Свържете се с нас

За България

Само 2 марки шоколад на българския пазар наистина са шоколад

Published

on

В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. 

Продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар, показват тестове на „Активни потребители“ на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар, резултатите от които бяха публикувани вчера.

При нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор.

(От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)

– масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар – 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;

– в повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;

– при повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Само 2 от 27-те тествани марки отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат между 25 и 35%, с което покриват изискванията за млечен шоколад. Всички 27 марки  са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор.

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е установено влагане на нетипични суровини (в таблицата по-долу те са маркирани в болд). При 7 от тях е добавяна растителна, основно палмова, мазнина. Други 7 съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 – лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители.

При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

В изходната суровина за шоколад по националните стандарти и тези на ЕС – шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление, твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Преглед на таблицата показва много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това, което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите.

Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.

Съгласно законодателството на ЕС, за да се именува „шоколад“, продуктът трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните е позволено редуциране на това количество до 20%. От заглавията на тестваните търговски марки обаче често не може да се разбере какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид.

Изходната суровина за шоколада са зърната на какаовото дърво. Суровите ядки се подлагат на ферментация от микроорганизми, след това се изсушават, почистват и изпичат. Следва смилане и забъркване до лепкава маса, наречена „шоколадов ликьор“. Оригиналният шоколад се прави именно от този хомогенат, към който се добавят по желание захар и/или мляко на прах. В съвременната индустрия шоколадовият ликьор е суровина, която чрез пресоване се разделя на какаово масло и какаова маса/пудра в съотношение приблизително 1:1. Какаовите маса/пудра и масло са борсови суровини, те удобно се съхраняват, транспортират и търгуват в цял свят.

Повечето производители смесват двете суровини в различни съотношения, за да получат добре познатия кафеникав шоколад. При белите шоколади отсъства какаовата маса/пудра, влага се само маслото и затова те са нискокачествен продукт. В млечните шоколади задължително се добавя мляко под формата на течност или по-често дехидрирано, както и млечна мазнина. Другите традиционни съставки са захарта, различните млечни производни, например суроватка, емулгатора соев лецитин и ванилия като ароматизант.

Видовете шоколад са много, като могат да бъдат групирани, съгласно използваните суровини и технология по следния начин:

– млечен шоколад – добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;

– тъмен шоколад – в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар;

– “bitter” или „суров“ или „неподсладен“ – разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави директно от шоколадовия ликьор, без други добавки и се смята за полезен за здравето на потребителите. Разпространени са основно в страните производители на какао;

Под термина „обща какаова маса“ (сухо вещество) се разбира сумарното съдържание на какаово масло и какаото (наричано още какаова маса/пудра) изразено в грама за 100 грама шоколад или проценти.

В ЕС регулацията е Директива 36/2000, която е прехвърлена в България посредством Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г. Действащите национални и в ЕС норми, както и някои класически критерии, характеризиращи качество на шоколада, са:

1. Направен от шоколадов ликьор.

2. Известни ли са държавата на произход и сорта на дърветата от които е добито какаото.

3. Има ли вложени технологични добавки различни от ванилия и лецитин.

4. Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса.

5. Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове.

6. Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.

В законодателството на ЕС няма критерии за тъмен, суров или неподсладен шоколад и затова продуктите, брандирани в България с такива определения, не подлежат на регулация на качеството.

Съгласно системата на ЕС за опасни храни случаите на открити проблемни шоколадови изделия (плюс какао) от начало на века са около 620. Преобладаващите рискове са наличие на недекларирани алергени (основно различни ядки), присъствие на чужди тела, микотоксини, необявени хранителни или технологични съставки, съдържание на тежки метали и др.

В 10 от случаите до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи на стандартите шоколади.

Последната подобна нотификация е от март 2019 г. Не е известно как контролният орган (Българската агенцията по безопасност на храните – БАБХ) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.

Търговска марка Производител Теглов грама Компонентен състав 1 Хранителнаинформация

за 100 гр.2

Сертификати3/
Забележка
Млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 100 Захар, какаово масло, какаова маса,обезмаслено мляко на прах, палмово

масло*, дехидрирана млечна мазнина,

соев лецитин, слънчогледов лецитин,

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Въглехидрати – 61Захари – 60

Белтъци – 5,4

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаово вещество
Млеченшоколад

с пълнеж от

млечен крем с

вкус на

шампанско

Суислион ООД,Босна и Херцеговина 80 Шоколад 68%: захар, какаово масло, пълно-маслено мляко на прах (18%), какаова маса,

соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492),

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Пълнеж 32%: захар, палмово масло,

обезмаслено мляко на прах (15%),

суроватка на прах, соев лецитин

Въгл. – 55Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;Претенция за 33% какаово вещество
Своге, млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 90 Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 60Захари – 59

Белтъци – 5,6

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаова маса
Alpine milk lait Монделийз България ЕООД, София 85 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант Въгл. – 59Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

Alpine milksnack format Монделийз България ЕООД, София 45 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант Въгл. – 59Захари – 59

Белтъци – 6,2

– Cocoa life*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Alpinellamilk chocolate Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша 90 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 61Захари – 60

Белтъци – 5,8

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаова маса
Beyond TimeBelgian chocolate The Belgian chocolate group, NV, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 56,6Захари – 55,4

Белтъци – 5,5

*Нетипични компоненти;Претенция за 32,5% какаово вещество
Choklad ljusMilk chocolate Произведено за IKEA 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 61Захари – 60

Белтъци – 5,8

– UTZ*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

Delices de Belgique Delices de Belgique, Herentals, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант Въгл. – 56,6Захари – 55,4

Белтъци – 5,9

*Нетипични компоненти;Претенция за 32,5% какаова маса
Fine carreMilk chocolate Произведеноза Lidl 200 Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант Въгл. – 52,7Захари – 51,8

Белтъци – 6,2

– UTZ– FSC

Претенция за 33% какаова маса

Ion break ИОН АД, Гърция 85 Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 54,3Захари – 46,5

Белтъци – 9,2

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
J.D.Gross, Milk chocolate Lidl Stiftung, Germany 125 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 50,4Захари – 49,4

Белтъци – 7,3

– Fairtrade– FSC

Претенция за 32% какаова маса

LeonaCream bar Ил Трейдинг, София, Произход- Македония 75 Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) Въгл. – 59,5Захари – 55,8

Белтъци – 3

*Нетипични компоненти
LindorLait milch Инкофудс ООД, Казичене 100 Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант Въгл. – 44Захари – 60

Белтъци – 4,6

– Cocoa*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

Lindt Линдт/Шпрунгли, Швейцария 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант Въгл. – 57Захари – 56

Белтъци – 6,5

*Нетипични компоненти;Претенция за 31% какаова маса
LZаериран млечен шоколад Нестле България АД 35 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 54,7Захари – 53,7

Белтъци – 8,6

Претенция за 31% какаова маса
Merci August Storck KG, Berlin, Германия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 50,6Захари – 49,8

Белтъци – 7,1

Претенция за 32% какаова маса
MilkaAlpine milk Монделийз България ЕООД, София 100 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант Въгл. – 59Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
Pergalemilk chocolate AB Vilniaus Pergale, Литва 93 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 58Захари – 56

Белтъци – 8,8

*Нетипични компоненти;Претенция за 27% какаова маса
Ritter sportAlpine milk chocolate Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин Въгл. – 54Захари – 53

Белтъци – 8,2

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
Ritter sportFine milk chocolate Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин Въгл. – 48Захари – 47

Белтъци – 7,3

Претенция за 35% какаова маса
Ritter sportCocoa selection Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах Въгл. – 35Захари – 33

Белтъци – 8,5

Претенция за 55% какаова масаПроизход от Гана
Roshen, Milk Bubblе Рошен България ЕООД, София 80 Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 55,5Захари – 54,2

Белтъци – 7,0

*Нетипични компоненти;Претенция за 26% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolate Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант Въгл. – 55Захари – 55

Белтъци – 5,4

Претенция за 30% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolate wih hazelnuts Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант Въгл. – 50Захари – 50

Белтъци – 6,4

Претенция за 30% какаова маса
Terravitamilk chocolate Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 59Захари – 59

Белтъци – 5,5

Претенция за 30% какаова маса
Wesotych SwiatTerravita Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 90 Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 58Захари – 57

Белтъци – 4,3

Претенция за 32% какаова маса
Забележки:1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Забележки:

1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите, вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки.

Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото.

Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно.

В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. В класическите рецепти тя е около 35%, а в това, което се продава, обикновено влагат 50–60%.

Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и на захар. Колкото по-голяма е тя, толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

В проучването участват 27 марки шоколади.

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019 г.

Извършен е анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съобразно Директива 36/2000 на ЕС и националната Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г.

Продължете с четенето

За България

Окончателно: Апокалипсисът ще е на 1 февруари 2019 г. в 11.47 часа, сочи изтекла информация от НАСА

Published

on

Апокалипсисът ще настъпи на 1 февруари 2020 г, обявиха новата дата дата за края на света конспиролози. Привържениците на теорията на заговора дори са се докопали до точното време на глобалната катастрофа – 11:47 преди обед. Но тези цифри не са изсмукани от пръстите. Работата е в това, че съответната информация е била публикувана на сайта на НАСА, а след 4 дни свалена.

Но през това време мнозина успели да я забележат. Кое е бедствието, което потенциално ще унищожи човечеството след по-малко от година? Теоретиците са убедени, че това е околоземният астероид 2002 NT7, който ще падне върху нашата планета. Силата на удара ще бъде колосална и ще превиши мощността на взрива от 30 милиона атомни бомби. По време на сблъсъка скоростта на астероида ще е почти 30 километра в секунда. Специалистите от НАСА първоначално написали, че смъртоносното небесно тяло ще се сближи критично със Земята и вероятно ще се вреже в нашата планета.

Сега, след като първоначалният текст е свален от сайта, астрономите твърдят, че 2002 NT7 напълно благополучно ще прелети на около 63 млн.км от Земята.

Все още не е ясно дали астрономите са сгрешили първо нещо в изчисленията си и след това са забелязали грешката си. Или пък тайните сили, които управляват света, са решили да не информират обществеността за приближаващия апокалипсис, за да не възниква паника и хаос и те спокойно да се укрият в скривалищата си дълбоко под планините или дъното на моретата, твърдят конспиролозите, цитирани от esoreiter.ru.

Превод: БЛИЦ

Продължете с четенето

За България

Вечен покой, любов моя, оставаш завинаги в сърцето ми!

Published

on

Мирослав Илиев сподели прочувствен пост в социалните мрежи.

Голямата любов на убитата във врачанското село Галиче Андреа разтърси мрежата с прочувствен пост. Мирослав Илиев написа силни думи за зверствата, които стават в цялата страна.

Ето какво написа самият Мирослав в социалната мрежа (споделяме думите му без редакторска намеса):

БЪЛГАРИО, СЪБУДИ СЕ ОТ ВЕЧНИЯ ТИ СЪН! СЪБУДИ СЕ И ВИЖ, ОТНОВО ПРОЛИВАТ КРЪВТА ТИ, А НИЕ СТОИМ НАСТРАНА И КРОТКО ЧАКАМЕ СЛЕДВАЩИЯ БЕЗМИЛОСТЕН АКТ ВЪРХУ НЕВИННИ ХОРА.

Колко струва един човешки живот? Колко струва живота на сестра ни, на жена ни? На майка ни и баща ни ? Какво бихте дали да ги върнем ? Всичко.. нали ? А можем ли наистина да ги върнем? За съжаление отговорите са толкова тежки, колкото и самите въпроси!

Живеем в общество, в което убийствата са се превърнали в ежедневна сензация. И сякаш сензация, но ако се замислим може би са вече „нормални” неща, които слушаме по новините и по радиото.

Първите страници на вестниците са залети от гнусни, пошли и безкомпромисни клюки, които изразяват уж съчувствие, но само привидно. Криворазбраната „истина” се разнася от уста на уста и става повод за още по-безкомпромисни клюки.

Медиите, превърнали се в корумпирани хрътки разнищват не престъпленията, а пострадалото семейство. Основната им функция в такива ситуации, а именно да дават превес за подобни случай, се е изгубила някъде по трасето.

Убийците си стоят на свобода, разхождащи се спокойно по улиците, вероятно чудейки се коя да е следващата им жертва.. на кого да съсипят живота.. кое семейство да почернят и хвърлят в мрака. Може би следващо е съседското момиче, което се прибира от училище втора смяна. Може да е жената, работеща вечерта, за да гледа децата си през деня.

А може и да е бащата, който рано сутрин преди изгрев слънце е тръгнал с колелото на работа, за да издържа семейството си.. Може да е бабата , която си спи спокойно в дома си на село. Може и да бъдеш ТИ следващия .. Тези убийци чакат зад ъгъла .. чакат без страх и без мисъл. Задаваме си въпроса „Как да се предпазим?” .

Оковите, които носим със себе си са окови на страха, на корупция, на беззаконие, на социална несправедливост. Тези окови ги носим цял живот като роби, които не заслужават спокойствие.

Убийците, извършили убийство на непълнолетна възраст си остават убийци, нали ? Унищожили освен жертвата, но и семейството й, те се ползват с „привилегията” да бъдат съдени с по-леки присъди. Съдиите разглеждат тези индивиди не по това, което са извършили, а по-възрастта им.. Това правилно ли е мили съграждани? Правилно ли е след 10/12 години убиецът да излезе на свобода и да продължи „мисията си” да убива невинни хора и да СЪЗДАВА НОВО ПОКОЛЕНИЕ УБИЙЦИ ? Само защото убиецът е на 17 години заслужава ли по-лека присъда? НЕ, всички убийци заслужават доживотна присъда без право на замяна!!!

Нека променим закона за непълнолетните убийци и да защитим семействата и с децата си. Нека счупим оковите и да предотвратим убийствата на близките ни. Човешкият живот не струва 12 години, той струва всичко !!!

Създадена е подписка , с която можем да променим закона за непълнолетните убийци , а именно да бъдат съдени като пълнолетни с ДОЖИВОТНА ПРИСЪДА БЕЗ ПРАВО НА ЗАМЯНА.

Всеки който се е заел да разпространява подписката за промяна на закона за непълнолетните убийци нека се свърже с мен на лично съобщение.

ВЕЧЕН ПОКОЙ ЛЮБОВ МОЯ, ОСТАВАШ ЗАВИНАГИ В СЪРЦЕТО МИ!“.

Продължете с четенето

За България

15-годишната Николета се оплака в тв ефир: Не мога да живея като селянка с 1000 кинта на месец!

Published

on

Ако мислите, че животът ви е труден и заплатата ви не достига, за да посрещнете месечните си разходи, то трябва да се запознаете с Николетa.

15-годишно момиче живее само с 1 000 долара на месец и е нещастна, тъй като смята, че майка й, Нина, не се грижи за нея, както подобава. Причината Николетa да се оплаче в американския телевизионен ефир е, че майка й съкратила месечния й бюджет от 5 000 на 1 000 долара и сега й се налагало „да живее като селянка“, пише woman.bg.

Николет Грей
„Искам майка ми да разбере, че съм свикнала на определен начин на живот и тя няма право да ми го отнема. Не мога сега да започна да живея с 1 000 долара месечно“, разказва Николет пред камерите Преди да започне да се оплаква от майка си, момичето гордо разхожда екипа на шоуто из дома си, като акцентира върху гардероба. Тя споделя, че преди Нина й е осигурявала всичко, което е поискала – хубаво частно училище, шофьор, бавачка, дори и личен треньор. Освен всички тези екстри Николетa получавала кредитна карта без лимит и отделно 5 000 долара. Понякога 15-годишната девойка е изхарчвала 10 000 долара за четири седмици. Както всяка дама, Николетa има слабост към красивите неща и най-вече към скъпите дрехи и чанти. Тя показа няколко любими аксесоара от гардероба си, като нейният фаворит сред чантите е на стойност 3 000 долара, но не е най-скъпата в колекцията.

Момиче не може да живее с $1000
Николетa притежава няколко екземпляра на Chanel, които струват 5 000 долара. Не ги носи често, повече обича да ги гледа, това били нейните деца. Разглезената тийнейджърка показа и няколко чифта обувки, сред които любимите й сандали на Valentino. След като приключи обиколката из скъпите си вещи, Грей заяви: „Знам, че съм разглезена пикла, но аз просто се наслаждавам на живота. Всички ме мразят и говорят лоши неща за мен, но си мечтаят да бъдат на мое място“. Майката на Николетa сподели пред камерите, че дъщеря й е неконтролируема в харченето, като през последната една година разходите й са надвишили 100 000 долара. След като разбира, че малкото й момиченце се превръща в пазаруващо чудовище, Нина се опитва да вкара разхищенията й в граници, само че Николет не желае да приеме и това става повод да отнесе спора в ефир с думите:

15-годишно меркантилно момиче
„Чувствам се като бедна селянка, не мога да живея повече така. Парите никога не ми стигат. Мисля, че майка ми трябва да ми дава не по-малко от 2 500 долара месечно. Аз съм отгледана като разглезено момиче от Бевърли Хилс и няма да допусна това да се промени“. Освен, че не смята да вкара разходите си в разумни норми, Николет очаква от майка си да й купи Мерцедес за 231 000 долара като подарък за 16-ия й рожден ден. Нина се радва, когато разбира, че дъщеря й се е свързала с екипа на телевизионното шоу, защото отдавна се чудела как да вкара Николетa в разумни граници. Майката сподели пред камерите, че винаги я е глезела с много пари, тъй като се чувствала виновна от факта, че е самотен родител, който почти не вижда детето си и работи 6 дни в седмицата.

Но очевидно Нина е направила „мечешка услуга“ на дъщеря си, защото й създава фалшиво самочувствие, което се изпарява, ако Николетa не може да си позволи някоя скъпа вещ. Тя се чувства добре, единствено когато е обградена от много пари и скъпоструващи играчки. Нина признава, че напълно е загубила контрол над дъщеря си и дори не знае как да я накаже. Опитва се да вземе телефона и лаптопа й за известно време, но не постига желания резултат. Пред камерите обаче Николетa продължава изповедта си, признавайки през сълзи, че никога не се е чувствала обичана:

„Когато бях малка, мама все ми казваше, че я е грижа за мен, но истината е, че никога не ме е обичала. Просто ми даваше пари. Аз съм добър човек, но съм отгледана по ужасен начин“. По всичко личи, че Николетa не е имала обичайно детство и едва ли някога ще може да се впише в обществото, тъй като тя не обръща внимание на тези, които имат по-малко пари от нея. В нейните очи другите са просто „селяни“. Николет дори не е посещавала училище, а чете уроците си онлайн, била тормозена в гимназията, в която е записана да учи. В телевизионното предаване се появи и един от малкото приятели на Николетa, който имал задачата да контролира харчовете й и да бъде неин шофьор. Той потвърди, че тя не е лош човек, стига да допусне някого до себе си. Няма приятели и се чувства самотна.

„Имам си прекрасни чанти, те са моите приятели“, каза тя. Нина сподели, че я очаква още една трудна стъпка, а именно да накара подрастващото си момиченце да се замисли за професия.

Продължете с четенето

За България

2-те зодии, които никой мъж не може да изтърпи

Published

on

Има две зодии, които представляват особена трудност за повечето мъже. Това са жените, с които не всеки може да се разбере.

Телец

Изключително своенравни, инатливи и чувствителни дами. Телците може да се превърнат в истински кошмар за всеки мъж. Те имат мнение, което никой не може да промени. Имат си навици, които също не подлежат на промяна. Емоционалността им е изключително голяма и реагират на всичко много първично. Заради това и скандалите с Телците никак не са изключение, а почти всекидневие.

Жените от зодия Телец са много инатливи и могат да ти съсипят живота напук, без изобщо да имат основателна причина да държат на своето. Обичат силно, но и ревнуват много силно. Точно за това много мъже не успяват да свикнат с този контрол и си тръгват след поредния скандал по повод това къде и с кого са били.

Дева

Девите вървят с високо вдигната глава. Те не правят компромиси и обичат всеки да правя нещо за тях, но никога да връщат услугата. Имат си точно определени навици, с които всички трябва да се съобразяват, но Девата никога няма да ги промени, ако някой има нещо против. Девите се обиждат много лесно и прощават много трудно. Понякога може да ти се сърдят с дни, без изобщо да имаш кой знае каква вина. Отмъщават жестоко и ако направиш нещо нередно, ще ти го върнат тъпкано. Изобщо не са лесни са разбиране и логиката им е най-трудна за разгадаване. Жените Деви се обичат трудно и трябва добре да знаеш това, преди да решиш да влезеш в сърцето им.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България3 часа ago

Окончателно: Апокалипсисът ще е на 1 февруари 2019 г. в 11.47 часа, сочи изтекла информация от НАСА

Апокалипсисът ще настъпи на 1 февруари 2020 г, обявиха новата дата дата за края на света конспиролози. Привържениците на теорията...

За България6 часа ago

Вечен покой, любов моя, оставаш завинаги в сърцето ми!

Мирослав Илиев сподели прочувствен пост в социалните мрежи. Голямата любов на убитата във врачанското село Галиче Андреа разтърси мрежата с...

За България6 часа ago

15-годишната Николета се оплака в тв ефир: Не мога да живея като селянка с 1000 кинта на месец!

Ако мислите, че животът ви е труден и заплатата ви не достига, за да посрещнете месечните си разходи, то трябва...

За България6 часа ago

2-те зодии, които никой мъж не може да изтърпи

Има две зодии, които представляват особена трудност за повечето мъже. Това са жените, с които не всеки може да се...

За България6 часа ago

Бившата фея на любовта Наталия Симеонова обясни защо е напълняла толкова много!

Наталия Симеонова се появи в ефира на „Преди обед“ абсолютно неузнаваема. Няма и помен от красавицата, която някога водеше предаването...

За България6 часа ago

Какъв зъбен камък бях натрупала не смеех да се усмихна, но с тази домашна рецепта изчистих всичко

Отстранете зъбния камък в домашни условия с този трик Зъбният камък в действителност е отлагане върху зъбите! Ако не се...

За България10 часа ago

Ще има ли война за наследството на Стефан Данаилов

Извънбрачният му син Владимир твърди, че наследява основната част от имуществото му Влади, извънбрачният син на Стефан Даналиов е основния...

За България10 часа ago

Човешкият Кен, който се превърна в Барби: Живях като гъсеница 36 години

Човешкият Кен стана се подложи на поредна трансформация и вече е… кукла Барби. Родриго Алвес, който има множество пластични операции зад...

За България10 часа ago

РАДЕВ КЪМ СТОЛТЕНБЕРГ: АКО ИСКАТЕ ДА СПРЕТЕ ГАЗОПРОВОДА, ПЛАТЕТЕ €2 МЛРД. НА ГОДИНА, НЕ СТАВА ОТ “АТЛАНТИЧЕСКА СОЛИДАРНОСТ”…

Много твърда позиция е заел вчера президентът Румен Радев на срещата с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След като...

За България10 часа ago

Приятелят на убитата Андрея пред самоубийство. Събирал пари за годежен пръстен, а сега ги дал за надгробна плоча

Те са имали планове за в бъдеще да се оженят, събирал си е пари от стипендията, за да й вземе...

За България10 часа ago

При най-малък проблем с водата в София, спираме подаването към Перник!

Днес, 18 януари, на среща в Министерски съвет беше отправена молба за използване на водопреносната мрежа на София, по която...

За България10 часа ago

Д-р Енчев и Теди Велинова разделиха децата

Доктор Ангел Енчев и неговата бивша другарка в живота – Теди Велинова, изглежда са решили да разделят двете си деца....

За Българияедин ден ago

Трагедия на Асеновата крепост! Намериха Радослав изгорял като въглен в колата му СНИМКИ

Трагедия на Асеновата крепост. Мъж е отнел живота си. Радослав се запалил в колата си и издъхнал на място, пише...

За Българияедин ден ago

Преслава чака второ дете?

Пoп фoлк пeвицaтa Прecлaвa изглeждa ce кaни дa дaри любимия cи Пaвeл c втoрo дeтe, шушукaт уcилeнo из чaлгa cрeдитe....

За Българияедин ден ago

Меган Маркъл за „Мегзит“: Душата ми смачкаха в двореца, най-накрая мога да дишам!

Кралският двор смазвал душата ѝ, не можела да бъде 100-процентова майка на Арчи заради злобата в семейството Меган Маркъл може...

За Българияедин ден ago

32-г. мъж се самозапали в колата си на Асенова крепост

32-годишен асеновградчанин се самозапали в колата си рано тази сутрин на пътя между селата Лясково и Яврово над Асеновата крепост....

За Българияедин ден ago

Почина пациент със свински грип в Смолян

Почина един от пациентите със свински грип в Смолян, според информация от МБАЛ- Смолян, предаде БТА. Първата жертва на грипния...

За Българияедин ден ago

Нямаме право да напускаме страната в болнични, проверяват ни на границата!

Граничните органи да имат достъп до електронния регистър на болничните листове и да подават незабавно информация към НОИ, когато някой...

За Българияедин ден ago

164 години от рождението на Райна Княгиня

Днес се навършват 164 години от рождението на Райна Княгиня – една от най-чистите и святи личности в българската история....

За Българияедин ден ago

Тита се сгоди за богатото си гадже

Изпълнителката на „Антилопа” каза „да” на дългогодишната си половинка Викторио Младата певица Тита се сгоди! Изпълнителката на „Антилопа” каза „да”...

Реклама

Интересни