Свържете се с нас

За България

Самотен баща с 4 деца беше преместен в ново жилище след успешна дарителска кампания

Published

on

„Аз отидох да проверя състоянието на Тошко и децата. Видях, че е доста зле положението в Рударци, където беше до скоро и решихме да помогнем, все пак и ние сме татковци и би трябвало да сме солидарни един към друг. Това беше основната причина в началото, в последствие нещата се превърнаха малко или много в кауза. След като разбрахме от какво има нужда Тошко, че е човек, който просто иска да си гледа децата и не иска да ги дава за осиновяване или друг да ги гледа. И решихме аз и модераторите в групата да направим каквото можем, за да му помогнем с каквото можем и в последствие нещата се развиха“, споделя Ивайло Иванов, който е администратор на Фейсбук групата „Татковците на София“.

Активните бащи от Фейсбук групата „Татковците на София“ създават дарителска сметка за набиране на средства в помощ на петчленното семейство. След репортаж на Actualno.com по темата за по-малко от 2 месеца бяха събрани над 7 000 лева, а Тошко и децата бяха успешно преместени в къща, в Своге.

„Намерихме нов дом за него – етаж от къща. Премести се в Своге, даже вече има и лични документи с адресна регистрация в Своге. Благодаря много на всички, които се включиха в кампанията и продължават да го правят. Целта ни е да съберем 10 000 лева, за да имаме спокойствието, че ще можем да покрием голяма част и от комуналните разходи, свързани с къщата и отглеждането на децата“, допълва Венцислав Илиев, модератор на Фейсбук групата „Татковците на София“.

„В момента една голяма част от сумата все още не е разпределена, седи по сметката на фондация „Volontime“. С друга част, около 3 000 лева, успяхме да платим наема на Тошко в нова квартира, която е доста по-нормално изглеждаща от това, което беше в Рударци. Предплатили сме наема за цяла година, за да може той да е спокоен и да има сигурността да развива себе си и семейството си“, обяснява Ивайло.

„С тези пари се покриват и тока, водата, храна за децата и Тошко, една сума, която сме решили всеки месец да бъде осигурявана за него като лични средства, за да разполага и той с пари в брой, таксите за детските градини също са включени там. Така или иначе сумата, която не е изразходвана още, стои за посрещане на нуждите на Тошко и семейството му и ако в бъдеще бъде нужно още нещо да бъде платено, ние покриваме тези разходи.“
„Преместихме Тошко на 31-ви януари, събрахме се може би 10-тина човека от групата „Татковците на София“, с лични автомобили, за 1 ден преместихме багажа и го настанихме. Следващата седмица той подреди своя багаж и сега всички са щастливи. Живеят в новия си дом, в който има прозорци и всички нужди за отглеждане на деца. Ако щете дори електроуреди, защото вече има и пералня и нормална печка“, разказва Венцислав.

А Тошко е изключително щастлив и ни посреща с широка усмивка на входа на новата си къща.

„Всичко стана благодарение на татковците, които намериха къщата, да са живи и здрави. Преди това дойдохме с Ивайло, видяхме къщата и ни хареса много. Там, където бяхме, в помещението, беше ужас. Аз нямах друг вариант, защото гледам децата да са в по-добри условия, да имат светлина, къща, двор, всичко. Вече 1 седмица откакто сме тук и много се радват децата. Училището е наблизо, детската им е наблизо, всичко“, признава Тошко Крумов.

Хората от Своге също помагат. Със собствени средства са купили печка на дърва и дърва за новите си съседи, защото къщата не е била подготвена за зимния сезон.

„Много са добри и съседите, много добре се чувстваме. Аз съм само на едни детски и социални помощи, общо 420-30 лева. Това са ми доходите на месец“, споделя Тошко.

„Тошко е съвсем нормален човек и ситуацията го е поставила в това положение. Никой не знае утрешния ден какво ще му предложи и поради тази причина, той постоянно благодари, не спира да благодари. Много благодарен човек е и постоянно ни благославя, но мисля, че като цяло му е малко неудобно и това е може би стимул за него да търси по-бързо решение на проблема и да търси работа, която да покрива нуждите му„, признава Венци.

Докато си търси работа Тошко се е захванал с домашни задължения и ремонт на новото си жилище, за да има още по-добър вид.

„Помагат хората, но аз не мога да очаквам другите да ми помагат. Аз съм много благодарен за всичко, което правят за децата ми, да са живи и здрави, наистина много добри хора има. Но аз разчитам и на себе си. Много се радват децата на къщата. Има още малко да се оправи навън ремонта, след това ще направим и кухнята. Децата започват детска и аз ще започна да работя нещо“, разкрива краткосрочните си планове Тошко.

„Всички са супер доволни и в крайна сметка децата също много добре приеха новия дом, с усмивки. Супер много се радваха на цялата процедура, те бяха постоянно около нас с местенето на багажа, след това пътуването от Рударци до Своге по колите. Беше наистина приятно изживяване и мисля, че сега в новия си дом се чувстват много, много добре“, допълва Венци.

„Изключително щастливи са, спорят кой на кое място в леглото да спи, кой да е в собствена стая. Радват се, че имат тераса и двор, където да могат да играят. И най-радващото е, че детската градина, училището и болницата са буквално на метри от новата им квартира. Тошко буквално трябва да пресече улицата, за да остави децата, а не както беше в Рударци, на 10 минути пеша, особено в това зимно време, това си е проблем“, убеден е Ивайло.

„Продължаваме да помагаме на Тошко. На дневен ред сега е да му намерим работа, той също активно търси. Търсим работа, с която лека-полека да успее да излезе от тази ситуация, да стъпи на краката си и в един момент да няма нужда от това да му се помага. На дневен ред е и той да продължи своето образование, за да може се оправя пред институции и да бъде спокоен в това как ще се грижи занапред за децата си, без да изисква чужда помощ. Дали ще има нужда от още дарения – да, със сигурност, сами разбирате, че това са 4 деца със самотен баща в нов град. Ново начало естествено, но докато си стъпят на краката и се установят както трябва, наистина ще имат нужда от помощ. Още повече сега зимните месеци е необходимо те да бъдат обезпечени с най-необходимото“, обобщава Венци.

„Тошко по принцип не отказва помощ, каквато и да било, може би това е един от проблемите, защото в началото ние го заварихме в едно малко помещение – 10 кв. метра в Рударци, в което имаше изключително много плюшени, пластмасови и всякакви други играчки и нищо, което реално да му е от помощ – на него и децата. В последствие поговорихме и той самият се убеди, че няма смисъл от подобни неща, започна да отказва такава помощ и в момента помощта, която приема е или от фондацията под формата на доход от 400 лева месечно, който да му помага да свърже двата края, докато започне работа, а и след това, плюс храна, обувки и дрехи за децата, и поемане на таксата за детската градина. С това нещо целим той да си намери работа и постепенно да започне сам да издържа семейството си“, допълва Иво.

А мечтите и целите на Тошко са свързани само и единствено с децата и тяхното щастие.
„Пожелавам си най-много да съм жив и здрав, за да си гледам децата, да са живи и здрави и те, да ги изуча и живот и здраве по-натам да си имаме наш дом – да започна да работя, да изтегля един заем и да им купя жилище, защото тук сме под наем. Въпросът е да сме си заедно“, признава отдаденият и любящ баща.

И ние пожелаваме същото на семейство Крумови – здраве и сплотеност – горд баща и деца, които да растат с усмивки на лицата и обградени от любов и грижа.

Автор: Габриела Андреева

Продължете с четенето
Реклама

България

За България4 месеца ago

Зловещо: Разбра се как Виктор е убил Алена

Има постъпващи нови сигнали. Работим по всеки един от тях. Районът се проверява. Колегите се ръководят от информация, която получават...

За България4 месеца ago

Синът на убитата Алена проговори и разкри зловещи неща за Виктор Спига

В първото си интервю синът на убитата Алена  Щерк потвърждава, че майка му е подала жалба за тормоз срещу обвинения в...

За България4 месеца ago

Нов хит на пазара в Одрин, ето с какво се запасяват сега

„До гащите ви даваме. Костюм с елек – цял комплект. 190 лв.“, „Всички ваши нужди в… Onur маркет“. Подобни изгубени в...

За България5 месеца ago

Радев с нов остър коментар за хаоса в държавата, срина кабинета

Политиката на „Булгаргаз“ е неразбираема и извън политическата и управленска логика, заяви президентът Румен Радев. По думите му не е...

За България5 месеца ago

АЛАРМА: Руското правителство със смразяващо послание лично към Кирил Петков! Врътнаха кранчето, ето какво следва

Руското посолство у нас публикува на страницата си във Фейсбук седмичния си брифинг, в който коментират войната в Украйна, спирането...

За България5 месеца ago

В най-критичния за България момент ръкавиците паднаха! Скандалът между Румен Радев и Петков е тотален

Цинично в енергийно най-бедната държава в ЕС и най-бедните граждани да се казва „ще намерим газ, но ще плащаме по-скъпо“....

За България5 месеца ago

Каракачанов изригна: Вчера, с помощта на правителството, беше извършена кражбата на века!

„Вчера, с помощта на правителството, беше извършена кражбата на века!“ – така определи ситуацията около отказа от руски газ почетният...

За България6 месеца ago

Радев разкри най-очаквана новина! Остава ли правителството на власт?

Българите очакват партиите да покажат, че могат да се обединяват в името на нац интерес и за решаване на множеството...

За България6 месеца ago

“Голямото нулиране”? Директорът на „Бош“: Отказвайки се от руски газ, Германия унищожава основата на икономическата си мощ

Германската икономика не може да се откаже от руския газ, каза главният изпълнителен директор на Bosch Щефан Хартунг в интервю...

За България6 месеца ago

Първо смразяващо кръвта ВИДЕО! Вижте как жестоко прибират украински военопленници

Появиха се кадри от предаването на повече от хиляда войници от въоръжените сили на Украйна в Мариупол. Кадрите са точно...

Интересни