Свържете се с нас

За България

ЖЕСТОКА РЕАЛНОСТ! Северозападът опустя – продават къщи на безценица! Хубав дом може да се намери дори за 2000 лева

Published

on

Ако някой държавник иска да разбере какви поражения вече е нанесла на страната ни демографската криза, за която всички партии предизборно обещават мерки за преодоляване, трябва да дойде в село Бойница. Намира се на 6 км северно от Кула и все още е център на община.

Най-малката, но и най-бедната в страната. В 9 села живеят малко под 1200 души, пише „Стандарт“. Можеш да извървиш километри по обраслите с храсти улици, без да срещнеш човек. Само в Бойница и Раброво избират кметове, тъй като жителите им са съответно 400 и 300 души. В Бориловец са 100, в Градсковски колиби – 12, в Каниц – 4, в Шепикови колиби – 2, в Халови – нито един.

През лятото тук е приятно за живеене – има буйна зеленина, чист въздух и тишина. Но зимата е ад – снежни преспи покриват пътищата и блокират движението за дни, а дворовете се губят под дебелата бяла покривка. Останали без стопани, къщите се предлагат на безценица. Хубав дом може да се купи за 2000-3000 лв. Но сделките се броят на пръстите на едната ръка.

Някога селата са били процъфтяващи – първите училища в района са от 1890 година. Днес само в две – Раброво и Бойница, има училища. Но те са пародия на някогашните школа – местните деца са по 7-8, останалите ги возят от Видин, за да има училище. Ползата за градските деца е храната, която общината им осигурява – сутрин и на обяд. Идват основно ромчета.

Хората бягат от този район, защото няма поминък. Сега живеят във Видин, София, в чужбина. Заключените къщи по селата са повече от обитаемите. Че всичко се дължи на провежданата през последните години  политика, личи от състоянието на селата-близнаци в Сърбия. В Шепиково, което е само на 2 км от нашето Шепикови колиби, живеят 350 души, в Халово – 700, срещу нито един в нашата Халовска махала.

Според кмета на Раброво Галина Вакарицова има шанс някои от селата да оживеят.

Ако се приемат програми за развитие на пчеларство, животновъдство, екоземеделие

И се реши въпросът с изкупуването на продукцията.

Същото е положението и в селата до границата със Сърбия в община Белоградчик. В някога благоденстващото Салаш, което се намира само на 5 км от прохода „Кадъ боаз“, през който е преминавал оживен римски път от Дунава до Ниш и Рим, днес са останали 130 души. В началото на миналия век са били 2000 души. Имали са 80 членен тригласен хор, който изнасял концерти в зала „България“, църковен и детски хор, духов оркестър с 25 музиканти, който свирел на всички сватби и кръщенета в района.

Днес е останал един женски хор с 8 певици. Западането на селото започнало от 60-те години на миналия век, когато закрили граничния пункт. През 1973 г. закрили и училището поради липса на деца. През последните години била затворена и граничната застава, която също го оживявала. Младите тръгнали по градовете да търсят работа и училище за децата. Останалите в селото чакат времето, когато пунктът отново ще бъде открит и през него отново ще видят български и сръбски коли с пътници. Чакането продължава вече 20 години.

В живописното село Пролазница, в което премиерът археолог Богдан Филов е правил разкопки и се натъкнал на прабългарски следи от живот, днес доживяват дните си 6 души. Всичките са над 80 години. „Обикалям сутрин къщите им да видя пушат ли комините, а вечер – дали лампите светят. Ако някой не се яви за хляба, настъпва тревога“.

Така проверява дали старците са оцелели още един ден кметският наместник Савина Спасова. До неотдавна тя се е грижила за 4 села – Пролазница, Долен и Горен Чифлик и Извоз. За общо 98 души. Но от половин година общината в Белоградчик я натоварила и със село Праужда. В него живеят 33 души. И те възрастни, и те трябва да бъдат проверявани дали са живи. Кметицата е определила дни, през които е в дадено село. В Праужда е в сряда, на Извоз – в понеделник и т.н.

А в Праужда преди 60 години са живели 700 души. Занимавали са се със земеделие. Днес само градинките в обитаемите къщи се обработват. Училището им, което всяко лято е превръщано в лагер за деца от Видин, е продадено и съсипано.

Сега зее с изтърбушени врати и прозорци и е най-яркият пример за разрухата, сполетяла планинското село. Останахме 20-ина човека, народът се свърши, нарежда баба Велика от Извоз – селото, което се намира в подножието на уникалните Белоградчишки скали.

Работа, освен по програми, няма, но няма и хора, които да се включват, твърди Савина Спасова. От 5-те села само неколцина отработват 14 дни за социални помощи. Останалите са пенсионери. И докато тези села са в дебрите на планината, където някога българите са се укривали от османците нашественици, то обезлюдяването е обхванало и селата в полето

Село Скомля, което се намира в равнината на пътя за Европа, е останало с 20-ина души. Живеят без магазин, аптека, лекар, предизборни срещи, депутатски обиколки. А преди век били над 300. Всеки ден по главната ни улица  преминават  по 1500 тира от и за Дунав мост 2, но нито един човек не се мярка по нея, обяснява ситуацията кметът Румен Тодоров.

В село Трифоново, само на 7 км от Монтана, живеят 80 човека срещу стотици преди години. Тази година нямаше с кого да излезем и да зарежем лозята на 1 февруари, тъжно казва кметът Кирил Георгиев. Всички са възрастни и в студа не излизат от домовете си. Не липсата на средства, на инфраструктура, а липсата на хора ни мъчи, казва той.

Но и в градовете хората намаляват. Само за една година – 2016, Мездра е намаляла с 333 души. Родили са се 159 бебета, а са починали 393 души. Изселилите се са 300, а дошлите да живеят в града – 201. Във Видин заради липса на деца общинският съвет сля две училища в едно. В средното „Христо Ботев“ учат 74 деца, а в основното „Петко Славейков“ – 128.

Във втори клас са 8 деца, в по-горните – по 10. Още едно видинско училище е застрашено от изчезване – основното „Климент Охридски“. Всяка година общинският съвет разрешава маломерни паралелки, но това не решава демографската криза. Малкото деца носят малко пари и минират издръжката на училищата. В края на 2016 г. във Видинска област са живели 91 000 души. В началото на миналия век са били над 200 000.

Разбягването на хората в търсене на поминък на друго място, остарялата инфраструктура, която влошава достъпа до района, са основните причини за обезлюдяването.

За сметка на това пък села като Антимово, Кошава, Капитановци си имат колонии в Италия и Испания.

По 100-150 души от тези села работят в чужбина. И докато през първите години са се връщали лете и са модернизирали къщите си по западен образец, сега повече се застояват на Запад. Мнозина са си купили къщи там и не смятат да се връщат. Само гастарбайтерите с живи родители пращат пари на старците да си купят въглища и дърва за зимата, за храна. И това е.

В Северозапада отникъде не иде надежда. Дори за стратегиите, които се писаха през последните години, стана ясно, че не са подплатени със средства. Т.е. засега и те са само пожелания.

Продължете с четенето

За България

Опелото ще е утре от 12.30 ч. в „Свети Седмочисленици“. Напусна ни голям български музикант и политик

Published

on

Напусна ни Методи Недялков: музикант с международно признание, педагог и художник. Като депутат във Великото народно събрание той отстоява демократични възгледи.

Методи Недялков участва в изработването и приемането на действащата и до днес българска конституция.

Опелото ще бъде утре от 12.30 ч. в църквата „Свети Седмочисленици“ в София, информира БНТ. v

Продължете с четенето

За България

Стилиян Петров разкри: Христо Стоичков се прибра по спешност в България, голяма драма в семейството на легендата

Published

on

Най-успешният български футболист и един от акционерите на ЦСКА Христо Стоичков се е прибрал по спешност в България. Той е дошъл, за да види майка си Пенка, която се е чувствала зле.

Това разкри Стилиян Петров след благотворителния мач в Глазгоу.

Стоичков взе участие в срещата, завършила 3:3. В двубоя се включиха отбор на Петров и на втория капитан на Ливърпул Джеймс Милнър. Ицо асистира за попадение на Роби Кийн с перфектно центриране, пише Пик. Интересно е, че Стоичков носеше №10, а не емблематичната осмица. Той бе единственият носител на “Златната топка”, който взе участие в срещата.

“Точно се канехме да говорим сериозно с Христо, защото не помръдна цял мач, и той си тръгна”, разказа Стилиян пред “Дейли Рекърд”.

На двубоя в Глазгоу присъстваха 20 000 зрители. Приходите от срещата отиват за битката с рака, като голяма част от сумата ще бъде дарена на детската болница в Глазгоу за борба с левкемията. Стилиян надви тази болест преди 2 години.

Продължете с четенето

За България

Загиналият моторист летял със 140 км/ч, a джипът убиец минал на червено

Published

on

Със 140 км/час е карал убитият в неделя сутринта в Пловдив моторист, твърдят минувачи, станали случайни очевидци на кървавата катастрофа. В същото време 32-годишната шофьорка на джипа, която е отнела предимството му, е тръгнала за ляв завой на червен сигнал на светофара на кръстовището на улиците „Шипка” и „Съединение”.

Дали думите им са верни и отговарят на фактите, ще бъде изяснявано от започналото разследване на Окръжната прокуратура в Пловдив. Със сигурност яснота по основните детайли какво точно се е случило в 10,10 часа в неделя сутринта на възловото кръстовище в район „Тракия”, ще даде и автотехническата експертиза, пише Монитор.

Веднага след мелето 32-годишната шофьорка е била арестувана за 24 часа от полицията. На сутринта в понеделник от окръжната прокуратура в Пловдив са я пуснали на свобода срещу парична гаранция от 1000 лева.

Младата жена е обвинена от прокуратурата за причиняване на смърт по непредпазливост при пътно-транспортно произшествие, за което я грози затвор от 2 до 6 години. Младата дама обаче е с чисто криминално досие, а след катастрофата пробата й с дрегер е била отрицателна. Тя е карала джип „Дайхатцу” и на кръстовището между улиците „Шипка” и „Съединение” в пловдивския жилищен район „Тракия” е предприела ляв завой. Така тя отнела предимството на мотоциклет „Кавазаки”, а заради зверския удар джипът се преобърнал по таван.

При удара на място загинал 53-годишният мотоциклетист Димитър, който живеел в „Тракия”. В джипа, заедно с 32-годишната шофьорка, били дете и 73-годишна нейна спътничка. Възрастната жена пострадала при сблъсъка и затова й била оказана медицинска помощ.

На шофьорката била назначена и проба за наркотици. По случая е образувано досъдебно производство, което е под наблюдението на Окръжна прокуратура в Пловдив.

Продължете с четенето

За България

След като научих тази лесна рецепта си го правя самичка и не пипам купешки, а колко е вкусен започнах на всичко да го прибавям

Published

on

Той е пръв приятел на пицата и на домашно приготвените дюнери. Чесновият сос е чудесно допълнение към пържените картофки, той е пръв приятел на пицата и на домашно приготвените дюнери.

Чесновият сос може да се съчетае чудесно със зелена салата или пържени кюфтета, пише gotvach.bg.

Добрата новина за начинаещите готвачи е, че той се приготвя особено лесно и за него не се изискват никакви кулинарни умения. За приготвянето на базов чеснов сос ви трябват само кисело мляко (1 кофичка), майонеза (1 опаковка), чесън (2-3 скилидки), сол и няколко капки лимонов сок.Рецептата няма грешка: Зарибих всички колежки! Сега всяка сутрин хапваме към кафенцето чудните кифлички!

Киселото мляко се обърква внимателно с майонезата.

Добавят се пресованите скилидки чесън, сол на вкус и лимонов сок. Продуктите се объркват и се оставят за около час, за да се усвоят вкусовете и ароматите на съставките.

По желание към соса може да добавите настъргано сирене, ситно нарязан пресен копър, щипка две черен пипер или дори синьо сирене.

Чесновият сос може да съхранява няколко дни в хладилник, но е необходимо да имате предвид, че вкусът и ароматът му се засилват с времето, прекарано в хладилника.

zajenata.bg

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За Българияедин ден ago

Опелото ще е утре от 12.30 ч. в „Свети Седмочисленици“. Напусна ни голям български музикант и политик

Напусна ни Методи Недялков: музикант с международно признание, педагог и художник. Като депутат във Великото народно събрание той отстоява демократични...

За Българияедин ден ago

Стилиян Петров разкри: Христо Стоичков се прибра по спешност в България, голяма драма в семейството на легендата

Най-успешният български футболист и един от акционерите на ЦСКА Христо Стоичков се е прибрал по спешност в България. Той е...

За Българияедин ден ago

Загиналият моторист летял със 140 км/ч, a джипът убиец минал на червено

Със 140 км/час е карал убитият в неделя сутринта в Пловдив моторист, твърдят минувачи, станали случайни очевидци на кървавата катастрофа....

За Българияедин ден ago

След като научих тази лесна рецепта си го правя самичка и не пипам купешки, а колко е вкусен започнах на всичко да го прибавям

Той е пръв приятел на пицата и на домашно приготвените дюнери. Чесновият сос е чудесно допълнение към пържените картофки, той...

За Българияедин ден ago

22-годишна девойка изнасили ученик в стая, където спяха съпругът и детето ѝ (Снимки)

22-годишната Джъстис Мери Маккей, омъжена жителка на Флорида, е обвинена в сексуално насилие над 14-годишен ученик, съобщава БЛИЦ, цитирайки New...

За Българияедин ден ago

Метод, който стана абсолютен хит в света: Връща зрението и ще Ви помогне да се сбогувате от очилата (Рецепта) –

Нашето зрение ни дава 90% от информацията, която сме получили, което ни помага да разберем повече за света и да избегнем...

За Българияедин ден ago

Огромна загуба за България! БМВ уби на улицата във Варна изключителният талант Мартин

Убитият колоездач от БМВ на бул. „Приморски“ във Варна е талантливият балетист от варненската опера 39-годишният Мартин Чикалов. Ето какво...

За България2 седмици ago

ИЗВЪНРЕДНО! Няма край! Поредна тежка катастрофа с автобус в България! Микробус се вряза в пътнически автобус на пътя

Сблъсък между пътнически автобус и микробус е станал на пътя Банско – Гоце Делчев, на 5 км след отбивката за...

За България2 седмици ago

Настръхнах! Току що съобщиха: Дни преди трягедията с автобуса, мъртвата вече баба Дарина направила нещо много странно

Хора, знаете ли колко много ви обичам, с тези думи Дарина се приближила към съседите си преди зловещата катастрофа „Хора,...

За България2 седмици ago

Златно сърце: Любо Нейков осинови племенницата си. Комикът призна за своя дъщерята на починалия си брат

Любимият на поколения българи актьор Любо Нейков за пореден път доказа, че има златно сърце. От няколко години той се...

За България2 седмици ago

Трагедията е голяма! Малкият Сашко от Сливен се задушавал часове наред при 50 градуса жега в затворената кола, докато родителите…

Момченце на 2,5 години от сливенското село Жельо войвода почина от топлинен удар, след като заспало в автомобила на родителите...

За България2 седмици ago

Извънредна информация: Земетресение в България преди съвсем малко!

Извънредна информация: Земетресение в България преди съвсем малко! Слабо земетресение люшна Пиринско. Трусът е регистриран в 18.19 часа и е...

За България2 седмици ago

Съобщиха току-що: Стрелба в българско училище! Има простреляни младежи!

Полицията във Варна разследва случай с двама простреляни двама младежи на 18 и 19 г. в училищен двор и издирва...

За България2 седмици ago

Млада софиянка отиде на морето, напи се като казак и направи голяма беля на къмпинг „Каваци“

37-годишна пияна софиянка помля с автомобил „Мицубиши Каризма“ 4 паркирани коли на къмпинг „Каваци“ край Созопол и се опита да...

За България2 седмици ago

Рали състезател се пусна по отсечката на смъртта край Своге и шокиран установи, че… (ВИДЕО)

Състоянието на пътя и асфалта на мястото на катастрофата в Искърското дефиле са сред основните направления, по които тече разследването. ...

За България2 седмици ago

Последна информация за убийството на българка в Испания. Ето кой е убиецът

Снимка: „Нова дума“ 60-годишна българка е убита в жилището си в Ориуела тази сутрин, предава „Нова дума“. Полицията задържа мъжа й...

За България2 седмици ago

От „Трейс груп“ обявиха големия проблем на пътя край Своге, от който излетя автобуса, погубил 17 човека

Не строителната фирма, а Агенция „Пътна инфраструктура“ определя как да се ремонтира и строи пътят София – Своге, където в...

За България2 седмици ago

Трагедия без край! Разбра се коя е 17-ата жертва от автобуса-ковчег

Жертвите на тежката катастрофа с автобус край Своге станаха 17. Жена с инициали С.К. е починала при транспортирането й към...

За България2 седмици ago

Младолика 43-годишна майка я бъркат с дъщерите й, тя се възползва и им отмъква любовниците (СНИМКИ)

43-годишната Сара Ниблок от Манчестър изглежда като 20-годишно момиче, но това не спира да се мотае с трите си дъщери...

За България2 седмици ago

Къщите, които подлудиха целият свят – евтини са, строят се за 1 ден, можете да ги местите и имат 50 години гаранция!

В днешно време все повече семейства искат да живеят в къща, някъде в покрайнините на града или пък направо в...

Реклама

Интересни