Свържете се с нас

За България

Службите бият тревога: Заразено с листерия месо от Германия е стигнало до българския пазар

Published

on

Германски колбаси, които по всяка вероятност са заразени с опасната за хората бактерия листерия, са се продавали и на българския пазар, показва разследване на Валя Ахчиева за EURACTIV България.

От две седмици в Германия има сериозен скандал с широко разпространено на пазар месо, заразено бактерията листерия. Месните продукти са произведени от компанията за колбаси Wilke, която междувременно фалира. Трима души в Германия вече  починаха от хранително отравяне.

Случаят доказа, че има пропуски в контрола на безопасността на храните в Германия, а разследващите журналисти от  FOKUS  пишат за огромни трудности с държавната администрация, скриване на информация за фирми, получавали  доставки от Wilke.

Немските медии не спират да публикуват информация, която сочи, че месото е било продавано на повече от 200 фирми в ЕС, като съставка на над 1000 продукта. Между тези фирми са и 3 известни търговски вериги.

Наши източници в Германия ни разкриха, че заразеното месо е било доставяно и в България. В отговор на въпросите на EURACTIV есорният заместник-директор на Българската агенция за безопасността на храните д-р Мариана Шумова признава, че продукти на Wilke са стигнали и до българския пазар.

„БАБХ е получила нотификация по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи на Европейската комисия /RASFF/ за възникнала хранителна инфекция в Германия, причинена от продукти на фирма Wilke  с бактерията listeria monocytogones.   В една от големите търговски вериги в България са били разпространени продукти на фирмата Wilke от видовете: Салам пеперони слайс,  Aro Pizza salami,  Aro Peperoni salami и Shef Pizza Salami sliced в опаковки по 1 кг“, гласи отговорът на БАБХ.

Агенцията казва, че „незабавно са извършени проверки в централния склад на фирмата-получател и във всички магазини от търговската верига в страната, а наличните количества са спрени от реализация и са насочени за унищожаване.”

Германските медии пишат за трима починали и близо 40 души, които се се разболяли заради колбасите на Wilke. Срещу управляващия директор на компанията тече разследване за убийство поради небрежност.

Wilke продава под 13 различни марки в 21 страни от ЕС, както и в няколко други страни по света. Възникват въпросът как е възможно отново да се стига до такъв мащабен скандал въпреки уж стриктния контрол на храните в Германия и ЕС.

Закъсняла реакция

Още на 12 август институтът “Роберт Кох“ съобщава за съмнение за листерия в продуктите на Wilke. Но след като министерството на околната среда на Хесен получава доклада, не реагира в продължение на 8 дни, пише EURACTIV Германия.

През август и септември властите два пъти проверяват фабриката за колбаси. Втората проверка констатира, че пропуските в хигиената до голяма степен са отстранени. Но малко след това, на 2 октомври, са предприети мерки за спиране на разпространението на всички засегнати продукти. Публикуван е списък с имената на 1100 продукти. Според отдела по околна среда на пазара в момента няма опасни продукти.

Но защо след като инспекцията не е намерила пропуски в компанията, продуктите й са изтеглени от пазара? Говорител на министерството призна, че е имало проблеми с процеса. Въпреки че бяха направени грешки, вътрешните процеси вече се оптимизират. “Тези продукти нямаше как да останат на пазара“, обясни говорителят.

Потребителската организация “Фудуоч“ има много критики по темата. Като например това, че контролните органи са били наясно с наличието на листерия още на 15 септември, но са спрели производството едва две седмици по-късно.

От “Фудуоч” казаха, че окръзите имат контрол върху производителите на храни, но не се следи достатъчно дали предписанията се изпълняват. След запитване до окръг Валдек-Франкенберг, който отговаря за компанията Wilke, става ясно, че през 2018 г. в производителите на храни в района са организирани два пъти по-малко проверки от необходимо.

“На теория областта е отговорна. Но в случая Wilke стоките са продадени в 29 държави. В същото време, разбира се, местната власт не би имала интерес дадена компания да бъде затворена и хората да загубят работата си”, обясни Дарио Сармади от “Фудуоч”.

От потребителската организация смятат, че европейското законодателство в сферата на храните регулира в достатъчна степен сектора. В тежки случаи като този със заразеното с бактерии месо се задейства системата за бързо предупреждение за храни и фуражи RASFF, пише frognews.bg.

Трудно проследяване

Проследяването на производствената верига обаче често се проваля, тъй като компаниите нямат добра база данни с доставчиците си. Организациите за защита на потребителите смятат също, че местните контролни органи не винаги се съобразяват със стандартите.

Потребителите нямат достатъчно права. Няма и строги правила за това кога властите са длъжни да огласяват информация, която засяга хората. От “Фудуоч” призовават тези празноти да бъдат запълнени на наднационално ниво.

В момента се преразглежда общият регламент на ЕС в областта на храните. През юни Съветът на ЕС прие нова директива, която се отнася предимно до прозрачността на процедурите за оценка на риска на храните.

Къде ина кого точно се продават продуктите на Wilke, в момента остава тайна. Съдът отхвърли молбата на “Фудуоч” данните да бъдат разкрити по спешност. “Сега може да отнеме месеци, преди да получим цялата информация за клиентите и местата на продажба”, прогнозира Сармади.

Продължете с четенето

За България

Стив Ханке в ново интервю: Готов съм да дам показания, че приватизацията в България беше мръсна!

Published

on

Проф. д-р Стив Ханке е професор по икономика и създател и директор на Института за приложна икономика към Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор. Той е също така старши експерт в базирания във Вашингтон институт „Катон“, старши съветник в Университета „Ренмин“ в Китай, както и специален съветник към Центъра за финансова стабилност в Ню Йорк. През 1998 г. е обявен за един от 25-те най-влиятелни хора на света от World Trade Magazine. В миналото е бил старши икономист в Икономическия съвет на президента на САЩ Роналд Рейгън (1981-1982), старши съветник в Съвместния икономически комитет на Конгреса на САЩ (1984-1988), държавен съветник на Литва (1994-1996) и Черна гора (1999-2003).

В България е известен като Бащата на валутния борд. От 1997 до 2001 есъветник на тогавашния президент  Петър Стоянов. Проф. Ханке даде интервю за „Монитор“, което е взето писмено. Lupa.bg публикува разговора дословно.

– Проф. Ханке, преди седмица разкрихте, че по времето на управлението на Иван Костов сте занесли на тогавашния президент на България Петър Стоянов куфарче, „пълно с документи, доказващи корупция“ в правителството. Какво точно имаше в куфарчето? Кого разобличаваха доказателствата в него и „заковаваха“ ли самия Иван Костов? Опитахме се многократно да се свържем с Петър Стоянов, за да му зададем същите въпроси, но той не отговори на обажданията ни. Така че от Вас зависи да хвърлите светлина по темата, като предоставите на обществото повече детайли.

– След като през 1997 г. с въвеждането на валутния борд беше убита хиперинфлацията и стабилизирана икономиката на България, информирах тогавашния президент Стоянов, че корупцията е проблем №1 на страната. Това, разбира се, не беше нещо ново. Комунистическата легенда, че режимът на Тодор Живков и всички останали са били чисти като момина сълза, беше абсолютна измислица. Така или иначе Стоянов се съгласи с оценката ми и беше на страната на битката срещу корупцията. Но той каза, че без доказателства ръцете му са вързани.

Тогава информирах Стоянов, че фирми в Европа и Америка, които ме познаваха и знаеха, че съм негов съветник, се оплакват, че е невъзможно да правят бизнес в България заради повсеместната корупция. Аз им отговарях, повтаряйки това, което Стоянов ми беше казал: „Нищо не може да се направи без доказателства“.

Така стигаме до моето куфарче. Една от компаниите не остана само с оплакването, а ми предостави документи и доказателства, които предадох на Стоянов.

Точно какво и кого разобличаваха документите и доколко са били състоятелни са въпроси, на които трябва да отговорят българските власти. Що се отнася до това дали са „заковавали“ тогавашния премиер Костов, той беше начело на правителството и беше човекът, на когото Стоянов се обади пред мен и пред съпругата ми, г-жа Ханке. Така Костов по естествен и ясен начин влезе в картината.

– Българската прокуратура обяви, че е започната предварителна проверка по съмнения за корупция по високите етажи по времето на Костов. Според съобщението, тази проверка се основава на фактите, които дадохте в интервюто си пред Би Ти Ви, като ще бъдете поканен да дадете показания. Ще го направите ли и ще предоставите ли доказателствата, които сте дали на Петър Стоянов? Предвид факта също така, че преди две седмици прокуратурата разпореди и  ревизия на целия приватизационен процес, смятате ли, че истината най-сетне ще излезе наяве?

– Аз, разбира се, с удоволствие ще разговарям с главния прокурор. Когато става въпрос за корупция в правителството, мотото ми винаги е било, че „нито един камък не трябва да остане необърнат“ (английски идиом, че трябва да се положат абсолютно всички усилия – б.р.). Наясно съм с факта, че главният прокурор се е ангажирал с пълна ревизия на приватизационните сделки, за да се установи доколко чисти са били те. Мисля, че ще се сблъска със сизифовска задача. Има цяла планина от доказателства, потвърждаващи заключението ми.

Първо, миналите опити да се пребори корупцията в България се провалиха. Според класацията на „Трансперънси интернешънъл“ България е на последно място в Европа в това отношение. По-зле дори от Румъния. Индикаторите за световно управление на Световната банка също поставят България на дъното, когато става въпрос за корупция. Защо се провали България в опитите си да я спре? Един от проблемите е, че страната практически няма закони, които да защитават информаторите, разобличаващи корупцията. Така каналите за сигнализиране за корупция не са безопасни и далеч не изненадващо българите предпочитат да си държат устата затворена. В допълнение според скорошно проучване на „Трансперънси интернешънъл“ 73% от българите казват, че нищо няма да се промени дори да подадат сигнал за корупция. Защо? Защото имат малко доверие в политиците и в правната система на страната.

И са прави – международните индекси единодушно поставят България на ужасно ниска позиция, особено когато става въпрос за независимостта на съдиите и безпристрастността на съда. Това обяснява и защо съдебната система на България е все още под наблюдение по линия на Мониторинговия механизъм на Европейската комисия. Както и защо САЩ наскоро наложиха санкции на българския съдия Андон Миталов.

– В отговор на твърденията Ви, Костов също даде интервю, в което заяви, че го атакувате, защото е наранил егото Ви, казвайки, че не сте Баща на валутния борд. За това ли наистина става въпрос?

– Интервюто на Иван „Мистър Клийн“ Костов беше поток от думи, без капка истина. Що се отнася до това определение, дадено ми преди много години в задълбочена статия на „Труд“, позволете ми да препоръчам на Костов да се научи как да чете документи. Първият документ, в който се споменават думите „валутен борд“ и „България“, беше монография на английски, написана от мен заедно с д-р Курт Шулер – „Зъби за българския лев: Решението валутен борд“. Тя беше публикувана от базираната във Вашингтон Фондация за международна свобода през 1991 г. Впоследствие с Шулер публикувахме в България две книги за валутния борд в България – една през 1996 г. и друга през 1997 г. Казаха ми, че тази от 1996 г. е влязла в класацията на най-продаваните книги в София.

При всички случаи Костов, въпреки че изглежда напълно обсебен от приписването на неща, трябва да се успокои.

Отговорът ми на въпроса, зададен ми от Светослав Иванов в интервюто за Би Ти Ви за разследването срещу корупцията, започнато от главния прокурор, не беше нищо повече от ясен отговор на въпрос за корупцията, който никой не си и беше правил труда да ми зададе досега. Моят отговор няма абсолютно нищо общо с мнението на Костов за прозвището, дадено ми от „Труд“ преди много години. Вълнува ли ме изобщо какво е субективното мнение на Костов? Предпочитам да се придържам към фактите и документите.

– Костов също така твърди, че нито той, нито семейството му са участвали в приватизационните схеми, с които бяха източени милиарди публични средства. Това така ли е?

– Това е въпрос, на който трябва да отговори главният прокурор. Не аз.

– Били сте съветник на президенти и премиери на страни по целия свят, в това число и на правителства на бивши соцрепублики. Можете ли да сравните приватизационния процес там с този в България? Били ли сте свидетел на подобна опустошителна корупция някъде другаде?

– Преди да отговоря на този въпрос, позволете ми да кажа, че съм бил дългогодишен застъпник за чиста, законова и пълна приватизация. Бях първият служител на американското правителство, използвал думата „приватизирам“. С г-жа Ханке, която е французойка, успяхме да вкараме тази френска дума в английския речник Мириам-Уебстър. В научната сфера съм писал книги за приватизацията, които са публикувани на няколко езика, и написах увода за приватизацията в авторитетния „The New Palgrave“: A Dictionary of Economics. По отношение на въпроса ви ще се спра на няколко държави, в които съм имал сериозен опит от първо лице. Ще използвам три субективни категории: чист, променлив и мръсен.

В началото на 80-те отговарях за разработването на всички стартови приватизационни програми на президента Роналд Рейгън. Те всички бяха чисти. След като напуснах Белия дом, се заех с управлението на инвестициите в новаторската частна социално-осигурителна система на Чили. Чилийската приватизация също беше чиста. След това бях президент на „Торонто Тръст Аржентина“ в Буенос Айрес – фонда с най-добри резултати в световен мащаб за 1995 г. Приватизацията в Аржентина беше от категорията „променливи“. След това бях в Нова Зеландия, където бях президент на „FCMI NZ Financial Corp“. Нова Зеландия имаше голяма приватизационна програма, стартирана от моя приятел сър Роджър Дъглас . Нова Зеландия беше много „чиста“.

И стигаме до България. Във времената, в които бях съветник на Петър Стоянов (1997-2001), приватизацията определено беше „мръсна“.  

– По ваше мнение какъв е точният размер на финансовите щети – директни и индиректни, нанесени на българското общество от тази мръсна приватизация?

– Не съм правил точни изчисления, които биха ми позволили да отговоря на този въпрос с пълна прецизност. Както вече отбелязах, още през 1997-1998 г. дадох на Стоянов да разбере, че считам корупцията за проблем №1 на България. Докато разликата между средствата, генерирани от приватизацията, и тези, които реално са влезли в хазната, може лесно да се изчисли, далеч по-важни и неизчислими са репутационните щети, свързани с корупцията.

– Приватизацията и корупционните практики, свързани с нея, доведоха до корозия на институциите, в това число и на съдебната система и създадоха икономически кръгове, управлявани от олигарси, които източваха публични ресурси в продължение на години. Според вас това „съпътстваща щета“ ли е или по-скоро част от по-голям план за превръщане на държавата в заложник? Ако считате, че е така, кой създаде този план според вас, в чия полза и каква е ролята на Иван Костов? Накратко – чия игра е било това и кои са били играчите?

– Това е отличен въпрос, но напълно необятен. Човекът, който може да му отговори, заслужава Нобелова награда.

– „Днес има две велики институции от световна класа в България – валутният борд и Софийската опера“. Това е ваш пост в Туитър. Какво ви провокира да го публикувате?  

– „Focus Economics“ в Испания прави топ 75 на икономическите инфлуенсъри в света. Тази класация е базирана на Туитър. Понастоящем аз заемам петото място сред най-влиятелните икономисти в света. Наред с други неща използвам цялото влияние, което имам, за да промотирам идеи и институции, които считам, че са велики и с благотворно влияние. Едно от нещата, които с г-жа Ханке направихме, когато за първи път посетихме България преди много време, беше да посетим Софийската опера. Въпреки че сградата й беше в ужасно състояние, операта беше фантастична. Оттогава се стараем да рекламираме Софийската опера.

По същия начин промотирам валутния борд на България. Що се отнася до въпроса защо съм публикувал пост в Туитър за тези две любими мои неща, желязото се кове, докато е горещо.

– Твърдите, че България трябва да се придържа към валутния борд и да не се присъединява към еврозоната. Мнението ви обаче е малко изненадващо предвид факта, че вие бяхте и съветник на валутния борд на Литва. Литва в момента е член на еврозоната, като присъединяването й се счита за история на успеха. Защо България да не следва нейния път?

– Съжалявам за това, че съм ви изненадал. Никога не съм обичал да поднасям изненади. Аз разработих валутния борд в Литва, който беше въведен през 1994 г. Той очевидно беше много сходен на българския и се представи също толкова съвършено като този в България. Но Литва е напълно различна от България. Литовците са изключително подозрителни, до степен на параноя, по отношение на Руската мечка. Всяко движение, което Литва счита, че ги отдалечава от Мечката, получава широка обществена подкрепа. И тъй като въвеждането на еврото беше считано от литовското общество за нещо, което ще отдалечи страната още повече от лапите й, това беше направено. И още нещо важно – то беше прието без изменения в банковия закон на Литва от типа на промяната „Стоянова“. И също така нямаше абсолютно никакви дискусии за разрешаване на флуктуации в курса литас-евро веднъж влезли в чакалнята на ERM II.

– През годините следите отблизо ситуацията в България…

– Наистина следя България внимателно. Налага се, защото съм член на експертната група на „Euromoney Country Risk“ в Лондон (експертна група, която предоставя данни в реално време за държавите по света в категории, свързани с икономиката и политиката – б.р.). България е една от 15-те държави, чийто рейтинг на кредитния риск определям всяко тримесечие. Следейки дискусиите за възможността България да се откаже от валутния борд и лева и да ги замени с еврото, съм шокиран от това колко недемократичен е процесът. Има малка група технократи във Франкфурт, които инструктират малка група технократи в София за това какво се счита, че трябва да направят.

Продължете с четенето

За България

ТИР премаза такси, мъж загина на място

Published

on

ежка катастрофа стана на ГП Е-79 между такси Дачия и ТИР. При инцидента има загинал.

Към 18.20 часа такси „Дачия“ идва откъм стария път от Железница и се включва на главния път без да осигури предимство на ТИР със софийска регистрация, пътуващ към Кулата.
При удара автомобилът изхвърча на 20 метра. Водачът е загинал на място.

Главният път е затворен в двете посоки, а леките колити се пропускат по обходния път Долно Церово – Железница.

Продължете с четенето

За България

Мъж на място: Митко от “Фермата” удържа думата си и купи кон на победителката Веселка. Ето милото същество (Снимки): –

Published

on

Димитър Калайджиев бе сред най-ярките участници в риалитито ” Фермата ” и за жалост на мнозина отпадна на крачка от финала. Но ето че въпреки загубата, той удържа едно от обещанията, които даде във формата към победителката Веселка – а именно – да купи кон на Веси , която накрая триумфира и стана първата жена-победител в предаването на Иван и Андрей.

Неведнъж по време на състезанието майката на три дечица споделяше с останалите, че голямата ѝ мечта е да има собствена ферма за коне.

И въпреки, че с голямата награда от 100000 лв би могла да сбъдне тази си мечта, Митко все пак изпълни обещанието си към нея и доказа, че е мъж на място.

Митко и Весела Фермата

“Веселка е една от най-търпеливите, работливи и силни жени. Има неща в нейния свят, които са немислими за мен и аз не бих се справил дори за минута с тях. Единственото, което можах да направя, е да спазя обещанието си, което ѝ дадох във “Фермата”, а това е най-малкото, което заслужава Веси. Пожелавам й да сбъдне мечтите си без страх”, написа младият бизнесмен под селфито с приятелката си и новото й конче.

Продължете с четенето

За България

Съвети на лекаря: Пийте топла вода, коронавирусът умира при температура 26-27 градуса –

Published

on

Новият коронавирус 2019-nCov е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега не е бил откриван при човека, съобщават от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно новия коронавирус – 2019-nCov.

Коронавирусите са вируси, които циркулират сред животните, но за някои от тях се знае, че засягат хората. След като заразят хората, те могат евентуално да се предават от човек на човек.

Известен е широк кръг от животни, които са източник на коронавируси. Например, вирусът, причиняващ Близкоизточен респираторен синдром (MERS-CoV) е коронавирус, произхождащ от камили, а тежкият остър респираторен синдром (ТОРС) произхожда от котки – циветки.

Въпреки че източник на инфекцията са животни, вирусът се предава от човек на човек. Към момента няма достатъчно епидемиологична информация, която да потвърди колко лесно и устойчиво вирусът се предава между хората. Изглежда вирусът се предава главно чрез въздушни капчици, когато хората кихат, кашлят или издишат.

Какви са симптомите на 2019-nCoV

От известното досега, вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като:

треска;
кашлица;
затруднено дишане;
мускулни болки и
отпадналост.
По-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смърт. Хората със съществуващи хронични заболявания изглежда са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.

Ако имате хрема и храчки със настинка, не можете да бъдете носител на коронавирусна инфекция. Коронавирусната пневмония е суха кашлица без настинка. Това е най-лесният начин да се определи.

Вирусът 2019-nCov не е устойчив на топлина и умира при температура 26-27 градуса. Затова пийте повече гореща вода. По-често и по-дълго време под слънцето. Топлата вода не само е лек, полезен за здравето, но и ефективен за всички вируси.

Съвети на лекаря за коронавирус:

1. Вирусът е с доста големи размери (диаметърът на клетката е около 400-500 nm), така че обикновена маска с мед може по принцип да го филтрира. Ако заразеният човек киха пред вас или премине на разстояние до 3 метра от вас, стъпката на заразяване на модератора просто ще падне на земята и няма да може да ви засегне.

2. Ако вирусът попадне на повърхността на метала, той ще оцелее поне 12 часа. Ето защо, ако влезете в контакт с всяка метална повърхност, измийте добре ръцете си със сапун.

3. Вирусът може да остане активен върху тъканта в продължение на 6-12 часа. Конвенционалният препарат за пране трябва да убие вируса. Зимните дрехи е достатъчно да изсъхнат на слънце, за да убие вируса.

За симптомите на самата болест – пневмония, причинена от коронавирус:

1. След проникване в гърлото може да се появи сухо гърло, което се проявява с ангина. Ще продължи 3-4 дни

2. Тогава вирусът ще се слее с носната течност, ще влезе в трахеята и след това в белите дробове, причинявайки пневмония. Този процес ще отнеме 5 до 6 дни.

3. С коронавирусна пневмония се появяват температура и задух. Назалната конгестия не е като нормалната назална конгестия, има усещане, че се удавяш във вода. В този случай незабавно се консултирайте с лекар.

Относно превенцията:

1. Най-разпространеният начин да се заразите е да докосвате хората, така че трябва често да миете ръцете си. Вирусът може да живее на ръцете ви само 5-10 минути. Но всичко може да се случи в тези 5-10 минути (можете да разтриете очите си с ръце или да докоснете носа си).

2. В допълнение към честото миене на ръцете, можете да гаргарате с Betadine, за да премахнете или сведете до минимум действието на микроба, докато те все още са в гърлото (преди да попаднат в белите дробове).

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България24 минути ago

Стив Ханке в ново интервю: Готов съм да дам показания, че приватизацията в България беше мръсна!

Проф. д-р Стив Ханке е професор по икономика и създател и директор на Института за приложна икономика към Университета „Джон...

За България25 минути ago

ТИР премаза такси, мъж загина на място

ежка катастрофа стана на ГП Е-79 между такси Дачия и ТИР. При инцидента има загинал. Към 18.20 часа такси „Дачия“...

За България30 минути ago

Мъж на място: Митко от “Фермата” удържа думата си и купи кон на победителката Веселка. Ето милото същество (Снимки): –

Димитър Калайджиев бе сред най-ярките участници в риалитито ” Фермата ” и за жалост на мнозина отпадна на крачка от финала....

За България32 минути ago

Съвети на лекаря: Пийте топла вода, коронавирусът умира при температура 26-27 градуса –

Новият коронавирус 2019-nCov е идентифициран в Китай в края на 2019 г. и е нов щам на коронавирус, който досега...

За България13 часа ago

Всички скърбят за нея! 5 години сълзи, цветя и разбити мечти за зверски убитата Вероника

Пет години след жестокото убийство на Вероника Здравкова от Никопол близките й отново ще почетат паметта й с шествие до лобното й...

За България13 часа ago

Много лоши новини за Благо Георгиев и Златка

Плеймейтката Златка Райкова и бившият футболист Благой Георгиев отлагат сватбата. Въпреки че са сгодени вече повече от година и се радват на няколкомесечния...

За България13 часа ago

Явор Бахаров отървава затвора, наказват го с общественополезен труд!

Въпреки, че актьорът вече е осъждан веднъж, съдиите били готови да погледнат по-благосклонно към изцепката му Актьорът Явор Бахаров, който...

За България13 часа ago

Пуснаха от ареста шефа на „ТАД Груп“ срещу 100 бона

Шефът на „ТАД Груп“ Иван Тодоров е пуснат от ареста срещу 100 хил. лв. парична гаранция. Решението е взето на...

За България13 часа ago

България е сред страните в ЕС с най-ниски държавни разходи за социални грижи

Най-голям дял от държавните разходи в ЕС през 2018 година е отпуснат за социални грижи и здравеопазване, но като цяло...

За България13 часа ago

Какво се случи със студента от Попово, който изчезна безследно в американското посолство през 2010 г.

Изминаха девет години от изчезването на Петър Владимиров Димитров, който за последно е видян да прекрачва прага на американското посолство...

За България13 часа ago

Помните ли Ивайло Кепов и Георги Лазов? Стана ясно защо са били екзекутирани от иракски терористи през 2004 г.!

През 2004 г. тази групировка отвлича край Мосул двамата български шофьори Ивайло Кепов и Георги Лазов и ги екзекутира. 32-годишният...

За България13 часа ago

На днешната дата през 1944 върху Враца са изсипани бомби във вид на играчки и писалки, предназначени да убиват и осакатяват деца

НЯМА ДА ЗАБРАВИМ – НЯМА ДА ПРОСТИМ!!! На днешната дата през 1944 върху Враца са изсипани стотици бомби от Американските...

За България13 часа ago

Мъж се зарази с коронавирус без да е пътувал, нито да е имал контакт със заразен!

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ съобщи, че е регистриран първия случай на коронавирус в страната...

За България19 часа ago

Д-р Кунчев огласи кошмарна прогноза за появата на коронавируса у нас!

Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на брифинг на Националния оперативен щаб. Знаем, че вече в почти...

За България19 часа ago

Внимание! Домашните котки преносители на коронавируси!

Домашните котки често стават преносители на коронавируси, които мутират и стават заразни за човека, заяви полският министър на здравеопазването Лукаш...

За България20 часа ago

Книга, публикувана през 1981 г., предрича епидемията от коронавирус през 2020 СНИМКИ

Книга, която е била публикувана през 1981 г., е предсказвала по удивителен начин появата на смъртоносния коронавирус, който се разпространи...

За България20 часа ago

Фиктивен брак с жена от България. Печалба до 7000 евро

Бракове се сключват за вечността. Или наужким. Има българки, които чрез фиктивен брак осигуряват на чужденци входна виза за ЕС....

За България20 часа ago

Медицинските маски стигнаха скандални цени от 6 лв. бройката

Тревогите на хората за разпространението на коронавируса захраниха тежка спекула с изчезналите от аптеките медицински маски, съобщава БГНЕС. По места...

За България20 часа ago

Доц. Мангъров: До дни идват първите случаи на коронавирус у нас

В следващите дни най-вероятно ще се появят първите случаи на коронавирус у нас. Това каза пред Би Ти Ви началникът на детското...

За България20 часа ago

Извънредно положение! Ученик опита да заколи учителката си като я намушка с кухненски нож в час

Шокиращата новина дойде от руския град Уляновск. В тамошно училище ученик от 8-ми клас нападна 59-годишната си учителка с нож по време...

Реклама

Интересни