Свържете се с нас

За България

Проф. Габровски ни смрази. До Нова година ще умре поне един от нашите познати

Published

on

Кадър: БТВ

Мрачна прогноза даде заместник-шефът на „Пирогов“ проф. Николай Габровски в предаването „Лице в лице“ по БТВ. По думите му, броят на случаите на коронавирус ще продължава да се повишава стремглаво.

„Увеличението не се дължи на по-голям брой тестове каквито интерпретации има, нито на някакви други фактори. Просто тази инфекция се разпространява, вирусът започва да заема все повече и повече територии, това е нещо, което го виждаме навсякъде в Европа. Франция затваря заведения, Испания, Германия, Гърция – навсякъде се случва едно и също. Тези факти са изключително обезпокоителни. Миналата зима бяхме в една пълна изолация и се доказа, че тази мярка е ефективна, защото нямаше разпространение. В някои страни не беше така, претовари се системата – Испания, Великобритания, Италия, Ню Йорк. На нас ни се размина тази картина. Първоначално бяхме отличници и това беше капанът. Тъй като много хора решиха, че се справяме много добре в първия етап и хората решиха, че проблеми няма – че такъв вирус няма, че той е измислен. Но това съвсем не е така. Заразата съществува, а и се разраства“, каза той.

Проф. Габровски каза още, че през лятото сме се надявали вирусът да изчезне, но това не се е случило. „Имаше ниски нива, което ни успокои, и затова влизаме в зимния сезон с един летящ старт. Имайте предвид, че тези бройки, които ние виждаме, са една картина от преди две-три седмици. Тогава тези хора са се разхождали по улиците и са могли да го разпространяват. Тоест, не искам да звуча мрачно и песимистично, но цифрите след още две седмици ще бъдат коренно различни.

Не искам да влизам в някакви математически модели. Това, което обаче съм убеден, е, че ако случайно някой от вас няма познати от близкия си кръг, болен от Ковид, в следващите 2-3 седмици той ще има такъв познат. А за съжаление, пак предвид статистиката за процента на тежко протичащите случаи, до края на годината всеки от нас ще познава някой, който е загинал от Ковид. Хората обикновено се заразяват на маса, в заведение, в компания, в която се чувстват силни“, каза мрачната си прогноза Габровски

Продължете с четенето

За България

Огромна трагедия в семейството на Кака Лара!

Published

on

Почина актьорът Иван Златарев – бащата на Кака Лара. Тъжната новина съобщи самата Лазара в социалните мрежи. Златарев си отиде на 81-годишна възраст.

Никой не е готов да напише онова, от което винаги се е страхувал… Ванката, нашият ВАНКА си отиде! СБОГОМ, СМЕЛО МОМЧЕ“, написа тя.

Иван Златарев играе множество роли, по-значимите са тази на Македонски в „Хъшове“ на Иван Вазов и на Иванчо Йотата в „Чичовци“.

Продължете с четенето

За България

Ужасяваща трагедия: Силистренец с К-19 избягал от болницата и се самоуби

Published

on

69-годишен мъж е скочил от 11-ия етаж в Силистра, след като е избягал от болницата днес предобед, съобщава БНР.  Мъжът е бил настанен преди два дни в Инфекциозно отделение на лечебното заведение след положителен тест за коронавирус. Живеел е в Дома за стари хора в Силистра.

Сутринта е бил в стаята си по време на визитация. След това е изчезнал, като никой не го е видял да напуска сградата и района на болницата. Починал е на място след падане от 11-ия етаж на един от високите блокове по ул. „Никола Вапцаров“.

Сигналът е бил подаден в полицията малко преди обяд. Както БЛИЦ съобщи, рано тази сутрин в Пловдив се разигра подобна трагедия. От 5-ия етаж на местна болница край на живота си сложи 29-годишен мъж от хасковското село Лозен.

Продължете с четенето

За България

Специалист посочи кой симптом вещае почти сигурна смърт от К-19

Published

on

Хъркането, което е характерно за сънната апнея, може да бъде много опасен симптом, тъй като това разстройство значително увеличава риска коронавирусът да се развие в тежка и сложна форма. Според думите на лекаря-сомнолог Дария Лебедева, такова нарушение на съня като апнея може да бъде фатално за човек с коронавирусна инфекция, съобщават световните издания.

Това отклонение, според руската специалистка, се характеризира със силно хъркане и спиране на дишането, които се появяват по време на сън. Синдромът на обструктивната сънна апнея допринася за нарушено насищане на кръвта с кислород, увеличава вероятността от образуване на кръвни съсиреци.

Лебедева е заявила, че наличието на даденото отклонение, придружено от хъркане, увеличава вероятността от смъртоносни усложнения при коронавирус, ето защо хората с апнея трябва да получат допълнително лечение. Лекарката предупреждава, че ако пациентите със синдром на апнея, заразени с коронавирус, не получават респираторна поддържаща терапия, те имат по-голям шанс да бъдат приети в реанимацията.

Специалистката добавя, че хората с изразено излишно телесно тегло често страдат от синдрома на сънна апнея. Лебедева отбелязва, че пациентите със затлъстяване не понасят добре механичната вентилация.

Продължете с четенето

За България

Ново проучване доказа: Хората с тази кръвна група се заразяват най-малко с К-19

Published

on

Ново изследване добавя нови доказателства към твърденията, че хората с нулева кръвна група са изложени на по-малък риск от заразяване с COVID-19 и имат значително по-малък шанс за усложнения вследствие инфектиране с новия коронавирус, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Protothema, цитиран от Фокус.

Две проучвания, публикувани в списанието Blood Advances, предполагат, че хората с кръвна нулева група може да са по-малко уязвими към инфекция с COVID-19. „Много е важно да се обмисли правилната контролна група, тъй като разпространението на кръвната група може да варира значително в различните етнически групи и различни страни“, казва авторът на изследването Торбен Барингтън от Университета на Южна Дания.

„Имаме предимството на силна контролна група – Дания е малка, етнически хомогенна държава със система за обществено здраве и централен регистър за лабораторни данни – така че нашият контрол се основава на популацията, което дава на нашите открития здрава основа“, добави Барингтън. За констатациите изследователският екип сравнява данните от датския здравен регистър от повече от 473 000 лица, тествани за COVID-19, с данни от контролна група от над 2,2 милиона души от общото население.

Сред положителните за COVID-19 те откриват по-малко хора с нулева кръвна група и повече хора с типове А, В и АВ. Констатациите също така показват, че кръвни групи A и AB са свързани с повишен риск от тежки клинични резултати от инфекция с COVID-19. Хората с тези кръвни групи по-често се нуждаят от включване на респираторно дишане или диализа за бъбречна недостатъчност.

По-рано, друго проучване, публикувано в списанието „Клинични инфекциозни болести“, установява, че хората с кръвна група А може да са по-склонни към инфекция с COVID-19, докато тези с нулева кръвна група са с по-малък риск от заразяване с вируса.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни