Свържете се с нас

За България

Избухна война за наследството на баба Станка в семейството на Азис

Published

on

Фолк кралят настоял да вземе 20 килограма от общо 50-те кила благороден метал, останал като наследство от прочутата ясновидка, защото бил любимият й внук

Истинска война пламна между наследниците на прочутата врачка баба Станка. Таблоидът „Уикенд” пише, че колоритната ромка, по-известна като бабата на Азис, се спомина преди няколко месеца внезапно. Оказа се обаче, че тя е оставила солидно наследство на рода си. Типично според циганските традиции и обичаи, ясновидката е трупала злато, а след смърттта й станало ясно, че е успяла да скатае над 50 кила от скъпия метал. Сега заради наследството Азис и останалите от клана са се хванали гуша за гуша, коментират в Костинброд, където баба Станка живееше няколко десетилетия.

Фолк кралят настоял да вземе 20 килограма от общо 50-те кила благороден метал, останал като наследство от прочутата ясновидка, защото бил любимият й внук. Златото било под формата на пръстени, гердани, гривни, брошки и ювелирни предмети, които Станка получавала от свои клиенти, останали доволни от услугите й. Имало и синджири и плетени гривни, които врачката купувала, за да „обърне” парите.

Освен скромните 20 лева за гледане, които вземала до последните дни от живота си, старицата не отказвала злато. Ходела накипрена като коледна елхичка. Никога не се разделяла с любимите си обеци, които тежали 8  грама и били изработени под формата на висулки, както и с брачната си халка. Падала си и по масивните гердани. Цялото богатство било скрито в сандък, в онази част от къщата в Костинброд, която бабата обитавала сама, за да намери покои от дъщери, снахи, внуци и правнуци. Приживе никой не смел да барне имането й, защото било 100% сигурно, че Станка ще го разконспирира и накаже по всички правила на мешерето. За лютия й характер се носели легенди в цял Костинброд.

Единственият човек, на когото старицата прощавала белите, бил Азис, за когото често разказвала: „Аз, ако не го шамарех и не му помагах, нямаше да стане това, което е в момента. Когато има нужда или притеснения, идва и ме пита – как ще минат нещата, ще има ли проблеми. Приемала съм го. Много акъл съм му давала. Слушал ме е. Само един път го бих по-стабилно. Беше свалил пердето от хола, за да си ушие рокля. Смяташе, че полилеите вкъщи са специални диаманти. Качваше се на стол и искаше да ги пипа… Много ми е на сърце това момче. От парче месо го отгледах”.

Поради тази причина Азис и майка му Гергина настояват да вземат общо 20 килограма от златото. Останалите 30 кила трябвало да се поделят между другите четири деца на врачката и техните наследници. Това нажежило атмосферата в семейната къща до краен предал. Не минавало и ден, в който членовете на многолюдната фамилия да не се карат и заплашват – като се почне с черномагьосничество и се стигне до мутри.
От цялата ситуация най-много страдал съпругът на популярната гадателка, която си отиде от белия свят на 23 октомври 2019 г. 80 и кусур годишният мъж бил съсипан от смъртта на житейската си половинка, която боготворял. Двамата имали над 60 години брак и Станка била единствената му любов в живота.
Дядото на Азис нямал претенции за златното имане на половинката си, нито пък се интересувал от банковите й сметки. Олелията в дома го просълзявала и се случвало да плаче с часове, седнал на инвалидната си количка. Той се молел на Бог да въведе ред в караниците, дори викал духа на Станка на помощ, но проблемът така и не се разрешавал.

Баба Станка бе горда майка на двама сина и три дъщери. Любопитното в случая е, че всички до един се занимават с гледане, леене на куршум, баене против страх и всевъзможни магически ритуали. Освен това взаимно спорели кой и по-силен в областта на вълшебствата и всеки претендирал за нечувана мощ.  Вуйните на Азис също били наперени гадателки. Те изказвали мнение, че би им било приятно да имат подарък-спомен от известната свекърва. Дори след смъртта й продължавали да я наричат „майка” в знак на уважение към таланта й. Отделно, на всяка една от тях бабата завещали билкови рецепти, карти за гледане, техники за лечение на главоболие, обсебване и почти всякакви зависимости.

Смятали за несправедливо Азис да вземе 20 килограма злато, а останалото да се дели на четири между наследниците на сестрите Стефка, която почина десетина дни преди майка си и Малина, която има пораснали деца и внуци и двамата синове, един от които също не е сред живите. Роднините на певеца били на мнение, че килограмите трябва да се поделят на пет, по равно на всеки наследник, и всеки от рода да вземе по 10 кила.
Караниците обаче на продължавали до тук. Членовете на семейството имали препирни за определени предмети от злато. Чудели се как да разделят скъпи ювелирни бижута от чужбина, които харесвали почти на цялото домочадие. От хлапета до възрастни се кълнели, че са кой от кой по-обичани от възрастната жена, защото тя имала навика да ги целува и да опрощава дребните им грехове. Никой не барал в бабината ракла, защото Станка била направила списък на скъпоценностите си и като ревизор в НАП веднъж в месеца проверявала наличностите…

Приживе бабата на Азис минаваше за наследница на Ванга. Двете жени се познавали от социалистическо време. Тогава Станка била път до Петрич по лични проблеми и чакала с часове на опашка, за да се срещне с феномена от Рупите. Срещата си заслужавала, защото още от портата на двора Вангелия Гущерова започнала да крещи, че жената от Костинброд има като нейната дарба… Двете си казали неща, които запазили в тайна от близки и познати, но се наричали „сестри” една друга. Чували си се по телефона 2-3 пъти в годината и коментирали всякакви житейски проблеми.
Именно Ванга, която също си падала по златото, светнала Станка, че този благороден метал има памет и че не на всеки човек е дадено правото да го носи. За едни било на късмет, за други  – не. Златото можело и да проклина. Примерно, ако някой човек е бил силно привързан към синджирчето си, но друг му го задигне, то проклятие настигало крадеца. Поради тези предания, разказвани от известната ясновидка на потомците й от Костинброд, роднините на Азис се карали за 50 килограма „жълто”, но никой не смеел да барне дори едно пръстенче.

Продължете с четенето

За България

Скандалът се разраства! Марешки отговори на Нинова: Мислех да се гавря с тях, щуротия!

Published

on

Предложението на опозицията, в лицето на БСП, за отмяна на извънредното положение или неговото намаляване, е малоумно.  Това заяви пред Нова телевизия лидерът на Воля депутатът Веселин Марешки.  Както вчера БЛИЦ писа в парламента се разрази лют скандал, след като Корнелия Нинова обвини депутата, че е нарекъл „изрод“ народен представител от БСП. „Слагането на срок означава, че ако всичко беше свършило, трябваше да се събираме да го отменяме. Това малоумно предложение, мислех да се гавря с тях като дадем предложение да е 29 април…

Това е само едно приказване, една щуротия. Това дава възможност на малоумната опозиция да седи пред камерите и да дава интервюта.“ Веселин Марешки нарече лицемерие замразяването на заплатите и излезе с радикално предложение: „Смятам, че това е страшно лицемерие – замразяването на заплатите и субсидиите на партиите. И то спрямо българския народ. Затова дадох предложение заплатите на депутатите да бъдат на ниво минимална работна заплата и дори на минималната пенсия. Ако ги замразим на едно такова високо ниво, какво печели българският народ. Не, от утре да имат минимални работни заплати, докато хората не започнат да просперират.

Това ще го входираме сега, като му е времето като наше официално предложение. Вчера го дадох и от трибуната.“  Марешки коментира и мерките на правителството за спасяване на дребния и средния бизнес: „Още отдавна казваме, че мярката 60-40 е недостатъчна. Считам, че бюджетът може да си позволи минимум тя да се качи на 80-20, а според нас тя трябва да бъде за определени сектори на 100% и това е едно от нещата, за които ще настояваме. Сигурен съм, че правителството обмисля такива неща и ще получим помощи и от ЕС и то МВФ.

Една от мерките е да има държавна верига от бензиностанции. Тя може спокойно да продава на около 1. 50 лв. Всяка стока и услуга, която потребяваме, минава по някакъв начин през горивата и бизнесът става много по-конкурентно способен. Това е една елементарна мярка, която изсветлява бизнеса.“  Веселин Марешки разкритикува вчерашното изказване на президента Румен Радев: „На нас не ни трябва президент, който да казва това, което всички виждаме. Чакаме идеи от президента. Логиката от всичко това беше, че едва ли не правителството има едва ли не някакъв интерес да не ходи на работа. Като един прост инженер ми идва следната мисъл.

Най-голяма полза от това държавата да се събира и да има данъци, е хората да ходят на работа, държавата да работи и да има излишъци. При най-малка възможност тези мерки ще бъдат спрени, за да може да влизат пари в държавата. Това са единствените мерки, които да спасят живота и здравето на хората, които са най-важни.“

Продължете с четенето

За България

Премиерът мрачно: След две-три седмици ще сме в Ада

Published

on

„СЗО реши спора снощи ясно и категорично. Произнесе се, че социалната изолация трябва да продължи. Друг път казвам да не гледате, но сега казвам: гледайте телевизия! Вижте ужаса в Ню Йорк, Италия. Германия днес въведе КПП-тата, което ние въведохме преди седмица.“ Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на извънредния брифинг в Министерски съвет, на който бе представено новото приложение за следене на състоянието на гражданите по време на пандемията.  „Всички разумни хора предпазват другите с маски. Аз експеримент с хората не мога да си правя. Да, имало е Менгеле, имало е такива доктори, които са сглобявали нов човек. Аз не мога да кажа вие четирите ще умрете, за да живеят други. Това иска комшията. И да кажем да отидете на работа всички, няма какво да произведат.

Гърция не работи, Турция не работи, никой не работи“, допълни Борисов.  Борисов и Мутафчийски обявиха как новото приложение ще помогне за отхлабване на мерките Министър Ананиев обясни, че лекарите ще могат да влизат в системата на новото приложение, за да наблюдават състоянието на гражданите.  „Всеки приет в болница, без негово съгласие, се взимат неговите данни и се вкарват в регистъра, за да се изпрати с бързо известие към РЗИ-тата и министерството, РЗИ-тата ще въвеждат тези данни, но ние ще можем да ги ползваме. Ако този пациент е въвел доброволно личните си данни и здравословния си статус, автоматично ще се праща мейл към личния ви лекар. Няма да е нужно да му се обаждате.

Той ще види веднага, че Драган или Петкан има 38 градуса температура и ще го следи. Останалата част от платформата е с административен характер и всички случаи се изписват“, допълни ген. Мутафчийски.   „Работата с лични данни и чувствителна информация се прави с националния интегратор, МВР и РЗИ. Няма други. Гражданите могат да изразят желание само и единствено за локацията“, обясни още вицепремиерът Томислав Дончев.   „Има трима служители на министерството, които са с коронавирус инфекция и това се съобщава на брифингите.

Тези тримата също не са приемани в болница. Диагностицирани са с PCR метод и състоянието им не е налагало хоспитализация. Единият беше от гранична полиция и към този момент е напълно здрав. Всички контактни лица са тествани“, заяви още ген. Мутафчийски.  „След две-три седмици ще сме в Ада. Още сме в началото“, заключи мрачно премиерът.

Продължете с четенето

За България

Брутално убийство край Варна: Младият Стоян зарови жена си в двора и се скри в землянка

Published

on

Прокуратура във Варна задържа мъж заубийство на жената, с която живеел на семейни начала. Под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна и с професионализмана служителите от криминалната полиция в ОД на МВР е разкрит и установенизвършител на убийство.  35-годишният Стоян Ст., който е бил привлечен към наказателна отговорност от Окръжната прокуратура във Варна и задържан за 72 часа.

Мъжът живеел на семейни начала с убитата. След като извършил престъплението, той заровил тялото на 44-годишната жена в двора на къща във варненско село, която обитавали. После инсценирал изчезването й. Отсъжителството си двамата имат три деца. Сигнал за изчезналата жена подал в Четвърто РУ на МВР във Варна нейниятбрат. Той съобщил на 2 април тази година, че сестра му Стоянка е внеизвестност от 23 часа на 31 март. Изчезналата била обявена веднага заиздирване с телеграма на МВР.

Роднините на 44-годишната жена също предприели действия за издирването й. В двора на къщата, обитавана от Стоян и убитата, забелязали прясно разровена пръст. От пръста се подавало парче плат, в който предположили, че е била увита жертвата. Стоян бил намерен на 2 април в землянка в гориста местност зад къщата с бутилка киселина, с която искал да се самоубие. Самоубийството е било предотвратено. Мъжът бил задържан и отведен в полицейското управление откриминалистите, където направил самопризнания. Разкрил, че на 31 март ударил Стоянка, душил я и след като я убил, заровил тялото й в двора, за да прикрие престъплението.

Извършен е оглед на местопроизшествието с участието на прокурор от Окръжната прокуратура във Варна, както и претърсвания и други действия поразследването. Окръжната прокуратура във Варна внася днес искане в съда за определяне нанай-тежката мярка за процесуална принуда спрямо Стоян Ст. Тежкото криминално престъпление е било разкрито за изключително кратко време от криминалистите на ОД на МВР – само няколко часа, след като е бил подаден сигналът за изчезналата жена.

Продължете с четенето

За България

Кошмар! COVID-19 уби 31 г. българин в Лондон без предходни заболявания

Published

on

„Ангелкова може да ми се разсърди, ама много хора вече ми се сърдят, но призовавам всички граждани да не възприемат празниците като празници. Не е време за празници!“ Това заяви категорично шефът на Националният кризисен щаб за борба с коронавирус ген. Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг в Министерски съвет.  „Не ходете по хотели. Не ходете на църковните служби по Великден, защото там ще се заразите. Останете вкъщи с тези, които живеете и си отбележете празника. Не е нужно и не е разрешено да се ходи“, допълни той.

Мутафчийски припомни, че не всички от починалите са с предходни заболявания. „Вчера получихме съобщение, че в Лондон е починал от коронавирус 31-годишен българин без предходни заболявания. 83-годишният мъж в Кюстендил е бил болен от левкимия и попада във всички рискови групи. Нека не изместваме фокуса. Тази болест засяга всички възрастови групи и има смъртност и при най-малките възрастови групи“ заяви той.  „Не ми е известно хората с алергии да са по-податливи на коронавирус“, допълни ген. Мутафчийски.

По-рано той обяви, че броят на заразените у нас е нараснал и заразените в страната вече са 498, от които 173 са в болница. Новата област, в която има заразени е Враца, а в София има нови 8 случая. Шефът на Кризисния щаб заяви, че ситуацията в област Монтана е изключително неясна е ситуацията. Там случаите са над 20 , като отбеляза, че едно конкретно тържество е развалило цялата картина.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За Българияедин час ago

Скандалът се разраства! Марешки отговори на Нинова: Мислех да се гавря с тях, щуротия!

Предложението на опозицията, в лицето на БСП, за отмяна на извънредното положение или неговото намаляване, е малоумно.  Това заяви пред...

За Българияедин час ago

Премиерът мрачно: След две-три седмици ще сме в Ада

„СЗО реши спора снощи ясно и категорично. Произнесе се, че социалната изолация трябва да продължи. Друг път казвам да не...

За Българияедин час ago

Брутално убийство край Варна: Младият Стоян зарови жена си в двора и се скри в землянка

Прокуратура във Варна задържа мъж заубийство на жената, с която живеел на семейни начала. Под ръководството на Окръжната прокуратура във...

За България4 часа ago

Кошмар! COVID-19 уби 31 г. българин в Лондон без предходни заболявания

„Ангелкова може да ми се разсърди, ама много хора вече ми се сърдят, но призовавам всички граждани да не възприемат...

За България18 часа ago

Лоши новини за здравето на Борис Джонсън, рязък скок на умрелите от COVID-19 на Острова

Във Великобритания беше регистриран най-големият брой на жертвите за ден от началото на пандемията от новия коронавирус (COVID-19), като за...

За България21 часа ago

Шеф Виктор Ангелов се стяга за сватба – ето дамата на сърцето му (Снимки)

Шеф Виктор Ангелов може и да изглежда строг и неприятен в шоуто Hell’s Kitchen, но в живота топ-готвачът е любящ...

За България21 часа ago

Тест за проверка на зрението – Натиснете тук и кажете, кое число виждате!

Вижте картинката по-долу, за не повече от 2 секунди, за да може отговворът ви е да е меродавен- Кое е...

За България22 часа ago

Почина жената от Враца, лекувана от коронавирус по телефона, лекарско безхаберие! –

Късно снощи е починала 52-годишната жена, която бе приета в МБАЛ “Христо Ботев” във Враца с перфорация на червата. Припомняме,...

За България22 часа ago

Черен ден за България! Кошмарно меле с десетки тирове, има много загинали шофьор

Тежка верижна катастрофа е станала тази сутрин на автомагистрала „Марица“. По предварителна информация са се ударили товарни автомобили, леки коли...

За България22 часа ago

Белодробен лекар скъса оковите, каза на семейството си как да се предпази от коронавируса

В тези дни, в които сме подложение на атака от невидимата зараза е много важно да слушаме и изпълняваме, това...

За България22 часа ago

Защо бяхме здрави при соца и не ни беше страх от вируси? (ПЪЛЕН РАЗБОР)

Най-належащите за реформа сектори на държавата са: здравният, пенсионният, правният и образователният. Днес ще се занимаем със здравеопазването. За него...

За България22 часа ago

Ани Владимирова: Изолацията води до ефект на тенджерата под налягане

Психологът Ани Владимирова предупреди, че затварянето вкъщи може да предизвика ефект на тенджерата под налягане с отприщването на събирани дълго...

За България22 часа ago

Експерт: Пагубно е за човек да стои повече от 4 седмици затворен

Икономическите щети причинени от кризата с коронавируса ще струват стотици милиарди евро. Социалният живот е парализиран за неопределено време. Колко...

За България22 часа ago

БСП против удължаване на блокадата до 13 май

БСП подкрепя искането на премиера Бойко Борисов за замразяването на заплатите към нивото от декември миналата година. Това стана ясно...

За България22 часа ago

Борисов: Имате пари за цигари, а нямате за маски

„Възложил съм да се произведат 2 милиона маски и да се раздадат без пари, щом проблемът е за 3.50 лв....

За България22 часа ago

Честито! Божидар Искренов – Гибона стана дядо

Синята легенда Божидар Искренов – Гибона има и още една титла – дядо. Неговата дъщеря Настася го дари с внук...

За България22 часа ago

Борисов: Да уморим хората ли иска президентът? Ако наложи вето, вадя ГЕРБ от залата

Ако президентът наложи вето, вадя ГЕРБ от залата. Така премиерът Бойко Борисов коментира изявлението на Румен Радев по време на...

За България22 часа ago

Родителите на 4-годишно дете, в тежко състояние със съмнения за COVID-19, са антиваксъри

Дете на 4 години е приведено от болницата във Велико Търново в софийската болница „Пирогов“. То е с двустранна бронхопневмония...

За Българияедин ден ago

Кошмарно меле с десетки тирове, загинали и ранени шофьори на АМ „Марица“ ВИДЕО

По предварителна информация са се ударили товарни автомобили, леки коли и микробуси. Засега е ясно, че има двама загинали шофьори...

За Българияедин ден ago

Борисов: Все по-тежко ще става, но „стаден имунитет“ е недопустим! ВИДЕО

Усещам едно изнервяне в хората, разбирам ги с право. Следващите 2-3 седмици ще е пикът. Все по-тежко ще става. Това...

Реклама

Интересни