Петко влезе в Мусинската пещера за съкровище с черна коса, но излезе с бели кичури и жена му припадна като го видя (СНИМКИ)

Подводна зала от римско време е била открита край мусинската пещера потвърждава специално за „Борба“ кметът на селото, който е участвал като доброволец в операцията.

Помещението било разкрито от археолога Калин Чакъров, който влязъл с водолазен костюм, за да огледа дъното на древен римски каптаж. „Със средства на кметството и дарители повикахме водолази от Плевен и археолози, за да почистим каптажа. Изкарахме над 5 кубика боклуци и отломки, които вероятно са хвърляни при събарянето на някогашната воденица“, разказа още Иванов. Според местните хора именно в подобни зали тук са крити съкровища, а районът е преравян многократно от иманяри.

Римският каптаж се намира в непосредствена близост до пещерата и изграждащата се в момента рибна ферма. Залата му вероятно е била изградена, преди да се положат тежките по няколко тона каменни стени край извора. Предполага се, че помещението е свързано и с галерии в самата пещера. При експедицията, която е приключила преди броени дни, са били възстановени и множество от масивните каменни темели на каптажа. От Мусинската пещера и каптажа римляните са доставяли вода на 30 километра до Никополис ад Иструм, припомня Христо Иванов. През 1979 година учени са изследвали с лазер римския водопровод и достигнали до извода, че такава точност на денивелацията и продължителност на наклона на водопровода не може да се постигне даже със съвременна техника.

„Дядо ми ми е разказвал как навремето до пещерата е идвал цар Борис и е наредил водолази да влязат в нея. Като малък пък посрещахме Людмила Живкова. Заради множеството разкази за пещерата реших да вляза и аз. Стигал съм почти до края, но при един от случаите пропаднах в подземната река и излязох с побеляла коса. На влизане тя бе черна, а излязох с бели кичури, жена ми припадна, не можа да ме познае. Независимо от горещината тук водата е винаги 6 градуса. Пропаднах надолу и се вкочаних. С последни усилия успях да се захвана и да се измъкна, но от тази авантюра ми побеля косата.

Колкото до златото, като легенда се знае, че то е в дъното на една от залите в галерия на пещерата, но има доста капани”, разказва Петко Ганчев – мусинчанин, който живее в близост до мястото. Според кмета на Мусина Христо Иванов иманярският бум в района става, след след като по време на оран трактор изровил с плуга си гърне с римски монети в местността Садина. „Обикалят с металотърсачи и коли, търсят, след като има такъв интерес, значи намират, но няма кой да сподели подобно нещо, защото е незаконно”, разсъждава местният управник. Според него най-много търсачи имало около т. нар. Червена стена. В миналото край нея имало множество вили на римски земевладелци, а самият Иван Асен Втори наредил да вдигнат манастир, в който да живее майка му.

НОВИ

Екшън на пазара в Пловдив! Англичанин се изгаври с бедна българска баба, но след миг българин го
Обрат! Убийците от Софийския затвор хукнали пеш след бягството, стигнали близкото кръстовище, а там....
Днес празнуваме Великден, но в понеделник е нов много важен празник! Трябва да знаеш! Това е денят, ...
Змия ухапа медицинска сестра, тя се качи на влака Кюстендил – София, а случилото се след това ще ви ...
Какво те чака през новия месец (Виж тук)
Такава сватба България вижда за първи път! Булка видя нещо много странно на прозореца в деня на сват...
Важно за всички. В Черно море откриха нещо, което може да промени България. Сбъдва ли се пророчество...
Предаването на Гала за пореден път вбеси цяла България! Вижте какви ги върши палавата Сузанита!
България почерня. Случило се е към 16:30. Преди минути откриха трупа на Кристиян
Този път вече прекали! Зейнеб вбеси зрителите! Вижте какво разкриха за нея феновете!
Я да видим сега колко сте наблюдателни? Колко 9-ки има според вас (снимка)
ПОЗОР: Разкриха огромната лъжа на Слави Трифонов! (милиони българи са в шок – виж тук)
Откриха у нас град на 8000 г. преди новата ера, по-древен от Мачу Пикчу!