Свържете се с нас

За България

Ревнива съпруга залага бомба в колата на старшина Зарко Харалампиев от Вършец

Published

on

Убих го, защото иначе щеше да убие мене! Просто исках да го изпреваря! От затвор се излиза, от гроб – не, споделила Спаска


На 20 август 1985 г. сутринта мощна бомба разтърсва тихия планински курорт Вършец. Адската машина е поставена в автомобил и тежко ранява собственика му, старшината от авиополка в Габровница Зарко Харалампиев. Три дни по-късно военният умира от раните си. Минути след експлозията на крак е вдигната цялата милиция,

Държавна сигурност и Военното разузнаване в Северозапада, припомня „Труд“ драмата отпреди 30 години. По това време в България тече насилственото преименуване на българските мюсюлмани, известно като „възродителен процес”. В страната вече са станали няколко терористични акта, за които властта мълчи, но хората знаят.

Първите подозрения на разследващите са насочени към радикални турски националисти, но такива в Северозападна България няма. Криминалистите започват разпити на роднини и приятели на взривения мъж и постепенно стигат до истината – старшина Харалампиев е убит не от терористи, а от любов, превърнала се в ревност и омраза. Зарко Харалампиев работел като автобусен шофьор в Михайловград (днес Монтана).

Бил висок, строен и красив мъж, душа на компанията и любимец на жените, описват го познатите му. Заради чара и нежните му завоевания приятелите го наричали Ален Делон. Всяка минала през леглото му жена хубавецът записвал в специално тефтерче. Съпругата му Спаска Дмитрова, за която се оженил през 1974 г., обаче никак не се радвала на приказките за забежките на мъжа си.

Младото семейство, което вече имало и малка дъщеря, се тресяло почти всяка вечер от скандали. За да избяга от ядове и да спечели повече пари, Зарко заминал за няколко години като шофьор в Либия. Но тогава историята се обърнала. До Зарко започнали да достигат слухове, че Спаска събира компании и мъже остават да преспят в дома им. Гурбетчията предупреждавал в писма жена си да внимава и да не го срами, но накрая, побеснял от ревност, се върнал. В началото общият живот като че ли потръгнал.

Тогава Зарко започнал работа като старшина в авиоподелението в село Габровница. Срещите му с хубави жени обаче пак започнали и скандалите отново пламнали. Заради караниците Зарко често посягал и на жена си и тя се оплакала на командирите на авиополка. Те скастрили старшината и го предупредили, че ще изхвръкне от армията. Стреснат, той предупредил съпругата си да мълчи и дори се заканил, че ще я убие.

Разядена от ревност, изтормозена от скандалите и уплашена до смърт, Спаска потърсила за помощ брат си Иван. „Вече не се издържа! Не стига, че не спира да хойка и ме бие, но вече се кани и да ме убие!”, изплакала жената. И брат й се заел да реши проблема. Той се снабдил с тротил от познат иманяр и сглобил самоделна бомба, пише още „Труд“. На 19 август 1985 г. Иван Митов, придружен от приятел, пъхнал взрива под ладата на Зарко и свързал жиците с радиото на колата. Когато на следващата сутрин старшината включил радиото, колата заедно с него хвръкнала във въздуха.

Арестувани от милицията, Спаска и участниците в атентата признали всичко. Иван Митов и иманярът Симеон Димитров били осъдени на смърт, а Спаска – на 20 години затвор. Двамата мъже били разстреляни – екзекуциите им са сред последните в България преди падането на комунизма. Планът на убийците поне според тях бил перфектен. Заради възродителния процес през 80-те години на ХХ век адски машини експлодирали в Пловдив, на летище Варна, на гара Буново и в хотел в Сливен. Бомбите убили осем души, сред които две деца, ранени били над 50. За да прати следствието в грешна посока, ден след взрива Спаска занесла в милицията парче от вестник, на което пишело „Така покръстваме ние! Иде ред и на други!”.

Криминалистите не се хванали на номера. Оказало се, че почеркът не е на терористи, а на самата Спаска. „Убихме го, защото иначе щеше да убие мене! Просто исках да го изпреваря! От затвор се излиза, от гроб – не”, заявила на разпитите Спаска. Тя прекарала 10 години в затвора и през 1995 г. излязла на свобода. Животът й вън от килията не бил лек.

Комунизмът вече бил паднал, заводите в родния край били затворени, царели безработица и бедност. За да изкарва прехраната си и да помага на отрасналата без нея дъщеря, Спаска заминала на гурбет в Италия. Няколко години след като се върнала в България заболяла тежко и починала. „Бях малка, когато се случи всичко, но постепенно научих за станалото. С майка ми не говорехме много за атентата. Тя ми разказа, че се е уплашила най-вече за мен. Баща ми се заканвал, че първо мен ще убие, а после и нея. Сигурно е имало и друг начин да решат проблемите си, но от страх и мъка майка ми не е видяла друг изход!“, разказва Албена, 36-годишната дъщеря на Зарко и Спаска. Тя отрасла при баба си и дядо си и ходела на свиждане на майка си в затвора. Анжела има собствено семейство и се мъчи да забрави преживяното в детските  години, но взривът, поръчан от майка й, подпален от чичо й и убил баща й, е сложил неизличим белег на живота и.

Продължете с четенето

За България

Алфа Рисърч: ГЕРБ бие с много на изборите

Published

on

кадър bTV

28,5% за ГЕРБ, 23,2% за БСП, 13,3% за „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, 12,5% за ДПС. Такива резултати за водещите партии при предстоящите на 4 април парламентарните избори прогнозираха по bTV от социологическата агенция „Алфа Рисърч“. Около 5,7% ще отидат за „Демократична България“, 4,5% за „Изправи се.бг. Мутри вън!“, а 3,7% ще гласуват за ВМРО.

„52,5% от българите със сигурност ще дадат своя вот, 22,4% категорично няма да гласуват, а останалите 25% се колебаят. Колкото повече наближават изборите, толкова повече се вдигат процентите на желаещите за гласуване“, отбеляза още социологът Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“.

„15,3% от българите още не са решили за коя партия да гласуват. Това са хора, които ще преценят избора си по време на предизборната кампания“, смята още тя.

„Оспорвана е битката за третото място. ДПС започва да се мобилизира в последния момент. ДПС имат твърд електорат, а при „Има такъв народ“ нещата не стоят така – там вотът е несигурен. „Демократична България“ път разчита на вот в последния момент и гласовете от чужбина“, разтълкува логиката на цифрите Димитрова.

Националното представително проучване е проведено от „Алфа Рисърч“ и е съфинасирано от агенцията и bTV. Анкетирани са 1013 пълнолетни граждани, в периода 26 февруари – 1 март чрез пряко стандартизирано интервю с таблети, което позволява събирането на данните в реално време и регистрирането на най-последните промени в обществените нагласи. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование, твърдят от агенцията.

Продължете с четенето

За България

Появата му на сцената на музикалното шоу предизвика сълзи в очите на журито и много любов (Видео)

Published

on

Вълшебният танц на Атанас Клечаров и Алис от школата по спортни танци във Велинград впечатли зрителите на „България търси талант”, а четиримата членове на журито единодушно му дадоха „Да“. Този танц се оказа последният на голямата сцена за 18-годишния Атанас, който е от „слънчевите деца със синдром на Даун“. Наско е починал в края на ноември миналата година.

Появата му на сцената на „България търси талант“ предизвика сълзи в очите на журито и много любов в думите им, когато те обявиха, че дават съгласието си двойката изпълнила композиция от спортни танци да продължи напред, пише pzdnes.com.
Думите на Наско: „Тези които носят светлина на другите, никога не остават на тъмно“, бяха изписани на екрана след края на изпълнението.

Въпреки че се ражда със синдрома на Даун, Атанас Клечаров прекрачва прага на залата по спортни танци в град Ракитово още на 5-годишна възраст, където го посреща неговата учителка Мая Енчева.
Мая обучава Наско заедно с Алис и всички останали деца от школата й дълги години. Наско я следва неотлъчно и когато школата се премества от малкото градче във Велинград. Година след година, два пъти в седмицата дядо му го води в залата почти без пропуск и така до неговата 18-а годишнина.

Учителката на Наско споделя, че той се чувства добре сред децата, а те му дават цялата си любов сред прекрасната музиката и омайните стъпки на танца.
“Доколкото ми е известно, Наско беше единственият танцуващ човек с Даун в Европа”, коментира Мая Енчева. – Не аз или другите деца, а самият той ни научи да го приемем такъв, какъвто е. Той помогна в това децата да свикнат с него и да го обикнат с цялото си сърце.

Да разберат, че той не е различен, че всеки човек носи своя индивидуалност и че той е талантлив като тях ”.
Благодарение на Мая, Наско и Алис стигат до голямата сцена на „България търси талант“, където се представят отлично. За съжаление, когато радостта от успешното представяне е вече осъзната, споделена с другите деца и ентусиазмът на всички е голям, Наско се разболява, здравето му се влошава рязко и той загубва живота си.

Излъчването на съвместния му танц с Алис е в негова памет, като вечен спомен за всички негови близки и приятели, които го обичат.
bTV Media Group ще подкрепи школата от Велинград, в която Наско е танцувал, бил е приет и е бил щастлив години наред, като предостави средствата от sms-гласуването, събрани от един от предстоящите живи концерти в шоуто.

Продължете с четенето

За България

Пребит от 15 души, ръган и с нож. Месец по-късно – няма ни един задържан!

Published

on

Близки на младеж, пребит и наръган от футболни фенове, търсят виновните.

Момчето е пребито жестоко от петнадесетина души, а единият от тях го е ръгал с нож. Това се е случило в столичния кв. „Младост“ 4. Не се знае дали изобщо ще успее ли да проходи така, както го е правил преди.

Вчера журналистът Иван Петров разказа в социалните мрежи, че е извършен опит за убийство на неговия брат. Мълчал е един месец, с надеждата да намерят справедливост, но…

„На 3-ти февруари, малко преди полунощ, брат ми се обади от Окръжна болница. Заедно с негов приятел отишли да ядат дюнери. Докато чакат да им стане поръчката, към тях прехвърчава бутилка. Чуват се викове. Излизат от заведението, за да видят какво става и брат ми казва, че вижда срещу себе си около 15 души с маски, тръби и вериги“, разказа той пред Нова тв.

„Трудно му е да си спомни дали е имало някакви реплики преди това. Не е познавал тези хора. Това, което ме навежда на мисълта, че става въпрос за вражда между футболни агитки е, че неговият приятел е бил с шапка на един от столичните клубове“, допълва Петров.

„Ден или два по-рано пък фенове на другия столичен клуб са нападнали момче, което е имало нещо общо или е имало дрехи или познавателни елементи. По всичко изглежда, че това е било отговор“, казва журналистът.

По думите му приятелят на брат му успява да избяга.

„Хващат обаче брат ми и му нанасят много сериозен побой. Докато 15 души са го били, някой го е ръгал в краката и с нож. За съжаление, лекарите не са оптимисти, че ще може да ходи нормално някога. В момента е с патерица“, допълва Иван Петров.

Продължете с четенето

За България

ПРИЗНАНИЕ: Лъсна огромна тайна за Зейнеб Маджурова – ето кой милионер е успял да я отведе до олтара…

Published

on

Брадърката категорично отрече да има проблеми със свекър и свекърва си и обясни, че двете семейства са изключително близки и са прекарали времето по време на изолацията плътно заедно.

„Те са преживели много неща, живели са на различни места по света и нямат предразсъдъци“, обясни Зейнеб.

Тя трябваше да коментира различни публикации за себе си, за които призна, че не обръща внимание. Именно докато говореше за родителите на Балевски, телевизионерката натърти, че двамата вече официално са семейство, но не навлезе в подробностите за сватбата.

„Благодарна съм на цялото семейство на Стоян, че ме прегърна с позитивизъм още от първия момент на нашето запознанство. Ние вече сме официално семейство и сме в едни прекрасни отношения“, обясни красавицата, която дари Балевски с щерка.

Тя е категорична, че изминалата година е сплотила фамилията повече от всякога, пише „Хотнюз“.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни