Свържете се с нас

За България

Доц. д-р Карамфилов с безценен съвет към хипертониците

Published

on

Доц. д-р Кирил Карамфилов е завеждащ на Отделение по инвазивна кардиология в Университетска болница „Александровска” в София. Специалист е по кардиология и инвазивна кардиология. Завършва Медицински университет – София през 2002 г. с пълно отличие и е удостоен със „Златен Хипократ”. Придобива специалност по вътрешни болести, кардиология и инвазивна кардиология в периода 2003-2013 г. В момента работи в Клиниката по кардиология на „Александровска болница”. Преди това трупа опит в УМБАЛ „Св. Екатерина” и „Токуда”.

Д-р Карамфилов има над 50 публикации. Изнася лекции на повече от 20 научни форума. Печели награда за най-добър постер на 13-я Национален конгрес по кардиология. Член е на Управителния съвет на Дружеството на кардиолозите в България. Национален координатор е на програмата „Стент за живот”.

– Доц. Карамфилов, какви промени протичат в организма под влияние на жегите и как по-специално се отразяват на сърдечносъдовата система?

– Както всички живи същества, така и човекът се намира в хармония със заобикалящата го среда. И няма как да не отчитаме влиянието й върху различни параметри при човека. Такива параметри са не само температурата, но и влажността на въздуха, вариантите в температурата, атмосферното налягане.

Високата температура, съчетана с висока влажност, води до делатация – разширяване на съдовете в сърдечносъдовата система. И логичният изход от тези промени, които се отразяват на хемодинамиката и циркулацията на кръвта, е спадане на кръвното налягане. Това вече отключва цял набор от реакции, които целят да компенсират въпросното понижаване.

От централната нервна система пристига сигнал до сърцето да се съкращава по-ускорено и по този начин да се поддържа минутният сърдечен обем, т.е., количеството кръв, което сърцето изпомпва за една минута. Това определено е в състояние да се компенсира от здравия организъм, който няма някакви съществени проблеми във функционирането на сърдечносъдовата система. Но хрониците, пациентите с високо кръвно налягане, с аритмии – хронични или пристъпно настъпващи и със сърдечна недостатъчност много изразено усещат тези промени.

Натоварва се допълнително сърцето, което и без това не е в най-добрата си кондиция. Ето защо, пациентите с високо кръвно налягане, които са адаптирани към по-високи стойности, имат оплаквания от главозамайване, причерняване, пропадане. Това са симптоми на ниското кръвно налягане.

Пациентите с аритмии също се влошават – имат продължително, неритмично съкращаване на сърцето и могат да изпаднат в трайна аритмия. А при пациентите със сърдечна недостатъчност се задълбочава задухът и самите те усещат, че не се чувстват много добре, когато излизат навън.

Всички тези промени са с уговорката за индиректното влияние на температурата. Т.е., от обкръжаващата среда, от топлия въздух. Има и

директно влияние върху сърдечносъдовата система,

когато слънчевата светлина попада пряко върху организма, особено върху главата. Тогава имаме различни варианти на топлинен удар или шок, който първо се поема от централната нервна система, а след това компенсацията идва от сърдечносъдовата система. Така че, независимо дали става дума за директно или индиректно влияние на високата температура върху човешкия организъм, тя действа негативно.

– Как да избегнем това негативно действие?

– Всички пациенти с хронични заболявания следва да спазват няколко важни правила. На първо място, като най-важно – да се попълни количеството течности, което се губи от високата температура. Когато се разширяват съдовете, това води до определени компенсаторни реакции, свързани със загуба на количество течности.

За съжаление, заедно с течностите се губят и електролити. Това са калий, натрий и хлор. Тези микроелементи са изключително важни за правилното съкращаване и функциониране на сърцето. Затова съветвам пациентите да приемат плодови сокове и плодове, като например, кайсии, цитруси и банани, освен вода.

Те са богати на микроелементи и може да спомогнат за попълване на електролитите. Така, заедно с компенсирания обем течности, да се възстанови естественият състав и обем на кръвта.

Вторият, също толкова важен съвет, е да се избягват най-топлите часове от денонощието. Преди се считаше, че това е отрязъкът между 14 и 16 часа, но по-интензивните проучвания показват всъщност, че излагането на слънце от 11 до 17 часа се отразява неблагоприятно на хората.

Третият съвет, който може да дадем, е да се използват леки храни, които да не натоварват организма – повече зеленчуци, айран… Знаете, че храната минава през храносмилателната система, но след това, преминавайки и през черния дроб, попада в циркулацията, т.е., сърдечносъдовото функциониране е затруднено.

Друг съвет, който може да дадем, е хората да излизат навън с шапка, за да се елиминира

директното слънчево действие върху главата

И във всички случаи, не трябва да се ограничава физическата активност. Загубата на течности води до сгъстяване на кръвта, а това, комбинирано с ограничена физическа активност, особено при по-възрастни хора, може да доведе до повишаване на риска от формиране на тромби – най-често в долните крайници, които да засегнат различни критични съдове.

– Хората с хипертония, които приемат лекарства, се чувстват зле и спират лечението си. Но, въпреки това кръвното им е много ниско. Какъв е съветът ви към такива пациенти?

– Пациентите с хипертония са едни от най-тежко засегнатите от факторите на заобикалящата ни среда. По-принцип, хипертониците в тези моменти, когато се губят течности и когато се разширяват съдовете, по тези два механизма, имат спад на кръвното налягане. По тази причина и се чувстват зле. Затова, обичайният съвет е да се коригира дозировката на хипертензивното лечение или то дори да се спре. Това, разбира се, е строго индивидуално за всеки пациент.

Съветвам хората преди най-горещите месеци да направят консултация с наблюдаващия ги кардиолог, за да се прецени кои лекарства с колко да бъдат намалени. Съветвам също и да изискват някакъв период, в който да си направят контрола – може и по телефона или с лична визита при лекар, за да се види дали тази препоръчана промяна в лечението се отразява добре на пациента.

Добър такъв период е на 15 дни. Така че, при пациенти с хипертония, казано по-кратко, препоръчвам коригиране в посока понижаване на антихипертензивните лекарства. За съжаление, през последните няколко години моят опит показва, че не всички хипертоници реагират с този тип промени, а някои дори увеличават стойностите на кръвното си налягане в летните месеци. Това се дължи на големите вариации в отговора спрямо факторите на заобикалящата среда.

Но

около 5-10% от хората,

по мое наблюдение, реагират с покачване на кръвното налягане. И един пациент с хипертония може да толерира, да не обръща внимание на повишените с 10-20 мл/живак над обичайните, но в никакъв случай не трябва да се поддава на общия съвет да понижава дозата на лекарствата си, защото това би довело до хипертонични кризи.

Именно поради тази причина препоръчвам в края на май – до средата на юни да се направи такава контрола и съответно да се коригира лечението, така че то да бъде адаптирано спрямо нуждите на организма.

– Ако такива хора са приели таблетката си за деня за понижаване на кръвното налягане, но то си остане високо, какво трябва да направят?

– В зависимост от стойностите на кръвното налягане, може да има различни ситуации. Ако имаме покачване с 10-20 мм живак над обичайното, това дори не налага някакво коригиране. Ако са по- изразени – над 30-40, т.е. при обичайни стойности 130, пациентът регистрира над 150-160, тогава може да се приеме малка, непълна – т.е., половинка доза от лекарството за кръвно. Като трябва да проследява след тази корекция как вървят стойностите на кръвното налягане.

В случай, че нямаме задоволителен резултат, т.е., при взета половин доза от лекарствата, то продължава да е високо, тогава моят съвет е да се свърже с медицински специалист, за да се види дали това не е израз на някакъв по-дълбок проблем. Като се изключи някакъв подлежащ проблем, тогава вече или може да се коригира терапията – т.е., да се увеличи дозата или да се включи друг медикамент, с по-слабо действие, така че вариантите в кръвното налягане да отговарят на нуждите на организма.

Разбира се, тук искам да подчертая, че не препоръчвам пациентите да прибягват до самолечение. Но все пак, част от мисията на всеки лекар е да може да ограмотява и обучава своите пациенти.

Милена ВАСИЛЕВА/БЛИЦ

Продължете с четенето

За България

Извънредно! Ново зверско убийство на млада жена! Пияният като свиня уби съпругата си, отказала да му танцува СНИМКА

Published

on

Мъж уби съпругата си, след като е отклонила поканата му за танц, съобщава Фокус, цитирайки турския вестник Hurriyet. Инцидентът се е случил в югоизточната част на страната.

Местни медии съобщават, че 24-годишен мъж, идентифициран като Сезер С., се е прибрал пиян у дома и е пуснал високо музика.

Започнал е да танцува и е поканил съпругата си да се присъедини към него.

След като тя е отказала, той е извадил огнестрелно оръжие и я е убил – пред очите на двете им деца, съответно на четири и петгодишна възраст.

След престъплението извършителят е избягал и към настоящия момент не е заловен от полицията.

Продължете с четенето

За България

Провери късмета си за деня: Избери пещера и виж какво се крие вътре!

Published

on

Забавлявайте се с нас- изберете пещера и вижте какво ще откриете вътре, специално за вас!
Ти избра пещера 1 : Намери древен скиптър

и избра да влезнеш в пещера 1. Там откри древен скиптър със мистични сили. Този скиптър ще ти донесе Здраве и Щастие. Неговата сила е толкова голяма , че влиянието му не е само върху теб , но и върху близките ти!

Ти избра пещера 2 : Намери древно предсказание

Ти избра да влезнеш в Пещера 2. Там ти откри древно предсказание , което те дарява с много Късмет и Успехи! В живота ти съвсем скоро ще се случат промени , които ще те насочат към щастието – просто следвай знаците !

Ти избра пещера 3 : Намери мистичен артефакт

Ти избра да влезнеш в Пещера 3. Там ти откри мистичен артефакт със древни сили. Този предмет ще донесе в живота ти Любов и Щастие ! Късметът ще е вечно с теб и с близките ти и всичките ти начинания ще се увенчават с успех!

Източник : girl.bg

Продължете с четенето

За България

Извънредно: Кърваво меле на Е-79! Кола изхвърча от пътя, жена е заклещена вътре (СНИМКА)

Published

on

Два автомобила са се сблъскали на главния път Е-79 след Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС. Едната кола е изхвърчала извън пътя, жена е блокирана в автомобила. По първоначална информация в едната кола има и дете със счупен крак.

Сигалът за инцидента е подаден около 9.10 ч. тази сутрин.

Инцидентът е станал на правия участък след Симитли срещу село Черниче. На място са изпратени линейки и полиция.

Продължете с четенето

За България

Драмата на една 35-годишна жена: Подиграват ми се, че ще остана стара мома, но е по-добре да съм сама

Published

on

Много хора ме питат защо за моите 35 години, все още не съм омъжена и не търся съпруг. А аз се подигравам с въпросите им, обичам да измисля нещо забавно, защото, за да бъда честна, не виждам никаква трагедия в моето „моминство“. Единствено близките ми приятели знаят истинската причина и на пръв поглед е толкова банално, че дори не се опитвам да споделям с непознати.

Истината е, че баща ми биеше майка ми. Страхувах се от него като от огън, а имах и по-малък брат, когото трябваше да защитя и спася. Това всъщност ме спаси от собствения ми страх – притеснението за брат ми. Когато пораснах, често питах мама защо не се разведе. Но тя просто махаше с ръка, а немарливото й отношението към тормоза на баща ми ме убиваше повече, отколкото самите побоища. А най-много се „възхищавах“ на баба ми – майката на татко. Когато й споделях, че баща ми отново е пребил майка ми, тя казваше, че мама сама е виновна и не е нужно да го провокира. Попитах я как го провокира, а баба ми също махаше с ръка, мърморейки нещо несвързано. Смешното е, че баща ми се считаше за „грижлив съпруг“! Да, не пиеше, стоеше си у дома, печелеше добре. Всеки го смяташе за добър човек, абсолютно всеки! В края на краищата майка ми умря, когато бях на 14 години, а брат ми само на 10. Имаше рак на мозъка и аз съм повече от сигурна, че се разболя заради системния тормоз. Но и тогава баща ми не потърси вината в себе си, както и майка му. За щастие, болестта не измъчи много мама, само няколко месеца след като й откриха диагнозата, тя почина. След смъртта й всички съжаляваха баща ми. Горкият човек, казваха те, остана вдовец с две невръстни деца.

Е, след много кратко време татко се отегчи без обичайната си жертва и обърна мрачния си поглед към мен. След като ме преби една вечер, хванах братчето си за ръка, и заминах при баба си по майчина линия. За щастие тя не ни изгони, а и татко не се опита да ни върне обратно. Единственото добро, което мога да кажа за него, е, че той винаги даваше пари на баба ни за нашата издръжка и не се превърнахме в бреме за старата жена. Две години по-късно баща ми се ожени повторно. Новата му съпруга също беше пребивана и отново всички смятаха, че това е нормално, включително и самата тя. Ето затова не искам да се омъжвам: напоследък насилието в семейството, се превърна в нещо нормално. Спомням си, когато се опитвах да убедя мама да напусне баща ми, тя ми разказваше „утешителни“ истории за това как живеят всички хора и колко е „нормално“ мъжът ти да ти посяга. Татко в никой случай не бил зъл и лош, просто характерът му е по-различен. За съжаление, много жени търпят и толерират шамарите на съпрузите си. По тази причина предпочитам да се радвам на моето моминство: по-добре самота, отколкото живот под един покрив с морално чудовище, което е щастливо единствено, когато жена му е пребита и унизена.

Ако Ви е харесала статията, подкрепете ни във facebook!

Източник: bulmedia

Продължете с четенето
Реклама

Интересни

За България19 часа ago

Извънредно! Ново зверско убийство на млада жена! Пияният като свиня уби съпругата си, отказала да му танцува СНИМКА

Мъж уби съпругата си, след като е отклонила поканата му за танц, съобщава Фокус, цитирайки турския вестник Hurriyet. Инцидентът се е случил...

За България20 часа ago

Провери късмета си за деня: Избери пещера и виж какво се крие вътре!

Забавлявайте се с нас- изберете пещера и вижте какво ще откриете вътре, специално за вас! Ти избра пещера 1 :...

За България20 часа ago

Извънредно: Кърваво меле на Е-79! Кола изхвърча от пътя, жена е заклещена вътре (СНИМКА)

Два автомобила са се сблъскали на главния път Е-79 след Симитли в посока Кресненското дефиле, съобщи БГНЕС. Едната кола е изхвърчала...

За България22 часа ago

Драмата на една 35-годишна жена: Подиграват ми се, че ще остана стара мома, но е по-добре да съм сама

Много хора ме питат защо за моите 35 години, все още не съм омъжена и не търся съпруг. А аз...

За България22 часа ago

КАКВА ЖЕНА СИ СПОРЕД ПЪРВАТА БУКВА НА ИМЕТО, КОЕТО НОСИШ

Жената с цифра 1 Вие сте горда, уверена, самостоятелна и независима жена. Надарена с висок интелект и здрав разум. Подхождат ви...

За България23 часа ago

Намериха Мехмед!

Щастлива развръзка с 2-годишния Мехмед от Якоруда! Детето е намерено, потвърдиха от полицията за Glas.bg. Детето е открито в семейство,...

За България23 часа ago

Намериха изчезналия 2-годишен Мехмед

С успех приключи търсенето на 2-годишния Мехмед, изчезнал от Якоруда.  Детето е открито от гражданин живо и здраво в разположеното...

За България24 часа ago

Това ли е прекрасната госпожа снимала спалнята на Бойко СНИМКИ

„Президентът вече също е политически играч. Аз съм изяснил, как коварно, неговите хора, най-близкото му обкръжение, по един много елементарен...

За Българияедин ден ago

Битката разтърсила вселената: Българите са единствените побеждавали Чингис Хан и Монголската империя!

Есента на 1223, българите се изправили срещу монголите, устроили на няколко места засади, и когато монголците влезли в засадите, българите...

За Българияедин ден ago

Освиркаха Румен Радев на Граф Игнатиево. Издигнаха лозунги Радев – фигурант на Божков (ВИДЕО/СНИМКИ)

Граждани освиркаха президента Румен Радев на влизане в авиобазата „Граф Игнатиево“. Метежник номер едно в държавата дойде на деня за...

За Българияедин ден ago

Един от най-големите язовири в България пресъхна за два месеца СНИМКИ

Един от най-големите язовири в България – „Копринка“, е почти пресъхнал, става ясно от кадри, разпространени в социалната мрежа Facebook....

За Българияедин ден ago

Диета с варени яйца топи 11 кг за 2 седмици: Режимът забързва метаболизма и укрепва имунитета

Диетата с варени яйца е тотален световен хит заради бързите и реални резултати, които дава при хора с наднормено тегло....

За Българияедин ден ago

Хампарцумян: Бъдете благодарни на ЕС, че децата ви берат портокали в Португалия, а не в Коми!

Левон Хампарцумян днес беше в Нова телевизия, за да говори по темата за парите, заплатите и безработицата. Банкерът обсъди очакванията...

За Българияедин ден ago

Циганско гадание по датата на раждане-Не можете да избягате от съдбата си

Дали циганите наистина ни казват истината, когато ни врачуват? И дава ли циганският хороскоп правилно тълкуване на личността? Нека проверим!   За...

За България2 дни ago

Екшън! Полицаи спряха младеж на АМ „Тракия“ и се хванаха за главата, когато в колата му завариха…

Задържаха 23-годишен мъж, превозвал 10 мигранти с колата си на АМ „Тракия“. Той е бил арестуван край Пловдив, в близост...

За България2 дни ago

Покъртително! Това са последните думи на Христо Сираков във Фейсбук

Във вторник внезапно почина бизнесменът и почитател на женските прелести Христо Сираков. След дълго боледуване от коронавирус и получен преди...

За България2 дни ago

Борисов съобщи страхотна новина: Увеличават заплатите на…

„Петдесет милиона лева ще осигурим с новия бюджет за 2021 г. за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите“. Това...

За България2 дни ago

Какво се случи със студента от Попово, който изчезна безследно в американското посолство през 2010 г. –

Изминаха девет години от изчезването на Петър Владимиров Димитров, който за последно е видян да прекрачва прага на американското посолство...

За България2 дни ago

Цеци Красимирова се шири в палат за 16 милиона в Холивуд – уникални снимки от луксозното имение (Снимки):

Съвсем наскоро станахме свидетели на приказната сватба, но която родната манекенка Цеци Красимирова каза заветното „Да“ на любимия си Майкъл...

За България2 дни ago

Страховито: Ученичката София Васева остави писмо, че ще се самоубие и изчезна

18-годишната София Васева е изчезнала днес, след като напуснала дома си в пловдивския квартал „Кючук Париж“. Момичето е оставило изключително...

Реклама

Интересни