Свържете се с нас

Миш-маш

Нова трагедия за Ивайло Московски

Published

on

2018 година е най-черната за Ивайло Московски. След като на 2 февруари загуби сина си Кристиян по време на инцидент с моторна шейна, карана лично от него в Боровец, всичко в живота на бившия транспортен министър се обърна с главата надолу. Преди няколко седмици Московски бе принуден да подаде оставка от високия си пост заради кървавата катастрофа с автобуса край Своге, при която загинаха 19 души.

Като капак на всичко, преди броени дни е бил напуснат и от любимата си жена в живота Маринела, разкриха едни от най-близките хора до двойката пред в. „Галерия“.

Брюнетката, с която са заедно от гимназията в Плевен, не могла да му прости смъртта на Кристиян. Осем месеца след личната трагедия Маринела вече не е до Ивайло и пътищата им тотално се разминават. Двамата нямаха сключен брак, независимо, че са заедно от много години насам.

Имат двама синове – големият Александър е на 7 години, а Кристиян загина на 4. Преди да ги споходи трагедията, грижите за момчетата били поети изцяло от майка им.

Преди да се стигне до фаталния 2 февруари двамата живеели хармонично и правели планове за децата си. Построили хубава къща, която била на името на Маринела. Ивайло и до днес не е излязъл от шока. Той продължавал да се самообвинява за случилото се и не може да си намери място. Сега бившият шеф на транспорта у нас заминава на нова работа – като вицепрезидент на Черноморската банка в Солун. Това обаче едва ли ще успее да излекува дълбоките рани и да го извади от стреса.

Продължете с четенето

За България

Зимата на моето детство

Published

on

Някога в самото начало на 80-те, вечер на село баба печеше питка. Дядо ми вадеше зелка от кацата и наливаше по чашите зелев сок, от който ни щипеше на езика. Салата, питка и сок. По телевизора нямаше нищо, почти не гледахме.

Имаше радио, то заместваше телевизора. И то беше много скучно, но сутрин обикновено имаше сняг поне метър, печката беше на дърва и въглища, въздухът беше режещо чист, с аромат на студ и лек дим. Тогава следяхме прогнозата по радиото и чакахме да откопаят пътя. Ако го направеха за 2-3 дни, това беше цял подвиг. И дни след това имаше слънце, кокичета и идваше пролетта.

Живеехме много по-просто, защото и ние бяхме прости и се радвахме на малкото. 40 години по-късно – внимавам с тестото, киселото зеле ми е като отрова заради солта, спомените ми от село се смесват със сънищата ми, сняг няма. Има коронавирус и външна политика. Дето викаше баба ми „Заитряхме“. Така захитряхме, че ни остана само питката.

Ивайло Тончев

Продължете с четенето

За България

Ново изследване ни остави без думи: Съкровище за 16 280 млрд. лежи на дъното на Черно море

Published

on

Нови изследвания показват, че сме много по-близо до експлоатацията на неконвенционални източници на енергоносители от морето, отколкото се смяташе досега. Откритията са изключително важни, тъй като богатствата, скрити в недрата на Черно море, могат не само да ни отърват от енергийната зависимост, а дори да направят от страната ни водеща сила в добива на горива и електроенергия.

Интересното е, че до преди година учените говореха, че до промишленото усвояване на несметните количества природен газ, добиван от хидрати, ще се стигне чак след едно поколение, докато в момента оптимистични резултати сочат, че само до няколко години това е възможно, пише 168chasa.bg. По мнението на специалистите заради уникалните си качества нашето море е потенциално най-големият източник на евтина енергия не само у нас, а и в световен мащаб.

Една от най-интересните възможности предлагат т. нар. газови хидрати, представляващи твърд кондензат на природен газ. Тази субстанция е стабилна само при ниски температури и при налягане над 40 атмосфери. Ако се извади на повърхността, твърдият кондензат бързо се топи, като при това става изгаряне на метан. За първи път наличието на ценната суровина е установена именно в Черно море през 1971 г. Успешното добиване на природен газ от хидрати е на практика неизчерпаем източник на енергия, защото според проучванията запасите ще стигнат за период от 64 000 години.

Затова е окуражаващо, че най-новите изследвания, направени по проекта SUGAR от германския кораб „Maria S. Merian“, доказват огромни количества газови хидрати не само в Черно море като цяло, а и конкретно в близост до българското крайбрежие. Нещо повече – очаква се догодина да бъдат направени първите опити за добив на газ от хидратите в нашата акватория.
„Тази експедиция е първото мащабно и детайлно изследване на газовите хидрати в изключителната икономическа зона на България и предварителните резултати надхвърлиха очакванията ни – споделя доц. д-р Атанас Василев от Института по океанология, който участва в експедицията. – Проведени са 2D и 3D сеизмични и електромагнитни изследвания, измервания на топлинния поток и геохимично пробонабиране.

Вероятно е догодина да бъдат проведени и първите научни тестове за добив в българската икономическа зона.“
Окончателните резултати от експедицията ще бъдат обявени от колектива на немския проект SUGAR, в рамките на който са проведени тези изследвания.
Въпреки че в Института по океанология към БАН още от 2000 г. се разработва многопараметричен модел за изучаване на газовите хидрати, засега е трудно да се каже с точност какви са запасите от тях. Със сигурност обаче количеството се измерва в астрономически цифри.

„Съществуващите данни не позволяват еднозначна оценка за басейна на Черно море, затова са изследвани оптимистичен и песимистичен модел.
Така според оптимистичния модел площта на зоната на стабилност на газови хидрати в Черно море е 280 000 кв. км и 290 000 кв. км по песимистичния. Обемът на зоната на стабилност на газовите хидрати е съответно 76 000 куб. км и
9200 куб. км. При това средното запълване на зоната за стабилност с газови хидрати е между 8,5% и 1,2%. Обемът на газовите хидрати е в рамките на 6 500 куб. км и 115 куб. км , а количеството на метана в хидратите – 44 000 куб. км и 500 куб. км.“, обяснява доц. Василев, който е един от водещите учени в тази област у нас.

Като имаме впредвид, че един куб. км е равен на 1 млрд. куб. м, а 1000 куб. м метан по междунардни цени е около 270 лева, груба сметка показва, че на дъното на морето под формата на хидрати лежи астрономическата сума от 16 280 млрд. лева. За сравнение числото е съизмеримо с брутния вътрешен продукт на България за 407 години.
Освен това, по предварителните оценки на Института по океанология между 10 и 20% от това богатство се намира в наши води. Според сеизмичните записи и определено по оптимистичния модел пък количеството метан в икономическата ни черноморска зона възлиза на 7 500 куб. км, става ясно още от данните.

Засега опитите за добиване на метан се ориентират към местата с най-висока концентрация на хидрати, казват учените. При това се предполага, че от „горящия лед“, както още наричат хидратите, може да се добиват и други газове.
„Разработваните и тествани технологии за извличане на метан от метанови хидрати са насочени към най-добрите колектори в зоната за стабилност на газовите хидрати – едрозърнести пясъци, откривани в морското продължение на речните русла. За Черно море се предполага, че 10% от обема на зоната на стабилност е с подобни условия.

Вероятно е съществуването и на хидрати на сероводорода

Такава площ се изследва в турската икономическа зона, а по неокончателни данни се набелязва и в българската“, обяснява океанологът.
Данните са обнадеждаващи, особено на фона на световните тенденции в търсенето на алтернативи на добива от конвенционалните находища на газ. Япония вече обяви, че успешно е приложила технология за извличане на метана от хидратите на дъното на океана и се очаква ефектът от добива да е съпоставим с революцията в енергетиката на САЩ, предизвикана от добива на шистов газ.

„Хидрати се срещат в две среди – в криогенните полярни области на сушата и шелфа и в дълбоководните седименти на океаните и моретата. За Черно море зоната на стабилност на газовите хидрати започва при дълбочини на водата 500-900 м и има средна мощност под дъното от 300 м. Първият стабилен пробен добив на метан е в криогенните хидрати на Аляска, а първите експерименти с добив от морски газови хидрати са осъществени от Япония“, информира доц. Атанас Василев. Разбира се, има и проблеми, споделят специалистите. Една от най-съществените пречки е, че се засягат интересите на големите компании, които добиват газ по конвенционален начин. Оказва се например, че истинската заплаха за присъствието на „Газпром“ на световния пазар на горивата не е шистовият газ, а газовите хидрати. Това се посочва и в документи на руското енергийно министерство от 2013 г.

Само година след това опасенията на монополистите са на път да станат действителен факт. Газовата революция в Япония вече удари интересите на руския газов монополист в Тихоокеанския регион. Японската държавна корпорация Japan Oil, Gas & Metals National Corp (Jogmec) обяви, че първа в света е успяла да добие природен газ от ледени метанови хидрати от морското дъно. Това е станало на дълбочина от 1,3 км, от дъното на Тихия океан на 50 км от брега на остров Хонсю. От Jogmec се похвалиха, че местните запаси са достатъчни, за да се удовлетворят потребностите на страна за синьо гориво за следващите 100 г.

Ако прогнозите се потвърдят, това ще е удар по интересите на „Газпром“ в региона, защото руският газов монополист инвестира в изграждането на нови трасета и разработването на нови находища, които да удовлетворят нуждите на Япония и Китай от синьо гориво.
„Големите компании следят внимателно и участват активно в изследванията на газовите хидрати и разработването на методики за добив – коментира в тази връзка доц. Василев. – Те са и първите, които могат да използват опит и техника за промишлена експлоатация на газовите хидрати и да увеличат печалбите си.

При все това се опасявам, че в България може да има натиск и изкуствено създадени пречки, както външни, от геополитически характер, така и вътрешни – „български“. Ще бъде много жалко, ако се случи така, тъй като газовите хидрати могат да направят България не само енергийно независима, но и високотехнологична и с висок научен потенциал. Защото не само добивът на метан, но и широкото приложение на иновативни хидратни технологии ще променят съществено света в близките десетилетия.“
В зависимост и от тези фактори оценките на доц. Атанас Василев за това кога най-рано може да започне промишлен добив у нас също се разделят на оптимистичен вариант – след 2 години, и песимистичен – след 20 години.

Получиха ток и гориво от сероводорода в дълбините

Оказва се, че освен извличането на природен газ от хидрати, Черно море ни предлага и друг неизчерпаем източник на енергия.
От огромното количество сероводород, което е около 78 млрд. тона, теоретично могат да се произведат 9000 млрд. киловат часа електроенергия. При това на практика абсолютно безплатно, защото процесът се базира на химически реакции. В добавка с получения ток, от сероводорода на място безплатно може да се произвежда и водород.

Такъв добив ще се отрази изключително благоприятно и в екологично отношение. Токсичният сероводород, чието количество постоянно се увеличава и заради, който на дълбочина по-голяма от 150 м няма живот, ще бъде изчерпан.
Методиката е разработена от години, но първият експеримент беше извършен през това лято на около 40 км в морския ни шелф от научна експедиция на Института по инженерна химия към БАН с кораба „Академик“.

„За добива на ток от сероводорода вече принципите са ясни, а имаме и работещи, макар и лабораторни модели – казва доц. Мартин Мартинов, който е бил на експедицията с кораба „Академик“ в Черно море. – Касае се за горивна енергийна клетка, която всъщност преобразува сероводорода, като за целта се използва химическа реакция в резултат на която се отделя енергия. Разбира се, напреженията, които се получават са сравними с тези в акумулаторите – сравнително ниски. Една клетка може да даде около 0,7 – 0,8 волта, но ако се направи батерия от клетки би могло да се получи по-голямо напрежение, което може да се ползва в практиката.“

Има и друг проблем – сероводородът се намира на голяма дълбочина. От друга страна нашият шелф е много плосък и за да се достигне тази дълбочина трябва да влезем много навътре, извън 12 милната зона. По тази причина и въпросът с преноса на електроенергията до брега се усложнява.
„За да се получат приемливи концентрации на сероводород трябва да се влезе над 50 км навътре в морето. А при това положение дори да получим използваемо електричество е нереалистично да се прекарва, толкова дълъг кабел. В тази ситуация другият въпрос, който възникна е как да съхраняваме получената енергия? Решихме да използваме това електричество за диализа на водата за получаване на водород.

Водородът има голямо приложение в промишлеността, а може да се използва и директно като гориво. Има известни начини за съхраняване на водорода – било в бутилки, било като металхидриди. При 2,3 волта започва процесът и с напреженията, които получаваме от 0,7-0,8 волта, като направим пет такива клетки, ще получим напрежението, което ще започне да разлага водата и да получаваме водород.
Икономическият ефект от производството на водород също е огромен, още повече че в крайна сметка нефтопродуктите ще свършат и алтернативните източници на енергия ще добиват все по-голямо значение“, обяснява ученият.

За експеримента извършен с кораба „Академик“ учените са използвали морска вода взета от 1000 м дълбочина. Причината е, че концентрацията на сероводорода е различна. Докато от 150 м е 0,5-1 милиграм на литър, на 1000 м тя достига 15 мг. Големият проблем всъщност е ваденето на вода от такава дълбочина, защото трябва да се пусне тръба с дължина 1 км.
Тя трябва да е от много твърда стомана, защото на такава дълбочина има много голямо налягане и има опасност да се увие. В същото време самото изваждане на водата от тази дълбочина не е трудно, тъй като тя излиза под въздействие на налягането. Достатъчно е и само една обикновена помпа да работи на повърхността.

Ползата от осъществяването на мащабен проект за получаването на електроенергия от сероводорода е безспорна, категоричен е доц. Мартинов.
„Според нашите разработки абсолютно може да се разчита на промишлен ефект.
Касае се за огромен резерв от енергия и при това той постоянно се допълва. Сероводородът се натрупва и в наши дни, тъй като в Черно море се вливат много реки, които носят органика. На дълбочина под 150 м, където няма кислород, бактериите, които виреят там за да окислят органиката използват кислорода, който е в сулфидните съединения и и по този начин се получават сулфиди, което също увеличава количеството на сероводорода“, казва в заключение доц. Мартинов.

Продължете с четенето

За България

Първата съпруга на Емил Димитров стана рускиня, Путин лично подписал указа за Грета Ганчева

Published

on

„Обичам те, Русия, и днес дадох клетва на тази велика държава. Страните ни са обединени от вековна любов !”. Тези патетични слова изрича певицата и първа съпруга на големия Емил Димитров Грета Ганчева, докато полага клетва като новоизлюпена руска гражданка пред московския посланик в България Анатолий Макаров, кремълски дипломати и представители на български обществени организации.
Сбирката е направена в руския културно-информационен център в София. Накрая в знак на благодарност Ганчева изпява две песни – „Русия” и „Моя страна, моя България”.

Грета Ганчева

Както отбелязват дипломатически източници, подобно събитие се прави за първи път в съвременната история на България. Посланикът Анатолий Макаров при това подчертава, че руското гражданство „е получено от близък и доверен приятел”. Той припомня и заслугите на госпожата към Русия: „Кариерата ви, по време на която сте записали много самостоятелни албуми, а също така участвате в редица игрални филми, е неразривно свързана с Русия.

В чест на Олимпийските игри в Москва издадохте първия си музикален албум с композиции на руски език, през 1986 г. – колекция от патриотични и фронтови песни за Великата отечествена война!”, пише „Уикенд“.
Президентът Владимир Путин е разписал указа за руското гражданство на близката приятелка на покойния мафиот Иво Карамански на 5 октомври 2020 г. под номер 609. А като мотиви са отбелязани солидните заслуги на Грета Ганчева и дългогодишният й труд в полза на народите на двете страни.

„Благодаря ти, че ме взе в голямото сърце на Русия, в семейството си, аз съм част от него. Горда съм, че станах гражданка на великата Русия” – сипе емоционални признания Ганчева след полагането на клетвата.
Изпълнителката на „Тумбалалайка” не пропуска да подчертае, че руското гражданство я прави „най-щастливата жена на това място”.

Любопитно е обаче дали Грета Ганчева се е отказала от българското си гражданство. За обикновените хора се изисква да се освободят окончателно от старото си гражданство, преди да вземат руско. Едва ли обаче Ганчева е минала по този път. Както обясняват запознати, такива вип-персони се ползват с всевъзможни предимства, включително и да си съхранят родния паспорт, понеже са един вид рекламни агенти на Кремъл. Тогава обаче от тях трябва да се заинтересуват нашите спецслужби. Разбира се, при годините и капацитета на позабравената вече певица това звучи несериозно.

Продължете с четенето

За България

Ето ги рецептите за железен имунитет на Лили Иванова

Published

on

Лили Иванова изглежда зашеметяващо за годините си и освен това може да преброи на пръсти пътите, в които е боледувала от настинка или грип. Десетилетия наред примата се грижи стриктно за имунната си система, за да държи болестите далеч от себе си.

Певицата неведнъж е разкривала, че здравето и младостта далеч не се дължат единствено на добрите гени, които са чист късмет. Според нея ежедневните грижи, които полагаме за организма си, действат с натрупване и изграждат щит на тялото ни срещу опасните бацили и вируси. Рецептата, която Лили практикува за превенция, тя взаимствала от учението на Петър Дънов, чиято последователка е. „Тайната се крие в содата за хляб. Една малка лъжичка, която се разтваря в топла вода. Това е! Изпивате содената вода вечерта“, съветва Лили. Всъщност основното действие на содата е да подпомага храносмилането. Преди хранене или поставена в сготвената храна, содата алкализира стомашната среда, която има естествена киселинност. Как обаче това влияе на вирусите? Малцина знаят, че 99% от тях се развиват в стомашно-чревния тракт, защото той е най-благоприятната среда. В същото време е уязвима зона, за която не се грижим и не прилагаме правилна профилактика, освен ако вече не сме забелязали наличието на проблем. Дори Учителят Дънов приживе е твърдял пред учениците си, че редовната консумация на сода за хляб е най-добрият антибиотик, защото има свойствата да убива почти всяка болест, попаднала в капана на телата ни.

Лили Иванова практикува и още една рецепта за здраве. В рамките на деня тя пие по още 3 чаши топла вода, като в две от тях слага прясно изцеден лимонов сок (не повече от 1 лимон). Водата с лимон, изпита сутрин, пък забързва стомашно-чревния тракт и спомага дейността на отделителната система. „Не се притеснявайте да прибавите към водата и малко настъргани лимонови кори. Това ще надхвърли очакваното тонизиране. Знаем, че в кората е съсредоточено най-голямо количество витамини и ензими“, казва изпълнителката на „Детелини“.

Бурканът с мед пък е нещото, без което Лили не може да живее и не тръгва на път. Дори непосредствено преди големите си концерти задължително хапва по няколко лъжици от пчелния продукт зад сцената, за да ѝ даде енергия и сили. Разбира се, медът, който звездата хапва, задължително е домашен и на 100% натурален. „Πoвeчe oт 17-18 гoдини мeдът e мoят нaй-дoбъp пpиятeл. He минaвa дeн, бeз дa cи xaпнa мeд. Дopи и дa пpeĸaлявaм, нe e пpoблeм, зaщoтo дpyгo cлaдĸo нe ям. He ми ce oтpaзявa нa фигypaтa, a здpaвeтo ми e бeтoн. Paзбиpa ce, винaги глeдaм мeдът дa e иcтинcĸи“, пpизнaвa пpимaтa нa poднaтa ecтpaдa. Πpoлeт и eceн тя пpaви дoпълнитeлнo лeĸapcтвo, c ĸoeтo yĸpeпвa имyннaтa cи cиcтeмa. Toгaвa ĸъм бypĸaнa c мeд пpибaвя oĸoлo 200 г пчeлeн пpaшeц и 5-10 г пчeлнo млeчицe.

Зaдължитeлнo гo oбъpĸвa c дъpвeнa лъжицa дo пълнoтo xoмoгeнизиpaнe и гo ocтaвя дaлeч oт пpяĸaтa cлънчeвa cвeтлинa. Bceĸи дeн, cyтpин и пpивeчep вземa пo eднa cyпeнa лъжицa. Чoвeĸ изядe ли тaĸъв бypĸaн, бoлecт нямa дa гo лoви цялa зимa, ĸaтeгopичнa e Лили Ивaнoвa. Изпълнитeлĸaтa нa „Beтpoвe“ cпaзвa и дpyгo злaтнo пpaвилo. Ядeнeтo зa дeня paздeля нa пopции, ĸoитo ca c гoлeминaтa нa длaнтa ѝ. „Зaĸoн зa мeн e дa cтaвaм oт мacaтa мaлĸo глaднa. Kaĸтo и дa ce xpaня caмo c пълнoцeнни xpaни. Tи избиpaш дaли дa нaтъпчeш cтoмaxa cи, или избиpaш пълнoцeнния живoт“, ĸaтeгopичнa e звeздaтa.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни