Свържете се с нас

За България

Страшните истини за COVID-19 и еврото, които никой не иска да признае

Published

on

На специален контра-брифинг в неделя, премиерът Борисов, провокиран от изказванията и ветото на президента Радев върху закона за извънредното положение, коментира палитра от теми, имащи ключово значение отвъд стоварилата се върху света пандемия. Той отправи своебразна закачка към противниците на влизането в еврозоната и защитници на валутния борд, като ни запита защо не пишем вече против единната валута, след като наблюдаваме как опитват да се справят с кризата от Европейската централна банка (ЕЦБ) и останалите институции на ЕС. Краткият отговор е, че с действията си ЕЦБ само демонстрира защо е по-добре да запазим лева и борда. С поведението си, централната банка на еврозоната не подкопава, а засилва антиевро позицията.

Да започнем от най-пресния гаф от президента на банката, Кристин Лагард, която само преди десетина дни с непремерен коментар почти „изпусна“ италианските държавни ценни книжа да скочат дотам, че да вкарат пазарите в паника и да фалират правителството на Апенините, пише в. Труд. Рисковите спредове на италианския суверенен дълг избухнаха с 263 базисни точки и започнаха да повличат останалите южни страни двойкаджии. Наложи се самата Лагард да повтори репликата на Марио Драги от предишния срив на еврозоната с обещание за пореден път да спасява единната валута по всеки възможен начин. Най-тъжното е, че коментарът u беше правилен – не е работа на централните банки да скъсяват спредовете между държави като Германия и Италия. Т. е. да натискат изкуствено надолу лихвените проценти по заемите на правителства, които от десетилетия водят неразумна и разточителна фискална политика. За съжаление обаче, благодарение на действията на същите централни банки и особено ЕЦБ, точно това се случва на много места по света, особено в рискови страни от еврозоната. Заемите продължават да се трупат. Днес Италия има държавен дълг от 137% от БВП, Португалия е със 121%, Белгия със 102%, Франция със 101%, а Гърция гони рекордните 178%. Стойности, които за повечето държави растяха дори след европейската дългова криза от 2009 г.

В своето изказване премиерът правилно наблегна на това, че има разлика между страните, които спестяват и имат разумен подход към фиска и онези, които живеят на кредит. Тази разлика особено много си личи при криза, когато резервите вече не изглеждат като отложен лукс или пропусната популистка програма, а като животоспасяваща линия за цялата икономика. Г-жа Лагард, обаче, не е съгласна. Само допреди няколко месеца тя водеше сериозна публична кампания срещу бюджетните излишъци на Германия и Холандия. Всички страни с „хронични излишъци“ трябвало да развържат кесиите, за да коригират „дисбалансите“ в еврозоната. С други думи, опит да се развали дисциплината на северните държави с аргумента, че трябва да се стимулира допълнителен икономически просперитет за изоставащите и задлъжнелите. Важно е да се уточни, че дори преди идването на коронавируса, ръстът в еврозоната замираше до 0,1% за последното тримесечие на 2019 г. Очевидно е трябвало това да се „поправи“ с още харчене, дали може да дойде криза като тази с вируса… няма значение за ЕЦБ. Цари странна превъзбуда около обявената програма за покупка на активи на ЕЦБ със стойност 750 млрд. евро.

Изваден и разширен е наръчникът от предишната криза, централната банка ще купува по-широк набор от активи и на практика ще може да налива новосъздадени пари в цялата еврозона със специално внимание към Италия. Почти Жан Виденов подход, само дето вместо неработещи и разграбени държавни предприятия, ще се „спасяват“ затрупани от дългове и левъридж правителства и корпорации. Този път заради шока върху предлагането обаче инфлацията може да не се скрие в различни балони на финансовите пазари, а да плъзне в реалната икономика и да се комбинира с удара по ръста в т. нар. стагфлация. Много хора забравят, че резервите и спазването на дисциплина в добрите времена са реалните буфери срещу кризата. Белите пари за черни дни не могат всеки път при шок да се напечатват. Когато се облизваме за готвените 750 млрд. евро, да не забаравяме, че дълговете на седемте най-затънали страни в еврозоната към края на 2019 г. (т. е. преди корона кризата) вече бяха 7,2 трлн. евро, докато в Европейския стабилизационем механизъм има само 80 млрд. евро. Поглеждайки също към обявения 756 млрд. евро собствен вътрешен пакет на Германия, виждаме как само проблемните държави разчитат на помощ от ЕЦБ, тези със здрав фиск действат по своя линия. Така или иначе, парите от Франкфурт едва ли щяха да стигнат до България, напротив, премиерът уместно подчерта в неделя, че в момента ЕС дори няма гласуван бюджет, а европейската солидарност е дефицитна.

Още повече, ако страната ни беше член на банковия съюз, обявените в програмата на БНБ 9,3 млрд. лв. нямаше да са тук, а заедно с още около 10 млрд. лв., щяха да захранват централите на затруднените европейски банки. Страшната истина, която никой не желае да признае е, че ЕЦБ достига своите политически, законови и технически лимити. Още преди сегашната драматична ситуация, банката вече беше въвела 0,5% отрицателна лихва. Още от 2016 г., закупеният през програмите на ЕЦБ държавен дълг на отделните страни членки оставаше в техните национални банки, италиански в Италия, немски в Германия и т. н. – очевидна подготовка за евентуална нужда от разцепване на зоната и монетизация на задължения. Самият Борисов правилно се усъмни, че ЕЦБ може и да не издържи. България влиза в кризата с добри показатели За щастие България, благодарение на дългогодишна дисциплина, влиза в тази криза с добри фискални показатели, особено съотнесено спрямо страните в еврозоната. Бордът е оптимален при днешната ситуация на несигуност и продължава да е закачен за германската марка в случай на възможен разпад. Не е сега моментът да участваме в хаоса на еврозоната, а да се погрижим ударът от кризата да бъде възможно най-поносим за всички у дома.

Продължете с четенето

За България

НАСА гърми: Земята я чака вечен дъжд

Published

on

Изменението на климата на Земята е много по-глобално от официално обявеното, смятат изследователи от Американската агенция за космически изследвания.

Според тях в близко бъдеще огромно количество дъжд очаква планетата.

Изданието Nature Communications, което публикува резултатите от работата на много учени от НАСА, съобщава, че според експертите от Агенцията сега синоптиците неправилно изчисляват количеството на валежите.

Учените смятат, че в момента има изместване на въздушния поток на планетата и метеоролозите не вземат предвид продължаващото на височината на облаците над тропиците.

Това предизвиква увеличаване в количеството на валежите и много по-глобално изменение на климата на планетата.

Източник: Лупа БГ

Продължете с четенето

За България

Разкритие от спецсъда: Свой предал Бобокови

Published

on

Васил Богданов – управител на фирмата “Монбат рисайклинг”, е направил самопризнания за схемата, по която са обвинени неговите шефове – братята Атанас и Пламен Бобокови, съобщава „Труд“. Това стана ясно в залата на спецсъда, който трябва да определи дали да остави под стража шестима от сочените като участници в организирана престъпна група.  Спец­прокуратурата реши да пусне срещу 1 млн. лв. гаранция Пламен Бобоков.

Зад решетките останаха брат му Атанас, Красимир Живков – заместник-министър на околната среда и водите, Габ­риел Савов – бивш директор на РИОСВ- Плевен, бизнесменът Николай Миховски, създал площадка за внесени от Италия отпадъци в промишлената зона на Плевен, номиналният собственик на самата площадка Айгюн Еминов и управителят Васил Богданов.

Прокуратурата за аферата с боклука: Открити са снимки с имена на убити и големи суми, изплува името на Божков ВИДЕО  За първите четирима прокуратурата поиска постоянен арест, а за Еминов и Богданов “домашен арест”, тъй като и двамата са помогнали на разследването. Фирмата “Монбат рисайлинг” е дъщерна на “Монбат” АД и е създадена за рециклиране на акумулатори. Отделно Бобокови имат рециклираща фирма в Италия, откъдето внасят допълнителни суровини за производството си в България.

Богданов е разказал, че благодарениe на контакта им с Живков, който притискал подчинените се в МОСВ, бизнесмените са получавали нотификации – (разрешителни) да внасят не само опасни, а и всякакви други отпадъци от Италия. С изключение на “Монбат рисайлинг” фирмите, които получавали боклуците у нас, нямали нито капацитет, нито дейност да ги преработват, а само ги складирали и давали фактури, че отпадъците са оползотворени.

По разследването до момента са събрани 66 тома с доказателства, сред които има и данни за укриване на ДДС. За списъка с имена и размери на богатство на известни хора в периода 2003-2004 г., открит при обиските у Атанас Бобоков, изобщо не стана дума в залата на съда. “Изградена е верига от дружества, регистрирани в България и Италия, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна”. Това обясни Ангел Кънев, зам.-шеф на спец­прокуратурата.

Припомняме, че на 28 май в няколко града в страната се проведе специализирана акция на прокуратурата. След нея зам.-министърът на екологията се озова в ареста по схема за принуда и търговия с боклуци. Той уточни, че българските и италианските власти си сътрудничат и е сформиран съвместен екип по разследването в двете страни. Прокурор Кънев не изключи да бъдат повдигнати обвинения и на още участници в схемите, включително и на длъжностни лица.

Продължете с четенето

За България

Валери Симеонов смаза bTV с шокиращи разкрития

Published

on

Притеснявам се, че този втори удар по МОСВ ще блокира работата на смелия министър Емил Димитров. Аз вярвам в него. Той е много динамичен и идеен човек. Аз поемем отговорност в парламента да помагаме с каквото можем. Съмнявам се обаче, че това министерство ще може да възстанови нормалното си функциониране до края на мандата. Трябва да изчакаме какво ще реши съдът по последните обвинения. Не трябва да бързаме.

Това заяви в предаването „Неделята“ по Нова тв лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който коментира горещите теми от последната седмица. „Решението за създаване на държавни бензиностанции е много правилен и смел ход. С този ход може да се разбие един монопол върху пазара на горивата свързван главно с Валентин Златев. От доста време цените на горивата в България са необосновано високи. Този картел при горивата трябва да приключи.

Правителството трябва да управлява в свой собствен интерес и да не се притеснява, че ще настъпи нечий интерес“, категоричен бе Симеонов.  „Искам да поздравя всички, които участват в тази нова ера в българската политика. За пръв път държавата поведе истинска борба с олигархията. Резултатите го показват – виждате кои хора са в ареста. Всички тези олигарси и далавареджии, на които последните 30 години никой не смееше да им каже нищо, сега ще си получат заслуженото. Говоря за Миню Стайков, Арабаджиеви, Цветан Василев.

Моята лична борба срещу хазарта също даде резултат и Васил Божков също получи удар. Аз не вярвам този човек да се върне сам в България. Той ще бъде върнат с белезници. Този човек има 18 обвинения за подбудителство към убийства, изнасилвания, измами. Не искам да се занимавам с личността на това лице. Нали не се намираме в bTV? Вашата телевизия е сериозна и няма какво да коментирам този престъпник. Не съм се страхувал от него.

Не си спомням, когато съм се прибирал в блока, в който живея, да съм се оглеждал дали някой няма да стреля по мен. Аз винаги правя това, което считам е правилно“, разкри той. „Следващият, който го очаква удар, е Валентин Златев. Всички изброени от мен са генетично свързани с БСП. Сега социалистите обикалят и говорят глупости за хазарта, а преди време са гласували закон, с който са дали възможност на Божков да не плати над 700 млн. данъци. Успехите на колаицията са големи. Никой не е успял и не си е помислил да поведе война срещу тези персони, които 30 години са се възползвали от всички облаги и закони. Сега вече има успехи“, обяви лидерът на НФСБ.

„Президентът до голяма степен обезличи своя пост. Това май е характерно за всички български президенти и досега не сме случили на президент. Тезите на г-н Радев ми напомнят на късния социализъм. Той ми напомня на старите часовници с кукувици, но лошото е, че президентът не кука на точен час и друг му дърпа топуза и менахизма. С неговите вечно негативни тези той се обезличава“, завърши Симеонов.

Продължете с четенето

За България

Студени досиета: Петима си отидоха с тайната за убийството на сестрите Белнейски

Published

on

Четирима души, които знаеха нещо за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик, вече не са между живите. Пети изчезна безследно. За смъртта на момичетата излежава доживотна присъда Лазар Колев. По време на делото срещу него обаче се прокрадна информацията, че той не е бил сам, а имал съучастник. Повече за това никой не заговори, пише „Труд“. Патоанатомът проф. Стойчо Раданов, Васил Славов – Иширковеца, овчарят, намерил телата на двете момичета, частният детектив Енчо Генчев и учителят по ски Димитър Юруков са хората, които знаеха по нещо важно, което би могло да хвърли светлина върху страшната трагедия, за която има само един осъден – Лазар Колев. Месеци наред след смъртта на момичетата пълзяха слухове, че в убийството е замесен човек на висока позиция, доказателства обаче не се намериха.

В началото на разследването се създаде впечатлението, че полицията прави всичко възможно да заличи следите. Стана ясно, че телата на двете жертви са били измити с маркуч преди аутопсията, което направи невъзможно вземането на ДНК материал. Въпреки, че Колев беше осъден именно въз основа на генетично изследване и показанията на изчезналия безследно Васил Славов – Иширковеца. Няколко пъти британски и американски лаборатории връщаха пробите, взети изпод ноктите на сестрите, със заключението, че не може да се изолира ДНК.

След няколко години обаче, внезапно успяха да го направят. Едва ли само от некадърност ченгетата минираха делото предварително. Криминалисти се хвърляха на десетки версии и дадоха своя принос в световната криминалистика, която не беше виждала такъв мащаб на безсмислена работа. Проверени бяха 8 хиляди потенциално заподозрени, повече от тях бяха и разпитани. Такова убийство се разкрива за седмица, най-много две, смятат професионалисти. То не е поръчково, извършителите са аматьори, оставили много следи на мястото. Повечето обаче са били унищожени. Криминалистите са работили хаотично, хвърляйки се напосоки. Екипът на националната полиция пристига дни по-късно, за да се включи, вместо това да стане в деня на намирането на телата, каквато е практиката. Колегите им смятат, че това е станало от мързел и немарливост.

Ценни улики са изгубени завинаги. На 31 януари 2006 г. в 15,35 ч. мъжки глас съобщава в полицията в Пазарджик за страшна находка – в местността “Грамадите” между Пещера и Брацигово са открити телата на две млади момичета. Това е местен овчар, който вече не е между живите. На мястото се изсипва цялата пазарджишка полиция. Групата за оглед е придружена от няколко десетки униформени. Те обикалят и търсят из храстите следи от престъплението. Пушат и хвърлят цигарите на земята. Малко след получаването на сигнала е информиран дежурният в националната полиция в София.

Но в този случай не тръгва екип от столицата. Няма и нареждане да се запази местопрестъплението до следващия ден. На фаровете на коли и прожектори през нощта десетките полицаи успяват да стъпчат всичко, което може да доведе до разкриване на престъпниците. Оттук нататък започва да се работи на сляпо. На следващия ден повече от сто жители на съседните градчета и журналисти започват свой “оглед”. Ако нещо от уликите е било останало, то вече е заличено. Няма криминалист и експерт от института по криминалистика при аутопсията. Никой не го вика. Съдебен лекар описва раните, заключението е, че момичетата са загинали от черепно-мозъчни травми. Той обаче не е длъжен да тълкува заключенията си.

На мястото са намерени и люспи от сребрист автомобил. По версията за катастрофа, която само проблясва, не работи никой. Нищо, че от заключението на съдебния лекар проф. Стойчо Раданов е ясно, че спукването на черепа е предизвикано от удар с голяма кинетична енергия, която не може да се получи от човешка ръка. Въпреки категоричната версия на полицията, че сестрите са пребити до смърт, при аутопсията е установено, че нямат счупени зъби и травми от побой. Което е почти невъзможно, ако някой ги удрял. Почти три години след смъртта на момичетата – през октомври 2008 г., проф. Раданов е намерен обесен на катерушка близо до дома му.

Тогавашният шеф на Съдебна медицина Станислав Христов, който прави аутопсията, твърди, че по главата на професора имало кръвонасядане. Раданов не е оставил предсмъртно писмо, което кара колегите му да подозират, че става дума за убийство. Нелепо умира и ски-учителят Димитър Юруков, който видял двете момичета ден преди смъртта им на писта в курорта “Св. Св. Константин и Елена” над Пещера. Той си отива от този свят от тромб в сърцето, въпреки че според негови близки е бил здрав като канара и никога не се е оплаквал от сърдечни проблеми.

Хора от персонала на курортния комплекс пък са категорични, че някой е помогнал на бай Митко да умре. От сърце умира и друга ключова фигура в пазарджишката мистерия – частният следовател Енчо Генчев, ангажиран от родителите на Росица и Христина да води собствено разследване. Той издъхва малко преди да предаде папка на Фани и Стоимен, чието съдържание не е ясно и до днес. Пред репортери в Пазарджик Танчев имал неблагоразумието да се похвали, че е попаднал на вярната следа.

В началото на 2016 г. полицаи намериха кола с няколко литра кръв в нея, която се оказа на основния свидетел на прокуратурата Владимир Славов – Иширковеца. Той беше вкаран в килията на Лазар Колев, за да получи информация за убитите сестри Белнейски. Показанията му бяха спорни, но въпреки това Колев беше осъден. А Иширковеца така и не беше открит. Той също вече вероятно не е между живите. Версията на проф. Раданов:

Автомобил е убил момичетата Проф. Раданов – дойенът на съдебната медицина по онова време у нас, е стигнал опасно близо до извършителите на двойното убийство и това е коствало живота му, смятат негови колеги. Той не се поколеба да обори резултатите на първоначалната експертиза и посочи някои основни грешки като невзети проби, грешно становище за удушването на едното момиче и много други. Неговото категорично мнение беше, че Христина и Росица са загинали при катастрофа, а тази версия, както е известно в Пазарджишко, насочва опасно разследването към влиятелни хора в града. Дори ако проф. Раданов се е самоубил, експертизите по делото Белнейски вероятно са имали ключова роля за вземане на фаталното решение, твърдят негови познати. Той се е оплаквал, че е бил заплашван и вероятно не е искал заради работата му да страдат близките му.

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За Българияедин час ago

НАСА гърми: Земята я чака вечен дъжд

Изменението на климата на Земята е много по-глобално от официално обявеното, смятат изследователи от Американската агенция за космически изследвания. Според...

За България13 часа ago

Разкритие от спецсъда: Свой предал Бобокови

Васил Богданов – управител на фирмата “Монбат рисайклинг”, е направил самопризнания за схемата, по която са обвинени неговите шефове –...

За България13 часа ago

Валери Симеонов смаза bTV с шокиращи разкрития

Притеснявам се, че този втори удар по МОСВ ще блокира работата на смелия министър Емил Димитров. Аз вярвам в него....

За България13 часа ago

Студени досиета: Петима си отидоха с тайната за убийството на сестрите Белнейски

Четирима души, които знаеха нещо за убийството на сестрите Росица и Христина Белнейски от Пазарджик, вече не са между живите....

За България13 часа ago

Голяма бомба за акциите на Левски! Вижте какво ще се случи в 6:30 часа утре

Прословутите акции на Левски трябва да пристигнат на българска земя съвсем скоро, научи БЛИЦ. Очаква се това да се случи...

За България17 часа ago

Актуална таблица, колко трябва да тежите според ръста

Всички знаем, че при теглото на човек няма норми, към които можем строго да се придържаме. Всеки има индивидуална структура...

За България17 часа ago

Извънредно! Див екшън с юмруци в София

Истински екшън се е разиграл днес преди обед в столичния кв. „Овча купел”. Шофьор на лек автомобил е отнесъл як...

За България17 часа ago

Ади Радева се появи в ефир и хвърли бомба за рокадата с нея СНИМКИ

Аделина Радева вече е в БНТ. Тя бе гост в сутрешния блок на телевизията-майка в предаването на Георги Любенов. След...

За България17 часа ago

Мишо Шамара: Почивай в мир, брат ми!

В Пловдив бе открит мъртъв рапърът Костадин Кобаков – Кобака. Тялото на 40-годишния Кобаков и това на неговата 34-годишна приятелка...

За България21 часа ago

ПЪРВИ ДУМИ: Ето какво казват бизнесмените със стотици милиони от списъка на Бобокови

Бобокови съм ги виждал един път през живота си, единият може би, и да ги срещна, не мога да ги...

За България22 часа ago

Министър Ананиев с нова заповед, ето какви забрани също падат

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде Заповед № РД-01-287/ 30.05.2020 г., с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в...

За Българияедин ден ago

Заразата пак погна България, повече заразени от колкото излекувани: Дете на 4 години с COVID-19

14 новите случаи на COVID-19 у нас. 2513 са общо случаите в България. 7 са активните области.  Дете на 4...

За Българияедин ден ago

На среща днес се реши: Падат поредните ограничения свързани с коронавируса

Падат още от ограничителните мерки срещу коронавируса. Вече ще могат да се провеждат конгресно-конферентни мероприятия, семинари и изложения. Това стана...

За България2 дни ago

Германски лекар, направил над 200 аутопсии на умрели от К-19, с шокиращо заключение

Хамбургският съдебен лекар Клаус Пюшел, който е провел над 200 аутопсии на хора, починали след зараза с новия коронавирус, остро...

За България2 дни ago

Ексклузивно! Ето я СНИМКАТА с имената на известните личности, сред които и убити, и сумите срещу тях, намерена в дома на А. Б.

Прокуратурата публикува част от иззетите веществени доказателства по аферата с боклука, където бе задържан зам. министъра на околната среда Красимир...

За България2 дни ago

Борисов с важна среща в МС, падат още забрани СНИМКИ

Премиерът Бойко Борисов се срещна с представители на Българското конгресно бюро. В срещата участваха също министърът на здравеопазването Кирил Ананиев...

За България2 дни ago

Невиждана гледка: Гигантска триметрова змия на международния път Е-80 край Хасково

Мъртвата 3.20-метрова змия, която шокира преминаващите по международния път Е-80 край Хасково, е от вида тигров питон с окраска мрамор....

Без категория2 дни ago

Изплува името на още една любовница на Божков! Ще останете шокирани! СНИМКИ

Една от най-четените наши писателки Людмила Филипова е била лудо влюбена в бизнесмена-беглец Васил Божков. Красавицата, внучка на премиера Гриша...

За България2 дни ago

Уволниха от работа д-р Ковачев от „Откраднат живот“

Актьорът Димитър Захариев, който зрителите на „Откраднат живот“ познават като рентгенолога д-р Антон Ковачев от болница „Свети Кирил“, е бил...

За България2 дни ago

Отварят заведенията и на закрито!

От 1 юни ще отворят заведенията на закрито, а 23 плажа у нас ще предлагат чадъри и шезлонги без пари...

Реклама

Интересни