Свържете се с нас

За България

От „Трейс груп“ обявиха големия проблем на пътя край Своге, от който излетя автобуса, погубил 17 човека

Published

on

Не строителната фирма, а Агенция „Пътна инфраструктура“ определя как да се ремонтира и строи пътят София – Своге, където в събота стана тежката катастрофа с 17 жертви. Това коментира председателят на Надзорния съвет на холдинга „Трейс груп“ Николай Михайлов, цитиран от Дарик.   Трагедия без край! Разбра се коя е 17-ата жертва от автобуса-ковчег  Той обаче отбеляза, че възложителят в лицето на Агенция „Пътна инфраструктура“ и проектантът по проекта определят как да бъде извършен ремонтът.

ОТ ПОСЛЕДНИТЕ МИНУТИ! Разследващи и жандармерия влязоха в сградата на „Трейс груп“ в София (СНИМКИ)

„Аз не одобрявам изграждането на бордюри до пътното платно особено в такъв рисков участък, където стана катастрофата“, допълни още Михайлов.   Според него при запрашаване на пътя, а след това и при дъжд, мръсотията, която се събира край бордюра, може да намали допълнително сцеплението между гумите и пътното платно.  Ремонтът на пътя София – Своге е извършен от дъщерната фирма на холдинга – „Трейс Своге“. От края на юни фирмата е закрита, а капиталът прехвърлен в друго дружество. „Трейс груп“ проговори за ремонта на пътя, от който излетя автобусът ковчег  В договора за ремонт на пътя Своге – София няма изискване какво трябва да бъде сцеплението на трасето, каза Михайлов.

„Първо, възможно е да има износване на пътната настилка. В конкретния договор, който е правен в Своге, в документацията няма критерий какво трябва да бъде сцеплението по време на изпълнението. Когато са минали четири години, каквото и да е било сцеплението при нов път, след това то се променя драстично по време експлоатацията. Тук има един голям проблем, защото този път е правен по критериите и нормативните документи за второкласен път, като се е имало предвид, че не е толкова натоварен по времето, когато са правени проектите. Ако строителят е направил пътя преди четири години, проектите са правени няколко години преди това.

Разбирате ли, когато е правен проектът, заданието за този път може би са минали поне седем-осем години. Тогава са заложени съвсем други критерии. В последните две-три години вследствие на ремонта на магистрала Хемус транспортен трафик, основният товарен трафик минава през този път. Тоест в един момент пътят от второкласен се оказва първокласен с много тежък трафик. В тази обстановка, при леви наклони и при тежък трафик много по-бързо се износва самата настилка“, каза Михайлов. Възложителят и проектантът определят стандарта и качеството на ремонта, а не строителят, допълни Михайлов.

„В конкретния случай вероятно се е получил и друг проблем. Гледах снимки, понеже не съм в София, че в участъка на катастрофата има бордюр. Пътните специалисти сме изключително против изграждането на бордюри по пътищата, защото те са голям проблем на безопасността, но такива са нормите на проектиране в момента“, каза Михайлов и допълни: „Около бордюра се натрупват праховидни частици. Те особено с смесени с изгорелите газове на тежките автомобили, образуват филм, който е плъзгаш. И когато завали дъжд, този филм започва да работи и в може в участъци, особено в участъци с наклони, където се е образувал такъв филм, коефициентът на сцепление да падне много по тези причини, не защото самата настилка има нисък коефициент на сцепление“. Той е на мнение, че трябва да се променят критериите за строителство, особено след климатичните промени в последните години и честите обилни валежи, които също се отразяват на трасетата в страната.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

/БЛИЦ

Продължете с четенето

За България

Ани Салич попиля тържественото откриване в Пловдив

Published

on

Водещата на Нова телевизия попиля организаторите на откриващия спектакъл „Ние всички сме цветове“, с който Пловдив встъпва като Европейска столица на културата. Тя изрази недоволство от факта, че в подобно зрелище са участвали чужди хореографи.

„Канал 1 и европейският Пловдив на културата… слушам звуците и гледам картината…. много ми се иска да ми напишете как се почувствахте след като видяхте церемонията тази вечер, за да си сверя часовника (сетивата)… Дали изпитахме едно и също…например сега ансамбъл Тракия с германски хореограф излиза от традиционния ни фолклор и прави съвременен анимиран танц на техно фон с огнени картини зад гърба…

Така и не разбрах защо се наричат ансамбъл Тракия и имат ли нещо общо с тракийската музика… така де, моля пишете ми какво мислите за първата нощ на Пловдив – столица на европейската култура, за която видно са се погрижили много, много хора, на които трябва да отдадем заслуженото… Голяма част от тях са чужденци, виждам сега в края на спектакъла, когато чета надписите … не че нямаме добри български хореографи например… Така или иначе “Заедно” … звучи оптимистично.

Продължете с четенето

За България

Колко трябва да изпиеш, че да си с диагнозата на Ласкин

Published

on

Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от прекомерната консумация на алкохол. Това заболяване често вкарва алкохолиците в гроба, тъй като на напреднал стадий жизненоважният орган изцяло престава да се справя с функциите си. 

Хората, които често пият, със сигурност ще се заинтересуват от това след колко време алкохолът може да провокира развитието на цироза на черния дроб?

Въздействието на алкохола разрушава черния дроб.

Цирозата се появява, когато деформирани тъкани изместват здравите, функциониращи чернодробни клетки. И въпреки че този процес може да бъде свързан с хроничен хепатит, прекомерното пиене е една от основните причини.

Когато токсините и канцерогените влизат редовно в тялото в големи количества, черният дроб повече не може да се справя с почистването им и се саморазрушава. Тежка цироза прогресира до чернодробна недостатъчност, която потенциално води до смърт, ако на пациент не бъде своевременно трансплантиран здрав орган.

След колко пиене се развива цироза?

Има два основни фактора, които допринасят за развитието на това заболяване: количеството консумиран алкохол и „стажът“ на алкохолика. При мъжете рисковете се увеличават значително, ако дневната консумация на етилов алкохол достигне 40 грама, което е еквивалентно на 100 грама водка / ракия / уиски или 1 литър бира. Същата доза се съдържа в 3-6 чаши вино (в зависимост от градуса).

Но при жените рискът от цироза се увеличава, когато дневната консумация на етилов алкохол достигне едва 20 грама. Разбира се, цирозата не се развива веднага. Сериозното увреждане на черния дроб отнема време. Но ако пиете всеки ден от 50 до 100 грама водка, текила или други спиртни напитки, след 10 години може вече да чакате първите признаци на цироза. Важно е да се има предвид наличието на други рискови фактори.

Независимо от обобщените данни, е важно е да се отбележи, че често картината на заболяването може да бъде чисто индивидуална, включително и поради други фактори (например наследствени генни нарушения, лоша екология, пушене, лошо хранене и някои хронични заболявания).

Установено е обаче, че за хора, които пият силен алкохол в продължение на две десетилетия или повече, шансовете за развитие на болестта са приблизително 50/50./zdrave.to

Продължете с четенето

За България

Само за 60 секунди можете да спасите живота на човек, претърпял инфаркт! ЕТО КАК!

Published

on

Доктор Джон Кристофър твърди, че само с един ход може да спасите живота на човек, който е получил инфаркт.

Според лекаря, достатъчно е само по всяко време вкъщи да разполагате с лютив пипер.

Ако човекът, който е преживял инфаркт е в съзнание, веднага му дайте чаша с вода, в която сте сложили лъжичка от него.

Ако човекът е в безсъзнание, капнете му под езика няколко капки екстракт от люти чушки.

Доктор Кристофър твърди, че с този прост ход само за няколко секунди жертва на инфаркт започва да се освестява и да се връща към нормалното.

Както твърди докторът, това със сигурност ще му спаси живота.

Продължете с четенето

За България

Патрулките вече ще ни сканират без дори да подозираме!

Published

on

Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, ще засилят възможностите на българската полиция да противодейства на трафика на крадени превозни средства.

Това стана ясно от заключително събитие по съфинансиран проект от швейцарското правителство за противодействие на незаконния трафик на превозни средства, съобщи МВР.

В рамките на проекта е изградена система за автоматично разпознаване на регистрационни табели на моторни-превозни средства.

Общо 23 полицейски коли в страната, оборудвани със скенери за идентифициране, ще могат да правят справка в полицейската база данни в реално време. 80 български полицейски служители са обучени в най-новите техники за разкриване на крадени коли, запознати са с швейцарския опит в кантоналните полицейски управления на Нюшател и Женева, както с работата с Шенгенската информационна система.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България7 часа ago

Ани Салич попиля тържественото откриване в Пловдив

Водещата на Нова телевизия попиля организаторите на откриващия спектакъл „Ние всички сме цветове“, с който Пловдив встъпва като Европейска столица...

За България7 часа ago

Колко трябва да изпиеш, че да си с диагнозата на Ласкин

Цирозата на черния дроб е една от най-тежките последици от прекомерната консумация на алкохол. Това заболяване често вкарва алкохолиците в...

За България7 часа ago

Само за 60 секунди можете да спасите живота на човек, претърпял инфаркт! ЕТО КАК!

Доктор Джон Кристофър твърди, че само с един ход може да спасите живота на човек, който е получил инфаркт. Според лекаря, достатъчно...

За България7 часа ago

Патрулките вече ще ни сканират без дори да подозираме!

Полицейски коли, оборудвани със специална техника за идентифициране и за проверка в реално време, ще засилят възможностите на българската полиция...

За България7 часа ago

ДРЕХИТЕ СТАВАТ НОВИ! Без химия, евтино и лесно. Само сипете в пералнята

Прането на дрехи е трудна работа: можете да направите много грешки и намирането на правилния перилният препарат може да бъде...

За България7 часа ago

Стискай палци да си ти! Ето кои зодии ще забогатеят в годината на жълтата свиня!

За новата година звездите са ни подготвили финансово благополучие. Жълтата земна свиня, която е стопанката на 2019 година, ще подкрепи...

За България7 часа ago

Генерал Шивиков: Търпението на народа е на ръба си! Проблемът с гетата е цирей, който от ден на ден расте

Циганският въпрос е изключително дълбочинен и многопластов, той е от последните 30 години. Проблемът с гетата е цирей, който от...

За България7 часа ago

Уникум! Ето как да почиствате барабана на пералнята си само с оцет и нищо друго

Това е бърз и лесен метод, чрез който бихте могли да почистите пералната машина само с помощта на един натурален...

За България8 часа ago

Нов обрат с Господари на ефира!

От началото на годината „Господари на ефира“ не се излъчва в ефира на Нова тв. Както вече стана ясно, екипът...

За България9 часа ago

Държаната в плен баба Марийка е настанена в болница

85-годишната Марийка Станчева от златаришкото село Росно е била държана под ключ от дъщеря си и внука си, давали и...

За България10 часа ago

Снежина държа 86-годишната си майка заключена 1 година, давала ѝ котешка храна

Старица е била държана заключена от родната си дъщеря повече от година в една стая в родния си дом в...

За България10 часа ago

Отнеха новородено от самотна майка, нямала кола и доходи (СНИМКИ+ВИДЕО)

Социалните от смолянско отнеха новородено момченце от самотна майка, която нямала лека кола. Обяснили й, че ако малкият се разболее,...

За България11 часа ago

Скръбна вест! Почина Георги Гинев

Почина откривателят на добилото медународна известност Кралевско съкровище археологът Георги Гинев. От 1966 г. Гинев изследва историята на Търговище и...

За България11 часа ago

ПОЛИТИЦИ, МЛЪК! Генерал Шивиков го каза в прав текст: Ето как да се смаже ромската престъпност!

Бившият шеф на Стрямската бригада бригаден генерал Димитър Шивиков призова военните на протест в подкрепа на бития във Войводиново техен...

За България12 часа ago

Нещо много красиво се случва в живота на Крисия! Детето чудо лети на…

Нова година – нов късмет, а за младата певица Крисия Тодорова – и ново гадже. Талантливата изпълнителка посрещна 2019-а на почивка във...

За България13 часа ago

Бурята се разраства! Джамбазки погва ромските барони!

Има гетоизиране, системна грешка и липса на справедливост, а това чупи основата на българското общество. Аз и моите съмишленици винаги...

За България15 часа ago

Като гръм от ясно небе! Хиляди българи внезапно остават без работа!

Дружеството „Булгартабак Холдинг“ затваря предприятието за производство на цигари в Благоевград. Това съобщи БНР, като цитира свои източници. Хиляди служители остават без...

За България15 часа ago

Скандалната Иванчева претърпя тежък удар! Докато е търкала наровете в килията, мъжът й направил немислимото!

Скандалната бивша кметица на ж.к. „Младост” Десислава Иванчева е претърпяла тежък удар от близък човек, докато е търкала наровете на...

За България16 часа ago

И таз добра! Емануела и Митко Динев се събраха!

Емануела и Динев отпразнуваха рождения ден на сина им заедно Емануела и Димитър Динев пак се събраха. Поп фолк изпълнителката...

За България18 часа ago

Християн Гущеров е в изключително тежко финансово положение

Християн Гущеров продължава да живее като баровец, въпреки че много скоро парите му ще свършат Финансовото положение на Християн Гущеров...

Реклама

Интересни