Свържете се с нас

За България

Още една родна учителка загуби битката с К-19

Published

on

Починала е г-жа Веселка Балтова – дългогодишна учителка от СУ “Васил Левски“ в Карлово, съобщава Глас бг. „Угасна един живот, отдаден на другите. Тя даряваше любов и усмивка на всички около себе си, заразяваше с позитивизъм и добро настроение“, сподели в социалните мрежи директорът на учебното заведение Мариана Манчева. Преди два дни директорът на ОУ „Петко Каравелов“ в Асеновград Христо Андонов изгуби битката с коронавируса, а едно училище и град изгубиха един прекрасен човек и професионалист.

Преподаватели от Асеновград възнамеряват да изпратят писмо до министъра на образованието и до Регионално управление на образованието – Пловдив, в което изразяват призовават да се премине изцяло на онлайн обучение. Те посочват, че образованието в електронна среда дава положителни резултати. Учителите смятат, че трябва психолози да започнат да работят не само с учениците, но и с родителите и дори с преподавателите.

Към днешна дата общият брой на пациентите с COVID-19, жители на пловдивска област, е 10849. От тях в общините: Пловдив – 7056, Карлово – 429, Кричим – 70, Хисаря – 111, Родопи – 478, Стамболийски – 183, Калояново – 103, Перущица – 80, Раковски – 380, Марица – 403, Асеновград – 825, Брезово – 61, Куклен – 125, Садово – 150, Първомай – 109, Съединение – 128, Сопот – 96, Лъки – 53. За денонощието новите случаи са 360. Под карантина -5319 лица. На домашно лечение са 4397 лица. По информация на Спешна помощ за изминалите 24 часа са изпълнени 253 случая, от тях 74 свързани с Ковид-19. Хоспитализации – 10 в областта и 30 за Пловдив, оставени на домашно лечение са 34. Свободните легла за Ковид -19 в болниците според Областната информационна система са 114. Починали през изминалото денонощие са три жени и трима мъже на възраст от 64 до 83 години от общините Пловдив, Карлово, Асеновград, Хисар, Първомай. Само при един от тях – мъж на 80 години, не са отразени придружаващи заболявания.

По данни на РЗИ за денонощието има 11 новодиагностицирани медицински лица – 4 лекари, 3 мед. сестри, 3 лаборанти, 1 акушерка. Регистриран Ковид-19 в детски заведения и училища – 9 души, 5-има от персонала на детски градини, 2-ма учители от учебни заведения и 2-ма ученици: -ДГ „Росица“ П-в – заболяло лице от персонала – домакин, последно посещение в детското заведение -16.11.2020 , карантина не се налага; – ДГ „Дъга“ Пловдив – заболял учител 2Б група, последно посещение в детското заведение-13.11.2020, карантина на контактните деца и персонал;

– ДГ „1 юни“ Раковски – заболял помощник възпитател на ПГ6, последно посещение в детското заведение-18.11.2020, карантина на контактните деца и персонал; – ОДЗ „Щастливо детство“ Раковски – заболял учител на 4-та група, последно посещение на 13.11.2020, карантина на контактните; – ДГ „Десислава“ Пловдив – заболял учител на 3-та група, последно посещение -17.11.2020, карантина на контактните деца и персонал;

– ОУ „Васил Петлешков“ П-в –заболял начален учител, преподаващ на 3В клас, последно посещение в училище- 17.11.2020, карантина на контактните деца; – СУ „Софроний Врачански“ П-в – заболял ученик от 2 Б клас, последно посещение в училище-13.11.2020, карантина на контактните; – ОУ „Христо Смирненски“ Раковски – заболял ученик от 2 Б клас, последно посещение в училище-17.11.2020, карантина на контактните;

– ОУ „Д. Талев“ Пловдив – заболял начален учител на 3 Е клас, последно посещение в училище-18.11.2020, карантина на контактните; Извършват се епидемиологични проучвания и се вземат съответните противоепидемични мерки според конкретния случай.

Продължете с четенето

За България

Академик Петрунов обясни кога да вземаме витамини заради COVID-19

Published

on

Когато сте здрави, когато нямате клинични симптоми, вземате витамини и стимулатори. Когато имате симптоми, не го правите сами, защото може да има прекомерна имунна реакция. Това заяви акад. Богдан Петрунов пред Нова телевизия.

По думите му, става въпрос за витамин D, който, според него, не бил чак толкова голямо оръжие срещу COVID-19, но е много важен за баланса на имунната система.

Относно ваксините срещу коронавируса, академикът заяви следното – никоя фирма досега не е отговорила на три основни въпроса – дали ще ни спестят заболяването, дали ще ни спести смъртта и дали ще ни спести разпространението на заразата. Антибиотикът се дава само при бактериални усложнения, не за лечение на вирусна пневмония, подчерта Петрунов.

Той съобщи и, че вече има научни публикации, че „Ремдесивир“ в комбинация с барицитиниб дава много добри резултати за лечение на COVID-19.

Продължете с четенето

За България

Шефът на КЗП разкри как да се предпазим от фиктивни намаления по време на Черния петък

Published

on

Все повече физически търговци изпълняват добрата практика за право на връщане на стоките. В интернет е задължително да има период за връщане, но във физическите магазини няма закон за право на връщане на стоки. Това заяви пред БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. 

Днес е същинският Черен петък и хората масово пазаруват, разкри още председателят на КЗП.

„Търговците трябва да удължат, с времето за новите мерки, ваучерите за пазаруване (напр. за моловете). Относно затворените фитнеси – хората не могат да плащат за услуга, която не се ползва във време на засилени мерки“, допълни Маргаритов.

„Тази година имаме превес на онлайн пазаруването. Извършили сме двойно повече проверки в онлайн магазини. Попаднахме на случаи с фиктивни намаления – завишени цени и наново намалени. Нека хората сравняват цените на стоките, за да не бъдат измамени. Това е лесно изпълнимо в интернет“, коментира той.

„Такса „коронавирус“ не би трябвало да е нормална практика. Потребителят трябва да е информиран при пазаруване, в какъв срок може да върне стоката, колко струва доставката и за чия сметка е връщането“, завърши Димитър Маргаритов.

Продължете с четенето

За България

Д-р Борис Богов: Очакваме рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около 2 седмици

Published

on

Очакваме рязък спад на заболеваемостта и смъртността след около две седмици вследствие на по-строгите мерки. Това каза в „Тази сутрин“  по бТВ директорът на Александровска болница д-р Борис Богов.

По думите му целта им е да се даде глътка въздух на медиците на първа линия, които се борят с коронавируса и които са на ръба на силите си.

„Това са анализи, които се правят на базата на критерии, които следваме от развити европейски страни. Отпускането на мерките след 21 декември обаче ще бъде плавно. Отново ще призоваваме за дистанция и носене на маски“, обясни Богов.

Той обясни още, че училищата, детските градини и моловете са огнищата на инфекциите.

„Няма медик, който да се е заразил в работната среда – има единици. Основно това се случва навън“, коментира д-р Борис Богов.

Продължете с четенето

За България

Здравният министър предлага улица в София да носи името на проф. Александър Чирков

Published

on

Здравният министър ще предложи улица в София да бъде кръстена на името на починалия проф. Александър Чирков. Това съобщи във Варна министър Костадин Ангелов, след като се поклони пред тленните останки на починалия във вторник бележит кардиохирург.

Министърът уточни, че е разговарял по този въпрос с кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Той допълни, че предлага улица да бъде кръстена на покойния професор, за да може всички хора, когато преминават оттам, да знаят, че той е бил велик лекар.

България загуби един от най-добрите си лекари – проф. Чирков, той беше основоположник на кардиохирургията в България, каза още министър Ангелов. Според него целият живот на проф. Александър Чирков „е учебник, който всеки български лекар трябва да прочете и изучава много внимателно“.

Проф. Александър Чирков почина на 24 ноември на 82-годишна възраст.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни