Свържете се с нас

За България

Проф. Константинов след изборите: По-голям скандал от това трудно мога да си представя

Published

on

Необходими са корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК за обработката на изборните протоколи.

Това каза за „Фокус“ проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на дружеството „Информационно обслужване“, което обработва резултатите от вота.

Той обясни, че усложнената процедура по обработка на изборните протоколи е създала проблеми.

„Голям беше процентът на протоколите с грешки и това съответно забави обработката. Необходимо е да се внесат корекции в Изборния кодекс и в методиката на ЦИК, защото не е правилно да обработваме по този начин изборните резултати.

Трябва да бъдат поздравени членовете на изборната администрация. Да се обвинява „Информационно обслужване“ в манипулации е меко казано фундаментална глупост.

Това показва или тотално неразбиране на изборния процес или опит за внушаване на откровени лъжи. Срещу нашата работа вече 19 години няма никакви възражения.

Очевидно трябва да се премахне тази двойна обработка на двете бази числа – от машините и от хартиите, и трябва да не се вменява на секционните комисии да събират числата.

Имаше комисии, които бяха направили десетки грешки в един протокол, тъй като трябва да сумират 600 двойки числа и се правят грешки“, коментира експертът.

В Европа машинно гласуване няма, с изключение на град Брюксел, т.е. по-малко от 1% от населението на Европа гласува с машини, припомни проф. Константинов.

„Там, където имаше машини, ги изхвърлиха, а в Германия Конституционният съд ги забрани. Нека да припомним какво се случи във Велико Търново – бе прекратено машинното гласуване поради грешка в софтуера.

Тепърва там ще има много сериозни скандали от всеки, на който му хрумне да оспорва резултатите. Ако имаше само машини, във Велико Търново вотът щеше да бъде касиран.

По-голям скандал от това трудно мога да си представя. Ето един пример за това какво се случва, когато се гласува само с машини. Близо 400 машини бяха изкарани от употреба, защото произвеждаха грешни резултати“, каза още проф. Константинов.

По отношение на привържениците на пощенското гласуване проф. Константинов коментира, че вотът е таен, както е написано в Конституцията.

За да има дистанционно гласуване – по пощата или по интернет, са необходими промени в Конституцията, свързани с тайната на вота.

„Премахването на тайната на вота е много сериозна стъпка, която трябва да направят тези, които искат гласуване без контрол на изборната администрация“, подчерта той.

Проф. Константинов допълни, че в Конституцията не е дефинирана изборната система, по-скоро предполага пропорционална система, но може да бъде и мажоритарна.

„Конституционни пречки за тази промяна няма. В историята на България са изпробвани всички системи – мажоритарна, смесена, пропорционална.

Система от този тип има особености – от политическия пейзаж изчезват малките партии, но има добра връзка между избиратели и народни представители“, каза още той.

За намаляване на депутатите обаче се изисква промяна в Конституция, обясни проф. Константинов.

Продължете с четенето
Реклама

България

Любопитно9 часа ago

Потрес! 50-г. Камелия се пусна без бельо СНИМКА 18+

Фолкпевицата Камелия изненада почитателите си с новина, че до броени дни ще изкара чисто нова песен. Новината дойде с чисто...

За България5 дни ago

18:15, Бойко Борисов с извънредни новини: Успяхме!

„До късно снощи заседавахме. За радост постигнахме исторически успех“, това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов след срещата на върха...

За България5 дни ago

Стефан Янев ще е служебен премиер, интересни имена в кабинета

Президентът Румен Радев ще заложи за служебен премиер на бригаден генерал Стефан Янев. Съветникът по националната сигурност на държавния ни...

За България5 дни ago

Трифонов пред БНР: Съсипа БСП, проговори ще става ли премиер и ходовете на ИТН

Лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов с първо участие в предаване. Трифонов, чиято партия бе втора политическа сила, не...

За България6 дни ago

Огромни промени в „бТВ“, уволняват Антон Хекимян

Големи промени се задават в bTV, пише „Марица“. Причината е в недоволство сред журналистите. Почти сигурно да 2 седмици ще...

За България6 дни ago

Димитър Бербатов: Българи, алармирам ви, извършва се огромна измама

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов обяви, че след отказа на Търговския регистър да впише обратно оттеглилия оставаката си...

За България6 дни ago

Слави Т. Трифонов изхвърча от листите на „Има такъв народ“

Листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори на „Има такъв народ“ ще се редят наново, като не се знае дали Станислав...

За България1 седмица ago

Протеста се разраства на народа му писна от политическите игри

Кадър Станислав Недков Стъки, ФБ Протеста се разраства на народа му писна от политическите игри. Протеста прерасна и срещу президента...

За България2 седмици ago

ДПС и новите партии приеха: Отпада ограничението за броя на секциите извън ЕС

снимка Булфото С глосовете на ДПС и новите партии беше прието премахването на броя на секциите в страните извън ЕС....

За България2 седмици ago

Депутатът от ДБ Ганев: Ако спрем 50-те лева към пенсиите, няма нужда от актуализация на бюджета

Кадър Булфото, БНТ 50-те лева към пенсиите товарят бюджета с 1,3 милиарда лева и ако се спрат няма нужда да...

Интересни