Свържете се с нас

За България

Предупредете приятелите си: Върнах се вкъщи с тези неща от магазина, а когато ги отворих вътре имаше

Published

on

Предупредете приятелите си: Върнах се вкъщи с тези неща от магазина, а когато ги отворих вътре имаше! Флагман.бг

„Активни потребители“ разкри нови шокиращи факти за фабричните храни у нас!

В истинската „снежанка“ има цедено кисело мляко, краставици, копър, орехи. В промишлените опаковки киселото мляко липсва, но пък има изобилие от химикали.

Какво откриха „Активни потребители“ 

Българите купуват в магазина руска салата и „снежанка“ и дори не подозират, че дават парите си за странни и дори вредни смеси, пълни с нишесте, захар, соя, със сгъстители, консерванти, оцветители и други химикали. Това разкрива поредното проучване на Асоциация „Активни потребители“. Експертите са напазарували опаковки от различни марки в четири от големите търговски вериги и установили, че фабричните салати нямат нищо общо с оригиналните рецепти.

Истинската „снежанка“ е гениално проста – прави се от цедено кисело мляко и краставици, като се подправя с копър, орехи, чесън и сол на вкус.

В изследваните от „Активни потребители“ 14 вида „снежанки“ обаче кисело мляко се намира само в три.

Затова пък има много други съставки изненади – майонеза, царевично нишесте, захар, соев и свински протеин, желатин, палмово масло, пектин. Повечето марки съдържат също оцет, лимонена и сорбинова киселина плюс гума гуар, ксантан, карагенан.Киселините се слагат, за да компенсират липсата на кисело мляко, а различните видове „гуми“ и скорбялата – за да докарат обем, гъстота и тежина на стоката, обясняват авторите на проучването. С други думи, „снежанката“, която купуваме в магазина, няма нищо общо с домашната, а е някакъв коктейл от химикали, чиято консумация е нежелана, коментират от „Активни потребители“.

Купешките руски салати донякъде се доближават до истинските, защото поне съдържат основните съставки – майонеза, зеленчуци и някакъв колбас. Във всичките 13 изследвани марки обаче отсъства четвъртият елемент – варените яйца, които са заменени от „термостабилен жълтък“ и други подобни.

Нататък следват много неочаквани и нетипични за оригинала комбинации от менделеевата таблица – бензоати, полифосфати, глутамати, ериторбати, нитрити, метабисулфити и прочее.

Оказва се, че също както при „снежанките“, производителите щедро добавят нишесте, захар и различни гуми (сгъстители), както и лактоза, декстроза, свински, соеви и млечни протеини. Не са забравени и оцветителите – основно кармин и каротен.

От 13 марки само в една не се открива боичка. А в две от руските салати е добавен и силиций.

„Бяхме много учудени от наличието му, защото по същество това е фин пясък или пепел. Няма разумно обяснение, освен може би евтина компенсация за тегло и обем„, посочват авторите на проучването.

„Активни потребители“ алармират, че добавянето на нетрадиционни въглехидрати превръща „снежанките“ и руските салати от зеленчукови или млечни продукти в сладкарски изделия. Най-лошото е, че големите дози подсладители и нишесте в ментетата натоварват организма и повишават риска от развитие на редица хронични заболявания. Влаганите хидрогенирани мазнини също са вредни и причиняват сърдечно-съдови заболявания.

За разлика от предишни подобни изследвания този път неправителствената организация дори не е подлагала съдържанието на стоките на лабораторен анализ. Разборът е направен по най-лесния метод – „чети етикета“ – тоест самите производители са описали каква богата химия влагат в изделията си. Възможно е при лабораторно изследване да бъдат открити и други необичайни съставки, неотбелязани на опаковките.

ОЛИГОПОЛ

„Активни потребители“ правят изненадващо откритие покрай тестването на „снежанките“ и руските салати – малко на брой фирми командват пазара. „Купувачът уж има голям избор между различни марки, но 27-те различни опаковки всъщност са само на пет фирми производителки. На практика конкуренцията е минимална. Този търговски олигопол се прехвърля и върху рецептите. С малки различия всички производители използват сходни суровини, заместители, добавки и технология. Очевидно, веднъж въведена от една-две фирми, порочната рецепта за готови салати се налага върху целия български пазар, превръщайки хората в пасивни потребители без избор“, посочват авторите на проучването.

Продължете с четенето

За България

Първи подробности за мъжът, който бе убит в леглото до любовницата си!

Published

on

Криминално проявен е мъжът, застрелян в село Гранит. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

По първоначални данни 29-годишният местен жител е с множество криминални регистрации и е осъждан за убийство.

Сигналът е подаден към 03.00 часа.

При появата на униформените жената на убития разказала, че съпругът й се прибрал преди полунощ почерпен, двамата се скарали доста яростно и тя дори отнесла няколко шамара, но в последствие всичко утихнало и той си легнал да спи.

В просъницата мургавелката чула как се отваря вратата на стаята, в тъмното проехтял един-единствен изстрел, след което спящия в кревата мъж само изхъркал и умрял.

Според жителите на Гранит убитият имал доста конфликтен характер, често пийвал и вдигал скандали на съпругата си, с която нямали формално сключен брак. В същата къща живеели двете деца на жената от предходно съжителство с друг циганин.

На мястото е извършен оглед. В рамките на образуваното досъдебно производство и под ръководството на Прокуратурата са предприети оперативно-издирвателни действия за установяване и задържане на извършителя.

Продължете с четенето

За България

Пиян дядо удави 7-годишното си внуче

Published

on

Дядo удaви 7-гoдишнoтo cи внучe крaй ceлцeтo Кoмcoмoлcки в Aлтaйcкия крaй, Зaпaдeн Cибир, дoкaтo ce oпитвaл дa гo нaучи дa плувa, cъoбщи „Мocкoвcки кoмcoмoлeц“.

Тoй e oбвинeн в причинявaнe нa cмърт пo нeпрeдпaзливocт, прeдaдe Кaнaл 3.

Възрacтният мъж вързaл мoмчeнцeтo c въжe към лoдкa, кaтo гo хвърлял в рeкaтa, зa дa плувa. Лoдкaтa oбaчe ce oбърнaлa и дeтeтo ce удaвилo. Дядoтo, кoйтo e зaключeн в aрecтa, caм cи признaл, чe e бил пиян.

Продължете с четенето

За България

Знаехте ли, че Оскар Уайлд е написал стихотворение за България? Публикуваме стихотворението в превод и оригинал:

Published

on

Оскар Уайлд несъмнено е сред най-великите писатели и поети, живели някога. Повечето хора свързват името му с „Портретът на Дориан Грей“, но има и редица негови произведения, които не са получили толкова голяма популярност, колкото заслужават. В България например не е широко известен фактът, че Уайлд посвещава сонет на страната ни, след като прочита за кръвопролитията при потушаването на Априлското въстание. Неговата творба е била още един начин вниманието на обществеността на Запад да бъде привлечено към случващите се у нас ужаси.

Публикуваме стихотворението в превод и оригинал:

Исусе, жив ли си или в земята
почиват още костите ти бели?
И твойте възкресение не бе ли
сън само, сън на грешницата свята?
Тук стонове изпълват тишината
и твоите свещеници загиват.
Не чуваш ли как вопли се издигат
над труповете хладни на децата?
О, Сине Божи, слез сред тази злоба!
Връз твоя кръст в нощта беззвездно – черна
е плъзнал полумесецът проклет
Ако наистина си пръснал гроба,
о, Сине, людски, слез със мощ безмерна
преди да те измести Мохамед.
On The Massacre Of The Christians In Bulgaria
CHRIST, dost thou live indeed? or are thy bones
Still straightened in their rock-hewn sepulcher?
And was thy Rising only dreamed by Her
Whose love of thee for all her sin atones?
For here the air is horrid with men’s groans,
The priests who call upon thy name are slain,
Dost thou not hear the bitter wail of pain
From those whose children lie upon the stones?
Come down, O Son of God! incestuous gloom
Curtains the land, and through the starless night
Over thy Cross the Crescent moon I see!
If thou in very truth didst burst the tomb
Come down, O Son of Man! and show thy might,
Lest Mahomet be crowned instead of Thee!
Продължете с четенето

За България

Добре я нагласи! Бременната Златка се налага да гледа децата на Благо

Published

on

Бременната Златка Райкова се грижи за децата на Благой Георгиев от първата му жена Христина Витанова. Бившата гимнастичка изпраща малките Йоана и Давид при баща им всяка втора седмица от месеца и като една грижовна мащеха, Златка ги поема под крилото си.

Плеймейтката много се стараела децата да я харесат и затова им измисляла всякакви занимания, независимо от разходите.

Последния уикенд четиримата прекараха в луксозен детски развлекателен център с компютърни игри, симулатори и други забавления. За вечеря Златка и Благо ги заведоха в популярен ресторант, където отрупали масата с всичко, което децата си пожелали от менюто, пише „Галерия“.

И за да не остане незабелязана бащината обич, Георгиев докладва чрез снимков материал в социалната мрежа как е прекарал дена с малчуганите.

На следващия ден пък двойката отбеляза 1 година от съвместното си съжителство. По този повод Златка и Благо почерпиха децата с вкусен сладолед.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България14 минути ago

Първи подробности за мъжът, който бе убит в леглото до любовницата си!

Криминално проявен е мъжът, застрелян в село Гранит. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни 29-годишният местен жител...

За България15 минути ago

Пиян дядо удави 7-годишното си внуче

Дядo удaви 7-гoдишнoтo cи внучe крaй ceлцeтo Кoмcoмoлcки в Aлтaйcкия крaй, Зaпaдeн Cибир, дoкaтo ce oпитвaл дa гo нaучи дa...

За България7 часа ago

Знаехте ли, че Оскар Уайлд е написал стихотворение за България? Публикуваме стихотворението в превод и оригинал:

Оскар Уайлд несъмнено е сред най-великите писатели и поети, живели някога. Повечето хора свързват името му с „Портретът на Дориан...

За България7 часа ago

Добре я нагласи! Бременната Златка се налага да гледа децата на Благо

Бременната Златка Райкова се грижи за децата на Благой Георгиев от първата му жена Христина Витанова. Бившата гимнастичка изпраща малките...

За България7 часа ago

Голям скандал между трима в Благоевград, чува се стрелба из улиците

Мъж е задържан за стрелба с пистолет при скандал в жк. „Еленово“. Това съобщиха от ОДМВР – Благоевград, пише новини.бг....

За България7 часа ago

Убийството на Криси от Сотиря възкреси кошмар отпреди 19 години

6-годишната Деница изчезна на 31 декември 2000 г., а трупът й беше открит на 5 януари в блатни папури край...

За България7 часа ago

Мистериозният народ:Живеят по 120 години, раждат на 65 и почти никога не боледуват

Те като че ли са от друга планета, но не са. Рядко са болни, не знаят за тумори, изглеждат много...

За България7 часа ago

Преди малко го съобщиха: Убиха голям мафиот пред очите на неговите жена и дете

Сръбският мафиот Саша Тодорович, с прякор Търта, е бил застрелян показно в Стокхолм, пише новини.бг. Трима мъже са причакали родения...

За България7 часа ago

Германец се разплака пред руините на завода за автобуси „Чавдар” в Ботевград

69-годишният Манфред Бунц не можал да скрие сълзите си, като видял голото поле, останало на мястото на някогашния завод за...

За България7 часа ago

Любовта на всички мъже! Памела Андерсън още влиза в банския от „Спасители на плажа“

Памела Андерсън понякога носи емблематичния си бански костюм от „Спасители на плажа”, за да изненада своите гости и признава, че...

За България8 часа ago

Млад варненец спаси две деца от удавяне, заплели се в рибарски мрежи на вълнолома в “Аспарухово”

За инцидент с две деца на вълнолома на “Аспарухово” ни разказа днес нашият читател Емил Георгиев. По думите му те...

За България8 часа ago

Скандално: Жорж Ганчев ограбен до шушка преди смъртта си

Сърдечна недостатъчност е причината за смъртта на Жорж Ганчев, настъпила рамо сутринта в понеделник. Легендарният лидер на някогашната партия Български...

За България8 часа ago

Нова информация: Вандали подпалили летище „София“, огънят е

Четири пожара в различни части и по едно и също време пламнали на летище „София“, съобщи Lupa.bg. Инцидентът станал рано...

За България8 часа ago

Нов скандал: Жорж Ганчев ограбен до шушка преди смъртта си

Сърдечна недостатъчност е причината за смъртта на Жорж Ганчев, настъпила рамо сутринта в понеделник. Легендарният лидер на някогашната партия Български...

За България8 часа ago

Откриха смъртоносна бактерия в рибата у нас

Листерията е опасна бактерия, която води до висок процент смъртност сред заболелите, каза за Радио Варна проф. Христо Даскалов, ръководител...

За България8 часа ago

Страховити разкрития за застреляния в леглото до любовницата си мъж в село Гранит

Криминално проявен е мъжът, застрелян в село Гранит. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. По първоначални данни 29-годишният местен жител е...

За България10 часа ago

Кървава нощ в София! Хулигани бият минувачи наред по улиците

За две жестоки нападения срещу случайни минувачи в София, съобщи блиц. Тежките инциденти са станали броени часове, след като посред...

За България10 часа ago

Десислава Радева е бясна: Пишете ме отговорна и за „Апартаментгейт“ и

Съпругата на президента Румен Радев – Десислава, се засегна от публикации, в които се твърди, че шефът на НСО Данчо...

За България10 часа ago

Застреляха мъж в леглото до любовницата му в с. Гранит

29-годишен жител на село Гранит, община Братя Даскалови е открит прострелян в дома му, сигналът за още топлия труп е...

За България13 часа ago

Разтърсващ разказ на свидетелка на трагедията със 7-годишната Кристи

Във фаталния ден, в който почина 7-годишно дете в сливенското село Сотиря, шофьор на автобус от Сливен към селото вижда...

Реклама

Интересни