Свържете се с нас

За България

Снегорините чакат, АПИ с апел към шофьорите: На пътя не с „галоши“-те!

Published

on

В събота – 21 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Предбалкана и високите полета метеорологичната прогноза е за преваляване на слаб сняг, съобщава от АПИ и апелират към шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

„Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост по усойните места“, обещават от пътната агенция.

От там посочват още, че в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н.

По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават.

Няколко съвета и от нас

Препоръчително е през зимата да имате четири зимни гуми, но не заради законовите задължения, които важат само за задните колела, а и за самата сигурност.

Много е важно да спазвате ограниченията на скоростта, особено в райони в близост до училищата, пешеходните пътеки, на кръстовища, завои.

По време на движение поддържайте безопасна дистанция, бавно тръгвайте, избягвайте резки завои.

Бъдете умерени с педала на газта, със спирачките и волана.

Нежното шофиране дава стабилност и управляемост.

Ако усетите, че сте загубили контрола над автомобила, много леко натиснете спирачката. Ако затънете в сняг и гумите ви боксуват, добре би било да поставите вериги.

Преди пътуване прегледайте спирачките, акумулатора, системите за охлаждане и отопление, стъклото, чистачките, реотаните за стъкло и всички части на превозното средство, които при ниски температури могат да създадат проблеми при шофиране.

Преди да се включите в движението почистете колата от лед и сняг, особено стъклата, чиято замъгленост представлява реален риск за безопасността на движението.

Вижте 5-те основни грешки при шофиране в сняг

Измамно чувство на сигурност при зимни условия

Въпреки че автомобилите със задвижване на четирите колела имат по-добри резултати от останалите в снежни условия, самата технология може да даде на шофьорите фалшиво чувство на сигурност. Днешните автомобили са по-надеждни, с добро оборудване и поведение на пътя, но те не са всемогъщи при екстремни атмосферни смущения.

Затова вниманието и концентрацията на шофьора трябва да бъдат на най-високо ниво.

Недостатъчна психическа готовност на шофьорите при зимни условия

Най-опасният ден по пътищата за шофьорите е този, когато пада първият сняг. Всъщност много от шофьорите не са психически подготвени за шофиране в зимни условия, а не техните превозни средства.

Превишената скорост е рискова при сняг

Това е една от най-големите грешки при шофиране на сняг. Повечето шофьори имат лошия навик когато излязат на магистралата да карат с много висока скорост. Превишаването на скоростта намалява времето, което е необходимо, за да реагирате своевременно в случай на внезапна опасност. Също така, необходимо е от 4 до 10 пъти повече време да спрете на сняг или заледена повърхност.

Прекалено малката дистанция е опасна при снеговалеж

Много от шофьорите по навик (шофиране при нормални условия) държат прекалено малко разстояние спрямо автомобила пред себе си. Това разбира се драстично намалява времето на реакция, ако се случи нещо непредвидено. Препоръчва се три пъти да се увеличи дистанцията при сняг, за да се гарантира минимален път на спиране за осем секунди. С други думи, ако шофирате със скорост от само 20 км/ч, дистанцията между вашия автомобил и този, който кара пред вас трябва да бъде четири дължини на автомобила, а ако карате с 50 км/ч – 12 дължини.

Рязкото спиране води до хлъзгане при наличието на сняг по пътя

Много шофьори имат рефлекс при паника да „скачат“ на спирачката при което се получава опасно хлъзгане. Не правете това, защото така се губи контрол над автомобила.

Това, което трябва да направите, е да освободите педала и с ръчната спирачка да намалите скоростта на автомобила доколкото това е възможно.

Продължете с четенето

За България

Единния информационен портал: 12-годишно момиче почина от Ковид. Имала е заболяване на

Published

on

Млади хора са записани като жертви на Ковид последните 24 часа в Единния информационен портал.

Сред тях е 12-годишно момиче.

Това става ясно от последните данни на Единния информационен портал.

Според информацията момичето е било с хронично белодробно заболяване.

Починала е и 29-годишна жена, за която към момента няма информация за придружаващи заболявания.

Починалите лица от началото на епидемията, при които е бил констатиран новият коронавирус, са 4035. През последното денонощие са регистрирани 221 смъртни случаи.

Продължете с четенето

За България

Фандъкова: Контролът в София е строг! Много е важно да спазваме мерките

Published

on

София първа въведе всички рестриктивни мерки. Първи затворихме нощните заведения, гимназии. Следим всички данни, за да се взимат само работещите мерки. Давам предложения за столицата и на здравния министър. Това заяви пред Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Сега не е време за политически битки. През лятото направихме всичко възможно за болниците в София. Проблемът с медиците не е от вчера“, отговори Фандъкова на изказване на президента, че управляващите са пропуснали подготовката на лечебните заведения през лятото.

Имаме траен положителен процент на антгенните тестове – 30% от тестваните са заразени, разкри столичният кмет.

Контролът в столицата е изключително строг – правят се по няколко пъти проверки и на Коледния базар. Има актове към търговците и собственика на базара. Вчера решихме Коледният базар да работи до 20 часа. Консумацията на място е забранена. Няма риск за хората, ако не се струпват, носят маски и вземат храната си за вкъщи, съобщи градоначалникът.

Продължете с четенето

За България

България се събуди с нови ограничения заради К-19, ето какви са мерките

Published

on

От 1-ви декември до 31-ви януари се въвежда временна забрана за влизане на територията на България от определени държави. Мярката е регламентирана със заповед министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.  Рестрикцията обхваща всички гранични пунктове – въздушни, морски, железопътни и автомобилни.

Забраната не се отнася за:  – българските граждани; – гражданите на държави членки на Европейския съюз (ЕС); – граждани на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, на страни по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства (включително лицата, които са във фактическо съжителство с тях); – гражданите на Австралийски съюз, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Република Руанда, Република Корея, Кралство Тайланд, Република Тунис, Източна република Уругвай, Обединените арабски емирства, Украйна, Република Северна Македония, Република Сърбия, Република Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора, Република Молдова, Израел, Държавата Кувейт, Република Беларус и Република Турция;

– лицата със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България и членовете на техните семейства; лицата, притежатели на българска виза за дългосрочно пребиваване вид „D“, както и лицата, които имат разрешение за пребиваване в държава-членка на Европейския съюз, Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия, или в страна по Шенгенското споразумение (включително Република Сан Марино, Княжество Андора, Княжество Монако и Държавата град Ватикан) и членовете на техните семейства;

– медицински специалисти, медицински научни работници, социални работници и техните ръководители, когато целта на пътуването е свързана с упражняваната от тях професия;

– работници, които участват в доставките на лекарствени продукти, медицински изделия и лични предпазни средства, медицинска апаратура, включително при инсталирането и поддръжката ѝ;

– транспортен персонал, ангажиран с международен превоз на пътници и товари и стоки, екипажи на въздухоплавателни средства, лицата, ангажирани с техническо обслужване на въздухоплавателни средства, и друг транспортен персонал при необходимост, включително екипажи на плавателни съдове и лицата, ангажирани с поддръжката на плавателните съдове;

– официални длъжностни лица и членовете на техните делегации, както и дипломати, членове на административно-техническия персонал на задгранични представителства, служители на международни организации, военнослужещи, служители на службите за сигурност и обществения ред и хуманитарни работници при изпълнение на техните задължения, както и членовете на техните семейства; – сезонни земеделски работници и работници в областта на туризма;

– погранични работници; – лица, пътуващи с цел обучение; – организатори и участници в международни спортни състезания; – организатори и участници в международни културни събития; На гореспоменатите е позволено също да преминават транзитно през територията на Република България. Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, се допускат у нас без да е необходимо да представят документ, показващ отрицателен резултат PCR тест.

Всички лица, на които е разрешено влизането в страната, но пристигат с начална точка на отпътуване от трети страни се допускат на територията на Република България при предоставен документ, показващ отрицателен резултат PCR тест до 72 ч. преди влизането в страната.

Лицата без тест се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице. Предписанието се отменя, ако в срок до 24 ч. се предостави отрицателен PCR тест.

При установяване на пътник с COVID-19 на борда на въздухоплавателно средство, което е кацнало на територията на Република България, членовете на кабинния екипаж, обслужвал пътника с COVID-19, не се планират за следващ полет, като се поставят под карантина за срок от 10 дни с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощено от него длъжностно лице.

Продължете с четенето

За България

България счупи черен рекорд по брой починали от COVID-19 за денонощие

Published

on

Нови 2 814 случая на коронавирус са установени в България. Това означава, че броят на заразените от COVID-19 в страната ни за 24 часа се е увеличил спрямо неделя, когато те бяха 739, както и спрямо събота (1 792). Необходимо е да се отбележи за сравнение, че направените PCR теста в понеделник са 6 825, докато в неделя са били 1 965, а във събота – 4 928.

Лошите новини не свършват дотук. За съжаление през изминалите 24 часа има 221 починали от коронавирус, информира Единният информационен портал. Това представлява нов черен рекорд по брой починали в страната ни за денонощие. Така общият брой на жертвите става 4 035.

За последните 24 часа излекуваните са 1 971 души. Заболелите у нас вече достигнаха 145 300, активните случаи са 90 700. Излекуваните общо са 50 565 души. Хоспитализирани са 6 783 души, 457 са в интензивно отделение.

Продължете с четенето
Реклама

България

Интересни