Свържете се с нас

За България

Карнобатлийка изостави пеленачето си, но 11 години по-късно го “припозна” заради 100 хил.лева

Published

on

Бащата на детето загива след автомобилна катастрофа, изплащат сериозно обезщетение на детето му и едва тогава майката се сеща, че има син

На шокираща история за арогантност, сребролюбие и беозличвост се натъкна Флагман.бг. Става въпрос за 11-годишното момченце Р.С.А. от Карнобат, сираче, което живее в мизерия и лишения, с баба си по бащина линия и е направен опит да бъде “обран” от родната си майка, алармира пред Флагман.БГ адвокат Стефан Кенов.

Бащата на Р.С.А. умира в автомобилна катастрофа, а от изплатеното обезщетение от 100 000 лв. се е облагодетелствала майката, която се връща в ролята си на родител, след като е зарязала собственото си дете още като пеленаче, може би изкушена от сумата.

Бившият депутат, настоящ адвокат Стефан Кенов, представлява бабата и дядото на момченцето. Неговият баща Стефан Асенов се жени за карнобатлийката Златка Д. преди 15-ина години. По време на брака им се ражда единственото им дете – 11-годишният днес Р.С.А.

Едва навършило тримесечна възраст бебето е изоставено от майката, която заживява с друг мъж. Край люлката на малкия денонощно полага грижи бащата. През 2007 г. Стефан и Златка се развеждат.

Причината – дълбоко  и непоправимо разстройство на брака по вина на ищцата. Още тогава Стефан иска от съдът да му бъдат присъдени родителските права, за да продължи да отглежда сина си, както го е правел до момента. Получава отказ от институцията.

И след бракоразводното дело детето расте заедно с бащата Стефан и бабата Стефка, въпреки че родителските права са присъдени на майката Златка. Съдът променя решението за попечителство над малкия едва през 2013 г. в полза на бащата, а причината – безхаберното държание на майката.

Стефан се опитва да даде нормален живот на детето си, но огромна трагедия застига семейството му на 15 септември 2016 година, когато той загива в автомобилна катастрофа.

Третокласникът Р.С.А заедно с първия учебен звънец, чува и страшната вест, че „татко му е мъртъв. Загинал е в пътен инцидент”.

Според закона, когато единият от родителите почине, правата по отглеждането на детето се прехвърлят към живия родител. И след черния 15-ти септември за Р.С.А., родната му майка продължава да не се интересува от него, твърди адвокат Стефан Кенов.

Той представлява бабата на момчето, която иска от Карнобатския районен съд официално да бъде настанено при нея. През 2017 г. получава разрешение, а на по-късен етап, през октомври същата година, осъжда майката Златка Димитрова, която трябва да заплаща месечна издръжка на непълнолетния от 120 лв.

В същото време обаче майката Златка претендира за обезщетението, полагащо се на сирака Р.С.А. от Застрахователно дружество /ЗД/ „Армеец”, в което е имал полица автомобилът, помел бащата. И успява да си го присвои, при това „законно”.

„Изпратихме писмо до застрахователното дружество и до Софийски градски съд /СГС/, с което помолихме, ако има присъдено обезщетение, то да бъде приведено по сметка на детето. До изясняването на случая бабата двукратно поиска от Дирекция „Социално подпомагане” – Карнобат да се отнемат родителските права на майката. Съгласно закона обаче това може да направи само другият родител, който в случая е починал, директорът на съответното подразделение на социалното подпомагане или районният прокурор”, обясни за Флагман.БГ адвокатът по делото Стефан Кенов.

Молбата на бабата Стефка Велкова остава без уважение от Дирекция „Социално подпомагане” – Карнобат.

„В последствие зам.- председателят на СГС Албена Ботева прие със сърце случая. Върна ни писмо за заведена проверка, че там няма такова дело и сезира председателя на Държавната агенция за закрила на детето. На 27 юли т.г. ни бе оказано съдействие от „Социално подпомагане” – Карнобат”, уточни още адвокатът.

Междувременно по изпълнителното дело за издръжката Р.С.А. е наложен запор на постъпило плащане при Държавния съдебен изпълнител /ДСИ/  в Карнобат на събраните над 7700 лв. дължими суми. ДСИ-то установява произхода на средствата. Оказва се, че това не са пари на майката Златка, спечелени с честен труд. Средствата са от обезщетението за смъртта на бащата на детето, хилядите левове, от които Златка се възползва без право и морал.

„На практика детето не може да получи полагащото му се обезщетение от ЗД „Армеец” и издръжката, преведена от майката. В случая ДСИ подходи по друг начин и преведе парите на момчето. Задължението за издръжката продължава да стои в нея”, разясни Кенов.

Към днешна дата Бургаският окръжен съд е запорирал остатъка от сумата на изплатеното обезщетение на Златка Миркова Димитрова. „Към момента е наложено обезпечение – запор върху банковата сметка до размера на остатъка от сумата от над 92 000 лв. Не ни дават информация дали изобщо са останали пари от обезщетението, защото е банкова тайна. Това е правен абсурд! Случаят е показателен от гледна точка на това, че законът може да бъде пробит и то по такъв начин”, коментира случая Стефан Кенов.

Автор: Моника ИЛИЕВА, снимката е илюстративна

Източник: flagman

Продължете с четенето
Реклама

България

За България2 часа ago

Важно предупреждение от БНБ за банкнотите от 100 лева! Може да изгорите с много пари

Булфото Броят на банкнотите в обращение в страната в края на юни е бил 590 533 684, показва статистиката на...

Без категория2 часа ago

Професор Рачев: Това е ненормално за България, между 13 и 17 стойте далеч от пясъка на плажа

Булфото Пясъкът отразява част от ултравиолетовата радиация, обясни климатологът България е на прага на нови температурни рекорди, като горещата вълна продължава...

За България2 часа ago

Започват Блъсъците в България: Има забрана за 3 дни напред

Пиксабей Горещниците са трите най-горещи дни в годината, според българските вярвания, и през тях се забранява всякаква работа, особено на полето....

За България2 часа ago

До броени часове 40 литра на квадрат „обложни“ валежи падат върху част от България

Кадър ФБ Метео Балканс съобщи прогноза за 16 юли – вторник. „Малка доза захлаждане в Източна България и валежи… Остава...

За България16 часа ago

Как правилно да перете обувките в пералня, за да не ги повредите: 90% от хората правят тези грешки

Маратонките са склонни към бързо замърсяване и натрупване на неприятни миризми, което изисква редовно почистване и внимателно пране. Подготовка за...

За България16 часа ago

Дъщерята на Наталия Симеонова влиза в обичано предаване

Виктория, дъщеря на Наталия Симеонова и Денис Ризов, влиза в „Гласът на България“. Тя е една от сигурните участници, споделят...

За България16 часа ago

Кали: Дами, разкрасявайте се със семенна течност от мъжете си

Певицата Кали стана седмичен коментатор в предаването „Преди обед“, припомня Ко4. Тя направи доста провокативно изказване по повод новината, че Ким...

За България16 часа ago

Най-известният българин стана татко

Най-известният българин в социалните мрежи – треньорът Лазар Ангелов, стана баща за първи път, пише Телеграф. Малката носи името Леа...

За България21 часа ago

Илияна Раева нае частни детективи, за да докаже, че годеникът на дъщеря й не е за нея

Славея Сиракова изненадващо е развалила годежа, който сключи с приятеля си на Свети Валентин тази година. До този извод доведе...

За България21 часа ago

Завистливи колежки разделиха Маги Сидерова и Георги

Завистливи колежки на миската пускат слухове за раздялата й с Георги Преди дни неосведомени сайтове пуснаха новина, че Маги Сидерова...

Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/feed?get_posts=1&cats=5,10,12&count=10.

Интересни