Кемпински“ бяха арестувани няколко от хората на Златко Баретата, а също и рали пилотът Борис Борисов. Тогава ченгета казаха, че той е известен като Боби Белята и е дясната ръка на Таки. „Боби Белята легализира доходите си от престъпни дейности, като се позовава на рекламните договори, които има с Приста ойл“, твърдяха разследващите. Така и не стана известно какво е правил Боби Белята с хората на Златко Баретата. Мълвата гласеше, че са обсъждали ситуация в наркопазара след ареста на Златомир Иванов и изчезването на Таки.

През 2008 г. ченгета им иззеха колекция от 400 старинни монети и антична колесница. Тогава все още го нямаше законът за частните колекции и те не бяха легални. Като член на банда за незаконни археологически разкопки бе арестуван и археологът Димитър Драганов, който се грижи за антиките им и участва във фондацията Братя Бобокови. Бизнесмените твърдяха, че имат редовни документи за експонатите си. Имената на братята изплуват още веднъж във връзка с криминална случка. След покушението срещу Манол Велев през 2007 г. става ясно, че те участват заедно с него в управлението на Сдружение „ТК ВВВ-ПРО ТЕНИС“ – организация с нестопанска цел. Бобокови си падат по екстремни преживявания. И двамата са ловци. Пламен – на редки животни, а Атанас на красиви мацки. Малкият брат обикаля света в търсене на шампионски ловни трофеи. В колекцията му са едни от най-скъпоценните трофеи в целия свят. Малкият е примерен съпруг – твърди, че обожава съпругата си Христина и трите си деца. Такъв е бил и големият до 2000 г., когато в един ресторант среща Ива Титова. Атанас тогава е на 41 г., пълничък и с мустаци.

Явно кризата на средната възраст и златотърсачката-красавица здраво са го цапнали по главата, защото той зарязва съпругата и дъщеря си, бръсне мустаците, отслабва и се хвърля в обятията на Ива. Явно, за да докаже колко е млад, се втурва и в екстремните спортове скача с бънджи, лети с парапланер, пързаля се със сноуборд, за да е до любимата. Ива става Мис България 2003 и всички говорят, че той й е купил титлата.

Миската Ива всъщност разделя двамата братя. Заради нея Атанас се мести в София. Започва да строи къща в Драгалевци. Татко й хък чинно надзирава строежа. През 2005 г. Атанас зарязва красавицата и се връща в Русе. В редките си интервюта в пресата братята, като навити пружини повтарят едно и също по два повода. И на двамата девизът е Колкото повече, толкова повече и, че не ставали за щатски бизнесмени, които работят от зори до мрак, защото обичали да си поспиват, похапват и попийват. По русенска линия е публично известно, че Бобокови са много близки с вицепремиера Красимир Каракачанов, под чиято шапка като лидер на ВМРО е и екоминистерството.

/PIK.bg

Продължете с четенето

За България

Алфа Рисърч: ГЕРБ бие с много на изборите

Published

on

кадър bTV

28,5% за ГЕРБ, 23,2% за БСП, 13,3% за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, 12,5% за ДПС. Такива резултати за водещите партии при предстоящите на 4 април парламентарните избори прогнозираха по bTV от социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Около 5,7% ще отидат за „Демократична България“, 4,5% за „Изправи се.бг. Мутри вън!“, а 3,7% ще гласуват за ВМРО.

„52,5% от българите със сигурност ще дадат своя вот, 22,4% категорично няма да гласуват, а останалите 25% се колебаят. Колкото повече наближават изборите, толкова повече се вдигат процентите на желаещите за гласуване“, отбеляза още социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

„15,3% от българите още не са решили за коя партия да гласуват. Това са хора, които ще преценят избора си по време на предизборната кампания“, смята още тя.

„Оспорвана е битката за третото място. ДПС започва да се мобилизира в последния момент. ДПС имат твърд електорат, а при „Има такъв народ“ нещата не стоят така – там вотът е несигурен. „Демократична България“ път разчита на вот в последния момент и гласовете от чужбина“, разтълкува логиката на цифрите Димитрова.

Националното представително проучване е проведено от „Алфа Рисърч“ и е съфинасирано от агенцията и bTV. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование, твърдят от агенцията.

Продължете с четенето

За България

Появата му на сцената на музикалното шоу предизвика сълзи в очите на журито и много любов (Видео)

Published

on

Вълшебният танц на Атанас Клечаров и Алис от школата по спортни танци във Велинград впечатли зрителите на „България търси талант”, а четиримата членове на журито единодушно му дадоха „Да“. Този танц се оказа последният на голямата сцена за 18-годишния Атанас, който е от „слънчевите деца със синдром на Даун“. Наско е починал в края на ноември миналата година.

Появата му на сцената на „България търси талант“ предизвика сълзи в очите на журито и много любов в думите им, когато те обявиха, че дават съгласието си двойката изпълнила композиция от спортни танци да продължи напред, пише pzdnes.com.
Думите на Наско: „Тези които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно“, бяха изписани на екрана след края на изпълнението.

Въпреки че се ражда със синдрома на Даун, Атанас Клечаров прекрачва прага на залата по спортни танци в град Ракитово още на 5-годишна възраст, където го посреща неговата учителка Мая Енчева.
Мая обучава Наско заедно с Алис и всички останали деца от школата й дълги години. Наско я следва неотлъчно и когато школата се премества от малкото градче във Велинград. Година след година, два пъти в седмицата дядо му го води в залата почти без пропуск и така до неговата 18-а годишнина.

Учителката на Наско споделя, че той се чувства добре сред децата, а те му дават цялата си любов сред прекрасната музиката и омайните стъпки на танца.
“Доколкото ми е известно, Наско беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа”, коментира Мая Енчева. – Не аз или другите деца, а самият той ни научи да го приемем такъв, какъвто е. Той помогна в това децата да свикнат с него и да го обикнат с цялото си сърце.

Да разберат, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях ”.
Благодарение на Мая, Наско и Алис стигат до голямата сцена на „България търси талант“, където се представят отлично. За съжаление, когато радостта от успешното представяне е вече осъзната, споделена с другите деца и ентусиазмът на всички е голям, Наско се разболява, здравето му се влошава рязко и той загубва живота си.

Излъчването на съвместния му танц с Алис е в негова памет, като вечен спомен за всички негови близки и приятели, които го обичат.
bTV Media Group ще подкрепи школата от Велинград, в която Наско е танцувал, бил е приет и е бил щастлив години наред, като предостави средствата от sms-гласуването, събрани от един от предстоящите живи концерти в шоуто.

Продължете с четенето

За България

Пребит от 15 души, ръган и с нож. Месец по-късно – няма ни един задържан!

Published

on

Близки на младеж, пребит и наръган от футболни фенове, търсят виновните.

Момчето е пребито жестоко от петнадесетина души, а единият от тях го е ръгал с нож. Това се е случило в столичния кв. „Младост“ 4. Не се знае дали изобщо ще успее ли да проходи така, както го е правил преди.

Вчера журналистът Иван Петров разказа в социалните мрежи, че е извършен опит за убийство на неговия брат. Мълчал е един месец, с надеждата да намерят справедливост, но…

„На 3-ти февруари, малко преди полунощ, брат ми се обади от Окръжна болница. Заедно с негов приятел отишли да ядат дюнери. Докато чакат да им стане поръчката, към тях прехвърчава бутилка. Чуват се викове. Излизат от заведението, за да видят какво става и брат ми казва, че вижда срещу себе си около 15 души с маски, тръби и вериги“, разказа той пред Нова тв.

„Трудно му е да си спомни дали е имало някакви реплики преди това. Не е познавал тези хора. Това, което ме навежда на мисълта, че става въпрос за вражда между футболни агитки е, че неговият приятел е бил с шапка на един от столичните клубове“, допълва Петров.

„Ден или два по-рано пък фенове на другия столичен клуб са нападнали момче, което е имало нещо общо или е имало дрехи или познавателни елементи. По всичко изглежда, че това е било отговор“, казва журналистът.

По думите му приятелят на брат му успява да избяга.

„Хващат обаче брат ми и му нанасят много сериозен побой. Докато 15 души са го били, някой го е ръгал в краката и с нож. За съжаление, лекарите не са оптимисти, че ще може да ходи нормално някога. В момента е с патерица“, допълва Иван Петров.

Продължете с четенето

За България

ПРИЗНАНИЕ: Лъсна огромна тайна за Зейнеб Маджурова – ето кой милионер е успял да я отведе до олтара…

Published

on

Брадърката категорично отрече да има проблеми със свекър и свекърва си и обясни, че двете семейства са изключително близки и са прекарали времето по време на изолацията плътно заедно.

„Те са преживели много неща, живели са на различни места по света и нямат предразсъдъци“, обясни Зейнеб.

Тя трябваше да коментира различни публикации за себе си, за които призна, че не обръща внимание. Именно докато говореше за родителите на Балевски, телевизионерката натърти, че двамата вече официално са семейство, но не навлезе в подробностите за сватбата.

„Благодарна съм на цялото семейство на Стоян, че ме прегърна с позитивизъм още от първия момент на нашето запознанство. Ние вече сме официално семейство и сме в едни прекрасни отношения“, обясни красавицата, която дари Балевски с щерка.

Тя е категорична, че изминалата година е сплотила фамилията повече от всякога, пише „Хотнюз“.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни