Свържете се с нас

За България

Аз съм кардиолог – ето 9-те опасни храни, които забранявам на близките ми да ядат:

Published

on

За да поддържате сърцето си здраво, важно е не само да спазвате диета и да сте здрави като цяло. Трябва да се опитате да зачеркнете от живота си това, което може да му навреди.

Някои от продуктите, на които много от нас периодично се „отдават“, също са вредни. И дори ако те не могат да бъдат напълно изоставени, е необходимо поне да се сведе до минимум тяхното използване. Ето най-опасните и коварни храни за сърцето:

1) Пържени картофи

пържени картофи

100 гр. пържени картофи съдържат около 8 грама трансмазнини. Това са вещества с неестествен произход, които се образуват главно по време на производството на маргарин и многократното нагряване на растително масло.

Транс-мазнините повишават холестерола в кръвта, следователно, на моменти увеличават риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

2) Червено и преработено месо

червено месо

Пържола, кайма и бекон в големи количества са вредни за сърцето. Съдържащата се в червеното месо аминокиселина карнитин се абсорбира от бактериите в храносмилателната система.

Това стартира цяла верига от реакции, което в резултат води до повишаване на холестерола и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

3) Пържени храни

Готвенето при високи температури води до образуването на големи количества трансмазнини – употребата на такива храни увеличава вероятността от развитие на сърдечни проблеми.

В страни, където се предпочита пържено месо, такива заболявания се срещат по-често. В Китай, където месото често се вари или задушава, сърдечно-съдовите заболявания са по-рядко срещани.

4) Пица

пица

Само в едно парче пица се съдържат 10 грама мазнини, от които 4,4 грама наситени мазнини. Опитайте се да не ядете повече от едно парченце и поръчвайте зеленчукова пица вместо пеперони.

5) Бял хляб

бял хляб

Редовната консумация на храни с високо съдържание на въглехидрати, като бял хляб, увеличава риска от заболявания на сърдечно-съдовата система.

Високият гликемичен индекс бързо повишава кръвната захар и поради тази причина експертите смятат, че консумацията на такива продукти е свързано с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

6) Корнфлейкс

корнфлейкс

Вече знаете, че сърцето не обича много въглехидрати и месо. Корнфлейксът представлява бързи въглехидрати. Поради високото съдържание на захар в тях, след такава закуска нивото на инсулин в организма се повишава.

Както вече разбрахте, консумацията на такива продукти е свързана с развитието на сърдечен удар или дори внезапна смърт.

7) Сол

сол

Не е тайна, че солта е бяла отрова. Работата е там, че при прекомерен прием на сол съдовете започват бързо да се рушат и да се запушват.

Следователно дневната норма на сол е пет грама, което е приблизително 1 чаена лъжичка! Хората, които надхвърлят тази норма, са изложени на риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

8) Инстантни спагети

инстантни спагети

Инстантните спагети, подобно на много други преработени храни, съдържат големи количества сол, което увеличава риска от сърдечни заболявания и инсулт, твърдят специалистите.

Хората, които ядат ястия с инстантни спагети 2-3 пъти седмично, имат повишен риск от развитие на кардиометаболичен синдром, което от своя страна увеличава вероятността от сърдечни заболявания, диабет и инсулт.

9) Енергийни напитки

В 100 мл от такава напитка се съдържат 30 mg кофеин. И тъй като стандартната консерва съдържа 300 мл от енергийната напитка, се оказва, че пием около 90 мг кофеин (или 3-4 чаши еспресо).

Това е достатъчно голяма доза, която може да причини тахикардия. Ето какво е, за съжаление, влиянието на енергийните напитки върху сърцето.

Продължете с четенето
Реклама

България

За България5 месеца ago

Разочарован британец си купи къща в България за 7 бона и е на седмото небе

Баща използва eBay, за да купи къща с шест спални в България, след като се „бори“ известно време с цените...

За България5 месеца ago

Четирикратният шампион на България Мирослав Ангелов загина по време на тренировка

Четирикратният рали шампион на България Мирослав Ангелов загина днес по време на тестове на макадам близо до Шумен. Неговият навигатор...

За България5 месеца ago

Мълва взриви „Телеграм“: Путин умря в 20:42, Русия светкавично реши да…

В руския телеграм канал General SVR се появиха съобщения, че 71-годишният президент Владимир Путин е починал и е активиран негов...

За България5 месеца ago

Новата любов на Гришо заби в земята Мадалина, прибра си я у дома

Кадър Инстаграм Григор Димитров не си поплюва, когато става въпрос за жени и коли. Явно, че раздялата с Мадалина Генеа...

За България5 месеца ago

Лоша вест за „Лидл“, „Кауфланд“ и „Билла“ в България: Влиза нов гигант

Булфото, архив Пълната доминация на пазара в България на „Лидл“, „Кауфланд“ и „Билла“ изглежда няма да е безкрайна. Френската търговска...

За България5 месеца ago

Зловещи разкрития: В тялото на Матю Пери откриха…

Смъртта на актьора Матю Пери не е в резултат на свръхдоза фентанил или метамфетамин. Това показва първоначалните тестове, съобщава TMZ....

За България5 месеца ago

Студът нахлува в България от тази дата, обяви синоптикът Петър Янков

Булфото Все пак в България ще дойде есента, макар и късно. Очаква се валежен декември. По-топли ще бъдат януари и...

За България5 месеца ago

Емануела с първи думи за бившия си и участието му в „Игри на волята“

Емануела излезе с първи думи за участието на бизнесмена Мартин Николов- Елвиса в Игри на волята, който е бивш на...

За България5 месеца ago

Дебора проговори зa кървавото зверство и каза цялата истина

Дебора проговори за първи път пред камера за кървавото зверство с подробности във видео качено в канала на ,,Цанов НАПРЕД...

За България5 месеца ago

България плаче от разочарование. Здравко от „Ритон“ извърши национално предателство

Здравко от „Ритон“ не сваля фашисткото Z от врата си Двамата с Катя са най-верните явочници у нас на путиниста...

Казанлък

Интересни