Свържете се с нас

За България

ЖЕСТОКА РЕАЛНОСТ! Северозападът опустя – продават къщи на безценица! Хубав дом може да се намери дори за 2000 лева

Published

on

Ако някой държавник иска да разбере какви поражения вече е нанесла на страната ни демографската криза, за която всички партии предизборно обещават мерки за преодоляване, трябва да дойде в село Бойница. Намира се на 6 км северно от Кула и все още е център на община.

Най-малката, но и най-бедната в страната. В 9 села живеят малко под 1200 души, пише „Стандарт“. Можеш да извървиш километри по обраслите с храсти улици, без да срещнеш човек. Само в Бойница и Раброво избират кметове, тъй като жителите им са съответно 400 и 300 души. В Бориловец са 100, в Градсковски колиби – 12, в Каниц – 4, в Шепикови колиби – 2, в Халови – нито един.

През лятото тук е приятно за живеене – има буйна зеленина, чист въздух и тишина. Но зимата е ад – снежни преспи покриват пътищата и блокират движението за дни, а дворовете се губят под дебелата бяла покривка. Останали без стопани, къщите се предлагат на безценица. Хубав дом може да се купи за 2000-3000 лв. Но сделките се броят на пръстите на едната ръка.

Някога селата са били процъфтяващи – първите училища в района са от 1890 година. Днес само в две – Раброво и Бойница, има училища. Но те са пародия на някогашните школа – местните деца са по 7-8, останалите ги возят от Видин, за да има училище. Ползата за градските деца е храната, която общината им осигурява – сутрин и на обяд. Идват основно ромчета.

Хората бягат от този район, защото няма поминък. Сега живеят във Видин, София, в чужбина. Заключените къщи по селата са повече от обитаемите. Че всичко се дължи на провежданата през последните години  политика, личи от състоянието на селата-близнаци в Сърбия. В Шепиково, което е само на 2 км от нашето Шепикови колиби, живеят 350 души, в Халово – 700, срещу нито един в нашата Халовска махала.

Според кмета на Раброво Галина Вакарицова има шанс някои от селата да оживеят.

Ако се приемат програми за развитие на пчеларство, животновъдство, екоземеделие

И се реши въпросът с изкупуването на продукцията.

Същото е положението и в селата до границата със Сърбия в община Белоградчик. В някога благоденстващото Салаш, което се намира само на 5 км от прохода „Кадъ боаз“, през който е преминавал оживен римски път от Дунава до Ниш и Рим, днес са останали 130 души. В началото на миналия век са били 2000 души. Имали са 80 членен тригласен хор, който изнасял концерти в зала „България“, църковен и детски хор, духов оркестър с 25 музиканти, който свирел на всички сватби и кръщенета в района.

Днес е останал един женски хор с 8 певици. Западането на селото започнало от 60-те години на миналия век, когато закрили граничния пункт. През 1973 г. закрили и училището поради липса на деца. През последните години била затворена и граничната застава, която също го оживявала. Младите тръгнали по градовете да търсят работа и училище за децата. Останалите в селото чакат времето, когато пунктът отново ще бъде открит и през него отново ще видят български и сръбски коли с пътници. Чакането продължава вече 20 години.

В живописното село Пролазница, в което премиерът археолог Богдан Филов е правил разкопки и се натъкнал на прабългарски следи от живот, днес доживяват дните си 6 души. Всичките са над 80 години. „Обикалям сутрин къщите им да видя пушат ли комините, а вечер – дали лампите светят. Ако някой не се яви за хляба, настъпва тревога“.

Така проверява дали старците са оцелели още един ден кметският наместник Савина Спасова. До неотдавна тя се е грижила за 4 села – Пролазница, Долен и Горен Чифлик и Извоз. За общо 98 души. Но от половин година общината в Белоградчик я натоварила и със село Праужда. В него живеят 33 души. И те възрастни, и те трябва да бъдат проверявани дали са живи. Кметицата е определила дни, през които е в дадено село. В Праужда е в сряда, на Извоз – в понеделник и т.н.

А в Праужда преди 60 години са живели 700 души. Занимавали са се със земеделие. Днес само градинките в обитаемите къщи се обработват. Училището им, което всяко лято е превръщано в лагер за деца от Видин, е продадено и съсипано.

Сега зее с изтърбушени врати и прозорци и е най-яркият пример за разрухата, сполетяла планинското село. Останахме 20-ина човека, народът се свърши, нарежда баба Велика от Извоз – селото, което се намира в подножието на уникалните Белоградчишки скали.

Работа, освен по програми, няма, но няма и хора, които да се включват, твърди Савина Спасова. От 5-те села само неколцина отработват 14 дни за социални помощи. Останалите са пенсионери. И докато тези села са в дебрите на планината, където някога българите са се укривали от османците нашественици, то обезлюдяването е обхванало и селата в полето

Село Скомля, което се намира в равнината на пътя за Европа, е останало с 20-ина души. Живеят без магазин, аптека, лекар, предизборни срещи, депутатски обиколки. А преди век били над 300. Всеки ден по главната ни улица  преминават  по 1500 тира от и за Дунав мост 2, но нито един човек не се мярка по нея, обяснява ситуацията кметът Румен Тодоров.

В село Трифоново, само на 7 км от Монтана, живеят 80 човека срещу стотици преди години. Тази година нямаше с кого да излезем и да зарежем лозята на 1 февруари, тъжно казва кметът Кирил Георгиев. Всички са възрастни и в студа не излизат от домовете си. Не липсата на средства, на инфраструктура, а липсата на хора ни мъчи, казва той.

Но и в градовете хората намаляват. Само за една година – 2016, Мездра е намаляла с 333 души. Родили са се 159 бебета, а са починали 393 души. Изселилите се са 300, а дошлите да живеят в града – 201. Във Видин заради липса на деца общинският съвет сля две училища в едно. В средното „Христо Ботев“ учат 74 деца, а в основното „Петко Славейков“ – 128.

Във втори клас са 8 деца, в по-горните – по 10. Още едно видинско училище е застрашено от изчезване – основното „Климент Охридски“. Всяка година общинският съвет разрешава маломерни паралелки, но това не решава демографската криза. Малкото деца носят малко пари и минират издръжката на училищата. В края на 2016 г. във Видинска област са живели 91 000 души. В началото на миналия век са били над 200 000.

Разбягването на хората в търсене на поминък на друго място, остарялата инфраструктура, която влошава достъпа до района, са основните причини за обезлюдяването.

За сметка на това пък села като Антимово, Кошава, Капитановци си имат колонии в Италия и Испания.

По 100-150 души от тези села работят в чужбина. И докато през първите години са се връщали лете и са модернизирали къщите си по западен образец, сега повече се застояват на Запад. Мнозина са си купили къщи там и не смятат да се връщат. Само гастарбайтерите с живи родители пращат пари на старците да си купят въглища и дърва за зимата, за храна. И това е.

В Северозапада отникъде не иде надежда. Дори за стратегиите, които се писаха през последните години, стана ясно, че не са подплатени със средства. Т.е. засега и те са само пожелания.

Продължете с четенето

За България

Ужас в Пловдив! Избягала 130 сантиметрова змия от терариум се оказа в женската тоалетна на мол, две девойки изпищяха след като

Published

on

8-килограмов питон е избягал от терариум от един от търговските центрове на Пловдив – „Гранд“ и е предизвикал истинска паника сред продавачи и клиенти.

Огромната змия е била на втория етаж в комплекса и се е промъкнала в една от тоалетните. Последвали истерични писъци на две момичета, които се натъкват на влечугото. Веднага са били сигнализирани властите, съобщава plovdiv24.

Собственикът на зоомагазина, откъдето избягало животно, първоначално не пожелал да ги допусне, за да не стресират питона. Мястото около зоомагазина е отцепено.

Около 11.30 часа днес е получен сигнал за избягал питон от зоомагазин, който все още не е открит. От полицията съобщават, че влечугото е с дължина около 1,30 метра и тежи към 8 килограма.

Според запознати това не се случвало за първи път. Преди време от там избягала и игуана.

Продължете с четенето

За България

Мистерия около броя на жертвите в смъртоносната верижна катастрофа на АМ „Струма“ (СНИМКИ)

Published

on

12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“. Това каза старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция на МВР – Благоевград. Той уточни, че те са настанени в болниците в Сандански, Петрич и Благоевград, но не е ясно какво точно е състоянието им.

По повод излязла информация в местни медии, че има втори загинал при катастрофата, ст. комисар Хаджиев заяви, че към момента няма такава официална информация.

Неописуема трагедия: Загиналото момче на магистрала „Струма“ опитало да спре колите от адското меле, но камион го премазал (ВИДЕО)

Говорителят на ОДМВР – Благоевград Йорданка Шаркова също посочи, че за момента няма данни за втори загинал.

Според Кирил Котев, кмет на Община Сандански, към момента не е ясно дали има хора с опасност за живота, но по-голямата част са с множество фрактури – счупени крайници, счупен таз и т.н. По думите му все още не е известен точният брой на катастрофиралите автомобили.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

/БНТ

Продължете с четенето

За България

Неописуема трагедия: Загиналото момче на магистрала „Струма“ опитало да спре колите от адското меле, но камион го премазал (ВИДЕО)

Published

on

Всички пострадали при верижната катастрофа на магистрала „Струма“ вече са извадени от автомобилите. Това съобщи инж. Георги Пармаков, директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Благоевград, цитиран от Фокус.  По думите му те се транспортират с линейки в болниците в Петрич и Сандански.

Междувременно стана ясно, че загиналото момче от касапницата е от Ново Делчево. Младото момче е слязло да сигнализира на идващи автомобили, но е бил блъснат от кола или камион. На този етап се съобщава официално за един загинал, но според очевидци има и втора жертва, пише struma.bg. Според struma.com ранени били 12 души. БЛИЦ припомня, че преди по-малко от час пък се разбра каква е нелепата причина, довела до верижното меле. Инж. Пармаков отбеляза, че към момента не е установен точният брой на автомобилите, както и на пострадалите.

Според него става дума за между 20 и 25 автомобила.  Първо ВИДЕО от ада край Сандански, очевидец разказа за ужаса на верижното меле с над 20 коли!  Той посочи, че всички автомобили са обезопасени и няма опасност от пожари.  По думите му на място има 4 пожарни екипа от Благоевград, Петрич и Сандански.

„Загиналият при верижната катастрофа на АМ „Струма“ е бил извън автомобила си, опитвайки се да сигнализира на останалите шофьори, че е станало ПТП“, потвърди и кметът на село Дамяница Атанас Ангелов, цитиран от Фокус.  По думите му по все още непотвърдена информация, той е бил блъснат от товарен автомобили.  „Много хора са пострадали. Катастрофата е с над 20 автомобила“, каза още Ангелов.  Той добави, че много жители на село Дамяница са били на мястото на инцидента, за да окажат помощ на екипите при ваденето на пострадалите.

„Почти всеки жител на населеното място има свой роднина или познат, който е участвал в катастрофата и затова всички отидохме на място и оказваме помощ“, допълни Ангелов.

Продължете с четенето

За България

Извънредно: Кърваво автомеле с над 20 коли край Сандански, има жертва и много ранени (СНИМКИ)

Published

on

Тежка катастрофа е станала тази сутрин край Сандански в района на Дамяница. Инцидентът е станал на автомагистрала „Струма“ в платното към София, а причината е много гъстата мъгла, която пречи на видимостта.

В катастрофата са се нанизали над 25 коли, предава Струма.ком. По предварителни данни има много пострадали, съобщава БГНЕС. Има жертва и жена с откъснати крака.

Според Струма.бг има много заклещени в ламарините на катастрофиралите коли хора. Към мястото на инцидента пътуват линейки и пожарни от цялата област.  Има закъсали ТИР-ове, движението е спряно.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България2 седмици ago

Ужас в Пловдив! Избягала 130 сантиметрова змия от терариум се оказа в женската тоалетна на мол, две девойки изпищяха след като

8-килограмов питон е избягал от терариум от един от търговските центрове на Пловдив – „Гранд“ и е предизвикал истинска паника...

За България2 седмици ago

Мистерия около броя на жертвите в смъртоносната верижна катастрофа на АМ „Струма“ (СНИМКИ)

12 са пострадалите в тежката верижна катастрофа на АМ „Струма“. Това каза старши комисар Николай Хаджиев, директор на Областна дирекция...

За България2 седмици ago

Неописуема трагедия: Загиналото момче на магистрала „Струма“ опитало да спре колите от адското меле, но камион го премазал (ВИДЕО)

Всички пострадали при верижната катастрофа на магистрала „Струма“ вече са извадени от автомобилите. Това съобщи инж. Георги Пармаков, директор на...

За България2 седмици ago

Извънредно: Кърваво автомеле с над 20 коли край Сандански, има жертва и много ранени (СНИМКИ)

Тежка катастрофа е станала тази сутрин край Сандански в района на Дамяница. Инцидентът е станал на автомагистрала „Струма“ в платното...

За България3 седмици ago

България затаи дъх. Лекарите съобщиха с треперещ глас, че 2-годишното момченце, което падна от високо в болницата

2-годишното момченце, което падна от стълбищна площадка в МБАЛ „Св. Анна“ във Варна, в момента е в операционната. По предварителна...

За България3 седмици ago

ЧЕРНА НЕДЕЛЯ: Автобус на детски танцов клуб катастрофира жестоко, жертвите са най-малко седем!

Седем загинали и 32 ранени при преобръщане на автобус край руската столица Автобус е катастрофирал южно от Москва, при което...

За България3 седмици ago

От последните минути! 2-годишно дете полетя от третия етаж на болница във Варна

Две годишно дете падна от третия етаж на родилното отделение в болница „Света Анна“ във Варна, съобщи БНР.  Детето е...

За България3 седмици ago

Нова жертва на каруците на пътя! Сподели, ако искаш държавата да забрани напълно каруците убиващи нашите деца, майки и бащи по пътищата

Нека се обединим поне за едно нещо. Две млади и красиви души Вики и Цанко напуснаха земния си път преди...

За България3 седмици ago

Премиерът Борисов случи с внук! Вижте какво не знаем за малкия Бойко на 3!

Първородният внук на Бойко Борисов утре (31.01.) навършва 3 годинки. Малчуганът ще празнува рожден ден в къщата на дядо си...

За България3 седмици ago

18-годишно момиче роди без признаци за бременност (Снимка)

Младо момиче отиде на доктор заради леко подуване в иначе доста стегнатото й коремче. Когато обаче разбра какво й има,...

За България3 седмици ago

Огромна трагедия потресе Гоце Делчев: Майка и дъщеря издъхнаха за 24 часа в болницата

Две жени на 52 и на 78 години – майка и дъщеря, са починали в МБАЛ „Иван Скендеров“. Нещастният случай...

За България3 седмици ago

Горнооряховка стана тираджийка, за да помага финансово на децата си

50-годишната горнооряховка Йорданка Кинова подхвана необичайна за жена професия, за да осигури средства за прехрана на децата си. От пет...

За България3 седмици ago

3-годишно момченце се изгуби в гората, спаси го мечка (Снимки)

3-годишно момченце, което два дни било изгубено в гората, твърди, че мечка му е правила компания. Кейси Хатауей си играел...

За България3 седмици ago

Д-р Атанас Михайлов-Лекувайте кашлицата, не я потискайте – Ето ви 2 рецепти за лечение на кашлица за един ден –

Д-р Михайлов обяснява, че кашлицата не бива да се потиска, защото има опасност да си навредим още повече! Не потискайте...

За България4 седмици ago

Велико: Рецептата на проф. Начев спасява сърцето от операция!

Тази невероятна и доказана рецепта за здраво сърце на проф. Начев спасява от сърдечна операция само за няколко седмици! Някои...

За България4 седмици ago

Може да сполети всяко семейство. 14-годишно момиче разгледа профила си в Инстаграм. Откриха я мъртва в стаята й

Момиче на 14 години се самоуби заради Инстаграм. Моли била открита мъртва в стаята си часове, след като се е...

За България4 седмици ago

Бърз тест, с който ще разберете дали сте болни от грип

Бърз тест, подобен на този за бременност, установява в рамките на 15 минути дали дадено сезонно вирусно заболяване е грип....

За България4 седмици ago

Трогателен разказ за смъртта на младата учителка, която почина заради усложнения от грип

Близки на млада учителка, която е сред жертвите на грипа у нас, направиха разкрития за това какво е довело до...

За България4 седмици ago

Удавеното 15-годишно дете е можело да бъде спасено

15-годишен бе изваден мъртъв в сряда от микроязовир край пловдивското с. Марково след злополучно селфи върху леда. Водолази изнесоха на...

За България4 седмици ago

ЧЕСТИТО! Обичана красавица от ТВ екрана стана майка на момиченце! Таткото е не кой да е, а хирургът Христо

Животът на италианката Франческа Саита рязко се промени след участието й във „Фермата“ 3. За кратко време успя да промени...

Реклама

Интересни