Свържете се с нас

За България

Снегорините чакат, АПИ с апел към шофьорите: На пътя не с „галоши“-те!

Published

on

В събота – 21 ноември, се очаква понижение на температурите, а в Предбалкана и високите полета метеорологичната прогноза е за преваляване на слаб сняг, съобщава от АПИ и апелират към шофьорите, на които им предстои пътуване в следващите дни да тръгват с автомобили с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, да спазват необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за зимни условия, затруднява пътуването на всички останали шофьори и работата на снегопочистващата техника.

„Областните пътни управления следят метеорологичните прогнози по райони и ще предприемат обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за заледяване и хлъзгавост по усойните места“, обещават от пътната агенция.

От там посочват още, че в поддържането на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци ще участват около 3000 снегопочистващи машини – снегорини, техника за разпръскване на пясък и т. н.

По опорните пунктове има инертни материали – сол, пясък, калциев двухлорид за обработка на настилките, като доставките за зимен сезон 2020/2021 продължават.

Няколко съвета и от нас

Препоръчително е през зимата да имате четири зимни гуми, но не заради законовите задължения, които важат само за задните колела, а и за самата сигурност.

Много е важно да спазвате ограниченията на скоростта, особено в райони в близост до училищата, пешеходните пътеки, на кръстовища, завои.

По време на движение поддържайте безопасна дистанция, бавно тръгвайте, избягвайте резки завои.

Бъдете умерени с педала на газта, със спирачките и волана.

Нежното шофиране дава стабилност и управляемост.

Ако усетите, че сте загубили контрола над автомобила, много леко натиснете спирачката. Ако затънете в сняг и гумите ви боксуват, добре би било да поставите вериги.

Преди пътуване прегледайте спирачките, акумулатора, системите за охлаждане и отопление, стъклото, чистачките, реотаните за стъкло и всички части на превозното средство, които при ниски температури могат да създадат проблеми при шофиране.

Преди да се включите в движението почистете колата от лед и сняг, особено стъклата, чиято замъгленост представлява реален риск за безопасността на движението.

Вижте 5-те основни грешки при шофиране в сняг

Измамно чувство на сигурност при зимни условия

Въпреки че автомобилите със задвижване на четирите колела имат по-добри резултати от останалите в снежни условия, самата технология може да даде на шофьорите фалшиво чувство на сигурност. Днешните автомобили са по-надеждни, с добро оборудване и поведение на пътя, но те не са всемогъщи при екстремни атмосферни смущения.

Затова вниманието и концентрацията на шофьора трябва да бъдат на най-високо ниво.

Недостатъчна психическа готовност на шофьорите при зимни условия

Най-опасният ден по пътищата за шофьорите е този, когато пада първият сняг. Всъщност много от шофьорите не са психически подготвени за шофиране в зимни условия, а не техните превозни средства.

Превишената скорост е рискова при сняг

Това е една от най-големите грешки при шофиране на сняг. Повечето шофьори имат лошия навик когато излязат на магистралата да карат с много висока скорост. Превишаването на скоростта намалява времето, което е необходимо, за да реагирате своевременно в случай на внезапна опасност. Също така, необходимо е от 4 до 10 пъти повече време да спрете на сняг или заледена повърхност.

Прекалено малката дистанция е опасна при снеговалеж

Много от шофьорите по навик (шофиране при нормални условия) държат прекалено малко разстояние спрямо автомобила пред себе си. Това разбира се драстично намалява времето на реакция, ако се случи нещо непредвидено. Препоръчва се три пъти да се увеличи дистанцията при сняг, за да се гарантира минимален път на спиране за осем секунди. С други думи, ако шофирате със скорост от само 20 км/ч, дистанцията между вашия автомобил и този, който кара пред вас трябва да бъде четири дължини на автомобила, а ако карате с 50 км/ч – 12 дължини.

Рязкото спиране води до хлъзгане при наличието на сняг по пътя

Много шофьори имат рефлекс при паника да „скачат“ на спирачката при което се получава опасно хлъзгане. Не правете това, защото така се губи контрол над автомобила.

Това, което трябва да направите, е да освободите педала и с ръчната спирачка да намалите скоростта на автомобила доколкото това е възможно.

Продължете с четенето
Реклама

България

За България2 седмици ago

Мутренски времена се върнаха! Бойко Рашков: съжалявам, че по време на мутренските времена не се справихме с лидера на ГЕРБ, но има време

Тази зала в годините назад е видяла много. Тук са се ковали съдбините на България, тя е станала сцена и...

За България2 седмици ago

Борисов отиде в съсипано от невиждана стихия село и даде 100 хиляди лева на… ВИДЕО

Ще ви помогнем от партийната субсидия, по малко на всички, да сме съпричастни. Ако правителството не дадат нищо, ще събера...

За България2 седмици ago

Съдът пусна от ареста Димитър Желязков – Митьо Очите

Съдът пусна от ареста Димитър Желязков-Митьо Очите. Той ще бъде под домашен арест, но с електронно наблюдение, записаха магистратите. Решението...

За България2 седмици ago

Под прозорците на Радев ври и кипи: Оставка за Кацаров, няма място в здравеопазването СНИМКИ

Лекари от „Пирогов“ излязоха на протест пред сградата на президентството, предаде репортер ба БЛИЦ. Припомняме, че по-рано днес ръководството и синдикатът на...

За България2 седмици ago

След над 6 часа дебати ВСС реши съдбата на Иван Гешев

След повече от 6 часа тежки дебати – ВСС реши, че няма да прекратява правомощията на главния прокурор Иван Гешев....

За България2 седмици ago

Хаджигенов заведе блондинка на ресторант и се забърка в просташки скандал

Адвокатът Николай Хаджигенов, който е смятан за един от лидерите на миналогодишните протести, вдигнал чутовен скандал в столичен ресторант, който...

За България2 седмици ago

Неочаквана К-19 ЗАПОВЕД! Скоро зпочва затварянето на заведения и бизнеси?

 Със своя заповед, издадена днес, 22 юли, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров разпорежда на директорите на регионалните здравни инспекции...

За България2 седмици ago

Семейна трагедия разплака България, Преси си отиде

Семейна трагедия разтърси трикратният сребърен медалист и втори от световно първенство по вдигане на тежести Пламен Братойчев. След дълга борба...

За България2 седмици ago

Медици от „Пирогов“ все пак отиват под прозорците на Радев, протестът бил прекратен от ръководството

Протестите на служителите на „Пирогов“ спират, реши ръководството на лечебното заведение, съобщиха от пресцентъра. Решението за прекратяване на протестните действия е...

За България2 седмици ago

Цецка Цачева: Ползвам охрана и шофьор от НСО защото не съм като обикновените хора

Провалената кандидатка за президент сдобила се с евтин апартамент от “Артекс” Цецка Цачева, за която се доказа, че е и...

Интересни