Свържете се с нас

За България

Само 2 марки шоколад на българския пазар наистина са шоколад

Published

on

В българската търговска мрежа масово не се продава шоколад, отговарящ на критериите на ЕС, а млечен, отличаващ се с понижено съдържание на какао. 

Продаваните у нас шоколади се състоят основно от захар, показват тестове на „Активни потребители“ на 27 марки шоколад, продавани на българския пазар, резултатите от които бяха публикувани вчера.

При нито една от изследваните марки шоколадът не е произведен по оригинална технология, от шоколадов ликьор.

(От проучването са изключени тъмните шоколади поради отсъствието на национални и европейски критерии за тяхното качество.)

– масово шоколадите съдържат твърде голямо количество добавена захар – 50% и повече, което създава здравен риск за потребителите;

– в повече от половината (17 от 27) от предлаганите продукти се влагат нетипични компоненти като палмова мазнина и технологичната добавка Е476;

– при повечето търговски марки информацията на етикетите е поднесена нечетливо за потребителите;

В България досега не е известно да са извършвани лабораторни тестове за качество и безопасност на шоколадите въпреки предупрежденията за наличие на такива. На национално и европейско ниво няма метод за проверка на основния критерий за качество на шоколада – съдържанието на обща какаова маса.

Само 2 от 27-те тествани марки отговарят на определението на ЕС за шоколад, в който трябва да има 35% и повече какаова маса. Останалите 25 съдържат между 25 и 35%, с което покриват изискванията за млечен шоколад. Всички 27 марки  са сглобени от какаова пудра и какаово масло. Нито един не е направен по оригиналната рецепта с шоколадов ликьор.

Само при една марка е спомената държавата на произход на суровината.

При 17 от тестваните 27 марки е установено влагане на нетипични суровини (в таблицата по-долу те са маркирани в болд). При 7 от тях е добавяна растителна, основно палмова, мазнина. Други 7 съдържат технологичната добавка Е476 (полиглицерол полирицинолеат), а една Е 492 (сорбитан тристеарат). В 6 е добавяна лактоза, а при други 4 – лешникова паста, без това да е отбелязано в наименованието на шоколада на лицевата страна на етикета, което представлява риск за алергичните потребители.

При нито една марка не е описано количеството на добавяната растителна/палмова мазнина, която трябва да е до 5% (критерий на ЕС).

Анализът на етикетите показва изключително високо съдържание на въглехидрати, най-вече захар. При 22 от 27 марки захарта е 50% и повече, а при 4 достига 60%. Само при 5 шоколада захарта е под 50%. На практика продаваните на нашия пазар шоколади се състоят основно от захар. Само при един продукт общата какаова маса е повече от захарта.

В изходната суровина за шоколад по националните стандарти и тези на ЕС – шоколадовия ликьор, въглехидратите са около 50%, но само около 2% са захари. Останалите количества са преобладаващо полезни за хората растителни фибри. При обработката на шоколадовия ликьор растителните фибри попадат в какаовата маса/пудра. За съжаление, твърде малко от тях остават реално в готовия индустриален шоколад. Преглед на таблицата показва много малка разлика, често около 1%, между съдържанието на въглехидрати и захари. Това означава, че най-вероятно производителите слагат по-малко какаова пудра в шоколада от това, което декларират в етикетите. За съжаление няма референтен лабораторен метод който да измери точно истинското съдържание на какаова маса/пудра в шоколадите.

Всички марки шоколади са етикирани съгласно изискванията без груби нарушения. Добрите вести свършват дотук. На фона на професионалния дизайн на опаковките от лицевата страна на продуктите задната е претрупана с нечетлива информация. При по-голяма част от търговските марки задължителната информация за съставките и предупрежденията за наличие на алергени са отпечатани с много дребен и често нечетлив шрифт, а понякога на цветен фон замазваш буквите. Често дизайнерите тъпчат информация на 5 – 10 езика, с което редуцират още повече размера на буквите и объркват потребителите. Очевиден е стремежът да отбият някак си задължителните изисквания, без реално това да може да бъде разчетено от хора с нормално зрение, особено в условията на изкуственото осветление характерно за повечето магазини.

Съгласно законодателството на ЕС, за да се именува „шоколад“, продуктът трябва да съдържа минимум 35% обща какаова маса – сумата от какаовото масло и какаовата пудра. При млечните е позволено редуциране на това количество до 20%. От заглавията на тестваните търговски марки обаче често не може да се разбере какъв вид шоколад се каните да си купите – шоколад, млечен шоколад или друг вид.

Изходната суровина за шоколада са зърната на какаовото дърво. Суровите ядки се подлагат на ферментация от микроорганизми, след това се изсушават, почистват и изпичат. Следва смилане и забъркване до лепкава маса, наречена „шоколадов ликьор“. Оригиналният шоколад се прави именно от този хомогенат, към който се добавят по желание захар и/или мляко на прах. В съвременната индустрия шоколадовият ликьор е суровина, която чрез пресоване се разделя на какаово масло и какаова маса/пудра в съотношение приблизително 1:1. Какаовите маса/пудра и масло са борсови суровини, те удобно се съхраняват, транспортират и търгуват в цял свят.

Повечето производители смесват двете суровини в различни съотношения, за да получат добре познатия кафеникав шоколад. При белите шоколади отсъства какаовата маса/пудра, влага се само маслото и затова те са нискокачествен продукт. В млечните шоколади задължително се добавя мляко под формата на течност или по-често дехидрирано, както и млечна мазнина. Другите традиционни съставки са захарта, различните млечни производни, например суроватка, емулгатора соев лецитин и ванилия като ароматизант.

Видовете шоколад са много, като могат да бъдат групирани, съгласно използваните суровини и технология по следния начин:

– млечен шоколад – добавя се млечен кондензат или мляко/сметана на прах и млечни мазнини;

– тъмен шоколад – в САЩ се приема съдържание на обща какаова маса от 70% и не се ограничава добавянето на мляко или захар;

– “bitter” или „суров“ или „неподсладен“ – разновидности на шоколада със съдържание на обща какаова маса над 70%, в които не се влага захар. Най-близко до естествения произход е суровия шоколад, който се прави директно от шоколадовия ликьор, без други добавки и се смята за полезен за здравето на потребителите. Разпространени са основно в страните производители на какао;

Под термина „обща какаова маса“ (сухо вещество) се разбира сумарното съдържание на какаово масло и какаото (наричано още какаова маса/пудра) изразено в грама за 100 грама шоколад или проценти.

В ЕС регулацията е Директива 36/2000, която е прехвърлена в България посредством Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г. Действащите национални и в ЕС норми, както и някои класически критерии, характеризиращи качество на шоколада, са:

1. Направен от шоколадов ликьор.

2. Известни ли са държавата на произход и сорта на дърветата от които е добито какаото.

3. Има ли вложени технологични добавки различни от ванилия и лецитин.

4. Шоколадът трябва да има минимум 35% обща какаова маса.

5. Съдържанието на обща какаова маса в млечния шоколад трябва да е не по-малко от 25% или до 20% за някои видове.

6. Количеството на допълнително вложените растителни мазнини, включително палмовата, да е до 5%.

В законодателството на ЕС няма критерии за тъмен, суров или неподсладен шоколад и затова продуктите, брандирани в България с такива определения, не подлежат на регулация на качеството.

Съгласно системата на ЕС за опасни храни случаите на открити проблемни шоколадови изделия (плюс какао) от начало на века са около 620. Преобладаващите рискове са наличие на недекларирани алергени (основно различни ядки), присъствие на чужди тела, микотоксини, необявени хранителни или технологични съставки, съдържание на тежки метали и др.

В 10 от случаите до България са изпратени предупреждения за наличие в нашата търговска мрежа на неотговарящи на стандартите шоколади.

Последната подобна нотификация е от март 2019 г. Не е известно как контролният орган (Българската агенцията по безопасност на храните – БАБХ) е реагирала на уведомленията от ЕС. В България няма информация да са извършвани анализи и проучвания за качеството и безопасността на шоколадовите изделия.

Търговска марка Производител Теглов грама Компонентен състав 1 Хранителнаинформация

за 100 гр.2

Сертификати3/
Забележка
Млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 100 Захар, какаово масло, какаова маса,обезмаслено мляко на прах, палмово

масло*, дехидрирана млечна мазнина,

соев лецитин, слънчогледов лецитин,

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Въглехидрати – 61Захари – 60

Белтъци – 5,4

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаово вещество
Млеченшоколад

с пълнеж от

млечен крем с

вкус на

шампанско

Суислион ООД,Босна и Херцеговина 80 Шоколад 68%: захар, какаово масло, пълно-маслено мляко на прах (18%), какаова маса,

соев лецитин, сорбитан тристеарат (Е492),

полиглицерол полирицинолеат (Е476)*,

ароматизант

Пълнеж 32%: захар, палмово масло,

обезмаслено мляко на прах (15%),

суроватка на прах, соев лецитин

Въгл. – 55Захари-53

Белтъци-6

*Нетипични компоненти;Претенция за 33% какаово вещество
Своге, млечен шоколад Монделийз България ЕООД, София 90 Захар, какаово масло, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, палмова/ший мазнина, млечна мазнина, соев лецитин, слънчогледов лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 60Захари – 59

Белтъци – 5,6

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаова маса
Alpine milk lait Монделийз България ЕООД, София 85 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, лешникова паста, ароматизант Въгл. – 59Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса

Нечетлив етикет!

Alpine milksnack format Монделийз България ЕООД, София 45 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, лешникова паста, ароматизант Въгл. – 59Захари – 59

Белтъци – 6,2

– Cocoa life*Нетипични компоненти;

Претенция за 27% какаова маса

Alpinellamilk chocolate Terravita Sp. zo. o. Познан, Полша 90 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, палмова мазнина*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 61Захари – 60

Белтъци – 5,8

*Нетипични компоненти;Претенция за 25% какаова маса
Beyond TimeBelgian chocolate The Belgian chocolate group, NV, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 56,6Захари – 55,4

Белтъци – 5,5

*Нетипични компоненти;Претенция за 32,5% какаово вещество
Choklad ljusMilk chocolate Произведено за IKEA 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, млечна мазнина, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 61Захари – 60

Белтъци – 5,8

– UTZ*Нетипични компоненти;

Претенция за 30% какаово вещество

На руски език е– 25%!

Delices de Belgique Delices de Belgique, Herentals, Белгия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, суроватка на прах, лецитин, ароматизант Въгл. – 56,6Захари – 55,4

Белтъци – 5,9

*Нетипични компоненти;Претенция за 32,5% какаова маса
Fine carreMilk chocolate Произведеноза Lidl 200 Захар, какаово масло, суха сметана (16%), какаова маса, пълно маслено мляко на прах (5%), суроватка на прах, слънчогледов лецитин, ароматизант Въгл. – 52,7Захари – 51,8

Белтъци – 6,2

– UTZ– FSC

Претенция за 33% какаова маса

Ion break ИОН АД, Гърция 85 Захар, мляко на прах, какаово масло, какаова маса, суроватка на прах, лактоза*, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 54,3Захари – 46,5

Белтъци – 9,2

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
J.D.Gross, Milk chocolate Lidl Stiftung, Germany 125 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 50,4Захари – 49,4

Белтъци – 7,3

– Fairtrade– FSC

Претенция за 32% какаова маса

LeonaCream bar Ил Трейдинг, София, Произход- Македония 75 Захар, палмова мазнина*, суроватка на прах, какаова маса (7%), соево брашно*, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476) Въгл. – 59,5Захари – 55,8

Белтъци – 3

*Нетипични компоненти
LindorLait milch Инкофудс ООД, Казичене 100 Захар, растителни мазнини*, какаово масло, какаова маса, пълно маслено мляко на прах, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант Въгл. – 44Захари – 60

Белтъци – 4,6

– Cocoa*Нетипични компоненти;

Претенция за 31% какаова маса

Lindt Линдт/Шпрунгли, Швейцария 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, лактоза*, обезмаслено мляко на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ечемичен малцов екстракт*, ароматизант Въгл. – 57Захари – 56

Белтъци – 6,5

*Нетипични компоненти;Претенция за 31% какаова маса
LZаериран млечен шоколад Нестле България АД 35 Захар, какаово масло, обезмаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазнина, слънчогледов лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 54,7Захари – 53,7

Белтъци – 8,6

Претенция за 31% какаова маса
Merci August Storck KG, Berlin, Германия 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах (23,5), какаова маса, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 50,6Захари – 49,8

Белтъци – 7,1

Претенция за 32% какаова маса
MilkaAlpine milk Монделийз България ЕООД, София 100 Захар, какао масло, мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, млечна мазн., соев лецитин, лешникова паста*, ароматизант Въгл. – 59Захари – 58

Белтъци – 6,3

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
Pergalemilk chocolate AB Vilniaus Pergale, Литва 93 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, обезмаслено мляко на прах, соев лецитин, полиглицерол полирицинолеат (Е476)*, ароматизант Въгл. – 58Захари – 56

Белтъци – 8,8

*Нетипични компоненти;Претенция за 27% какаова маса
Ritter sportAlpine milk chocolate Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, пълно маслено мляко на прах (20%), какаово масло, какаова маса, лешникова паста*, соев лецитин Въгл. – 54Захари – 53

Белтъци – 8,2

*Нетипични компоненти;Претенция за 30% какаова маса
Ritter sportFine milk chocolate Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Захар, какаово масло, пълно маслено мляко на прах (21%), какаова маса, соев лецитин Въгл. – 48Захари – 47

Белтъци – 7,3

Претенция за 35% какаова маса
Ritter sportCocoa selection Alfred Ritter GmbH, Germany 100 Какаова маса, захар, какао масло, пълномаслено мляко на прах Въгл. – 35Захари – 33

Белтъци – 8,5

Претенция за 55% какаова масаПроизход от Гана
Roshen, Milk Bubblе Рошен България ЕООД, София 80 Захар, какао, какао масло, мляко на прах, млечна мазн., палмово масло*, масла от ший и илипе*, соев лецитин, ароматизант Въгл. – 55,5Захари – 54,2

Белтъци – 7,0

*Нетипични компоненти;Претенция за 26% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolate Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах (13%), какао, мляко на прах (5,4%), сметана мазн., соев лецитин, ароматизант Въгл. – 55Захари – 55

Белтъци – 5,4

Претенция за 30% какаова маса
SchogettenAlpine milk chocolate wih hazelnuts Ludwig Schokolade GmbH, Germany 100 Захар, какао масло, сметана на прах, лешници (10%), какао, мляко на прах, сметана мазн., соев лецитин, ароматизант Въгл. – 50Захари – 50

Белтъци – 6,4

Претенция за 30% какаова маса
Terravitamilk chocolate Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 100 Захар, какаово масло, пълномаслено мляко на прах, какаова маса, суроватка на прах, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 59Захари – 59

Белтъци – 5,5

Претенция за 30% какаова маса
Wesotych SwiatTerravita Terravita Sp. zo. o. Позна, Полша 90 Захар, какаово масло, какаова маса пълномаслено мляко на прах, обезмаслено мляко на прах, суроватка на прах, млечна мазнина, соев лецитин, ароматизант- ванилия Въгл. – 58Захари – 57

Белтъци – 4,3

Претенция за 32% какаова маса
Забележки:1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Забележки:

1 В колона 5 са маркирани (болд) нетипичните за конкретния вид шоколад компоненти – например лешниците са алерген, който е маркиран, ако не е отбелязан в заглавието на лицето на продукта;

2 В жълт цвят са оцветени стойностите на захари, надхвърлящи 50%

3 Графично или текстово представени на етикетите сертификати на продукта.

Избирайте търговски марки с четливи етикети и обръщайте внимание на компонентите, вложени в продукта, особено ако имате алергии към ядки.

Подбирайте шоколад с по-високо съдържание на какаова маса. Здравните ползи се обуславят от какаото.

Базовите компоненти на шоколада са какаото, какаовото масло, захарта, соевия лецитин, ванилията и млякото на прах (за млечния). Всичко друго е излишно.

В индустриалните шоколади има твърде много захар вместо какао. Избирайте марките с по-малко захар. В класическите рецепти тя е около 35%, а в това, което се продава, обикновено влагат 50–60%.

Четете етикета и обръщайте внимание на разликата между съдържанието на въглехидрати и на захар. Колкото по-голяма е тя, толкова повече растителни фибри има в шоколада, а те са полезната съставка.

В проучването участват 27 марки шоколади.

Закупуване на проби за изпитване: началото на декември 2019 г.

Извършен е анализ на информацията предоставена от производителите и търговците на етикетите. Основните критерии за оценка са съобразно Директива 36/2000 на ЕС и националната Наредба за изискванията към какаото и шоколадовите продукти от 2002 г.

Продължете с четенето

За България

Да ни е честит премиерът на Маджо и Васил Божков

Published

on

Еваларка на Христо Бойкикев – човекът вече приема поздравления за премиерския пост от подпийнали сикаджии на Орлов мост. И се снима с тях. Победителите се преброяват в аванс.

Работата явно е опечена, щом е съгласувано даже с Маджо. И агитките на Васил Божков са доволни, ръкопляскат (<strong>Както написа Евгений Михайлов, десните най-после попаднаха на правилния коалиционен партньор – Черепа). А има едно „добро“ и от Ахмед Доган. Той лично обеща онзи ден на Росенец, че ще отдели от баницата за момчетата от „Да, България“.

Ето за това беше всичко, ако някой е имал илюзия. За да яхне властта, въпреки че даже не е представен в парламента. Да стане министър-председател на крилете на неокомунистически реакционен пуч, подпомогнат от криминални елементи. Обаче, уважаеми Христо, лесно е да се пишеш революционер в страната на мекушавия Бойко Борисов. След България иди освободи и други народи, като Левски. Мини през Париж – там Макрон ще те посрещне с водните оръдия. Или се отбий през Берлин, Меркел също е приготвила изненади. За Орбан в Будапеща, Путин в Москва, Нетаняху в Тел Авив, Ердоган в Анкара и Вучич в Белград няма смисъл да говорим. Иначе положението е „Мутри, вън“!

/ПИК

Продължете с четенето

За България

Извънредно: Махат палатковия лагер пред СУ

Published

on

Палатковият лагер пред Софийския университет (СУ) ще бъде вдигнат малко по-късно днес и ще се премести пред Министерския съвет. Това съобщиха протестиращите пред БНТ.  „Искаме да улесним софиянци, които пътуват за работа. Полицията беше учтива и ние в жест на добра воля освобождаваме това кръстовище“, заяви Никола Вапцаров, който е взел със себе си тъпан и е едно от лицата на протестиращите.

„Това място не беше нашето. Връщаме се пред Министерски съвет (МС) да веем черните знамена“, заяви друг протестиращ пред Ректората.

Демонстрантите искали да покажат на полиция и управляващи, че могат да завладеят всяко едно кръстовище и нищо не е в състояние да ги спре.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Продължете с четенето

За България

Реакции на шокиращото ВИДЕО от протеста с Христо Иванов и докладването за Маджо

Published

on

Скандално видео се завъртя в социалните мрежи.

Докато Христо Иванов се излъчва „на живо“ сред протестиращите, към него се приближи мъж с тъмносиня риза и поиска да се снима с „бъдещия премиер“, както го нарече той. Христо Иванов се снима радушно, докато мъжът не му споменава свойски: „Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо (знакова фигура от СИК в миналото), обадил се е на Маджо….“

Христо Иванов скача като попарен и опитва да отклони мъжа, осъзнавайки, че всичко се излъчва „на живо“ и няма как да прикрие обвързаността си с групировките и съмнителни фигури.

Не закъсняха реакциите на обществените личности в мрежата относно този доста интересен разговор, като сред тях е и депутатът Десислава Атанасова.

„След обажданията на , обажданията на Маджо Приближаващият за снимка – Ламбовски ( свидетел по „Осемте джуджета“). „Чакай, чакай, че сме лайф“ Можехте да питате Канна за микрофоните Иво Мирчев, ти ли снимаш?“, пише Атанасова в пост в социалните мрежи и припомня, че името на Маджо се свързва организираната престъпност от времето на Прехода.

Журналистът Николай Бареков също коментира случката и изказа мнението си за събитията с публикация във Фейсбук.

/Блиц

Продължете с четенето

За България

Скандално ВИДЕО от протеста: Христо Иванов уговаря със СИК да е премиер на „Орлов мост“. „Обадил се е на Маджо“

Published

on

Скандално видео с проваления правосъден министър Христо Иванов от „Орлов мост“ в неделя вечерта, когато протестиращите отново блокираха ключовия за София район показва част от скритата истина за задкулисието.

Докато се излъчваше „на живо“, към него се приближи гологлав мъж с тъмносиня риза и поиска да се снима с „бъдещия премиер“, както го нарече той. Христо Иванов прие радушно, докато мъжът не му споменава свойски: „Изключил съм си телефона, защото тоА се е обадил на Маджо (знакова фигура от СИК в миналото), обадил се е на Маджо….“

Христо Иванов скача като попарен и опитва да отклони мъжа, осъзнавайки, че всичко се излъчва „на живо“ и няма как да прикрие конфуза. Мъжът с тъмносинята риза всъщност не е никак случаен. Димитър Ламбовски е бивш царски депутат. Прочулият се като свидетел срещу скандалната съдия Румяна Ченалова в историята с изчезването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, бе ползван и като обслужващ персонал в много от сценариите на кръга „Капитал“, както и на хора от бившата СИК. Според медийни разкрития той е обвързан с мутренските босове от миналото през няколко дружества, в които участва.

Ламбовски изплува през последните седмици, явявайки се като основно действащо лице в скандално видео, обвиняващ наред магистрати без никакво доказателство. Така той издаде обвързаността си и с бизнесмена с 19 обвинения, който избяга в Дубай – Васил Божков.

Вместо да си мълчи, че е разкрит, Христо Иванов влезе в обяснителен режим: „Г-н Димитър Ламбовски се запозна с мен на един от протестите. Имали сме няколко разменени реплики във връзка с тази история. Днес той се приближи към мен по време на мое живо включване, за да се снима с мен и каза фразата “изключил съм си телефона, защото тоя се обадил на Маджо…”. Прекъснах го, защото не смятам, че моите лайфове трябва да се превръщат в платформа за разпространение на подобни сюжети.“

Бръщолевенето на Христо Иванов е изключително неубедително. Но е видима жаждата му за власт. Всички си спомнят как докато беше правосъден министър Христо Иванов от сутрин до здрач се подмазваше на министър-председателя Бойко Борисов, а след това топеше България пред европейските държави.

Сега досущ като огладнял мравояд Христо Иванов се опитва отново да се изкатери по стълбицата на изпълнителната власт като яхне протеста, само че хората няма как да му повярват.

/ПИК, БЛИЦ

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България10 часа ago

Да ни е честит премиерът на Маджо и Васил Божков

Еваларка на Христо Бойкикев – човекът вече приема поздравления за премиерския пост от подпийнали сикаджии на Орлов мост. И се...

За България11 часа ago

Извънредно: Махат палатковия лагер пред СУ

Палатковият лагер пред Софийския университет (СУ) ще бъде вдигнат малко по-късно днес и ще се премести пред Министерския съвет. Това...

За България12 часа ago

Реакции на шокиращото ВИДЕО от протеста с Христо Иванов и докладването за Маджо

Скандално видео се завъртя в социалните мрежи. Докато Христо Иванов се излъчва „на живо“ сред протестиращите, към него се приближи...

За България12 часа ago

Скандално ВИДЕО от протеста: Христо Иванов уговаря със СИК да е премиер на „Орлов мост“. „Обадил се е на Маджо“

Скандално видео с проваления правосъден министър Христо Иванов от „Орлов мост“ в неделя вечерта, когато протестиращите отново блокираха ключовия за...

За България20 часа ago

Голяма промяна в броя на заразените от COVID-19 у нас, но и с по-малко тестове

Нови 53 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че заразените от COVID-19 за последното денонощие драстично са...

За България21 часа ago

Къщата-дворец на Галена с 11 спални е вече готова-Ето как изглежда! –

8 години след старта на строителството на най-панорамното място в кв. “Картала” най-голямата къща в Централна Северна България ще има...

За България21 часа ago

Бременна жена загуби бебето си, а съпругът ѝ загина в катастрофа след челен удар –

Съпругата на загиналия 25-годишен шофьор в зверската катастрофа между врачанските села Люти дол и Ребърково снощи е била бременна и...

За България21 часа ago

Китай съобщи за нов смъртоносен вирус, обявиха епидемия

Китайските здравни власти официално обявиха епидемичен взрив от вируса SFTS /Huaiyangshan banyangvirus/, който се предава чрез кърлежи, съобщава Global Times По последни данни...

За България21 часа ago

Извънредно! Бесен екшън край „Моста на влюбените“ в София!

Голям екшън се е разиграл преди минути в столицата. Това съобщиха пред БЛИЦ очевидци. В района на „Моста на влюбените“...

За Българияедин ден ago

Мрежата клокочи: Софиянци се стягат за бунт и бой с протестиращите!

София продължава да е блокирана от протестиращите, опънали палатки и шатри на централни кръстовища. Припомняме, че демонстрантите подновиха лагерите си...

За Българияедин ден ago

Борисов качи уникална СНИМКА с двете си внучета и написа загадъчно послание за оставка

Премиерът Бойко Борисов качи уникална снимка във Фейсбук с послания към нея. „Домът е там, където те се усмихват. Винаги...

За Българияедин ден ago

Неописуем ужас с жертва и ранени с автобус, пътуващ от България! СНИМКИ/ВИДЕО

Един човек е загинал, а 34-ма са ранени, след като в ранните часове на деня полски туристически автобус се преобърна...

За Българияедин ден ago

Водеща попиля протестиращите, които не пускат линейки

Водещата на новините по Нова телевизия Даниела Тренчева написа гневен коментар по повод протестите и най-вече блокадите на „Орлов мост“....

За Българияедин ден ago

Лекар, преболедувал К-19, посочи как да го разпознаем по кашлицата

Главният лекар на 40-та болница в Комунарка Денис Проценко посочи как да различим обикновената  кашлица с тази, причинена от „коронавирус“. Той отбеляза,...

За Българияедин ден ago

Ескалация на протеста на „Орлов мост“, полицията се намеси СНИМКИ

Очакванията на протестиращите да стигнат до сблъсък с полицията на „Орлов мост“ засега не се състояха. Те се подсилиха тактически,...

За България1 месец ago

Обявите за работа три пъти по малко от преди година

Най-голям ръст на обявите за работа през юни има в секторите „Транспорт и логистика“ (+29%), „Здравеопазване и фармация“ (+20%) и...

За България1 месец ago

Борисов: Тежките времена предстоят, кризата ще настане догодина

Много по-развити държави от нас продължават да се лутат и няма решение, което да можем да изпълним всички заедно. САЩ...

За България1 месец ago

Скандално разкритие: Убиецът на Милен Цветков саботирал ловко разследването

Кристиан Николов, който е обвинен за смъртта на издъхналия след зверската катастрофа в София журналист Милен Цветков, не е искал...

За България2 месеца ago

Лошо, връщаме се към старата реалност

Долу-горе пет дни ни трябваха, след като ни налази оная гад, за да разберем, че освен че доведе до купища...

За България2 месеца ago

Държавата дава до 1200 лв. на месец, за да върне българите от чужбина

Общо 10 милиона лева или с 5 милиона повече ще отдели социалното министерство по програма EURES, като целта е да...

Реклама

Интересни