Свържете се с нас

За България

ЖЕСТОКА РЕАЛНОСТ! Северозападът опустя – продават къщи на безценица! Хубав дом може да се намери дори за 2000 лева

Published

on

Ако някой държавник иска да разбере какви поражения вече е нанесла на страната ни демографската криза, за която всички партии предизборно обещават мерки за преодоляване, трябва да дойде в село Бойница. Намира се на 6 км северно от Кула и все още е център на община.

Най-малката, но и най-бедната в страната. В 9 села живеят малко под 1200 души, пише „Стандарт“. Можеш да извървиш километри по обраслите с храсти улици, без да срещнеш човек. Само в Бойница и Раброво избират кметове, тъй като жителите им са съответно 400 и 300 души. В Бориловец са 100, в Градсковски колиби – 12, в Каниц – 4, в Шепикови колиби – 2, в Халови – нито един.

През лятото тук е приятно за живеене – има буйна зеленина, чист въздух и тишина. Но зимата е ад – снежни преспи покриват пътищата и блокират движението за дни, а дворовете се губят под дебелата бяла покривка. Останали без стопани, къщите се предлагат на безценица. Хубав дом може да се купи за 2000-3000 лв. Но сделките се броят на пръстите на едната ръка.

Някога селата са били процъфтяващи – първите училища в района са от 1890 година. Днес само в две – Раброво и Бойница, има училища. Но те са пародия на някогашните школа – местните деца са по 7-8, останалите ги возят от Видин, за да има училище. Ползата за градските деца е храната, която общината им осигурява – сутрин и на обяд. Идват основно ромчета.

Хората бягат от този район, защото няма поминък. Сега живеят във Видин, София, в чужбина. Заключените къщи по селата са повече от обитаемите. Че всичко се дължи на провежданата през последните години  политика, личи от състоянието на селата-близнаци в Сърбия. В Шепиково, което е само на 2 км от нашето Шепикови колиби, живеят 350 души, в Халово – 700, срещу нито един в нашата Халовска махала.

Според кмета на Раброво Галина Вакарицова има шанс някои от селата да оживеят.

Ако се приемат програми за развитие на пчеларство, животновъдство, екоземеделие

И се реши въпросът с изкупуването на продукцията.

Същото е положението и в селата до границата със Сърбия в община Белоградчик. В някога благоденстващото Салаш, което се намира само на 5 км от прохода „Кадъ боаз“, през който е преминавал оживен римски път от Дунава до Ниш и Рим, днес са останали 130 души. В началото на миналия век са били 2000 души. Имали са 80 членен тригласен хор, който изнасял концерти в зала „България“, църковен и детски хор, духов оркестър с 25 музиканти, който свирел на всички сватби и кръщенета в района.

Днес е останал един женски хор с 8 певици. Западането на селото започнало от 60-те години на миналия век, когато закрили граничния пункт. През 1973 г. закрили и училището поради липса на деца. През последните години била затворена и граничната застава, която също го оживявала. Младите тръгнали по градовете да търсят работа и училище за децата. Останалите в селото чакат времето, когато пунктът отново ще бъде открит и през него отново ще видят български и сръбски коли с пътници. Чакането продължава вече 20 години.

В живописното село Пролазница, в което премиерът археолог Богдан Филов е правил разкопки и се натъкнал на прабългарски следи от живот, днес доживяват дните си 6 души. Всичките са над 80 години. „Обикалям сутрин къщите им да видя пушат ли комините, а вечер – дали лампите светят. Ако някой не се яви за хляба, настъпва тревога“.

Така проверява дали старците са оцелели още един ден кметският наместник Савина Спасова. До неотдавна тя се е грижила за 4 села – Пролазница, Долен и Горен Чифлик и Извоз. За общо 98 души. Но от половин година общината в Белоградчик я натоварила и със село Праужда. В него живеят 33 души. И те възрастни, и те трябва да бъдат проверявани дали са живи. Кметицата е определила дни, през които е в дадено село. В Праужда е в сряда, на Извоз – в понеделник и т.н.

А в Праужда преди 60 години са живели 700 души. Занимавали са се със земеделие. Днес само градинките в обитаемите къщи се обработват. Училището им, което всяко лято е превръщано в лагер за деца от Видин, е продадено и съсипано.

Сега зее с изтърбушени врати и прозорци и е най-яркият пример за разрухата, сполетяла планинското село. Останахме 20-ина човека, народът се свърши, нарежда баба Велика от Извоз – селото, което се намира в подножието на уникалните Белоградчишки скали.

Работа, освен по програми, няма, но няма и хора, които да се включват, твърди Савина Спасова. От 5-те села само неколцина отработват 14 дни за социални помощи. Останалите са пенсионери. И докато тези села са в дебрите на планината, където някога българите са се укривали от османците нашественици, то обезлюдяването е обхванало и селата в полето

Село Скомля, което се намира в равнината на пътя за Европа, е останало с 20-ина души. Живеят без магазин, аптека, лекар, предизборни срещи, депутатски обиколки. А преди век били над 300. Всеки ден по главната ни улица  преминават  по 1500 тира от и за Дунав мост 2, но нито един човек не се мярка по нея, обяснява ситуацията кметът Румен Тодоров.

В село Трифоново, само на 7 км от Монтана, живеят 80 човека срещу стотици преди години. Тази година нямаше с кого да излезем и да зарежем лозята на 1 февруари, тъжно казва кметът Кирил Георгиев. Всички са възрастни и в студа не излизат от домовете си. Не липсата на средства, на инфраструктура, а липсата на хора ни мъчи, казва той.

Но и в градовете хората намаляват. Само за една година – 2016, Мездра е намаляла с 333 души. Родили са се 159 бебета, а са починали 393 души. Изселилите се са 300, а дошлите да живеят в града – 201. Във Видин заради липса на деца общинският съвет сля две училища в едно. В средното „Христо Ботев“ учат 74 деца, а в основното „Петко Славейков“ – 128.

Във втори клас са 8 деца, в по-горните – по 10. Още едно видинско училище е застрашено от изчезване – основното „Климент Охридски“. Всяка година общинският съвет разрешава маломерни паралелки, но това не решава демографската криза. Малкото деца носят малко пари и минират издръжката на училищата. В края на 2016 г. във Видинска област са живели 91 000 души. В началото на миналия век са били над 200 000.

Разбягването на хората в търсене на поминък на друго място, остарялата инфраструктура, която влошава достъпа до района, са основните причини за обезлюдяването.

За сметка на това пък села като Антимово, Кошава, Капитановци си имат колонии в Италия и Испания.

По 100-150 души от тези села работят в чужбина. И докато през първите години са се връщали лете и са модернизирали къщите си по западен образец, сега повече се застояват на Запад. Мнозина са си купили къщи там и не смятат да се връщат. Само гастарбайтерите с живи родители пращат пари на старците да си купят въглища и дърва за зимата, за храна. И това е.

В Северозапада отникъде не иде надежда. Дори за стратегиите, които се писаха през последните години, стана ясно, че не са подплатени със средства. Т.е. засега и те са само пожелания.

Продължете с четенето

За България

След толкова години: Гъмов призна всичко за Преслава!

Published

on

Станимир Гъмов призна за Преслава, не съжалява за нея

Една от най-големите легенди след ВИП Брадър през 2015 бе, имаха ли Гъмов и Преслава извън риалити формата. Между двамата прехвърчаха искри, но никой не се нае да твърди, че може да има нещо по-сериозно помежду им.

Носеха се различни слухове, в мрежата дори се появиха уж чатове между двамата.

Едва днес обаче Гъмов призна за Преслава.

Той призна, че престоят му в Биг Брадър е бил забележителен и до голяма степен и заради нея. Пред Ники Кънчев той си спомни за запознанството им, а водещият го попита какви са старите му грешки.

„Дойдох да си повторя старите грешки, като с Преслава“, пошегува се актьорът-футболист. Ники Кънчев веднага го парира, че не може да нарича срещата с певицата грешка.

„Не, не беше грешка и не съжалявам за нея. Тя се омъжи, щастлива е, роди й се дъщеря“, с усмивка допълни още Гъмов. Той не крие, че още въздиша по певицата, но няма нищо против нейните колежки да му помогнат да се отърси от чувствата си към нея. А в ролите на утешителки май ще влязат Златка Райкова и Емануела.

Сам Азис заяви, че се чувства длъжен да предупреди красавиците в Къщата да се пазят от театралния дон Жуан. Гъмов пък със смях си припомни миналите години и преживяването си в шоуто.

Докато беше в предаването той бе душата на компанията и особено много се сближи с Преслава. Двамата дори изиграха ролите на нещастно влюбени в предаването. Именно затова тръгнаха и слухове, че между двамата има нещо повече. Малко след края на предаването двамата излязоха няколко пъти по заведения, но изпълнителката явно реши да сложи край на близостта им заради кариерата си. Към днешна дата тя има мъж и дете, а актьорът призна, че все още му предстои да види голямата любов.

Продължете с четенето

За България

Диета с варени яйца топи 9 кг за 2 седмици

Published

on

Диетата с варени яйца стана изключително популярна, тъй като помогна на много хора по целия свят да свалят 9 килограма само за 14 дни.

Поради факта, че затлъстяването е един от основните здравни проблеми, с които се сблъскват хората, в днешната статия ние осигурихме диета, която ще ви помогне да отслабнете. Ако не се лекува правилно, затлъстяването може да доведе до сърдечно-съдови заболявания, рак и диабет.

Процесът на отслабване може да бъде истинско предизвикателство и това не е просто или лесно, както много хора мислят. Има много диети, които са популярни, но не дават резултати. Така че, ако наистина искате да загубите известно тегло, трябва да сте на здравословна диета и да започнете да правите упражнения редовно.

Тази диета с варени яйца ще ви помогне да успее, когато всички останали диети не успеят. Яйцата съдържат много протеини и други основни хранителни вещества, включително витамини А, В5, В2, В12, минерали като калий, селен, фосфор, желязо, манган, калций и цинк. Белтъка съдържа протеин и жълтъка съдържа всички останали здравословни хранителни вещества.

Преди да започнете тази или каквото и да е диета, говорете с вашия медицински специалист или специалист по хранене.

Седмица 1

Понеделник

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: 2 филийки хляб и 1 плод

Вечеря: салата и варено пиле

Вторник

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: зелена салата и варено пиле

Вечеря: 1 портокал, 2 варени яйца и салата

Сряда

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: 1 домат, 1 парче хляб и нискомаслено сирене

Вечеря: салата и варено пиле

Четвъртък

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: 1 плод

Вечеря: задушено пиле

Петък

Закуска: 2 варени яйца

Обяд: 2 варени яйца и задушени зеленчуци

Вечеря: салата и риба на скара

Събота

Закуска: 2 варени яйца

Обяд: 1 плод

Вечеря: салата и задушено пиле

Неделя

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: задушени зеленчуци, доматена салата и пиле

Вечеря: задушени зеленчуци

Седмица 2

Понеделник

Закуска: 2 варени яйца

Обяд: пиле и салата

Вечеря: портокал, 2 варени яйца и салата

Вторник

Закуска: 2 варени яйца

Обяд: 2 варени яйца и задушени зеленчуци

Вечеря: печена риба и салата

Сряда

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: салата и варено пиле

Вечеря: 2 варени яйца, портокал и салата

Четвъртък

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: задушени зеленчуци, 2 варени яйца и сирене

Вечеря: салата и задушено пиле

Петък

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: салата от риба тон

Вечеря: салата и 2 варени яйца

Събота

Закуска: 2 варени яйца и 1 плод

Обяд: салата и варено пиле

Вечеря: няколко плода

Неделя

Закуска: 2 варени яйца

Обяд и вечеря: задучено пиле и зеленчуци

Продължете с четенето

За България

Нова неописуема трагедия! Младо семейство загина в адска катастрофа часове след сватбеното тържество!

Published

on

Млада двойка катастрофира с хеликоптер и загина малко след сватбеното си тържество в нощта срещу неделя, съобщи Би Би Си.

Хеликоптерът взел Уил Билър и Бейли Акерман Билър от празненството и се разбил, преди да кацне в ранчото на семейство Билър в Южен Тексас.

Загинал е и пилотът Джералд Лоурънс – капитан в армията, служил във Виетнам.

Катастрофата станала близо до град Ювалди, на около 135 км западно от Сан Антонио. Отломките от хеликоптера били открити в неделя сутринта.

Потресени, гостите изразяват съболезнованията си под снимките от сватбата, пише офнюз.бг.

Младоженците били студенти последна година в земеделски специалности в университета Сам Хюстън. За смъртта им съобщи първо студентският вестник.

В изявление студентският съвет на висшето училище пише, че двамата „ще бъдат запомнени с добрите си сърца и възвисени духове“.

Продължете с четенето

За България

Писъци пронизаха квартала! Майка заряза детето си, съседите звънят на 112!

Published

on

Работеща майка остави само вкъщи да спи 5-годишното си момченце. Когато то се събудило и видяло, че няма никой у дома, започнало да плаче силно. Съседи видели как ревящото дете се показало през прозореца, притеснили се и се обадили на 112.

Случката се разиграла във вторник сутринта в апартамент на бул. „Дунав” в Пловдив, пише в. „Монитор“.

Майката била рускиня и живеела под наем в блока, който е в близост с ресторант „Джоана”.

Тя работела като камериерка в хотел наблизо и трябвало да излезе много рано сутринта. Нямало на кого да разчита и затова рискувала, оставяйки малкия самичък. Сигналът в полицията бил подаден в 9,10 часа във вторник сутринта, уточниха от пресцентъра на полицията в Пловдив.

Малкото детенце е плачело часове наред и се е провисвало на прозореца, съобщи „Глас.бг“.

Когато едни съседите се обадили на 112, за да съобщят за дете в риск, явно други комшии позвънили и на нея, защото майката успяла да се прибере вкъщи преди полицейският патрул да отиде до адреса й.

Проверката на униформените в апартамента след това установила, че детето било изведено и жилището било празно, уточниха от полицията в Пловдив.

Полицаите установили коя е майката чужденка и я намерили на работното й място в пловдивския хотел. Междувременно тя успяла да излезе от работа, да отиде до квартирата си, да облече малкия и да го вземе със себе си на работното си място.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България3 часа ago

След толкова години: Гъмов призна всичко за Преслава!

Станимир Гъмов призна за Преслава, не съжалява за нея Една от най-големите легенди след ВИП Брадър през 2015 бе, имаха...

За България3 часа ago

Диета с варени яйца топи 9 кг за 2 седмици

Диетата с варени яйца стана изключително популярна, тъй като помогна на много хора по целия свят да свалят 9 килограма...

За България3 часа ago

Нова неописуема трагедия! Младо семейство загина в адска катастрофа часове след сватбеното тържество!

Млада двойка катастрофира с хеликоптер и загина малко след сватбеното си тържество в нощта срещу неделя, съобщи Би Би Си....

За България3 часа ago

Писъци пронизаха квартала! Майка заряза детето си, съседите звънят на 112!

Работеща майка остави само вкъщи да спи 5-годишното си момченце. Когато то се събудило и видяло, че няма никой у...

За България3 часа ago

Краля на попа е жив?! Фенове на Майкъл Джексън откриха нещо, което ги втрещи

Теория за фалшифицирането на смъртта на поп звездата Майкъл Джексън набира скорост. Фенове на Краля на попа обсъждат в социалните...

За България4 часа ago

Гръмна преди минути: 8 изверга насилиха групово 18-годишно момиче

След групово изнасилване на 18-годишно момиче полицията в германския град Фрайбург е задържала осем души. Разследващите проверяват дали има още...

За България4 часа ago

Голи снимки на красива ромка разпалиха вендета в пловдивската Шекер махала

Публикувани в интернет разголени снимки на ромката Севгина, която е съпруга на подсъдимия за опит за убийства Румен Рангелов –...

За България5 часа ago

Извънредна ситуация със самолет на летище София! Трагедията е страшна, има смърт

Пътнически самолет се приземи аварийно на Летище София, съобщиха от Министерството на транспорта. Кацането се е наложило заради влошено здраве...

За България9 часа ago

Зверство! Учител по музика смля от бой ученик! Вижте всичко на видео!

64-годишен учител по музика от гимназията Мейууд Академи в Калифорния се нахвърли да бие ученик в час, а някой от...

За България9 часа ago

Тъжна вест! Легенда на българския спорт почина на рождения си ден (СНИМКА)

Пловдивското и българското плуване понесоха тежка и невъзвратима загуба, след като днес почина един от великаните на треньорския занаят Димитър...

За България9 часа ago

Извънредно! Възможно ли е това да е причината за убийството? Виктория: Искат да ни смачкат, да изчезнем. Просто да ни няма.

„Има план срещу България! Искат да ни смачкат, да ни прекършат, да изчезнем. Просто да ни няма.“ Това са едни...

За България10 часа ago

Ноември ще е златен месец за 3 зодии, които ще спечелят много пари! –

Месец ноември ще се окаже много благоприятен за 3 зодии, алармират астролозите. Вижте кои са те! Скорпион Имате във вашия...

За България10 часа ago

Любовен хороскоп за периода от 6 до 9 ноември-Страстна седмица с любимия за 2 зодии

Любовта и романтиката ще бъдат на страната на 2 зодии, които ще са на седмото небе и ще изживеят приятни...

За България10 часа ago

Няма спирачки! Ласкин се налива от сутринта с коняк във Втора градска болница

Иван Ласкин закусва с коняк във Втора градска болница, където продължава да се лекува след тежката диагноза цироза, която го...

За България10 часа ago

Климатологът Рачев обяви колко скоро ще застудее драстично с траен сняг и даде прогноза за ноември

Топлото и сухо време от последните седмици приключва в следващите дни. “Предстоящото понижение на температурите е напълно нормално. Що се...

За България10 часа ago

Извънредна информация! Убиха човек в София! По първоначална информация това е

Мъж е починал при тежък пътен инцидент в столицата, станал малко след 16.30 часа. Микробус е блъснал пресичащ пешеходец на кръстовището на...

За България10 часа ago

В момента: Три нови силни земетресения разлюляха

Три нови земетресения разлюляха района край гръцкия йонийски остров Закинтос, показва справка в уебсайта на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC)....

За България10 часа ago

Извънредна информация! Убиха човек в София! По първоначална информация това е

Мъж е починал при тежък пътен инцидент в столицата, станал малко след 16.30 часа. Микробус е блъснал пресичащ пешеходец на кръстовището на...

За България10 часа ago

ОТ СЕГА: Службите на крак! В резиденцията на премиера проехтя изстрел! Не и това, убит е

Френски полицейски служител беше открит мъртъв в понеделник в градината на официалната резиденция на премиера в Париж. Според някои служители...

За България10 часа ago

НСО гръмна преди броени минути: Атентат срещу почетния председател на ДПС Ахмед Доган е

НСО охранява Ахмед Доган заради заплаха както от територията на страната, така и извън нея. Това се посочва в отговор...

Реклама

Интересни