Свържете се с нас

За България

Животът на един баща, убил сина си: 20 години терор, гаснеща дъщеря и две внучета сираци

Published

on

Условна присъда за убийство! Звучи абсурдно, но това наказание получи днес в Окръжния съд в Пловдив 72-годишният Костадин Пелтеков. И никой не се съмнява, че то е справедливо. Мъжът е обвинен за смъртта на сина му. Възрастният пловдивчанин бе привлечен като обвиняем по член 118 – убийство, извършено в състояние на силно раздразнение, което е предизвикано от наркозависимия му син.

Припомняме, че след семеен скандал във вилата в Куклен, Костадин застреля в сърцето и главата наследника си Стоян Пелтеков. През последните 17 години той тормозел постоянно родителите си. Бащата е подавал множество жалби срещу сина си. Пелтеков младши системно употребявал наркотици, пребивал майка си, крадял от родителите си и дори ги заплашвал със смърт.

Костадин Пелтеков направи пълни самопризнания за случилото се, което доведе до приключване на делото още днес. Обвиняемият получи 2 години лишаване от свобода, отложени с 3 години изпитателен срок.

 

„ Според съда, това е най-справедливото наказание спрямо вас. Отчели сме всички смекчаващи вината обстоятелства, как и преживяното от вас цели 20 години. Ако ви накажем по-сурово, означава да накажем хората, за които се грижите и които ви обичат. Вие се грижите за детето на убития, за съпругата си и другата ви дъщеря. Поемате отговорност и за жената на сина ви. Не намираме нито едно основание за това, че може да извършите подобно деяние. Продължавайте да се грижите за близките си да се отдавате на семейството си”, с тези думи председателят на съдебния състав Петко Минев се обърна към Пелтеков.

По време на заседанието обстановката в залата бе тягостна, а историята на Костадин, съпругата му, внучетата и дъщеря му, развълнува и трогна всички. Съчувствие можеше да се види както в адвоката на Костадин, така и в очите на съдебните заседатели.

Животът на Пелтеков, разказан накратко от него, може да се опише само с една дума – „кошмар”.

Той започва още преди близо 40 години. Тогава в автомобилна катастрофа са загинали първата му съпруга и една от дъщерите му. По чудо, втората дъщеря, която е била на годинка, оцеляла. Костадин по-късно се запознава с настоящата му съпруга Радост. Жената осиновила момиченцето на Пелтеков, а след години се ражда и Стоян.

Годините минавали, семейството било сплотено, до момента, в който момчето, тогава вече деветокласник, посяга към дрогата.

„Опитвали сме какво ли не – сеанси с психолог, клиники, програми. Нищо не помогна. Едвам завърши гимназия, беше частен ученик.

Крадеше каквото види – злато, дрехи, техника. Стигна до там, че го осъдиха и влезна в затвора. Излизайки от там, се записа на метадонова програма и беше много добре. Намери си работа, имаше кола, помагаше ни”, разказа в съда съпругата на Костадин – Радост Пелтекова.

По време на лечението на Стоян, същият се запознава с Марина – млада жена, която също е била наркозависима и проститутка. Започнали връзка и с нея и повторната консумация на забранени субстанции

„Не мисля, че имаше любов помежду им, а страстта към дрогата ги събра. От тогава започна и нашият кошмар. Приютихме Марина, но вместо да създадем семейство, бяхме постоянно в полицията. Двамата със сина ми изнесоха за няколко часа всичко от апартамента ни. Беше откраднала дори дрехите ми. Марина сама ми е казвала, че има влечение към хазарта и дрогата, а докато беше със Стоян продължаваше да продава тялото си. 3 пъти лежа в затвора за какво ли не. Опитахме да ги изгоним, намерихме им квартира и дори ние им я плащахме”, разказва още Радост.

През 2016 година Марина забременяла, а на 12 февруари следващата година се появил и синът на Стоян. Още на следващия ден обаче, родилката избягала, заедно с мъжа си.

„Бяха неадекватни и двамата онзи ден. Оказа се, че детето е родено с предаден от майката хепатит С. От деня на изписването до ден днешен ние с Костадин се грижим за детето. Спрямо Марина имаше дело от социалните и й отнеха бебето. Присъдиха го на нас, като попечители”, продължи потресаващия си разказ Пелтекова.

Оказва се, че половинката на Стоян има още едно дете. В момента то е под опеката на родителите й, които са в Германия. Момченцето е вече на 14 години и дълго време не е виждало майка си. Тя е ходила надрусана в училището, употребявала е хероин пред него. Това е наложило отделянето на момчето от майка му.

„Синът на Стоян вече е добре. Благодарение на нас, на медикаменти и правилно хранене, хепатитът е изчистен. Марина не го виждаше с месеци. Един ден ме видя на улицата, спря се да се порадва на бебето. Ръцете й бяха надупчени от иглите, а състоянието й – неадекватно”, продължи Радост Пелтекова.

По думите й пикът на употребата на наркотици от страна на сина й е започнал след скандал с половинката му. Марина му заявила, че детето не е от него и това отключило още по-голяма нужда от дрога.

 

„Последните два месеца преди убийството беше страшно. Постоянни аплахи към нас, защото не им давахме пари. Запалиха апартамента. Костадин работеше до 67 години, за да издържаме Стоян. Караше го до метадоновите клиники и следеше как си взимат лекарствата. Те обаче се криеха и взимаха наведнъж цялата доза. После изпадаха в кризи и ходеха в Столипиново за дрога. Имало е случаи дори Костадин да ги прибира. Спомням си деня на убийството. Стоян дойде в 6 часа сутринта да иска пари. Дадох му 15 лева и той тръгна. Заявих му, че искам в 5:00 да си е в къщи. Следобед помолих Костадин да отиде до вилата, за да прибере цветята. Вечерта получих обаждане :

„Застрелях Стоян. Повиках полиция и линейка. Затварям, защото чувам сирените” , каза Костадин и повече не се чухме. Преди това Стоян е бил при майка ми, която е на 90 години. Помолил я да ползва тоалетната и през това време я обрал”, допълни Радост.

Жената сподели пред магистратите, че без съпруга й животът й би бил ад. Той е издържал цялото семейство, помагал в отглеждането на внуците, на дъщеря си и на на болната си тъща.

В нощта на убийството Стоян и баща му били сами. Те се скарали и възрастният мъж му казал, че „животът му е унищожен”. Тогава последвала реплика от страна на Пелтеков-младши: „Все се самоубиваш, все аз те унищожавам. Ще ти покажа аз на теб какво е унищожение”. Притиснал баща си и тогава последвали изстрелите.

Само преди месеци още една трагедия е застигнала семейство Пелтекови. Дъщеря му е била диагностицирана с тежко онкологично заболяване – злокачествен карцином. В момента жената е на легло в тежко състояние. Тя има детенце, което е поверено на Радост и Костадин Пелтекови.

За семейството в момента остава само една радост – двете им внучета. Това е техния смисъл за живот. Живот, белязан от тормоз, трагедии и дори убийство на собствения им син, превърнат от дрогата в демон.

Трафик нюз

trafficnews.bg

Продължете с четенето

За България

Рестартираха заведенията и ето какво става в София СНИМКИ

Published

on

От днес заведенията и ресторантите в цялата страна отново отвориха врати за своите клиенти, но при стриктно спазване на противоепидемичните правила, предаде БГНЕС.

Заведенията, с изключение на дискотеките и нощните барове, ще работят с ограничено работно време – от 06.00 до 23.00 часа и при 50% от своя капацитет.
„За нас това е един малък празник, предвид ситуацията, в която бяхме изпаднали всички доскоро“, коментира Кристина Асенева, управител на италиански ресторант в центъра на София.

Освен основните противоепидемични мерки, сред които задължителното носене на предпазни средства от страна на персонала и сядането на не повече от шестима души на една маса, от ресторанта са разработили и собствена иновация, с която да допринесат за ограничаване на разпространението на болестта.

Вместо традиционното хартиено меню, предавано от ръка на ръка, клиентите ги очаква QR код, чрез който могат да разгледат от собствения си телефон предлаганите от заведението специалитети.

„Държим изключително много на всички противоепидемични мерки – строга хигиена и дезинфекция на всички помещения през час“, уверява управителят.
Според Кристина дългият период на затваряне е бил също така и възможност за ремонт и освежаване на заведението, въпреки първоначалния шок от решението на здравните власти. „Ще се радваме да посрещнем нашите клиенти“, сподели още тя в първия работен ден след разхлабването на мерките.

Продължете с четенето

За България

Почерня от полиция пред дома на мистериозно изчезналия Янек, ето какво се случва

Published

on

Полицаи и пожарникари се струпаха днес пред блока на изчезналия точно преди седем месеца Янек Миланов от Дупница. Появата на униформените пред бл. 43 в жк „Бистрица“ запали искрицата надежда за съпричастните със случая дупничани и съседи, съобщава dennews.bg

Из града бързо се заговори за случващото се около блока, където 43-годишния Янек е видян последно жив и здрав от свои приятели вечерта на 31 юли, след това той се качва в джипа на Васил Капланов-Каплата и изчезва безследно.

Всъщност на място днес е проведен следствен експеримент. Това е единственото, което може да се каже, без да се навреди на разследването, което се води и към момента.

„Надявам се скоро да имаме резултати. Вижда се и днес, че разследването продължава. Янек не е забравен и няма да бъде забравен. Разбира се, че надежда има и моята надежда е в разследващите, да успеят да разкрият истината за случилото се“, коментира Марио Миланов.
Точно преди месец, на 1 февруари, Окръжна-прокуратура-Кюстендил удължи за трети път срока на разследването по досъдебното производство за отвличането на Янек.

Припомняме, че сигналът от близките на Янек е подаден в дупнишката полиция на 1 август, като в него е посочено, че има съмнения за отвличане и убийство.

Досъдебното производство е образувано от Окръжна прокуратура-Кюстендил едва на 7 август, седем дни след изчезването на Янек, като то е образувано за отвличане. И към момента няма привлечен обвиняем по досъдебното производство.

След среща на Марио Миланов, брат на Янек, с главния прокурор Иван Гешев досъдебното производство бе взето под специален надзор от Върховна касационна прокуратура и Апелативна прокуратура-София.

Припомняме, че разследването се води от екип от отдел Тежки криминални престъпления и убийства към Главна дирекция Национална полиция. Бяха извършиха няколко претърсвания от страна на служители на МВР, следови кучета и конна полиция в обширни райони около Крайници. Водолази извършиха огледи в язовир Дяково, както и водоеми около Самораново и Крайници. Издирването е съсредоточено там на база анализ на столичните разследващи.

Последното издирване се проведе в началото на месец декември, отново в язовир Дяково. Припомняме, че главният прокурор посети на два пъти Дупница. Първият път проследи старта на издирвателните действия, а при второто посещение обяви, че прокуратурата отваря „студени“ случаи, свързани с Васил Капланов, основен заподозрян за изчезването на Янек.

На 21 декември Окръжен съд-Кюстендил освободи от ареста основния заподозрян Васил Капланов-Каплата, който прекара в ареста близо 4 месеца по обвинение в закана за убийство към съпричастен със случая „Янек“ дупничанин. Тази закана е отправена, докато Капланов бе под домашен арест по друго обвинение – държане на боеприпаси.

Припомняме още, че на няколко пъти за разпит бе привиквана и бившата съпруга на Капланов-Петя. Причината за това е, че основната версия е, че именно отношения между Янек и Петя, които са били прекратени от страна на Янек, са в основата на случило се.

Припомняме още, че на сина на Васил Капланов – Никола бяха повдигнати две обвинения за посегателства срещу автомобила на Янек Миланов, извършени месеци преди изчезването му.

Капланов младши бе освободен от ареста с мярка „Подписка“.

Продължете с четенето

За България

Баба Марта идва със слънце и сняг

Published

on

Булфото

Баба Марта ще ни поднесе пълната програма от промени във времето още в началото  на женския месец.

През нощта облачността временно ще намалее до ясно време над почти цялата страна. Ще духа слаб вятър от запад-северозапад. Минималните температури ще бъдат между минус 1° и 4°.

Утре още в сутрешните часове облачността от североизток ще започне да се увеличава и през деня на места ще превали слаб дъжд, в Североизточна България и Централния Предбалкан примесен със сняг. Вятърът ще се ориентира от север-северозапад, ще се усили до умерен и с него ще проникне нова порция студен въздух. Максималните температури ще бъдат от 4°-5° в североизточните райони до 14° в крайните югозападни.

В планините облачността от североизток също ще се увеличи и ще превали слаб сняг. Ще духа умерен до силен северен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 1°, на 2000 метра – около минус 6°.

Във вторник в Източна България през по-голямата част от деня вятърът ще е североизточен и облачността ще се задържи предимно значителна, почти без валежи. Над Западна още сутринта вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и облачността ще започне да намалява. Температурите ще са без съществена промяна. През нощта срещу сряда в цялата страна вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, облачността ще намалее до ясно време.

На 3 март ще бъде слънчево, дневните температури ще се повишат и преобладаващите максимални ще са между 10°-15°. До вечерта вятърът ще отслабне, в много райони и ще стихне. В четвъртък ще бъде предимно слънчево, преди обяд на места в Източна България и по поречието на Дунав с ниска облачност или мъгла. Ще духа слаб вятър от запад-югозапад и дневните температури още малко ще се повишат.

В петък от запад облачността, висока и средна, ще се увеличи, без валежи. Вятърът ще е слаб до умерен и все още ще е сравнително топло. В събота ще бъде предимно облачно, на места с валежи от дъжд, в планините над 1400 м – от сняг. Вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили; с него ще нахлува студен въздух.

Вечерта и през нощта срещу неделя, с понижението на температурите, отначало по високите полета на Западна България, а впоследствие и в Централна Северна и в Североизточна България дъждът ще преминава в сняг, но след това валежите бързо ще спират.

В неделя над Централна и Източна България ще преобладава облачно време, все още преди обяд на места ще превалява, но вече слабо и в процес на спиране. От запад облачността ще се разкъсва и ще намалява, вятърът ще отслабне. Ще бъде студено за периода, предаде plovdiv24.bg.

Продължете с четенето

За България

88-годишен хванат да кара със 191 км/ч, бързал за ваксинация

Published

on

Снимка pixabay

Френската пътна полиция засече 88-годишен мъж да кара със 191 км/ч при ограничение на скоростта 110 км/ч. Той остава без шофьорска книжка и автомобил. За това съобщи във фейсбук страницата си полицията на депертамента Ба Рен, Източна Франция.

Камерата засякла превишената скорост близо до Страсург в 11,40 ч в четвъртък. Възрастният мъж се оправдал, че бързал, защото закъснявал за ваксинация от коронавирус, пише Благоевград 24.

„Спазвайте ограниченията на скоростта за безопасността на всички. Дори да имате шофьорска книжка повече от 60 години“, съветват пътните ченгета от фейсбук страницата.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни