Свържете се с нас

За България

Защо бяхме здрави при соца и не ни беше страх от вируси? (ПЪЛЕН РАЗБОР)

Published

on

Най-належащите за реформа сектори на държавата са: здравният, пенсионният, правният и образователният. Днес ще се занимаем със здравеопазването. За него може да се пише много и никога няма да се каже всичко. Ще се опитам да ви покажа различна гледна точка. Когато се доближиш до една картина прекалено близко, виждаш част от размазани цветове. Трябва да се отдръпнеш на достатъчно разстояние, за да я видиш истински. Другият подход е историческият. Откъде идва дадена система и накъде отива? Ще приложим и двата. Каква беше здравната система при социализма? Тогава всичко принадлежеше на държавата: собствеността, земята, заводите, средствата за производство и в някаква степен и хората. Режимът бе репресивен, нямаше свобода на придвижване, имаше жителство, не можеше да напускаш родните предели, а в капиталистическа държава абсурд, и т.н. Държавата, това беше БКП, а тя – Тодор Живков. Когато той си отиде, дойде и разпадът.

Представете си една стройно организирана тоталитарна система, която зависи от един човек и решенията са задължителни и се спускат от горе надолу, това е демократичен централизъм. Каква беше целта? Пълната победа на социализма. Кой беше враг? Естествено, че капитализмът. Как трябваше да го победим? Военно и икономически. Резултатът? Не ние, те ни победиха. Значи тяхната система е по-конкурентна. В този контекст здравето на хората при социализма бе важно, но не беше целта, а беше важно, защото трябваше някой да работи в заводите.
Ако човек е болен, ще произвежда по-малко и ще му се плащат болнични, т.е. ще се трупат загуби.

Затова целта на здравеопазването тогава беше хората да боледуват по-малко, за да са по-здрави и така да се правят по-малко разходи за тях, да има пари за основната цел – победата над капитализма. Затова хората бяха задължени да ходят на профилактични прегледи, не проформа като сега. Имаше училищни лекари и зъболекари, пътуващи флуорографи, работнически болници, санаториуми, почивни станции и т.н. и всичко, за да се предотврати заболяването. В храненето, което е основата на здравето, имаше БДС, за храните, а в столовете имаше постен и рибен ден. За знанията от онази епоха това беше правилен, но наложен със сила хранителен режим.  И пак повтарям това не е от любов и човечност, а поради чисто икономически причини, държавата така ще работи най-добре и ще има най-малко разходи. Това е централизиран подход. Как е сега? Държавата се използва като чужда кола или чужда жена. Колкото може повече да се вземе, е по-добре. Целта сега не е здравето на човека, а това, колко пари той може да донесе, а това значи да не си здрав. Което води след себе си повече и по-скъпи лекарства, методи на лечение, клинични пътеки. Ти трябваш на здравната система болен, възможно най- тежко, най-дълго време, но не умрял. Така се получава следният парадокс, който е характерен не само за България, но и за развитите страни.

От началото на прехода живеем с 2,5 години по-дълго, но сме много по-болни.
Като следствие от необходимите около 100 болници ние имаме 400 и тази година се откриват нови 10. Те се делят на две. Частните са нови, хубави, с възможно най-добрите специалисти, с най-високи заплати и най-качествено обслужване, най-нови техники и технологии.
Държавните и общинските са стари, амортизирани, в които работят лекари пред пенсия или съвсем млади кадри, които се учат на занаят и като станат добри, отиват в частните болници или чужбина. Пациентите на тези болници са основно неосигурени хора, които постоянно се увеличават и вече са 2 034 000 души. Това са близо 30%, а в Германия са едва 6%, или 50 000 души. Тези болници трупат дългове, които са вече над 402.5 милиона, които плаща държавата от данъците, събрани от тези, които се осигуряват и плащат данъци. Т.е нас ни стрижат два пъти, а може би и повече. Разходите за цялата система за 11 години растат от 1 236.3 милиона лева, на 5 242 милиона лева или 4.2 пъти. При това хората са по-болни и по-недоволни. Вече всички виждате къде е грешката, но по-лошото е, че тя няма да се оправи. Старата система умря със социализма. При новата ще продължи тази тенденция, защото световното здравеопазване лежи на тези основи. Като следствие системата ще става скъпа и по-скъпа, с по-нови и модерни технологии. Вътрешно тя ще се стикова и подобрява, но хората ще са по-болни и като цяло здравеопазването ще е по-зле. Две противоположни, но неизключващи се тенденции. Време е българинът да разбере, че здравето си е само негов проблем и той трябва да се грижи за него. Колко са хората, които се хранят правилно, живеят здравословно, спортуват? Малко са, но се увеличават. Парите за здраве има кой да ни ги вземе. За здравеопазването ние сме като кредитна карта, която трябва да бъде изпразнена. Еволюцията на системата доведе до това, че колкото повече операции и манипулации има, толкова по-добре. А много от тях са ненужни, а други вредни. Ще ви разкажа личен случай. Примерите винаги учат най-добре. Наложи се с мой много близък да потърсим лекарска помощ в САЩ. В един от най-хубавите градове, които гледате по телевизията, в най-добрата и хубава болница. Само спешното им отделение е по-голямо от най-голямата болница в България, а по архитектура, чистота и ред няма сравнение. Само паркингът беше две сгради по на 15 етажа. Касаеше се за сърдечен пристъп. Пристигнахме по спешност в 18.30 часа. Самолетът ни беше в 21, 30 ч. Аз съм преживял същото съмнение за инфаркт в България. Отидох сам в Бърза помощ. Беше мръсно, гадно, с кушетки от 50-60 години. Като разбраха от какво се оплаквам, веднага се разтичаха и с внимание ми направиха кардиограма (15 сек.) и за няколко минути си отидох, като се разбра, че няма да се мре сега.

В САЩ ни приеха, като попълнихме въпросник, който дадохме на фелдшер. После седнахме в чакалня с още 20-30 души. Имаше всякакви, с температура, повръщащи, наркомани, двама затворници с белезници. Едно момиче беше с епилептичен припадък, крещеше, повръщаше, въргаляше се в повръщаното, удряше си главата в пода, само майка му се опитваше да си сложи крака да не си разбие главата. Никой не є помогна, докато не є дойде редът след 35-40 минути. За всички тя сякаш не съществуваше. После при нас дойде момиче като от Холивуд, за да ни провери застраховката, беше за $250 000. Беше валидна и неизчерпана. Пак се попълваха формуляри. След 1-2 часа ни викнаха да дадем кръв и урина, мериха кръвно. Казах, че не искам, че бързам, че изпускам самолет и че не е нужно нищо. Такъв бил редът. Казаха, че след 1 ден мога да си взема изследванията. Към 23.30 ч. ни прие доктор и по- живо по-здраво в 00.30 ч. си отидохме, като изпуснахме самолета и си търсихме хотел за през нощта. За тези 6 пропилени часа човек може да умре 100 пъти или да бъде спасен. Това не ги интересуваше, защото имахме застраховка. Тя щеше да ги обезщети. И, между другото, по филмите викат на поразия 911 и докато затвориш, те вече са при теб – ангелите на спасението. На практика със застраховка това струва от $250 до $1750 за първо повикване. Съпоставимо с България плащаш между 100 и 800 лева. Ще я викаш ли? И там 50 милиона американци не я викат. Всеки българин може да ви засипе с такива покъртителни истории.

Изводът е:
Обичайте българските лекари.

Те са много по-добри и по-човечни от западните. Повечето имат друг, лекарски морал от старата система, която беше по-добра. Към такава система вървим, скъпа и некачествена. На всичко отгоре, здравеопазване няма да има за всички. Ние копираме лошия чужд опит само заради това, че всичко западно е прекрасно. Не е. Нашето здравеопазване все още не е достигнало тяхното дъно, но упорито се стреми към него, защото там има много пари, много лечение, но няма здраве. Кое е по-добре? Да имаш последен модел машини за лечение на рак или изобщо да не се разболяваш? Ако може, трябва да се поучим от нашия си собствен опит, който беше по-добър. Иначе здравеопазването ще става по-лошо, по-вредно и по-опасно за нашето здраве. Всъщност, то вече започна да става такова.

Продължете с четенето

За България

Само 1 от 5 човека на планетата може да открие грешката на тази картина! Ще успеете ли? –

Published

on

Пъзелите и главоблъсканиците в социалните мрежи винаги предизвикват голям интерес сред потребителите. Те са обичани не само от децата, но и от възрастните. Това е чудесен начин да тренирате вниманието , логиката си и като цяло добрия “заряд” за мозъка.

Ето още един свеж пъзел от мрежата, върху който ви предлагаме да помислите. Изглежда доста просто, но само 1 от 5 души, а именно 20% от всички хора на Земята, могат да посочат верния отговор.

Така че, нека започнем. Погледнете внимателно тази картина.

картина пейзаж

Какво мислите, че тук не е наред? Това е типичен пейзаж на провинцията. Къща на фона на хълмове и зелена поляна, ограда и дървета. Но има една подробност, която показва, че това не е обикновена рисунка. Познайте какво е?

Ако не можете, тогава ето решението:

На снимката художникът е изобразил полъх на вятър, но по някаква причина димът от комина е насочен вдясно, а клоните на дърветата се навеждат вляво. Изглежда, че вятърът духа в две противоположни посоки едновременно. Но това е просто невъзможно!

картина главоблъсканица

Продължете с четенето

За България

Разследване от архивите: Това ли са жертвите, поръчани за убиване от Васил Божков?

Published

on

По-рано днес Специализираната прокуратура повдигна нови обвинения срещу Васил Божков за извършването на седем криминални престъпления. Както БЛИЦ писа бизнесменът, който в момента се укрива в Дубай, е обвинен за подбудителство към убийството на „лицата Й. Д., М. В., А. П. и Б. С.“. Първите инициали от съобщението на прокуратурата съвпадат с имената на Йордан Динов и Манол Велев, за които Цветомир Найденов твърдеше, че са поръчани заради конфликт с Васил Божков.

Манол Велев вече 13 години е в кома след неуспешен опит за покушение, а Йордан Динов бе разстрелян с 6 куршума в центъра на София преди 8 години. Два кървави разстрела в София изправят Васил Божков до стената! СНИМКИ Цветомир Найденов уточни, че всичко, което знае и има като доказателства вече го е дал на прокуратурата. Именно по показанията на бизнесмена и на брат му Боян Найденов, Васил Божков бе уличен в общо 11 престъпления.

Собственикът на „Нове холдинг“ успя да избяга в ОАЕ, където обаче бе арестуван, а след това освободен, и в момента е задействана процедура по екстрадирането му в България, за да се изправи пред съда. Бивш партньор на Васил Божков го обвини в тежки грехове Бившият собственик на „Националната лотария“ е обвинен и за „оказване на принуда с цел насилствено разпореждане с недвижим имот и за опит за изнасилване на лице от женски пол чрез използване на сила, като деянието не е довършено по независещи от дееца причини“.  Заедно с него са привлечени като обвиняеми още трима души, чиято самоличност не се разкрива от прокуратурата. Те ще бъдат съдени за организиране на престъпна група от 2012 г. с цел да извършва „съгласувано убийства, изнудвания и други тежки престъпления“.

Припомняме, че през март 2020 г. прокуратурата разпространи няколко аудиозаписа от разговори между Васил Божков и доскорошните му партньори в „Еврофутбол“ Стефан, Боян и Цветомир Найденови, в които се споменава за смъртта срещу няколко души – включително благоевградския бизнесмен Йордан Динов, бившия хотелиер и собственик на казина Манол Велев и покойния адвокат Антони Наумов.  В един от разговорите братята Найденови намекват, че Божков ги е заплашил с убийство, защото е споменал пред тях имената на покойниците в контекста на това, че са се държали като „предатели“.  Прокуратурата разследва: Божков ли поръча разстрела на хазартния бос Йордан Динов?

Това е второто досъдебно производство срещу укриващия се в ОАЕ Божков. По първото са му повдигнати 11 обвинения, сред които за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. По това разследване са обвиняеми още собственикът на ПФК „Левски“ Георги Попов, съпругата на Божков – Елена Динева, бившата му секретарка Йоана Чолакова, бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев.

Продължете с четенето

За България

Невиждано от 30 години 15-метрово чудо изплува на северния бряг на яз. „Тича“

Published

on

Уникална туристическа атракция от 80-те години на миналия век се показа над водите на язовир „Тича”, след като нивото му спадна наполовина. На северния  бряг се появи в пълен размер потъналият кораб на Преслав.

15-метровият плавателен съд с двутонен двигател беше намерен от доброволци при почистване на бреговата ивица. Корабът на име „Тангра” е докаран в язовира преди 40 години.

Пропътувал е разстоянието от Дунав до „Тича“ на танков влекач. Забавлявал е туристи едно лято и по принуда е бил запечатан. „Тангра” потъва след силна буря и 30 години лежи под вода, уточнява БНР.

Продължете с четенето

За България

41-годишна жена е с опасност за живота след побой от мъжа си

Published

on

41-годишна жена е с опасност за живота след семеен скандал и последвал побой, съобщават от ОДМВР – Плевен.

46-годишен мъж е задържан в РУ Долни Дъбник за причиняване на телесна повреда.

В частен дом в село Рибен на 24 май 2020 година е възникнал скандал, който е прераснал в побой. Информация в полицията е постъпила на следващия ден. Пострадалата е транспортирана в болнично заведение в Плевен с опасност за живота.

Уведомен е дежурен прокурор в РП – Плевен и е образувано досъдебно производство.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България23 минути ago

Само 1 от 5 човека на планетата може да открие грешката на тази картина! Ще успеете ли? –

Пъзелите и главоблъсканиците в социалните мрежи винаги предизвикват голям интерес сред потребителите. Те са обичани не само от децата, но...

За България23 минути ago

Разследване от архивите: Това ли са жертвите, поръчани за убиване от Васил Божков?

По-рано днес Специализираната прокуратура повдигна нови обвинения срещу Васил Божков за извършването на седем криминални престъпления. Както БЛИЦ писа бизнесменът,...

За България25 минути ago

Невиждано от 30 години 15-метрово чудо изплува на северния бряг на яз. „Тича“

Уникална туристическа атракция от 80-те години на миналия век се показа над водите на язовир „Тича”, след като нивото му...

За България4 часа ago

41-годишна жена е с опасност за живота след побой от мъжа си

41-годишна жена е с опасност за живота след семеен скандал и последвал побой, съобщават от ОДМВР – Плевен. 46-годишен мъж...

За България4 часа ago

Самотна майка с две деца се опитва да вземе помощ от държавата, но не отговаряла на условията

Самотна майка с две деца се опитва да вземе 375 лева помощи от държавата, защото гледа децата си вкъщи по...

За България5 часа ago

Става страшно за Кобрата! Андреа му нанесе неочакван удар след кървавата СНИМКА

Фолкпевицата Андреа е подала жалба за побой срещу бившия си Кубрат Пулев. Теодора Андреева, както е истинското й име, е...

За България6 часа ago

Възрастна излезе с всичките си пари заради страх от обир, но я ограбиха на пазар

Самотна възрастна жена останала без спестяванията си след джебчийска кражба в Първомай. 76-годишната жена отишла да пазарува на зеленчуковия пазар...

За България6 часа ago

Пловдивчанин намери пари в щайги! Търси се собственикът им!

Четирицифрена сума е намерена в близост до контейнер на улица „Белица“ на 17 май. Парите са предадени в полицейския участък...

За България6 часа ago

Закопчаха мъжа, изнасилил и ограбил 75-годишна жена!

Мъж на 36 години е арестуван за тежкото престъпление в русенското село Ценово, при което бе изнасилена и ограбена 75-годишна...

За България6 часа ago

Кокаинът, открит в „Студентски град“, се оказа много повече от 250 кг!

Кокаинът, открит в апартамент в столичния квартал „Студентски град“, се оказа 320 кг. Първоначалната информация беше за 250 кг. По...

За България6 часа ago

Починалата жена от COVID-19 в Пловдив е била интубирана 11 дни

Починалата в Пловдив 70-годишна жена, съобщена от Националния оперативен щаб, е била на лечение в УМБАЛ „Пълмед“. Тя е от...

За България6 часа ago

Страшен инцидент в Пловдив, гъмжи от полиция

Ужасяващ инцидент стана в Пловдив преди минути. Под влак се е хвърлил мъж с още неустановена самоличност.Тялото буквално е разполовено...

За България6 часа ago

93% от хората не откриват коня на снимката

Открийте коня на снимката. Имате точно 10 секудни! 93% от хората не успяват да го открият за това време. А...

За България6 часа ago

Кървав екшън разтърси България! Кадрите са потресаващи ВИДЕО 18+

Появиха се кадри от зверския бой между фенове на Локомотив (Пловдив) и Ботев (Пловдив), който се е провел само броени...

За България7 часа ago

От 15 юни падат още куп забрани, наложени заради коронавируса

„Имам надежда и очакване, координирано, съобразено със спецификата на всяка една от държавите, от 15 юни да се възстанови нормалното...

За България12 часа ago

От последните минути: Един ЦСКА от есента!

Сагата с двата ЦСКА и с въпроса за обединението ще приключи през есента, научи БЛИЦ. Както е известно, след като...

За България14 часа ago

Бивш главсек на МВР шокира с думи за убийството на Марангозова и бегълците Божков и братя Галеви

Трудно ми е да вляза в кожата на един подполковник от НСО. Не мога да обясня как се приема такава...

За България14 часа ago

Извънредно! Земетресение разлюля Южна България

Земетресение с магнитуд 3.4 е регистрирано в района на Мадан тази нощ. Това съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия...

За България14 часа ago

Извънредно: Още 320 кг от най-скъпия наркотик открити в апартамент в Студентски град

Нови 320 кг кокаин са намерени в апартамент в столичния квартал „Студентски град“. Късно снощи екипи на СДВР и ГДБОП...

За България15 часа ago

Епидемията от К-19 се завръща у нас, отново скок на заразените и нови жертви

От Националния оперативен щаб изнесоха актуални данни за ситуацията с коронавируса в страна по време на редовния сутрешен брифинг.  Установени...

Реклама

Интересни