Свържете се с нас

За България

Първа версия: Защо Брендо влезе с бодра крачка доброволно в затвора

Published

on

Представител на Министерството на вътрешните работи даде повече подробности около доброволното предаване на Евелин Банев – Брендо. 

Той има да изтърпява присъда за изтърпяване на наказание лишаване от свобода за 6 години. Към момента колегите са предприели всички действия да бъде прегледан в МВР болница, след което същия ще бъде въдворен в Софийски закон, където ще изтърпи наложеното му наказание.

Предприели сме всички действия за установяване как е влязъл в България. Дали е бил с подправени документи или е влязъл през зелена граница“, посочиха от МВР.

„Нямаме някакви конкретни обяснения, явно е размислил по някакъв начин. Колегите не са говорили с него, защото върви дългата процедура по медицинските прегледи. Не може от толкова кратко време да направим нашите анализи“, посочиха още от МВР.

Най-вероятно с днешна дата Италия и Румъния са се съгласили с официални удостоверения да отговорят на нашата държава, че нямат нищо против Евелин Банев-Брендо да изтърпи присъдите, издадени там, у нас. 

Възможно е и днес едновременно с доброволното му влизане в затвора да бъде входирана и молбата му в съда – с реквизити, на които не може да постановен поредният отказ, пише „Флагман“.

Кога 59-годишният Евелин Банев-Брендо се е завърнал в родината едва ли ще стане ясно някога.

Както БЛИЦ съобщи, в понеделник сутринта той напълно съзнателно, с подготвен багаж и документи, по собствена воля прекрачи прага на Централния затвор в София, за да изтърпи издадена му още през 2018 година присъда от български съд.

През това време Банев бе издирван по цял свят заради произнесени общо три присъди в три държави – Италия (20 години), Румъния (10 години) и България (6 години).

Адвокатката му Силвия Найденова многократно внася молбата му България да склони той да изтърпи трите си наказания у нас кумулативно.

Последното разпореждане на Апелативния съд в София за отказ от образуване на делото за кумулиране на изпълнението е от ноември 2023 година. Тогава съдът прие, че той не е намерен на адреса му в София и няма данни да е в България. Това бе единствената пречка за произнасяне по делото. Днес Брендо изпълни и последното изискване на МВР и Прокуратурата, според които досега нямаше резултат от издирването му.

Банев е единственият ни сънародник, признат по най-високите етажи на подземния бизнес в света.

Известен е с контактите си не само в Европа, но и в Южна и Централна Америка. През 2018 година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно го призна за виновен в пране на пари от наркотрафик и го наказа с ефективна присъда от 6 години затвор. По това време обаче той бе напуснал пределите на страната.

Само няколко месеца преди това Румъния му наложи за наркотрафик наказание от 10 години, а почти заедно с тях италианците му дадоха 20 години по нашумялото международно дело „Кокаинови крале“.

През 2012 година Брендо бе задържан в България и изпратен на италианците, където престоя няколко месеца в ареста, но впоследствие бе освободен заради висящото му дело в България, по което той чакаше решение повече от 5 години и бе с мярка „подписка“ и забрана да напуска страната.

Едва през септември 2021 година бе арестуван в къща край Киев, но за кратко, тъй като се оказа, че още от 2015 година той съвсем легално е станал украински гражданин, а Украйна не предава на трети държави свои сънародници.

Най-вероятно Италия и Румъния вече са се съгласили с официални удостоверения да отговорят на нашата държава, че нямат нищо против сборът от всичките тези години, да се изтърпи у нас.

През юни 2022 г. Апелативният съд потвърди, че Евелин Банев-Брендо не може да изтърпи у нас присъдите си от Италия и Румъния.

Продължете с четенето
Реклама

България

За България8 минути ago

Извънредно: ГЕРБ удариха тежко по ПП-ДБ, готвят изненадващ ход

Ние сме институционална партия, ще се отзовем на поканата за среща на ПП-ДБ. Това заяви на извънреден брифинг депутатът от...

За България10 минути ago

Кървав ужас и писъци в Хасковско: 14-г. е мъртва, а приятелят й…

14-годишно момиче почина при катастрофа в Хасковско, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал тази нощ на пътя между село Хухла и Ивайловград. 18-годишен шофьор е загубил контрол над...

За България3 часа ago

Важно предупреждение от БНБ за банкнотите от 100 лева! Може да изгорите с много пари

Булфото Броят на банкнотите в обращение в страната в края на юни е бил 590 533 684, показва статистиката на...

Без категория3 часа ago

Професор Рачев: Това е ненормално за България, между 13 и 17 стойте далеч от пясъка на плажа

Булфото Пясъкът отразява част от ултравиолетовата радиация, обясни климатологът България е на прага на нови температурни рекорди, като горещата вълна продължава...

За България3 часа ago

Започват Блъсъците в България: Има забрана за 3 дни напред

Пиксабей Горещниците са трите най-горещи дни в годината, според българските вярвания, и през тях се забранява всякаква работа, особено на полето....

За България3 часа ago

До броени часове 40 литра на квадрат „обложни“ валежи падат върху част от България

Кадър ФБ Метео Балканс съобщи прогноза за 16 юли – вторник. „Малка доза захлаждане в Източна България и валежи… Остава...

За България17 часа ago

Как правилно да перете обувките в пералня, за да не ги повредите: 90% от хората правят тези грешки

Маратонките са склонни към бързо замърсяване и натрупване на неприятни миризми, което изисква редовно почистване и внимателно пране. Подготовка за...

За България17 часа ago

Дъщерята на Наталия Симеонова влиза в обичано предаване

Виктория, дъщеря на Наталия Симеонова и Денис Ризов, влиза в „Гласът на България“. Тя е една от сигурните участници, споделят...

За България18 часа ago

Кали: Дами, разкрасявайте се със семенна течност от мъжете си

Певицата Кали стана седмичен коментатор в предаването „Преди обед“, припомня Ко4. Тя направи доста провокативно изказване по повод новината, че Ким...

За България18 часа ago

Най-известният българин стана татко

Най-известният българин в социалните мрежи – треньорът Лазар Ангелов, стана баща за първи път, пише Телеграф. Малката носи името Леа...

Казанлък

Can't extract feed: https://kz7.bg/feed?get_posts=1&cats=5,10,12&count=10.

Интересни