Свържете се с нас

За България

Стоянка се събра в Рая с голямата си любов Нейчо Попов

Published

on

Ефективен продукт за борба с…

„Много пъти съм си задавала въпроса: Ако има Рай (и ако Бог ми е простил всичките щуротии и аз отида в Рая), знам, че ще срещна и двамата – и Нейчо, и Роберт. Каква ще бъде тя?!?

Айде, викам си, не мисли за това ма, Стояно! Никъде не е лесно, и в Рая няма да е лесно“.

Тези думи на Стоянка Мутафова цитира във фейсбук профила си нейният личен мениджър Евгени Боянов след кончината на голямата актриса. Кралицата на комедията и любимка на поколения българи си отиде на 97 години и българският театър безвъзвратно осиротя.

„На небето Стоянка ще се събере с голямата си любов Нейчо Попов, чиято смърт така и не можа да прежали”, коментират близки на грандамата на българския театър.
Актьорът Нейчо Попов е третият съпруг на Мутафова и за него тя казваше приживе, че той е любовта на живота ѝ. Че с него са я свързвали не само силни чувства, но и дълбока интелектуална връзка.

Първият съпруг на Стояна е чешкият режисьор Роберт Роснер, за когото тя се омъжва през 1946 г. Тогава тя е на 23 години, а той – на 51 г. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Но съвсем младата тогава Мутафова не се чувства напълно щастлива заради честите пътувания на мъжа си, както и заради носталгията си по България, признава самата тя след време. Тогава се запознава с втория си съпруг Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария Грубешлиева (Муки). Брачният им живот обаче е помрачен от голямата ревност на Грубешлиев. „Платих” този брак с избит зъб, сцепена скула, счупени ребра, спукано тъпанче на лявото ухо, синини”, признава по-късно Стояна. Разводът им е тежък, години наред не си говорят, той рядко вижда дъщеря си.

После Мутафова среща артиста Нейчо Попов. За първи път се виждат в Народния театър, където тя започва да работи като актриса. Стояна играе продавачка на риба, а той, още студент, младеж, който идва нещо да пазарува. При втората си среща, вече в Сатирата, се налага да танцуват заедно. И така, след два-три танца, „пламна някаква луда любов. Той женен, аз пред брак с друг човек“, разказва Мутафова. Назрява скандал. Съветват ги да се разделят. Грози ги уволнение, но в крайна сметка и двамата поемат кръста си.

„Нейчо Попов беше голямата ми любов. И дъщеря ми Муки много го обичаше. Все искаше да намери мъж като него. Но такива вече няма. Нейчо ме привлече като мъж, без да е коцкар. От мен да знаете, добрите мъже и много добрите любовници не са коцкари”, казва приживе прочутата актриса.

„С него се запознахме в театъра. Заедно основахме Сатирата. Бяхме една група актьори – аз, Татяна Лолова, Злата Недева, Мартина Дончева и др. – разказва Мутафова. – Любовта ни започна спонтанно, ненадейно. Наистина голяма любов беше. Той беше женен, но нямаше деца. Много скъпо се разведе. Плащаше издръжка на жена си за една година. Условието беше да построи апартамент. Построи. Доста солидна сума плащаше всеки месец, но за него това не беше нищо, защото не беше алчен за пари. Намери и хубава работа, само тя да е доволна. Радваше се, че по този начин си откупва свободата”. Освен като мъж Попов я привличал и като интелектуалец, който никога не допуснал баналност или скука във връзката им.

Нейчо умира едва на 49 години, през 1974-та, след инфаркт. Мутафова остава вдовица на 52 и никога повече не допуска мъж до себе си. „И сложих кръст на сърцето си. Никой не вярваше, че моят живот ще продължи така. Но човек се познава, когато дойде някакъв голям момент в живота му – тогава го виждаш какъв е. Когато Нейчо си отиде, се затворих вкъщи 3 месеца. Аз в моята стая, дъщеря ми – в нейната, на другия край на апартамента, не се виждахме. Не исках никого да виждам! Имахме едно коте – Любчо, той спеше нощно време в краката на Нейчо, а кучето – Фльонгата, спеше в моите крака. Не ги поглеждах, все едно не съществуват. И знаете ли кое ме накара да погледна, че има свят? Кучето. В един миг забелязах, че едни очи ме питат: „Защо… защо? Докога няма да ме виждаш?“. Фльонгата ме гледаше с едни много тъжни, много питащи очи… Аз се стреснах, погалих я и ѝ казах: „Няма, няма, аз те обичам, обичам те, разбира се, то се знае, спокойно, спокойно…“. Тогава отидох и при Муки. Отворих вратата ѝ и викам: „Муки, и аз, мамо, по същия начин преживявам нещата, не исках никого да виждам…“. По един и същ начин преживяхме този ужас, защото много го обичахме, и ние двамата много се обичахме с него. Рядко има такива бракове, в които обич и любов да вървят заедно. Много обичах Нейчо. И досега не мога да го забравя. Мисля за него непрекъснато. Сънувам го и имам чувството, че ми помага от небето”, казва тя.

Кончината на непрежалимия Нейчо я вади задълго от релсите. „Добре че го имаше театъра, тогава той ме спаси. След като се върнах на сцената, едва-едва си държах главата над водата. Недоброжелателни колеги не ми даваха да дишам. Но тогава в театъра дойде режисьорът Младен Киселов. Този човек ми върна работата, живота. А пък никога не съм била близка с него! Той така високо ме оцени! Казваше: „Ти не си знаеш цената, мойто момиче! Ти имаш такава вътрешна сила, но не я знаеш!“. А аз си я знаех, но я пазех за себе си, защото знаех, че никой няма да ми повярва! Бяха ме приели като комедийна актриса и за драматична роля не можеше и да се помисли! Младен ми каза: „Ти трябва да изиграеш една майка Кураж и знаеш ли как ще я изиграеш?!“. Викам: „Не думай бе, Младене, не ме ли надценяваш?!“. А той: „Не, не те надценявам!“.

До последните си дни Стояна играеше в театъра и беше обявена за най-възрастната играеща актриса в света.

„Мисля си: от какви парчета е направен този живот? Любов, смърт, чест, пощада… – споделя в автобиографичната си книга тя. – Знам, че зад гърба ми някои мърморят: „Тая, дъртата, няма ли най-сетне да се насити да играе!?”. Ами няма! Не се наситих. Ще играя и за внуците ви!“.

И Чудото Стояна играеше, учеше текста с лупа, падаше, ставаше и пак играеше…

„Когато излизам на сцената, получавам особена сила, каквато в живота няма откъде от друго място да взема. Въпреки многото години аз съм си все така буйна, годините не могат да ме укротят… На сцената ми минават всички болежки. Дай ми на мен да съм стихийно бедствие и ми гледай сеира. Сцената ми е живецът и затова не се отказвам. Да стоя вкъщи, би значело духовна смърт за мен. Щом пълня салоните и ме аплодират, значи трябва да играя и публиката ме иска”.
Но добавяше, че театърът не може да надделее само в едно отношение – спрямо дъщеря ѝ. „Никога сцената не може да бъде по-горе, отколкото е дъщеря ми. Това е човекът, който е над всичко за мен.

Татяна Лолова: За мен ще е жива, докато дишам

За мен Стояна ще е жива, докато дишам. Защото съм започнала на 22 години с нея, когато основахме Сатиричния театър. Преди това я познавах като актриса от Народния театър. Тя е най-жизненият човек, обичащ живота, щура, интелигентна… Не можем да сме вечни, но тя ще живее, докато има хора, които да я помнят, независимо дали я познават лично, или от екрана. Тя винаги играеше шантавела, но всъщност бе много интелигентна, завършила е класическа филология и може да не го показваше в образите на сцената, но когато бяхме в гримьорната, нейното класно образование впечатляваше всички.

Хората я знаят като грубовата щурачка, хитра и находчива, каквито бяха героините ѝ, но при нея имаше една друга, огромна дълбочина. Свиреше на пиано, познаваше световната класика.

Нашето поколение артисти много обичаме професията си, обичаме да сме заедно и да работим като екип и го правехме не само на сцената, а и в живия живот бяхме приятели и си помагахме. Ние играем не сами за себе си, а за публиката, която обичаме безрезервно. И тя ни връща обичта.

Продължете с четенето

За България

Спасиха кученца, измъчвани в ромска махала! Да им намерим дом

Published

on

Малки кученца са били спасени в София. Те са били бити и измъчвани в ромска махала. Това става ясно от публикация на Радостина Ангелова.

Сладките животинки най-накрая са по-спокойни, но сега си търсят собственици, които да се отнасят с тях подобаващо.

Никое същество не заслужава това, което те са преживели.

Ако искате да помогнете, можете са се свържете с Радостина във Фейсбук или на следните телефони:

Цвети – 0888992380

Ради – 0899633913

Продължете с четенето

За България

Мария е вяра, сила! Голяма Богородица е, бъдете благословени!

Published

on

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни, и от католици.

Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението й.

Според преданието на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да погребат пречистото й тяло.

Православната ни църква и поместните (автокефалните) църкви, които са приели новия календар, отбелязват празника на 15 август (нов стил), а поместните (автокефалните) църкви, които са запазили Юлианския календар – на 28 август.

Богородица е един от 12-те най-големи християнски празници. Това е денят, в който се почита Светата Майка – покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.

Какво не трябва да правят жените на Голяма Богородица?

Те не бива да тъкат, да шият, да плетат, за да е здраво домочадието.

Традиции и обичаи за празника

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение – курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.

Старите оверия съветват в този ден да се избягва пипането на всичко, което е червено, за да не стават ялови младите булки. Вярва се, че Богородица помага на бездетни жени да се сдобият с рожба. Затова на празника Успение Богородично младите булки и невестите без деца носят дарове – кърпи, престилки, чорапи, цветя, и ги поставят под иконата на светицата.

На този ден празнуват всички, които носят името Мария, Марийка, Мара, Марин, Мариян, Марияна, Мариана, Мариан, Маша, Мариета, Мариела, Марио, Преслав и Преслава.

Бъдете благословени! Раздавайте любовта и вярата си! Щастието и здравето да Ви съпътстват! Наздраве!

Продължете с четенето

За България

Известният кардиолог д–р Ивелин Марков загуби битката с К-19 СНИМКА

Published

on

На 70-годишна възраст от този свят си отиде известният добрички кардиолог д–р Ивелин Марков. Той е получил остро усложнение и е бил интубиран, след като преди дни тестът му за COVID 19 e бил положителен.

Не е имал сериозни придружаващи заболявания, съобщава Про Нюз Добрич. Той е завършил Висшия медицински институт през 1974 година. Придобива специалностите “Кардиоревматология” и “Вътрешни болести”  в Медицинската академия в София. През 2001 година защитава специалност „Здравен мениджмънт“.

Завършил е курсове по ехокардиография, “Преобразуване и приватизация на лечебни заведения”, “Договаряне и бизнеспланиране в здравеопазването”, “Ултразвукова диагностика в кардиологията”, “От хипертония до сърдечна недостатъчност” и др. През 2007 година е участник в Третата научна конференция към фондация “Академия Кардиология”.

Работил е в “Народно здраве и социални грижи”. От 1979 г. до 1992 г. е бил асистент във ВМИ. От 1992 г. до 2001 г. е управител на Първа градска поликлиника, а след това на “ДКЦ-І Добрич” ООД. До смъртта си е работил като кардиолог там. Д-р Марков имаше и политическа кариера, през 90-те години той бе лидер на СДС-Добрич.

Продължете с четенето

За България

Как се свиква Велико Народно събрание? Да надникнем в Конституцията

Published

on

Премиерът Бойко Борисов анонсира днес, че ще подаде оставка когато парламентът реши да бъде свикано Велико Народно събрание.

Как са случва това?

Процедурата е точно разписана в чл. 160 от Конституцията на страната ни.

Там е записано, че решението за свикване на Велико Народно събрание се взима от 2/3 от депутатите от обикновено НС.

След като те го гласуват, президентът насрочва дата за избори в рамките на тримесечен срок от датата на взимане на решението.

С произвеждането на изборите пълномощията на Народното събрание се прекратяват.

Великото Народно събрание е специализирана законодателна институция в България, която има изключителни права да извършва определен кръг конституционни промени.

То се състои от 400 депутати, за разлика от постоянно действащото Народно събрание, съставено от 240, като така се цели по-широко представителство.

Въпреки че може да изменя Конституцията, ВНС не може да се произнася по всички въпроси, а само по тези, за които е изрично свикано. Щом го направи трябва да се разпусне.

В някои неотложни случаи обаче може да се наложи ВНС да продължи дейността си като Народно събрание.

Какви въпроси разглежда и решава ВНС?

Приема нова конституция – основният закон, който предопределя насоката на развитие на страната и принципите на управление. Пример за такъв принцип е – „Република България е правова държава“ и се управлява според Конституцията и законите.

Решава въпроси, които са свързани с изменение на територията на държавата, както и ратифицира международни договори, които предвиждат такова изменение.

Решава и въпроси, които са свързани с промяна на формата на държавно управление и държавно устройство.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България26 минути ago

Спасиха кученца, измъчвани в ромска махала! Да им намерим дом

Малки кученца са били спасени в София. Те са били бити и измъчвани в ромска махала. Това става ясно от...

За България9 часа ago

Мария е вяра, сила! Голяма Богородица е, бъдете благословени!

Успение на Пресвета Богородица, Успение Богородично или Голяма Богородица е един от най-големите християнски празници, честван еднакво и от православни,...

За България9 часа ago

Известният кардиолог д–р Ивелин Марков загуби битката с К-19 СНИМКА

На 70-годишна възраст от този свят си отиде известният добрички кардиолог д–р Ивелин Марков. Той е получил остро усложнение и...

За България9 часа ago

Как се свиква Велико Народно събрание? Да надникнем в Конституцията

Премиерът Бойко Борисов анонсира днес, че ще подаде оставка когато парламентът реши да бъде свикано Велико Народно събрание. Как са...

За България9 часа ago

Протестиращи блокираха с колите си пътя към „Калотина“

Протестиращи блокираха пътя на 2 километра от ГКПП „Калотина“. Към момента придвижването от и към границата ни със Сърбия е...

За България9 часа ago

20% от учителите се страхуват да се върнат в клас. А родителите?

20% от българските учители се страхуват да се върнат в клас заради коронавируса, показват проучвания на нагласите на синдикатите сред...

За България9 часа ago

Не е ли крайно време за аутопсия на починалите от коронавирус?

Добрата новина – платото на положителните тестове за коронавирус се задържа и е около 3%. Но! Повишава се броят на...

За България10 часа ago

Руски диетолог огласи храните, предпазващи от К-19

Изпълнителният директор на Националния изследователски център „Здравословна храна“, диетолог Зинаида Медведева говори за това как да се предпазите от коронавируса...

За България18 часа ago

По-малко заразени и повече починали от COVID-19 в петък у нас

И през петък има известно намаление на новозаразаните в България, но за съжаление то е почти символично. Докато в четвъртък...

За България19 часа ago

Глория ражда на 47 години –

Глория иска да дари с дете половинката си Йордан Джермански, издават от обкръжението на примата на фолка. Съвсем скоро примата...

За България20 часа ago

Извънредно! Екшън на бул. „Ситняково“ след повторна блокада: Шофьори и протестиращи в схватка

Транспортен хаос на кръстовището пред Румънското посолство. Протестиращите опитаха да го блокират, но полиция на място няма. Движението в района...

За България23 часа ago

Радикални идеи в страната за новата Конституция

Ръководството на НФСБ излезе с девет предложения, за които ще настоява да бъдат обсъждани като бъдещи текстове в новата Конституция,...

За Българияедин ден ago

Трагедия с джип: Петима тийнейджъри на място. Други трима в болница

Четирима тийнейджъри, на възраст между 11 и 16 години, както и млад мъж на 24 години, загинаха при тежка катастрофа...

За Българияедин ден ago

Доц. Мангъров не мирясва: Маски в училище? Вода и сапун – стигат!

Критикът на строгите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас доц. Атанас Мангъров коментира как трябва да протече новата учебна...

За Българияедин ден ago

Христо Иванов, Нинова и БСП скочиха срещу намалянето на депутатите от 240 на 120

Лидерът на Да България и Корнелия Нинова БСП се противопоставиха на идеята за Велико народно събрание и намаляването на народните...

За Българияедин ден ago

Протестиращи блокираха с колите си пътя към „Калотина“

Протестиращи блокираха пътя на 2 километра от ГКПП „Калотина“. Към момента придвижването от и към границата ни със Сърбия е...

За Българияедин ден ago

Първи реакции за речта на Борисов: От велика и историческа до победа на протеста, а Слави отрони…

Речта на премиера Бойко Борисов и заявеното намерение за свикване на Велико Народно събрание бързо се превърна в най-коментираната тема...

За Българияедин ден ago

ИЗВЪНРЕДНО: Жандармерия разчисти протестиращите пред румънското посолство

Трима души са били арестувани след акцията по премахване на блокадата при Румънското посолство в София, предаде БНР. Рано сутринта...

За България2 дни ago

Зрелищна акция! Арестуваха унизително един от най-известните бандити по Черноморието СНИМКИ

Култовата фигура на наркоразпространението в Поморие – Димитър Трендафилов-Спортния този път се наигра. Спортния влиза в затвора и това май...

За България2 дни ago

Извънредно: Бойко Борисов подава оставка

Вероятността за оставката на правителството нараства, но премиерът Бойко Борисов ще прави всичко възможно да държи ГЕРБ начело на властта...

Реклама

Интересни