Свържете се с нас

За България

Доц. Мангъров попари партията на Слави: Кухи лейки!

Published

on

„Беше много интересно. Аз никога не съм се занимавал с такъв вид дейност. Обиколих цялата страна и за съжаление видях много неприятни неща, много разруха.

Когато обикаляш така и се срещаш с хората, виждаш каква огромна част от страната е буквално запустяла и няма никой. Хората не виждат бъдеще, някои части на страната буквално умират“.

Това каза доц. Атанас Мангъров пред fakti.bg. по повод участието си в политиката от ПП АБВ, чийто кандидат бе за народен представител.

Той даде своя коментар и за резултата от изборите:

„Победи желанието на хората да намерят някой, който да промени нещата вместо тях, да делегират правата на някого, когото те отъждествяват повече или по-малко със себе си. Както стана и през 2009 г. при предишния месия (б.р. визира Бойко Борисов), който се появи и който сега се опитват да премахнат по един или друг начин. Сега се получава нещо подобно, но в много по-извратена форма.“

„Това, на което много ме е яд и ужасно ме дразни е, че една пария, която беше създадена с основно искане да се въведе мажоритарния вот в два тура, първото нещо, което направи, е да се откаже от това, за което беше създадена. Оттам нататък за какво говорим?“, запита доц. Мангъров.

Новоизлюпеният политик коментира и липсата на воля за власт в партията „Има такъв народ“: „Това е нелогично, алогично. Аз не мога да го разбера. Мисля си, че там няма никой. Кухи лейки“.

„Аз много се дразнех от това, че аз съм бил не знам колко пъти там (б.р. визира телевизията им 7/8 ТВ) за Covid, за маски, за мерки, за всички тези неща, и в крайна сметка виждаш, когато представителите на тази партия отиват в парламента, все едно, че отива съставът „Черно фередже“ и очакваш да започнат да пеят техните си мръсни песни.

Всички бяха забулени с черните маски“, възмущава се доц. Атанас Мангъров, и то с основание, тъй като в телевизията на Слави Трифонов постоянно критикуваха COVID мерките на правителство от миналата година насам.

„Повторението на изборите най-вероятно ще доведе до приблизително същите резултати, защото системата повече или по-малко ще си остане същата“, смята доц. Мангъров.

„Революционизирането на избора можеше да стане, ако системата беше или бъде променена основно, тоест да се въведе този мажоритарен вот в два тура. Това е нещото, което можеше да „раздруса плъховете в щайгата“ и евентуално да доведе до някаква промяна.

Защото това, което се казва, че мажоритарният вот ще доведе до бетониране на някои партии, нека да не забравяме, че през 1933 година в Германия Хитлер идва на власт след избори, които са пропорционални“, защити мажоритарната система на гласуване той, а след това продължи да се изказва положително за нея:

„Това е нещото, защото другото го играем вече 30 години и резултатите са налице. Едно и също нещо се повтаря и повтаря. Би трябвало да опитаме другото нещо, защото действително има страни, където то се прилага и тези страни не са диктатури. Там го няма това, с което ни плашат, че ще се случи.

Още повече, че ако системата се промени, според мен тази промяна не би трябвало да има еднократно действие за чаканите следващи избори. Това е нещото, което може да промени политическата картина за години напред. Няма друг начин. Другото ще е да продължим с още от същото и резултатите ще са налице.“

„Това, което виждаме е, че всички тези т.нар. партии на протеста, се оказва, че нямат програма. Ако те имаха някакви определени общи точки, би трябвало да ги намерят. Обаче те не ги намират и чакат нови избори. И какво ще се случи на едни нови избори? Същото нещо“, повтори тезата си доц. Атанас Мангъров.

„В нашата политическа система президентът е по-скоро фигурант. Той е като царят на шахматната дъска – има много малко ходове. Ние сме парламентарна република, там са нещата, които могат да променят нашия живот. Дали ще имаме един или друг президент – да, важно е, но това не е основното“, коментира президентската институция той.

Впоследствие той отново се върна на партия „Има такъв народ“ и в частност на въпроса защо не искат да управляват: „Едното е, че може би считат, че нямат сили, че нямат хора, че нямат капацитет.

Второто е, че може би се чака някой друг, който да обедини т.нар. партии на протеста, защото общото между всички тях е, че те имат антируска насоченост – това е, ако говорим за външно давление, по тази линия може да се натиска за създаване на нещо, на ново правителство, което е много имагинерно.“

Разбира се, в процес на разговора не ме подмината и световната коронавирусна пандемия: „Виждате, че не се очаква нищо да се промени. До момента щабът цяла година така или иначе ни тормози. За мен това беше психически тормоз, съпроводен с много сериозни икономически, политически и всякакви други последици.

Това бяха хора, в основната си част некомпетентни по проблемите, за които бяха избрани. Второто нещо е, че с тяхното медийно присъствие те насадиха такива страхове сред населението, че ние в момента се занимаваме повече да лекуваме хора от психотравмите, които са получили“, каза доц. Атанас Мангъров.

Според доц. Мангъров в момента в България наблюдаваме затихване и берем плодовете – в добрия смисъл, на това, че във времето мерките у нас не са били толкова строги, колкото в някои други страни.

„По този начин не може да се спре един такъв епидемичен процес. Виждате, че в страните, в които бяха най-затворени, най-забулени, най-маскирани, там случаите продължават да растат. Ние карахме по един български вариант на шведския модел. Живяхме много по-свободно, отколкото хората в Испания, Германия, Франция и в Обединеното кралство, което не беше лошо“, категоричен бе инфекционистът.

Доц. Мангъров коментира и данните за високата смъртност в България: „Нека не се злоупотребява с тези данни, защото нека да не забравяме, че сме едно от най-болните населения в Европейския съюз.

Ние сме начело по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, от белодробни заболявания, ние сме начело по хората, които пушат, начело сме по аборти, начело сме по детска смъртност.

По тези неща, по които не трябва да сме, ние сме челници. Няма нищо чудно, че едно такова болно население, когато се срещне с един такъв здравен проблем, дава много повече жертви, отколкото едно население, което се намира в по-добро здравословно състояние.“

„Виждате, че всички тези, които са сега в парламента, никой от тях не отваря дума за състоянието на нашата здравна система. Тя е генетично увредена.

В нашата здравна система лекарите, за да изкарат своите възнаграждения, трябва да харчат колкото се може повече. Което не е ефективно и не е от полза нито финансово, нито от медицинска гледна точка“, разкритикува доц. Мангъров народните представители.

За медика случващото се през последната година в контекста на коронавирусната пандемия е „чиста проба медицински фашизъм“.

„Световната здравна организация е просто една маша, едно оръдие за налагане на тези мерки. Но очевидно зад нея стоят сили, които са много мощни, и които са в състояние да накарат страни, икономически силни като Германия, САЩ и Великобритания, да се самоубиват икономически, политически, психически и всякак“, каза още той.

Продължете с четенето
Реклама

България

Любопитно2 часа ago

Потрес! 50-г. Камелия се пусна без бельо СНИМКА 18+

Фолкпевицата Камелия изненада почитателите си с новина, че до броени дни ще изкара чисто нова песен. Новината дойде с чисто...

За България5 дни ago

18:15, Бойко Борисов с извънредни новини: Успяхме!

„До късно снощи заседавахме. За радост постигнахме исторически успех“, това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата на върха...

За България5 дни ago

Стефан Янев ще е служебен премиер, интересни имена в кабинета

Президентът Румен Радев ще заложи за служебен премиер на бригаден генерал Стефан Янев. Съветникът по националната сигурност на държавния ни...

За България5 дни ago

Трифонов пред БНР: Съсипа БСП, проговори ще става ли премиер и ходовете на ИТН

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов с първо участие в предаване. Трифонов, чиято партия бе втора политическа сила, не...

За България6 дни ago

Огромни промени в „бТВ“, уволняват Антон Хекимян

Големи промени се задават в bTV, пише „Марица“. Причината е в недоволство сред журналистите. Почти сигурно да 2 седмици ще...

За България6 дни ago

Димитър Бербатов: Българи, алармирам ви, извършва се огромна измама

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обяви, че след отказа на Търговския регистър да впише обратно оттеглилия оставаката си...

За България6 дни ago

Слави Т. Трифонов изхвърча от листите на „Има такъв народ“

Листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на „Има такъв народ“ ще се редят наново, като не се знае дали Станислав...

За България1 седмица ago

Протеста се разраства на народа му писна от политическите игри

Кадър Станислав Недков Стъки, ФБ Протеста се разраства на народа му писна от политическите игри. Протеста прерасна и срещу президента...

За България2 седмици ago

ДПС и новите партии приеха: Отпада ограничението за броя на секциите извън ЕС

снимка Булфото С глосовете на ДПС и новите партии беше прието премахването на броя на секциите в страните извън ЕС....

За България2 седмици ago

Депутатът от ДБ Ганев: Ако спрем 50-те лева към пенсиите, няма нужда от актуализация на бюджета

Кадър Булфото, БНТ 50-те лева към пенсиите товарят бюджета с 1,3 милиарда лева и ако се спрат няма нужда да...

Интересни