Свържете се с нас

За България

Страшните истини за COVID-19 и еврото, които никой не иска да признае

Published

on

На специален контра-брифинг в неделя, премиерът Борисов, провокиран от изказванията и ветото на президента Радев върху закона за извънредното положение, коментира палитра от теми, имащи ключово значение отвъд стоварилата се върху света пандемия. Той отправи своебразна закачка към противниците на влизането в еврозоната и защитници на валутния борд, като ни запита защо не пишем вече против единната валута, след като наблюдаваме как опитват да се справят с кризата от Европейската централна банка (ЕЦБ) и останалите институции на ЕС. Краткият отговор е, че с действията си ЕЦБ само демонстрира защо е по-добре да запазим лева и борда. С поведението си, централната банка на еврозоната не подкопава, а засилва антиевро позицията.

Да започнем от най-пресния гаф от президента на банката, Кристин Лагард, която само преди десетина дни с непремерен коментар почти „изпусна“ италианските държавни ценни книжа да скочат дотам, че да вкарат пазарите в паника и да фалират правителството на Апенините, пише в. Труд. Рисковите спредове на италианския суверенен дълг избухнаха с 263 базисни точки и започнаха да повличат останалите южни страни двойкаджии. Наложи се самата Лагард да повтори репликата на Марио Драги от предишния срив на еврозоната с обещание за пореден път да спасява единната валута по всеки възможен начин. Най-тъжното е, че коментарът u беше правилен – не е работа на централните банки да скъсяват спредовете между държави като Германия и Италия. Т. е. да натискат изкуствено надолу лихвените проценти по заемите на правителства, които от десетилетия водят неразумна и разточителна фискална политика. За съжаление обаче, благодарение на действията на същите централни банки и особено ЕЦБ, точно това се случва на много места по света, особено в рискови страни от еврозоната. Заемите продължават да се трупат. Днес Италия има държавен дълг от 137% от БВП, Португалия е със 121%, Белгия със 102%, Франция със 101%, а Гърция гони рекордните 178%. Стойности, които за повечето държави растяха дори след европейската дългова криза от 2009 г.

В своето изказване премиерът правилно наблегна на това, че има разлика между страните, които спестяват и имат разумен подход към фиска и онези, които живеят на кредит. Тази разлика особено много си личи при криза, когато резервите вече не изглеждат като отложен лукс или пропусната популистка програма, а като животоспасяваща линия за цялата икономика. Г-жа Лагард, обаче, не е съгласна. Само допреди няколко месеца тя водеше сериозна публична кампания срещу бюджетните излишъци на Германия и Холандия. Всички страни с „хронични излишъци“ трябвало да развържат кесиите, за да коригират „дисбалансите“ в еврозоната. С други думи, опит да се развали дисциплината на северните държави с аргумента, че трябва да се стимулира допълнителен икономически просперитет за изоставащите и задлъжнелите. Важно е да се уточни, че дори преди идването на коронавируса, ръстът в еврозоната замираше до 0,1% за последното тримесечие на 2019 г. Очевидно е трябвало това да се „поправи“ с още харчене, дали може да дойде криза като тази с вируса… няма значение за ЕЦБ. Цари странна превъзбуда около обявената програма за покупка на активи на ЕЦБ със стойност 750 млрд. евро.

Изваден и разширен е наръчникът от предишната криза, централната банка ще купува по-широк набор от активи и на практика ще може да налива новосъздадени пари в цялата еврозона със специално внимание към Италия. Почти Жан Виденов подход, само дето вместо неработещи и разграбени държавни предприятия, ще се „спасяват“ затрупани от дългове и левъридж правителства и корпорации. Този път заради шока върху предлагането обаче инфлацията може да не се скрие в различни балони на финансовите пазари, а да плъзне в реалната икономика и да се комбинира с удара по ръста в т. нар. стагфлация. Много хора забравят, че резервите и спазването на дисциплина в добрите времена са реалните буфери срещу кризата. Белите пари за черни дни не могат всеки път при шок да се напечатват. Когато се облизваме за готвените 750 млрд. евро, да не забаравяме, че дълговете на седемте най-затънали страни в еврозоната към края на 2019 г. (т. е. преди корона кризата) вече бяха 7,2 трлн. евро, докато в Европейския стабилизационем механизъм има само 80 млрд. евро. Поглеждайки също към обявения 756 млрд. евро собствен вътрешен пакет на Германия, виждаме как само проблемните държави разчитат на помощ от ЕЦБ, тези със здрав фиск действат по своя линия. Така или иначе, парите от Франкфурт едва ли щяха да стигнат до България, напротив, премиерът уместно подчерта в неделя, че в момента ЕС дори няма гласуван бюджет, а европейската солидарност е дефицитна.

Още повече, ако страната ни беше член на банковия съюз, обявените в програмата на БНБ 9,3 млрд. лв. нямаше да са тук, а заедно с още около 10 млрд. лв., щяха да захранват централите на затруднените европейски банки. Страшната истина, която никой не желае да признае е, че ЕЦБ достига своите политически, законови и технически лимити. Още преди сегашната драматична ситуация, банката вече беше въвела 0,5% отрицателна лихва. Още от 2016 г., закупеният през програмите на ЕЦБ държавен дълг на отделните страни членки оставаше в техните национални банки, италиански в Италия, немски в Германия и т. н. – очевидна подготовка за евентуална нужда от разцепване на зоната и монетизация на задължения. Самият Борисов правилно се усъмни, че ЕЦБ може и да не издържи. България влиза в кризата с добри показатели За щастие България, благодарение на дългогодишна дисциплина, влиза в тази криза с добри фискални показатели, особено съотнесено спрямо страните в еврозоната. Бордът е оптимален при днешната ситуация на несигуност и продължава да е закачен за германската марка в случай на възможен разпад. Не е сега моментът да участваме в хаоса на еврозоната, а да се погрижим ударът от кризата да бъде възможно най-поносим за всички у дома.

Продължете с четенето

За България

В София станаха кошмари, каквито не бяха виждани от много време

Published

on

Опасното време, за което синоптиците предупреждаваха, вече е над България. От часове сняг вали над столицата. Заради мокрия и хлъзгав път, а също така и заради самоуверените шофьори, в София станаха куп катастрофи за отрицателно време. За това сигнализираха читатели на БЛИЦ.

Първият сигнал, който получихме на редакционната ни поща, е от жена, която поясни, че в столичния квартал „Дружба“ 1 джигит с БМВ профучал около нея. „Това стана на улица „Обиколна“, но малко преди кръстовището с улица „“Димитър Пешев“ бързакът с БМВ-то изтърва управлението на колата и се заби в стълба. Добре поне, че не се преби самият шофьори – беше уплашен след катастрофата, но не и ранен“, споделя читателката ни.

Друг софиянец сигнализира пред БЛИЦ за катастрофа с две коли, станала на булевард „Възкресение“ около номер 13. По думите му при инцидента няма пострадали, а на място веднага пристигнали униформени, които да уточняват по чия вина е станала катастрофата. Много неприятна, но и зрелищна катастрофа е станала и в квартал „Надежда“. Читателка на БЛИЦ завия, че по неясни към момента причини пет коли са се нанизали една в друга. Дали има пострадали все още не се знае.

Продължете с четенето

За България

Ванга предсказала появата на коронавируса и посочила лек срещу него

Published

on

Истерията покрай разпространението на коронавирусната инфекция по цял свят принуди хората да обърнат поглед към известните гадатели и медиуми с едничката надежда да открият дали в пророчествата им се споменава нещо за болестта. А някои дори се опитаха да прочетат по нов начин прогнозите на една от най-почитаните гадателки баба Ванга. Наскоро в едно от интервютата й бе открито, че през 1995 г. тя е говорила за някаква болест, която ще дойде от Китай.

А сега става ясно, че Ванга е предупредила и за лекарство, което ще бъде получено от сибирски кедров бор и което ще помогне в борбата със заболяването. Авторите на материала смятат, че Ванга е говорела именно за коронавируса и за лекарството, което ще бъде създадено от руски учени. За полезните свойства на кедровия бор се знае от древни времена.

Приемат го като бактерицидно, противовъзпалително и пречистващо кръвта средство. Все още обаче няма никакви научни предположения дали може да се справи с коронавируса, срещу който, по думите на специалистите, може да помогне само ваксина.

Продължете с четенето

За България

Извънредно: Наш депутат е заразен с коронавирус!

Published

on

Народен представител е заразен с коронавирус. Това е Хасан Адемов от ДПС, заяви на извънреден брифинг председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Цвета Караянчева съобщи, че в утрешният ден ще се направят тестове на всички депутати, като те ще бъдат проведени в две медицински заведения.

Председателите на парламентарните групи са уведомени. От Щаба са препоръчали проверката на всички депутати за коронавирус да стане преди извънредното пленарно заседание, което трябва да се проведе на 2-ри април, заяви още Караянчева.

Председателят на Народното събрание каза още, че в четвъртък пък цялата администрация и работещите в залата на Народното събрание също ще бъдат тествани за заразяване с COVID-19. Според думите на председателя на Народното събрание в утрешния ден няма да заседава Комисията по бюджет и финанси, на която трябваше да се обсъди актуализацията на бюджета.

Продължете с четенето

За България

Борисов: Като в Испания ли искате?! Тирове изнасят трупове от моргите, дори не могат да

Published

on

Като в Испания ли искате да станем? Питате ли какво му е на моя колега там? Днес приемат мярка колко души могат да допуснат да дойдат на погребението ти.

Месарските хладилни тирове и камиони отиват зад болниците, за да изнасят трупове, не могат да се погребат. Това заяви премиерът Бойко Борисов, докато отговаря на живо на въпросите на зрители на „Господари на ефира”.

Веднага обсъждаме всеки проблем и му намираме решение, заяви премиерът.

„Може мярката за преминаване през КПП да претърпи промени, това значи в определено време да минават един вид работници и така. Всяка мярка е с разбиране, че не трябва да има струпване и все пак заводите и предприятията да продължат да работят, иначе колапсът ще е пълен. Голям проблем ще е с автомобилните заводи, на които до скоро се радвахме”, посочи Борисов.

PCR тестове няма в държавите, които даваме за пример, добави той. В България най-много за ден са произведени 400 такива тестове.

„Все повече се притеснявам, защото в началото слушахме докторите. Чух всякакви теории как ще дойде пик, стадни и колективни имунитети, но съм доволен. Към днешна дата сме направили всичко, което по света го има. Движим се максимално и със съдействието на обществото. Единството и спазването на мерките, е важно. Един за всички, всички за един. Това правим в момента”, каза премиерът Бойко Борисов.

Ако имаме претенциите за организирано общество, единственото доказано, че намалява разпространението на коронавирус, е дистанцията и изолацията, обясни премиерът.

„Маска може да ушие всеки. Прави се трагедия от всяко нещо. Искам да питам кутия цигари или една бира колко струва – колкото маска. 50 млн. лева дадохме на пенсионерите за Великден. Въпросът е с добро или лошо да разберат, че когато заразяваш и се разхождаш, може 100 души, които спазват всичко, заради теб да се разболеят.

Умоляваме Ви, не Ви задължаваме, носете маски. Ще раздадем 1 милион маски на нуждаещи се”, каза още Борисов.

Премиерът добави, че икономическите щети може да надминат и тези по време на война, най-лошото е разколебаването, дезертьорите, които бягат и не вярват в победата, пише flagman.bg. Затова днес помолих да раздадем тези 2 млн. маски и през това време ще се ушият сигурно още 10 млн. маски, каза Борисов.

Ние не сме безгрешни, не сме завършили Институт за борба с коронавируса, такъв няма в света, каза премиерът

Борисов е категоричен, че сегашната ситуация е по-тежка от кризата през 2009 г. „Сега веднъж имаме жертви, тежко заболели, много от социалните здравни системи, плащайки за заболяването, ще фалират. Най-сериозно е в икономиката”, каза премиерът.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България2 часа ago

В София станаха кошмари, каквито не бяха виждани от много време

Опасното време, за което синоптиците предупреждаваха, вече е над България. От часове сняг вали над столицата. Заради мокрия и хлъзгав...

За България2 часа ago

Ванга предсказала появата на коронавируса и посочила лек срещу него

Истерията покрай разпространението на коронавирусната инфекция по цял свят принуди хората да обърнат поглед към известните гадатели и медиуми с...

За България2 часа ago

Извънредно: Наш депутат е заразен с коронавирус!

Народен представител е заразен с коронавирус. Това е Хасан Адемов от ДПС, заяви на извънреден брифинг председателят на Народното събрание...

За България5 часа ago

Борисов: Като в Испания ли искате?! Тирове изнасят трупове от моргите, дори не могат да

Като в Испания ли искате да станем? Питате ли какво му е на моя колега там? Днес приемат мярка колко...

За България5 часа ago

По колко се плаща за труд на час! €6 в България, €44,7 в Дания

През 2019 г. средните почасови разходи за труд в цялата икономика на ЕС (изключвайки селското стопанство и публичната администрация) бяха...

За България5 часа ago

Дезинфекцират контейнерите за боклук в София

Продължава работата по дезинфекцията на контейнери за битови отпадъци, на спирки на градския транспорт и пространствата до тях, съобщава на...

За България5 часа ago

Все още има човечност! Хазяйка не взе стотинка наем от жена, останала без работа

Ще ви разкажем за една от малкото положителни истории за кризата след въвеждането на мерките в борбата срещу коронавируса у...

За България5 часа ago

МВР: Няма нито един ром с коронавирус в „Столипиново“

Полицията похвали жителите на „Столипиново“ и на останалите ромски квартали в Пловдив за дисциплината. Вероятно по тази причина там няма...

За България7 часа ago

Премиерът отвърна мълниеносно на упрека на Радев, че хазната е празна НА ЖИВО

Държавната хазна е пълна. Как ще е празна хазната? Всяка година има ръст на доходите. Но той не е длъжен...

За България7 часа ago

Борисов: Все повече се притеснявам! Далеч сме от справяне с епидемията, умолявам всички да… НА ЖИВО

Продължавам все повече да се притеснявам. В началото всички слушахме докторите, че това е грип като всички грипове. Всякакви теории...

За България9 часа ago

399 са вече заразените с коронавирус у нас, в София е страшно

399 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. Новите лабораторно доказани случаи са 20,...

За България11 часа ago

Сензационно: Учените откриха начин без лекарства за преодоляване на коронавируса

Учени от Мелбърнския университет стигнаха до извода, че тялото на хората с добър имунитет е в състояние самостоятелно да преодолее...

За България14 часа ago

Ето ги и синовете на ген.Мутафчийски – близнаците Александър и Марк (Снимки): –

За отрицателно време ген. Венцислав Мутафчийски надмина по рейтинг президента, че дори и премиера Борисов. Няма спор, че в момента...

За България14 часа ago

Ванга предсказала и с какво ще се лекува коронавирус

Вaнгa е прeдcкaзaлa не само пaндeмиятa oт кoрoнaвируc, но лекарството, което ще ни избави от заразата, научи skandalni. Пандемията от коронавирус...

За България14 часа ago

Официално: Здравен министър назова убийствената за коронавируса температура

Горещото време може да помогне за премахване на коронавирусната инфекция, но Русия сега не е достатъчно топла. Това заяви руският...

За България15 часа ago

Младен Маринов проговори за промени в изискването за маските и глобите

Ще има уточнения в заповедта за носене на маски на обществени места. Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов в коридорите...

За България17 часа ago

СЗО отново препоръча да не се носят маски, които от днес стават задължителни у нас

От Световната здравна организация (СЗО) обявиха, че все още препоръчват да не се носят маски, освен ако не сте заразени...

За България17 часа ago

Ген. Мутафчийски обясни защо се налага да носим маски и кога е крайният срок да си ги набавим

От снощи е задължително носенето на маски в Израел и Австрия. Там, както и в глобален мащаб, има остър недостиг...

За Българияедин ден ago

До седмици ужасът от Бергамо може да се пренесе у нас, ако пламнат ромските махали

Не се ли въведат драконовски мерки с КПП-та в ромските гета у нас, до седмици картината от Бергамо ще стане...

За Българияедин ден ago

Извънредна новина от заседанието на правителството!

На извънредно заседание правителството одобри проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България...

Реклама

Интересни