Свържете се с нас

За България

Легендарна фолк звезда: Между мутрите стояха известни политици

Published

on

Бойка Дангова е родена на 2 септември 1975 г. в гр. Пазарджик. Завършва музикално образование в Разград със специалност гъдулка. През годините на музикалната си кариера взима участие в редица концерти и фестивали, по-значими от които са тези на „Пирин Фолк“ Сандански и изнасянето на самостоятелен концерт в зала „Универсиада“ през 2000 г. В момента Бойка Дангова е солист в представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България. На тазгодишния „Пирин фолк“ тя ще се яви с песента „Горо, ле горо“ в дует с Денислав Нанков. Говорим си с нея за предстоящото й участие във фестивала, за миналото й като попфолк певица, за мутренските времена, за славата и приятелите. – След броени дни ще се явите на фестивала „Пирин фолк“. С какви очаквания тръгвате към Сандански?

– Нямам очаквания. Отивам на „Пирин фолк“, защото отдавна не съм се появявала на такъв форум и в момента подготвям албум с фолклорни песни, а това парче е едно от тях. Това е един добър начин да представя песента пред по-широка публика. С моя дуетен партньор Денислав се познаваме вече повече от 20 години. Той беше ученик и момче, което харесваше песните, които правех в зората на попфолка. Идваше на всички мои изяви и в последствие станахме приятели. Когато се ожени, му станах кума. Има едно прекрасно семейство, което аз обичам. На двамата му сина – близнаци съм кръстница. Денислав от край време обича да пее, занимава се с това, интересува се, даже много пъти на мен ми е помагал в обработката на симбеци. Реших да го поканя да изпее с мен тази песен. Справи се прекрасно. Текстът на песента пък е на едно момиче от Пловдив, което също от 20 години ходи по всички мои участия.

– Запозната ли сте с фестивала и следили ли сте неговото развитие през годините?  – Явявала съм се няколко пъти при старите организатори. Миналата година проследих фестивала, чух песните и смея да твърдя, че всичко беше издържано. Сега  вече мога да кажа, че и организацията е добра. Това е форум, който се следи от доста хора и затова се радвам, че имам възможност да си представя песента точно там.  – Вие сте на музикалната сцена от зараждането на попфолка, където бележите огромни успехи. Присъства ли този жанр все още в живота ви? – Почти не! Работя в заведение, в което се пее 90% само народна музика, работя и към представителния ансамбъл на въоръжените сили на Република България, където изпълнявам предимно народни песни, от време на време поп. Да си призная, аз дори не слушам попфолк напоследък. Когато ходя на участия, пея мои стари попфолк песни, но само когато някой ги поиска.

– А допада ли ви насоката, в която се трансформира през последните години? – Със сигурност има много хубави неща, но аз не съм на 100% запозната, че да го коментирам. В момента дори не мога да се сетя коя е последната песен, която слушах от този стил. Не слушам, за да давам оценки и да бъда критерий. – Кой е превратният момент, в който си казахте, че спирате с попфолк и продължавате само с фолклор? – Не е имало точно такъв превратен момент, нещата се случиха плавно. Освен това аз съм завършила музикалното си образование с гъдулка. Първоначално съм се занимавала с народна музика, учила съм този стил. Така стана, че едно време се слушаше повече попфолк и направих песни в този стил, но моите песни не са типичната чалга. Никога не съм се отказвала от народната музика и в албумите ми има включени такива песни. – Като изпълнител с музикално образование ядосвате ли се на самозванци, които изяждат хляба на наистина пеещите?

– Известността и това да печелиш пари от музиката е комплекс от много неща – талант, амбициозност, находчивост, постоянство и куп други неща.  Ако един талантлив човек не може да се промотира и реализира, може би му липсва някое друго качество. Други пък компенсират липсата на талант с повече нахалство. Освен това хората преценяват кой да харесват и кой не. Ако според вас творчеството на даден изпълнител не струва, то за друг това е шедьовър. Изкуството е много относително нещо, няма черно и бяло. Да, има откровено много фалшиви певци, но пък така ще има място за сравнение и ще изпъкнат по-добрите. – Ако трябва да теглите чертата – славата какво ви донесе? Повече са позитивите или пък негативите? – Позитиви, аз съм много доволна. Всички хора, с които съм се запознала в началото на моята кариера, до ден днешен са ми приятели и си помагаме. А това, че ми е отнело от личния живот… въобще няма нищо такова. Доволна съм! – Успяхте ли да запазите приятелски отношения с някои от известните ви колеги? – Да, с всички изпълнители, с които започнахме в средата на 90-те години, досега сме в добри отношения. Има такива, с които редовно се чуваме. Запознала съм се с много хубави хора, добри изпълнители, с които сме приятели. Четох коментарите в страницата на „Пирин фолк“ под нашата песен с Денислав и видях, че Нелина е коментирала: „Песента е  много хубава, пожелавам ви успех“. Еми Стамболова също е изказала възхищението си. Не мога да се оплача изобщо.

– Разкажете някоя интересна случка от онези прословути „мутренски времена“. Имали ли сте проблеми с тях? – Пазя се вече от тези разкази, отказах и на Гала, и на Иван и Андрей… Имало е страшно много случки, понякога ме е било и страх. Но конкретни проблеми или заяждане не съм имала. Но са стреляли в ресторанта, докато пея, Слава Богу не по нас. Казвали са ми, че ще ме качат в багажника и ще ме отвлекат, но съм го приемала като шега. Даже един път Баровеца ми каза да се скрия в кухнята, че вече имало една отвлечена певица. Та тогава се крих в кухнята цяла вечер. Безброй случки има, но са били нормални за тогавашното време. – Пяли ли сте на политици и можете ли да направите паралел с мутрите? – Едно време пеехме на мутрите и между тях стояха доста известни политици. По време на мероприятие  мутрите определяха какво ще се случва, а политиците стояха като гости, които са благодарни, че са поканени. – И за финал да попитам, освен народния албум, който подготвяте, къде могат да ви чуят вашите почитатели? Мислите ли за музикален договор, за нови клипове, телевизии…? – Мисля за клипове, но за музикален договор – не. Сама съм си продуцент на албума, но сега с контактите си с ‚Ара“ виждам, че нещата се случват добре. Вече имах разговор  с Ненчо Касъмов и мисля да сключа договор с тях – дали за разпространение, за видеоклипове и т.н. Искам новите ми песни да видят бял свят, защото са хубави.

_____________________________________________________________________________________________________________     От 8 до над 70-годишни на сцената на „Пирин фолк“   Тази година ще се проведе 26-то издание на уникалния по рода си международен фестивал за авторска македонска песен и изпълнителско изкуство „Пирин фолк“ Сандански. За втора поредна година курортният ни град ще посрещне и участници в конкурса за деца – „Детски Пирин Фолк“. Най-младият участник е на 8 години, а най-възрастният малко над 70. На 24 август в Летния театър 20 деца на възраст между 8 и 15 години от всички краища на България, както и едно дете от Македония, ще мерят сили в изпълнителското изкуство на живо на песен от македонска фолклорна област. Специални гости с рецитал ще са три поколения певци Гоцеви: емблемата Георги Гоцев, син Иван и внук Георги. Те ще поднесат специална изненада на публиката. След тях, отново като символ на приемственост между поколенията, ще се изявят фолклорната икона Гуна Иванова и внучките й Ива и Велислава Костадинови.

На 25 август ще се проведат двата конкурса: за авторска македонска песен и за изпълнителско изкуство. Във всеки от тях ще чуем 15 песни, като тази година участие ще вземат 6 дуета и 1 трио. Сред участниците са както изпълнители с над 20 години на сцена, така и скоро започнали професионалната си кариера певци. Специален гост с рецитал ще е македонската звезда Наум Петрески, който ще зарадва и със свои стари, така и с нови песни. На 26 август ще се състои галавечерта с награждаване на победителите. Специалните гости ще са Вили Рай, която ще представи микс от песни, изпълнявани на сцената на фестивала, както и емблемата на македонската песен Румяна Попова. „И тази година мотото на фестивала е „Магията на традициите“ – продължаваме с основната си цел за завръщане към изконното, традиционно македонско звучене и визия на Пирин фолк“, споделя директорът Ненчо Касъмов. „Като фестивал с най-голямо медийно отразяване и трите вечери ще се предават директно по Фен Фолк ТВ, Фен ТВ, БНТ Свят, а галавечерта и по БНТ1, по радио „Зорана“ и радио „Белла“, както и в YouTube и Facebook“, допълва той.

____________________________________________________________________________________________________________   Дъщерята на Хари Христов учи за оперна певица Легендарният изпълнител от зората на попфолка Хари Христов също е сред участниците на тазгодишния „Пирин фолк“. Той ще се представи в дует с Таня Стоева. Хари се занимава с музика от дете, тъй като родителите му го отглеждат с фолклорни песни. В края на 80-те години записва първите си песни на фолклорна основа, а по същото време по сватби и кръщенета изпълнява сръбски песни. Зад гърба си има издадени три албума с различни музикални компании. През 1998 г. се жени за съпругата си Йорданка, а през същата година се ражда дъщеря им Мелинда, която е позната на българските зрители от музикалните риалити формати „Пей с мен“ и „Гласът на България“.

От „Пирин фолк“ той няма очаквания, тъй като отдавна наградите не са важни за него, просто иска да се срещне с приятели и колеги. „Тръпката при излизането на голямата сцена винаги я има, без значение колко години са минали и какъв опит е натрупал човек“, казва той пред „ШОУ“. Категоричен е, че попфолкът се е трансформирал в поп, а попът в попфолк. Не дава оценки на жанра, но смята, че щом се харесва от хората, значи промяната е за добре.

Дъщеря му Мелинда учи за оперна певица. „Иначе ходи по участия, трябва да си изкарва хляба. Не се е отказала от музиката. Има мераци да прави песни и да я дават по телевизията. Но не иска да скача от веднъж“, споделя той. Баладата му „Двама братя“ е била любима на т.нар. мутри. „Може да се каже, че ми липсва това време и тези хора, които ценяха музиката и я подпомагаха. Но сега пък има други, които са зад завесата и никой не ги знае – меценати“, категоричен е певецът.

Продължете с четенето
Реклама

България

За България5 месеца ago

Разочарован британец си купи къща в България за 7 бона и е на седмото небе

Баща използва eBay, за да купи къща с шест спални в България, след като се „бори“ известно време с цените...

За България5 месеца ago

Четирикратният шампион на България Мирослав Ангелов загина по време на тренировка

Четирикратният рали шампион на България Мирослав Ангелов загина днес по време на тестове на макадам близо до Шумен. Неговият навигатор...

За България5 месеца ago

Мълва взриви „Телеграм“: Путин умря в 20:42, Русия светкавично реши да…

В руския телеграм канал General SVR се появиха съобщения, че 71-годишният президент Владимир Путин е починал и е активиран негов...

За България5 месеца ago

Новата любов на Гришо заби в земята Мадалина, прибра си я у дома

Кадър Инстаграм Григор Димитров не си поплюва, когато става въпрос за жени и коли. Явно, че раздялата с Мадалина Генеа...

За България5 месеца ago

Лоша вест за „Лидл“, „Кауфланд“ и „Билла“ в България: Влиза нов гигант

Булфото, архив Пълната доминация на пазара в България на „Лидл“, „Кауфланд“ и „Билла“ изглежда няма да е безкрайна. Френската търговска...

За България5 месеца ago

Зловещи разкрития: В тялото на Матю Пери откриха…

Смъртта на актьора Матю Пери не е в резултат на свръхдоза фентанил или метамфетамин. Това показва първоначалните тестове, съобщава TMZ....

За България5 месеца ago

Студът нахлува в България от тази дата, обяви синоптикът Петър Янков

Булфото Все пак в България ще дойде есента, макар и късно. Очаква се валежен декември. По-топли ще бъдат януари и...

За България5 месеца ago

Емануела с първи думи за бившия си и участието му в „Игри на волята“

Емануела излезе с първи думи за участието на бизнесмена Мартин Николов- Елвиса в Игри на волята, който е бивш на...

За България5 месеца ago

Дебора проговори зa кървавото зверство и каза цялата истина

Дебора проговори за първи път пред камера за кървавото зверство с подробности във видео качено в канала на ,,Цанов НАПРЕД...

За България5 месеца ago

България плаче от разочарование. Здравко от „Ритон“ извърши национално предателство

Здравко от „Ритон“ не сваля фашисткото Z от врата си Двамата с Катя са най-верните явочници у нас на путиниста...

Казанлък

Интересни